Pratite nas

Komentar

Mario Karamatić: Željko Komšić je jedina osoba koja je uspjela ujediniti Hrvate u BIH

Objavljeno

na

Ilustracija Kamenjar.com

Predsjednik HSS-a  BiH i izaslanik u Domu naroda Bosne i Hercegovine Mario Karamatić izjavio je za Pogled.ba kako kampanja koju vode bošnjačke stranke, osobito Željko Komšić, snažno ujedinjuju Hrvate u BiH i drastično smanjuju mogućnost apsinencije hrvatskog biračkog tijela na dolazećim izborima. Karamatić je naglasio kako svaka nova prijetnja “sarajevske čaršije” dodatno motivira Hrvate da izađu na birališta i izaberu svoje legitimne predstavnike.

“U povijesti Hrvata bezbroj je primjera podjela po političkom i svakom drugom osnovu. Nažalost, taj mentalitet još uvijek nismo promijenili. Ipak, dolaskom Željka Komšića stvari su se počele mijenjati. On je jedina osoba koja je svojim postupcima uspjela ujediniti Hrvate u BiH, točnije, većinu bh. Hrvata oko jedne ideje i jednoga programa, a to je Hrvatski narodni sabor BiH. Svakim svojim postupkom nas sve više ujedinjuje i ja sam mu zahvalan na tome”, izjavio je Karamatić za Pogled.ba, dodajući kako će nakon izborne pobjede koaliciju stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH i izbora legitimnih predstavnika Hrvata pokrenuti inicijativu da barem jedan trg na području teritorije koja je bila pod vlašću Herceg Bosne dobije ime po Željku Komšiću.

“To je najmanje što možemo učiniti za čovjeka koji je u tolikoj mjeri ujedinio Hrvate u BiH da se ni najveći optimisti tome nisu nadali”, poručio je Karamatić.

Na pitanje što će se dogoditi ukoliko Komšić ipak bude izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkih glasovima, Karamatić je rekao kako onda Hrvatima u BiH nije ostala niti jedna druga mogućnost nego da pokrenu proces revitalizacije Herceg Bosne u skladu s međunarodnim pravom.

“Mi smo Herceg Bosnu unijeli u današnju Bosnu i Hercegovinu. Međunarodno pravo i Bečka konvencija jamče vraćanje na početne pozicije ukoliko akti kao što je Daytonski sporazum budu na štetu jednoga naroda. Visoki predstavnici u suradnji s bošnjačkim strankama oduzeli Hrvatima ravnopravnost u ovoj zemlji  i ako nam je neće vratiti logično je da se vratimo na pozicije prije postizanja sporazuma. A to znači revitalizaciju Herceg Bosne. To kaže međunarodno pravo i mislim da mi to trebamo iskoristiti ukoliko Bošnjaci još jednom grubo preglasaju Hrvate i unište izbornu volju jednoga naroda”, zaključio je Karamatić u izjavi za Pogled.ba, te ipak izrazio nadu kako će Hrvati izabrati svoje legitimne predstavnike na dolazećim izborima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Jan Ivanjek: Prva je ovo zrakoplovna nesreća u HRZ-u sa smrtnim posljedicama u više od desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

Danas je tragičan dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ponajviše za 393. Eskadrilu helikoptera, 93. Krila. Gubitak jednog od 16 helikoptera Kiowa Warrior zanemariv je pored pogibije njegove posade, borbenih pilota.

Prva je ovo zrakoplovna nesreća u HRZ-u sa smrtnim posljedicama u više od desetljeća. Stoga je iznimno važno da se temeljito istraži i izvuku pouke, no isto tako moramo biti svjesni da apsolutne sigurnosti u letenju nema.

Naši Kiowa Warriori su gotovo novi, dokazani kao najučinkovitiji i najpouzdaniji od svih tipova helikoptera koje su američke snage koristile u ratovima na Bliskom istoku. No ne postoji borbena letjelica u operativnoj upotrebi koja nije izložena riziku pada, koliko god nova i pouzdana bila. Posebno one koje su namjenjene da lete iznimno nisko što je samo po sebi vrlo zahtjrvno, kao što je slučaj s Kiowama.

Svatko tko je kao pilot sjeo u avion ili helikopter zna da uvijek postoji šansa da stvari krenu po zlu, koliko god se pripremili i radili po procedurama. To je spoznaja koja naše pilote nije spriječila u obavljanju svojih dužnosti, koje su stavili iznad brige o vlastitoj sigurnosti. Trebamo se nakloniti njihovoj odvažnosti, i svim njihovim kolegama, koji svjesni rizika svaki dan sjedaju u pilotska sjedišta svojih aviona i helikoptera radi obrane i zaštite naše domovine, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

Jedino što mogu je izraziti najdublju sućut obiteljima, prijateljima i kolegama.

Navik on živi ki zgine pošteno. Počivali u miru i neka im je plavo nebo.

 

Objavljeni detalji o padu vojnog helikoptera

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica s dubokom zabrinutošću primila vijest o padu vojnog helikoptera

Objavljeno

na

Objavio

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović priopćila je u ponedjeljak da je s dubokom zabrinutošću primila vijest o padu vojnog helikoptera kod otoka Zlarina.

Grabar Kitarović je navela da je s dubokom zabrinutošću primila vijest o današnjem padu vojnog helikoptera Kiowe, koji pao u more između Zablaća i Zlarina.

“Dok iščekujemo cjelovite obavijesti o sudbini dvojice članova posade, u molitvama i mislima smo uz njihove obitelji”, rekla je predsjednica.

Ustvrdila je kako je sigurnost naših zrakoplovnih posada prvi prioritet pa očekuje temeljitu istragu o uzrocima nesreće.

Helikopter Kiowa OH-58 D pao je u području otoka Zlarina i Zablaća kod Šibenika tijekom trenažnog leta koji je započeo u ponedjeljak u 10,30 sati, objavio je MORH.

Šibenska policija izvijestila je da je u tijeku akcija traganja i spašavanja posade vojnog helikoptera. (Hina)

Helikopter Kiowa Warrior pao u more kod Šibenika

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari