Pratite nas

Kronika

Marko Francišković je zdrav i uskoroizlazi iz ‘pritvora’

Objavljeno

na

Marko Francišković je zdrav i nije opasan za okolinu!

Ovaj nalaz neće sakriti činjenicu da je Marko Francišković 7 mjeseci prisilno liječen od nepostojeće dijagnoze!
Ako sve prođe u najboljem redu, Marko Francišković već bi idući tjedan trebao biti na slobodi, vratiti se svojoj obitelji kao normalan i potpuno zdrav čovjek. Naime, stiglo je službeno izvješće medicinskog psihijatrijskog vještačenja koje je potvrdilo da je Marko Francišković u potpunosti zdrav, da ne boluje od niti jednog oblika shizofrenije, a kamoli paranoidne, te da nije opasan za okolinu. Vještačenje je obavljeno po sudskom nalogu Općinskog suda u Sisku, a sproveo ga je medicinski psihijatrijski tim liječnika u psihijatrijskoj bolnici Vrapče u Zagrebu. Prema ovom nalazu Općinski sud u Sisku trebao bi donijeti po Franciškovića pozitivnu odluku u kojoj se Marko Francišković otpušta sa prisilne hospitalizacije i vraća na slobodu.

MARKO-FRANCIŠKOVIĆ-1Podsjetimo, nakon burne prepiske s ministrom unutarnjih poslova na društvenoj mreži Facebook, Rankom Ostojićem, Francišković je priveden nakon čega mu je zatvorska liječnica, psihijatrica, dr. Anica Biško u rekordom roku nakon samo dva kratka razgovora dijagnosticirala bolest pod nazivom “Paranoidna shizofrenija” s naglaskom da je Francišković opasan po okolinu te da ga treba prisilno hospitalizirati i prisilno liječiti teškim lijekovima poput zloglasnog Ziprexa. Marko Francišković je u suradnji sa svojim odvjetnicima mjesecima pokušavao izboriti nezavisno vještačenje koje mu je Ustavom Republike Hrvatske kao i Zakonom o zaštiti prava pacijenata, zajamčeno, no bez konkretnog uspjeha. Njegovo prisilno liječenje trajalo je čak sedam mjeseci, a sve od nepostojeće dijagnoze. Tek kada se u slučaj uključila Kuća za ljudska prava na čelu sa Sanjom Sarnavkom te kada je njegov slučaj preuzela odvjetnica za ljudska prava, Ines Bojić, Marko Francišković uspio je izboriti nezavisno vještačenje, ali i ukinuti prisilno liječenje. Nezavisno vještačenje psihijatrijskog tima u Vrapču dokazalo je kako je Francišković mjesecima liječen od bolesti koja mu je liječničkom pogriješkom slučajno ili pak namjerno dijagnosticirana, iako je on posve zdrav.

Marko Francišković po svemu sudeći prvi je politički zatvorenik od ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, a o njegovoj osmomjesečnoj kalvariji po hrvatskim psihijatrijama, mladi hrvatski redatelj Goran Dević trenutno radi i dokumentarni film koji će obići filmske europske festivale, pa njegova priča iako vrlo skoro završena, neće biti tako skoro zaboravljena.

Autor: Zrinka Kasapić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Lübeck – Napadač s nožem ozlijedio 14 osoba

Objavljeno

na

Objavio

Jedan muškarac nožem je napao ljude u busu u njemačkom gradu Lübecku.

Kako piše njemački ln-online, prema iskazu svjedoka, do napada je došlo nakon što je napadač na pod bacio ruksak iz kojeg se krenulo dimiti.
Ljudi su počeli vrištati, a napadač je krenuo u pohod u kojem je ozljeđeno 14 osoba, a prema posljednjim informacijama, nema mrtvih, piše VečernjiList.

Da je do napada došlo potvrdila je i policija, koja je obavijestila da su raspoložive snage na terenu. Također, dodaju kako je napadač uhićen na licu mjesta. Neki lokalni mediji spominju da je uz nož imao i pištolj, ali to još nije potvrđeno.

Policija pokrajine Schleswig-Holstein, u kojoj se nalazi Luebeck, ranije je na svom Twitter profilu objavila kako je u gradu u tijeku velika policijska akcija.

– U Luebecku je u tijeku veliko raspoređivanje policije” napisali su iz policije. “Istražujemo situaciju te ćemo se kasnije javiti s više informacija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari