Connect with us

Magazin

Mario Jareb: Tuđmanu se ne smije pristupati idolatrijski!

Objavljeno

-

Sjajni hrvatski povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest i potpredsjednik Matice hrvatske Mario Jareb u večerašnjoj je Budnici govorio o Franji Tuđmanu, vrijednosti njegovih historiografskih istraživanja i knjiga, o Tuđmanovoj političkoj misli i o Tuđmanu državniku, te o definitivnoj propasti tzv. detiđmanizacije, koja se svela na tragikomičnu marginu raznih Markovina, Duhačeka i sličnih provokatora.

Razgovaralo se o načinu obilježavanja 100. godišnjice rođenja Franje Tuđmana, o pristupu s ljevice i desnice tome hrvatskom velikanu, a zanimljivo je mišljenje Marija Jareba o pokušajima idolatrijskog pristupa Tuđmanu s desnih margina. U tom kontekstu bilo je govora i o filmu Jakova Sedlara.

Jareb je komentirajući i detaljno obrazlažući procese u Austriji i Hrvatskoj jasnije nego itko zadnjih dana ukazao na razloge austrijskog pinašanja, a vezano za to pokazao je ozakonjene državne simbole NDH, o kojima se često javno raspravlja a većina ljudi ne zna ništa o tome. Tzv. antifašisti i njihovi propagandisti na to što je pokazao i dokazao Jareb u večerašnjoj Budnici ne mogu imati ni uporišta ni odgovora.

Razgovor je završio elaboracijom potrebnih napora i osmišljenih politika u izgradnji kulture sjećanja, gdje je Jareb naglasio da u tom pogledu Srbija ima daleko veći senzibilitet za promociju svoga identiteta, makar i povijesnog smeća, od Hrvatske.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari