Connect with us

Politika

Mario Kapulica: Nije do Vlade i Sabora, rješenja su zastala u Uredu predsjednika

Objavljeno

-

Za sutra je sazvana zatvorena sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Točka je jedna: prijedlog kandidata za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. O dugotrajnosti rješenja u Dnevniku HTV-a govorio je Mario Kapulica.

Dogovor Pantovčaka i Banskih dvora o generalu Ivanu Turkalju za čelnika Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) postignut je u zadnji čas. Što sada slijedi objasnila je novinarka Iva Magušić Dumančić koja se uživo javila s Markova trga u središnji Dnevnik HTV-a.

– Procedura je vrlo jednostavna, saborski odbor daje suglasnost za kandidata ili protiv njega. Što će se dogoditi saznat ćemo sutra, sjednica je u 16 sati i zatvorena je za javnost, a na njoj će biti i kandidat za čelnika VSOA-e. No, hipotetski ako odbor da suglasnost njihova odluka ide i prema predsjedniku i prema premijeru jer kandidat za ravnatelja VSOA-e time zapravo i službeno postaje ravnatelj, rekla je.

Nakon više mjeseci premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović napokon su postigli dogovor. O cijeloj toj situaciji Magušić Dumančić je razgovarala s Marijom Kapulicom, potpredsjednikom saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost (HDZ). Prvo je pitanje bilo je li se moglo doći ranije do dogovora Plenkovića i Milanovića, a ne u “5 do 12”.

– Mi smo sad na Markovom trgu. S lijeve strane je Sabor kojeg je predsjednik Republike nazvao izdajničkim i ne poštuje njegove zakone. S desne strane je Vlada koju je predsjednik države je optužio da uzurpira državne institucije i da provodi dugo pripremani državni udar. Iza crkve Svetog Marka je Ustavni sud, čije ukidanje, nakon što ga je optužio za izvršavanje državnog udara, tražio Zoran Milanović prije dvije godine.

Dakle, u takvim okolnostima pitati je li se moglo ranije? Pa naravno da je moglo ranije, da je bilo do Vlade, da je bilo do poštivanja zakona, da se radilo u duhu hrvatskog Ustava, ovo pitanje bi bilo riješeno prije godinu dana. Da je bilo do saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ovo pitanje bi bilo najkasnije riješeno prije pet mjeseci, kada smo kao odbor poslali dopis i svoj zaključak predsjedniku države i zamolili ga da se očituje u prijedlogu kandidata. On to nije učinio.

Prema tome, kada se vratimo na početak, predsjednik države je blokirao sve procese u ovoj državi. On je to javno najavio prije dvije godine preko svog savjetnika, rekao je da će blokirati sve procese na koje ima utjecaj i on to radi dvije godine. Predsjednik Republike je više mjeseci blokirao rad sigurnosnog sustava, onemogućavao ljudima koji su u sigurnosnom sustavu da se bave svojim poslom, da bi na kraju što? Da bi ga na kraju Siniša Hajdaš-Dončić kao predsjednik odbora branio da je njegovo jedino oružje jezik i da on s tim može raditi što god hoće, a što to – braniti Hrvatsku od, pazite, puzajuće fašizacije.

Dakle, ako imamo posla s takvom politikom, onda nije ništa čudno da smo bili dovedeni u ovakvu situaciju. Ja se nadam, iako sam skeptičan, da toga više neće biti i da ćemo nastaviti funkcionirati. Međutim, plansko pripremanje imenovanja, što sada govore Milanovićevi savjetnici, ako je to ovo što smo do sada gledali, onda sam pesimističan, istaknuo je Kapulica.

Na pitanje je za sve to vrijeme bila ugrožena sigurnost Kapulica je rekao kako tvrdnje Milanovića nisu bile točne.

– Unatoč onim izjavama, onoj grotesknoj poslanici Zorana Milanovića, gdje je on rekao, urbi et orbi, da Vojna sigurnosna obavještajna agencija funkcionira bez ikakvog, demokratskog i civilnog nazora, to nije točno. I on je znao u tom trenutku da ne govori istinu, jer ima više institucija, uključujući Saborski odbor koji vrši parlamentarni i civilni nazor na rad obavještajne zajednice, i to radimo u kontinuitetu.

Dakle, to nije točno, ali je točno da predsjednik Republike Hrvatske zanemario svoju ustavnu ulogu brige o usklađenom funkcioniranju svih državnih institucija, nažalost, i to je točno, i nadam se, kao što sam već rekao, da to u budućnosti neće biti slučaj, jer to je jedna politika koja uistinu je politika iscrpljivanja koja u konačnici, pazite, neće promijeniti stav Vlade i njenu privrženost poštivanja Ustava i zakona, rekao je.

Upitan o slikama iz Sinja od prije dva dana kada se vidjelo predsjednika i premijera u jednoj normalnoj komunikaciji te smatra li da će možda doći i do pronalaska drugih rješenja na otvorena pitanja, primjerice, pitanja veleposlanstava Kapulica je rekao kako to nije do Vlade i do Sabora.

– Zna se gdje su sva ta rješenja zastala – u uredu predsjednika Republike i u njegovoj politici koju je javno deklarirao. Ali ponavljam, Vlada RH radila je i radit će sve sukladno Ustavu i zakonu da, i sigurnosni sustav i oružane snage normalno funkcioniraju, da se razvijaju. I neće ih u tome zaustaviti nikakva galama, nikakvo tjeranje do kraja. Bit će suradnje, ali suradnje u skladu s Ustavom i zakonom, naglasio je Kapulica.

Podsjetimo, kandidat za novog ravnatelja VSOA-e, oko kojeg su se usuglasili predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, brigadni je general Ivan Turkalj koji je obnašao brojne funkcije unutar Ministarstva obrane (MORH).

Brigadni general je u Glavnom stožeru Oružanih snaga obnašao među ostalim dužnost časnika za vojne vježbe i Operativnoj upravi, u Zapovjedništvu Kopnene vojske bio je voditelj operativnog središta, načelnik Odjela za obuku i načelnik Odjela za planiranje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari