Pratite nas

Razgovor

Mario Karamatić: Kriza ne da je izvjesna nego je neminovna

Objavljeno

na

Hrvatski narod u BiH zaslužuje bolje od ovakve neuređene i nefunkcionalne države i naša zadaća je da to i ostvarimo. Kako bi to ostvarili upotrijebit ćemo sve zakonske mogućnosti sukladne međunarodnom pravu te zakonima u BiH uključujući i mogućnost pokretanja revitalizacije HR HB, rekao je Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za Hrvatski Medijski Servis.

Karamatić se u razgovoru za HMS osvrće na rad hrvatskih političara u proteklom četverogodišnjem razdoblju, govori o mogućoj političkoj krizama u post-izbornom periodu te komentira napade upućene predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović od strane Željka Komšića i Denisa Bećirovića.

HMS: Kako komentirate proteklo četverogodišnje razdoblje u političkom smislu. Je li se stajalo u mjestu ili ima nekih pozitivnih pomaka?

Karamatić: Iako se pokušava napraviti percepcija kako se stajalo u mjestu to nije točno. U proteklom mandatu je predana kredibilna aplikacija za puno članstvo BiH u EU, tzv “hrvatsko pitanje” u BiH je do kraja aktualizirano, setom braniteljskih zakona oni pripadnici HVO-a koje je tzv “Helezova revizija” izvela iz prava su vraćeni u isto, promijenjen je način raspodjele sredstava PDV-a te zahvaljujući tomu niti jedna općina i županija sa hrvatskom većinom danas nema deficit u proračunu za razliku od vremena prije 4 godine kada su grcale u dugovima, te ono najbitnije, u ovome mandatu nije usvojen niti jedan Zakon koji bi na bilo koji način umanjio politička i svaka druga prava hrvatskog naroda. Gledajući tako mandat je bio uspješan, da se moglo uraditi više, moglo je ali za to smo trebali imati sugovornika s druge strane kojega u ovom mandatu nismo imali.

HMS: Smatrate li da su hrvatski političari uključujući i Vas mogli učiniti više kada je u pitanju zaštita nacionalnih interesa i političkih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini?

Karamatić: Kao što rekoh, mogli smo da smo imali sugovornika sa druge strane. Pokušali jesmo, i sa Izbornim zakonom, i sa Zakonom o Javnom RTV servisu ali su naše kolege iz bošnjačkog naroda to uspješno blokirale. S druge strane i mi smo uspjeli njima blokirati sve ono što smo smatrali štetnim po interes Hrvata u BiH tako da ukupno gledajući rezultat nije loš. Nadam se kako će u budućnosti biti više dogovaranja, a manje blokiranja, ali to ne ovisi samo o hrvatskim zastupnicima.

HMS: Je li izvjesna politička i ustavna kriza u postizbornom periodu s obzirom na nepostojanje dijela Izbornog zakona koji se odnosi na model izbora izaslanika u Dom naroda FBiH?

Karamatić: Kriza ne da je izvjesna nego je neminovna. Jednostavno po važećim zakonima nije moguće popuniti Domove naroda. To u prijevodu znači da nema nove Vlade Federacije, novih zakona, međunarodnih sporazuma itd. Slijedi potpuna politička blokada u prvom redu Federacije a posljedično i BiH. Jasno, mi je spremno dočekujemo i spremni smo na sve scenarije. Hrvatski narod u BiH zaslužuje bolje od ovakve neuređene i nefunkcionalne države i naša zadaća je da to i ostvarimo. Kako bi to ostvarili upotrijebit ćemo sve zakonske mogućnosti sukladne međunarodnom pravu. zakonima u BiH uključujući i mogućnost pokretanja revitalizacije HR HB. Herceg Bosnu smo unijeli i u Federaciju i u BiH. Koliko god se u političkom Sarajevu pravili ludi to je naše i ako zajedno sa nama ne žele graditi ambijent ugodan za življenje izgradit ćemo ga sami.

HMS: Što HSS očekuje od ovih izbora?

Karamatić: HSS će nakon ovih izbora biti treća hrvatska stranka po snazi. Iz jednog u drugi izborni ciklus HSS dobiva sve veću potporu svoga naroda i to će se nastaviti. Danas je HSS jedna od rijetkih, da ne kažem jedina politička opcija u Hrvata uz koju se ni u kakvim kalkulacijama ne može staviti pojam izdaje hrvatskih nacionalnih interesa i ponosni smo na to.

HMS: Kako komentirate napade i otvorena prozivanja upućena predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović od strane Željka Komšića i Denisa Bećirovića, gdje Komšić, između ostalog, govori da Grabar-Kitarović želi revitalizirati Herceg-Bosnu?

Karamatić: Napadi gospode Komšića i Bećirevića na predsjednicu susjedne zemlje koja je uz to i punopravna članica EU pokazuju svu izgubljenost bošnjačke politike. Dodatno pokazuju i konačni cilj bošnjačke politike a to je pretvaranje Federacije u bošnjački entitet. Danas je to postalo jasno i našim prijateljima u RH, ali i našim prijateljima u svijetu. Međunarodna zajednica neće dozvoliti uspostavu islamske države u srcu Europe koliko god galamila i njih dvojica i svi ostali Komšići i Bećirovići. Hrvati BiH su ponovo predziđe obrane kršćanstva u Europi i ovaj put će izaći kao pobjednici.

Razgovarao: Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović: Izborni zakon uvjet je za uspostavu vlasti

Objavljeno

na

Objavio

Tjedan dana čekalo se očitovanje odlazećeg hrvatskog člana bh. Predsjedništva i čelnika HDZ-a BiH te stranaka okupljenih oko HNS-a Dragana Čovića o rezultatima izbora, ali i sljedećim potezima nakon što su bošnjačke stranke preglasale Hrvate za poziciju u državnom vrhu. Čović se prošloga vikenda susreo s državnim vrhom u Zagrebu koji je uputio jasnu poruku.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako je apsolutni uvjet za uspostavu vlasti promjena Izbornog zakona.

– Izborni zakon mora biti prethodna faza traženja partnerstava sa strankama s kojima ćemo napraviti novu reformsku agendu u kojoj bi trebalo definirati ekonomsku stabilnost, pravnu sigurnost i europski put BiH – izjavio je Čović za Večernji list.

U svom prvom obraćanju nakon objave neslužbenih rezultata općih izbora u BiH Čović je poručio kako ne smijemo imati nikakvu krizu, ali uvjet je “dobiti partnere za izgradnju posve nove BiH i novih odnosa”. Pri tome je istaknuo kako HDZ BiH ima jednak odnos prema svim mogućim partnerima u vlasti, uključujući SDA i SDP.

– Niti smo koga izbrisali niti dodali. Za mene su svi na istom mjestu. Onaj tko je spreman s nama graditi europsku BiH, kako bi hrvatski narod bio jednakopravan na svakom djeliću zemlje, zaštićen kroz legitimno predstavljanje, nama je partner na svakoj razini vlasti – kazao je Čović.

Najavio je da će nastaviti slati poruke zajedništva, i to ne samo prema Hrvatima već i prema Bošnjacima i Srbima.

– Ako smo u ovoj kampanji uspjeli ostvariti zajedništvo Hrvata, svojim ključnim zadatkom smatram napraviti zajedništvo s drugima dvama narodima – poručio je čelnik HDZ-a BiH.

Iskreno, kaže, zagovara partnerstvo i prijateljski odnos s “našim bošnjačkim prijateljima”.

– Nikada se neću umoriti od te priče jer BiH jedino tako može normalno funkcionirati. Predstojećih dana, možda će vam zvučati čudno, neću se puno brinuti o vlasti. Naravno, sačekat ćemo rezultate izbora, a do tada dogovoriti prijatelje s kojima možemo promijeniti Izborni zakon kako se više nikada ne bi dogodilo da uđemo u izbornu kampanju, bilo da se radi o Mostaru, Domu naroda ili Predsjedništvu BiH, a da se nisu provele osnove legitimnog zastupanja. Ustavni sud je utvrdio kako su konstitutivni narodi natkrovljujuće načelo Ustava i to nitko ne može ignorirati – kazao je Čović.

Komentirajući špekulacije o mogućnosti da postane ministar vanjskih poslova BiH Čović je kazao da “nema danas pozicije u BiH koja bi me mogla odvući od pokušaja realizacije ključnih teza koje sam iznio”.

– A to podrazumijeva jednakopravnost Hrvata. Za mene je ogroman teret dobiveni rezultat. To znači bezrezervno služiti svom narodu bez obzira hoću li biti posljednji u koloni ili na njezinu čelu. Zato jasna poruka – nema ucjene i mene se ne može ničim kupiti. Za mene je ova podrška svetinja i krupna obveza – ustvrdio je Čović.

Kako kaže, poruka koju je dobio od biračkog tijela značajno je viša od praga koji je postavljen i tjera na “jednu odgovornost prema domu, narodu, prema BiH i svim narodima, dakle, domovini”.

– Siguran sam da ćemo u tome uspjeti. Svima onima koji su kalkulirali da mogu trgovati rezultatima izbora, jasna poruka – nema kalkulacija ni utrke za ulazak u vlast. Da smo izabrali legitimne predstavnike na svim razinama, pa i Predsjedništvu, vlast bi se brzo uspostavila. Ovako ćemo polako, na miru, to pripremiti. Naš je put euroatlantski, a da bismo to imali, moramo riješiti pitanje unutrašnjeg uređenja i stabiliziranja unutarnjih odnosa. To ćemo učiniti s onim partnerima s kojima ćemo biti u vlasti. Vrlo je jasno da se bez HDZ-a i HNS-a BiH vlast neće moći uspostaviti. To je jasan odgovor hrvatskog naroda – zaključio je Čović u razgovoru za Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Ivan Penava: Nastavi li se ovako, izaći ću iz HDZ-a

Objavljeno

na

Objavio

Neprihvatljivo mi je da se znaju imena zapovjednika logora, zrakoplovstva, vojne policije, topništva i da se ništa nije napravilo, tvrdi Penava

Prosvjed u Vukovaru je održan. Inicijator prosvjeda, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nije krio da je zadovoljan odazivom građana i da je prosvjed prošao bez ikakvih incidenata. Ipak, zbog jasnih poruka iz Zagreba, vidljivo je bilo da su članovi HDZ-a shvatili poruku pa u Vukovaru u subotu nije bilo viđenijih članova stranke, gradonačelnika, načelnika…

Jeste li zadovoljni rezultatima prosvjeda?

Svakako da jesam, ali nisam zadovoljan jer je moralo doći do prosvjeda i do toga da ovako govorimo o tome problemu. Svi bismo voljeli da do tih stradanja nikada nije ni došlo, a ako je i došlo, da se sve to brzo ispitalo i riješilo. Ali nije, i zato mi 27 godina poslije imamo ovaj problem koji opterećuje Vukovar i njegove građane. Pitanje ratnih zločina treba riješiti što prije i ovo je zbog vremenskog odmaka vjerojatno posljednji vlak za to.

Istaknut je nerad državnih institucija?

Kao što sam rekao, krivi su svi, a prije svega državne institucije. One su te koje su zakazale i koje su morale učiniti više. Nisu i to svi vidimo. Međutim, te iste institucije su naše i stoga moramo učiniti sve da im pomognemo, da ih ojačamo i da počnu kvalitetnije raditi.

Iznijeli ste na prosvjedu i konkretne prijedloge Vladi?

Ti se prijedlozi mogu ili ne moraju prihvatiti i provesti. Ali, kakogod bilo, mi očekujemo rezultate i to što prije. Želimo da se rješava slučaj po slučaj, ime po ime i dokle stignemo. Neprihvatljivo mi je da se znaju imena zapovjednika logora, zrakoplovstva, vojne policije, topništva i da se ništa nije napravilo. Većina građana i ne zna da je avionska bomba, teška 250 kilograma, koja je pala u dvorište bolnice, probila beton i završila u krilu jednoga ranjenika koji je Srbin.

Najavili ste za iduću godinu novi prosvjed?

Da, treba se održati 12. listopada u Vukovaru. Vjerujem da ćemo tada imati mnogo bolje rezultate. I na ovom prosvjedu mi nismo samo kritizirali nego smo iznijeli i konkretne prijedloge.

Poslije svega ponovno se postavlja pitanje mogućih stranačkih sankcija?

I ne razmišljam o tome. Ne mogu razmišljati o nečemu takvome, a posebno kada čujemo ovakva svjedočenja i kroz što su sve prolazili ti ljudi. U usporedbi s njima, moja sudbina ili sudbina bilo koga drugoga je nebitna. Međutim, ako u HDZ-u kažu da je ovakvo stanje u državi, kada je riječ o istragama ratnih zločina, dobro i da žrtve i dalje mogu sanjati o nekoj pravdi, onda ja nemam što raditi u toj stranci. Lijepo ćemo se pozdraviti.

Strahovalo se da će prosvjed u Vukovaru prerasti u nekakav antivladin prosvjed.

Od prvoga dana govorim da prosvjed nije usmjeren ni protiv koga, a najmanje protiv Vlade. Tražimo samo kvalitetniji rad i bolje rezultate. Prošlo je sve dobro, bez ikakvog strančarenja i bez ijednog incidenta. Sve što smo govorili od prvoga dana se i potvrdilo. Sada treba pitati i sve one koji su cijelo ovo vrijeme iz fokusa izbacivali žrtve, a postavljali pitanje tko stoji iza svega, koji im je bio cilj i zašto su to radili. Pokušavali su cijelu priču odvesti u pogrešnom smjeru. Na sreću, nisu uspjeli.  (VečernjiList)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari