Connect with us

Komentar

Markić odgovorila Glavaševiću: Mijenjala bih se s njim za sredstva iz inozemstva

Objavljeno

-

Foto: Hina

Izvršna predsjednica udruge U ime obitelji, Željka Markić, gostovala je u N1 studiju uživo, gdje je, među ostalim, komentirala dokumente WikiLeaksa, u kojima se spominje i ime udruge U ime obitelji.

Markić je rekla da je provjerila dokumente WikiLeaksa te utvrdila da nema intenzivnog spominjanja imena udruge. “Ušli smo u dokumente i utipkali ime udruge i pojavilo se pet puta, vezano za 2015. i koliko smo vidjeli ima nekoliko dokumenata o tome, ali nema nas intenzivno ni na hrvatskoj ni na međunarodnoj razini”, rekla je Markić.

Komentirala je i suradnju s organizacijom CitizenGO, čije se ime također spominje u dokumentima WikiLeaksa, a o čemu je, gostujući na N1, govorio i saborski zastupnik Bojan Glavašević.

“Što se nas tiče, CitizenGO je međunarodna organizacija koja se bavi uključivanjem velikog broja građana u različite teme koje smatraju važnima, kao što je zaštita prava na život života od začeća do prirodne smrti, zaštita obitelji, promocija izravne demokracije, iznose znanstvene dokaze i argumenataciju protiv rodne ideologije i nametanja rodne ideologije. To je jedna odlična organizacija, koja koristi različite alate da se uključi više ljudi, ja ih izrazito cijenim”, rekla je Markić.

Istaknula je da Glavašević etiketira CitizenGo.

“Gospodin Glavašević je član izvršnog odbora organizacije koja se bavi lobiranjem za međunarodnu organizaciju koja zarađuje milijarde na pobačaju. Ona se zove Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava, a nije ni europski ni parlamentarni, nema veze s Europskim parlamentom”, rekla je Markić.

Dodala je da U ime obitelji surađuju na nekim zajedničkim projektima s organizacijom CitizenGO te da ih jako cijene.

Glavašević ih je nazvao radikalnom organizacijom.

“Bilo je zanimljivo čuti kako definira što je radikalno. Koja je organizacija radikalna, a koja nije, postoji li samo desni radikalizam u Republici Hrvatskoj ili ima i lijevi? Neka se takve organizacije definiraju. Njegova slika je da su oni radikalni”, rekla je Markić.

“Ono što je u ovoj cijeloj priči bitno za razumjeti, da je financiranje udruga u Republici Hrvatskoj regulirano zakonom, U ime obitelji ga se drži. Što bi visjelo u zraku? Postoji međunarodna organizacija koja ima iste vrijednosti kao U ime obitelji, mi smatramo da život čovjeka počinje začećem i mi smatramo da je to razlog zašto se mi trebamo zalagati za zaštitu života od začeća”, rekla je Markić.

“Gospodin Glavašević je tvrdio da nas financiraju ruski oligarsi, to nije tako. Ja zbilja ne znam o tome, nisam upoznata s njihovim proračunom. Ne znam koliki im je proračun niti mislim da se mi kao udruga trebamo time baviti ili to procjenjivati. Ja bih to onda trebala procjenjivati sa svakom organizacijom s kojom surađujemo, a za to nemamo resurse. Glavašević stalno neutemeljeno napada našu udrugu iz pozicije ideologije, jer se ne slaže s našim stavovima, ali ne može lagati i izmišljati stvari”, rekla je Markić.

Glavašević je CitizenGo spominjao i u Saboru, tvrdeći da se organizacija uplela u izbore u Hrvatskoj, nakon čega je stigao demanti u kojemu su demantirali dio oko toga jesu li slani SMS-ovi građanima ili ne, ali su potvrdili da su kao strana organizacija slali mailove glasačima uoči izbora. Upitana za komentar, Markić kaže da o tome ne zna ništa i da bi to pitanje trebalo postaviti predsjedniku CitizenGOa.

“U svjetlu situacije u kojoj mi imamo sada parlamentarnu stranku Možemo! koja je izišla iz udruga koje su zadnjih 20 godina financirane novcem iz inozemstva, političkih stranaka, političkih tijela, Soroša, da su financirani novcem udruge Otvoreno društvo gdje je osuđena direktorica udruge radi utaje poreza od 500.000 dolara, mi imamo presudu u Hrvatskoj, gospođa Karmen Bašić, ako dobro pamtim ime, gdje su uhvaćeni ljudi iz Otvorenog društva da švercaju novac preko granice, u tom kontekstu cijelog ovog financijskog, brinuti se oko toga je li CitizenGO slao mailove, fakat znači da je nekome jako važno upravo o tome razgovarati, a ne razgovarati o utjecaju velikog novca političkih stranaka na Hrvatsku. Jednako kao što ne razgovaramo o tome da je Forum za pluralnost medija prošle godine rekao da je problem srednjeg i visokog rizika da u Hrvatskoj ne znamo vlasništvo u medijima”, rekla je Markić.

“Mi smo poslali demanti, ja sam u tom demantiju dala prijedlog odmah, da se odmah dogovorimo da sve što je udruga U ime obitelji dobila ikada iz inozemstva mijenjamo za sve ono što su njegova stranka i njegove udruge dobili iz inozemstva. Ja bih se odmah mijenjala”, rekla je Markić za N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari