Pratite nas

Pregled

Marko Jurič gost Bujice, javila se i Hloverka: Rakić je na HRT-u skidala križiće

Objavljeno

na

Gosti u emisiji Bujica bili su Marko Jurič, urednik emisije Markov trg, i novinar Krešimir Kartelo, a telefonom se u emisiju javila Hloverka Novak-Srzić. Tema: gašenje Z1 televizije na tri dana zbog izjave voditelja Marka Juriča.

[ad id=”93788″]

Je li govor mržnje način na koji se Pupovac obraća novinarima?

Kolega kojem se obraćao nema još dovoljno utakmica u nogama, pozivam Pupovca da dođe meni tako se obraćati, kazao je Jurič.

Je li vaša namjera bila bilo koga uvrijediti, govoriti s mržnjom?

To su ta podmetanja. Ja sam taj prilog sa svećenicima SPC-a puštao u situacijama s raznim gostima, da mi kažu treba li na to reagirati jer mi nije normalno da se veliča takav jedan pokret. Hrvatska domovina je stvorena na pobjedi u Domovinskom ratu, a ako ćemo imati veličanje četništva – onda to nije normalno. Odlučio sam se poslužiti jednom provokacijom, satirom, jednim krikom jer dotad nije bilo reakcije. Moja satira je doživljena kao govor mržnje. U čemu je razlika između mog govora i napisa u tjedniku Novosti, upitao je Jurič.

Žalosna je ova situacija u kojoj smo se našli. Sad će se stvoriti atmosfera panike što smijem uopće reći. Kakvu poruku mi šaljemo s ovakvim rigoroznim činom? Kad se igramo usporedbe, i Stipe Mesić je otvarao usta na Juru i Bobana, ali ‘to je ok’ jer on nije tako mislio. To je jedno od najglupljih opravdanja koje sam čuo, smatra Kartelo.

Da je Bozanić pjevao Juru i Bobana ili da ga je Šprajc nazvao ustaškim biskupom, bi li bio kažnjen?

Ne znam, možda bi se uvukao u neku mrežu. Tko je taj koji određuje što je govor mržnje? Po kojem je to pravilniku? Čisto da znam zbog sebe paziti, zabrinut je novinar Kartelo.

Kako komentirate da je Zoran Pusić na dan pada Vukovara lijepio naljepnice po gradu s natpisom na ćirilici? Satira?

Ova Hrvatska koja raste – raste samo u smjeru kontrakulturalnog djelovanja, kazao je Kartelo.

Je li pozadina svega novac? Cvile li oni zbog ‘lovice’? Ako dobiju tolike novce, dva milijuna kuna, možda se boje štednje?

Optuživati Hasanbegovića da je proustaška opcija je ispod svake razine. To je vrlo odmjeren i čvrst čovjek. Ponekad sam ga pokušao i navući, međutim nikad nije izašao iz određenih okvira. Mi imamo povijest koja je snažno ideološki obojena, povijest partizana i to je razlog ovakvih napada na njega jer ako krene revizija, rekao je Jurič.

Vi niste napadali srpsku nacionalnu manjinu nego četnike?

Ja radim jednu ciničnu piruetu i govorim o četnicima, kazao je Jurič.

U Subotici je ukinut hrvatski radi Subotica? Nisam čuo da je itko od ‘glasnih’ manjinaca reagirao?

To je iluzija očekivati. Postavljao sam takva pitanja i dobivao apsurdne odgovore. Ne zanima me što se događa u toj državi, neka rade tamo što hoće. Zanima me samo razmjena podataka, ali me ne zanima što porfirije može pjevati. Ali kod odgojne uloge – bih li se ja trebao snebivati nad ovim što je Jurič rekao kad su meni četnici ubili pola obitelji? Ili bi mu trebao zahvaliti što se o takvim stvarima priča, upitao je Kartelo.

Možda su to neke marginalne skupine, no SPC je proglasila svetima dvojicu četnika, o kojima postoje svjedočanstva da su ubijali. A sad se od njih traži mišljenje o Stepincu. Koji su to kriteriji, upitao je Jurič.

Zabranili su nas na tri dana. U izvješću SOA-e navedeno je u službenom dokumentu da je zabrinjavajuće da je u Hrvatskoj u porastu četništvo.

Dolazim iz Vinkovaca, znate kakvi su trendovi kod mladih. Imali ste slučaj paljenja zastave RH. Sjećam se ’90-ih naslovnice: ‘Srpski povratnik: nahuškali psa da me siluje’, a ovo paljenje nije ni spomenuto nigdje, kazao je Kartelo.

Jesu li vas baš svi osudili?

Dobio sam jako puno potpore od građana. Gotovo cijeli dan i jučer i prekjučer stižu mi stotine poruka podrške. Nakon što sam dobio i neke prijetnje koje sam prijavio, dobio sam čak ponude ljudi da stanu fizički uz mene ukoliko bi bila neka ugroza. I neki kolege su mi dali potporu. I HNiP isto, naveo je Jurič.

Kad bi sutra recimo hajka krenula na neki lijevi medij, prvi bih stao u obranu.

Neshvatljivo mi je da se takve stvari događaju u 2016. Ne bih podupro gašenje ni lijevog medija u ovakvom slučaju. Ako je to u skladu sa zakonom i strukom – neka rade. Hoće li se društvo angažirati kao što su se angažirali oko gašenja radija 101, pitao je Kartelo.

U utorak 26. siječnja točno u podne održat će se prosvjed, najavio je Velimir Bujanec.

Telefonom se u emisiju javila Hloverka Novak-Srzić.

Kako gledate na ove napade na novog ministra kulture?

Nisam to vidjela godinama, takav lov na vještice. Uzeli su njegovu izjavu iz emisije Otvoreno i potpuno ju krivotvorili. Govorio je pozitivno o antifašizmu i o tome kako se trebamo riješiti komunizma u Hrvatskoj. Oni koji govore protiv njega su ‘mi ili oni’. Svima koji smo željeli stvaranje Hrvatske bez cenzure – oni nam ne daju dalje, kazala je Novak-Srzić.

Njihov napad je floskula, a ne antifašizam. Prvi ga je napao Ladislav Tomičić, a onda je portal koji on navodno kontrolira Lupi.ga dobio 300 tisuća kuna? Započeo je politički reket na ministra kulture?

Podsjetit ću da je ministarstvo dalo novce izmišljenom portalu i da je onda rečeno, kad smo mi – davat ćemo novce našima, a kad budete vi – vi ćete vašima. Nadam se da novi ministar neće tako dijeliti novce našima i vašima, rekla je Novak-Srzić.

Što će biti sa ‘Radmanovizijom’? Kad se vraćate na HRT?

Ne računam ni na kakve funkcije, ja uvijek nađem sebi posao, pa tako sam našla i nakon što mi je Radman dao otkaz. Zašto nitko nije pitao za reference Radmana? Mirjana Rakić je 2000. zabranjivala križiće i lančiće tad, a danas Z1 televiziju. Taj radikalni potez se ne može odobriti. To je dobar povod za raspravu o medijima u Hrvatskoj. Vi ćete taj novac koji ćete izgubiti nadoknaditi daljnjim dobrim radom, kazala je Hloverka Novak-Srzić.

Kome su skidali križiće s vrata?

Ivan Aralica je to napisao jednom isto, rekla je.

Tko će komentirati?

Kad upišete u Google Mirjanu Rakić dobijete svakakve naslove. Ako postoji takva jedna sumnja da ima jedan takav gard protiv tvorca ove države, upitno je kako ona radi. Bili su pristrani i donijeli odluku u skladu s njihovim ideološkim vrijednostima, kazao je Marko Jurič.

Vratio bih se na linč na Hasanbegovića. On dolazi iz znanstvenih krugova. Jeste li gledali te informativne emisije? To su tolike priče o Hasanbegoviću, to je takva panika. Ja tu iščitavam puno stvari. Recimo Nenad Stazić, meni je drago sad zbog njega, on će sad opet pisati taj neki svoj blog. Vidimo danas njegov preformans od dva sata, on priča o tom antifašizmu. Rekao je i da je ključno pitanje koje nismo dobili od Oreškovića pitanje gay brakova. 2016. godina je, idemo dalje, dobrodošao gospodine Hasanbegoviću, rekao je Kartelo.

Možda su napali Hasanbegovića jer je musliman, možemo to tako postaviti?

Da je netko tako upro prstom u ISIL-ovce, a da je netko onda povukao paralelu da netko mrzi sve koji vjeruju u islam, to vam je takva usporedba. To je terorizam protiv Hasanbegovića, zaključio je Jurič.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Dvojica bivših pripadnika srbijanskih paravojnih postrojbi prijavljena za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima u Vukovaru 1995.

Objavljeno

na

Objavio

Dvojica bivših pripadnika srbijanskih paravojnih postrojbi kazneno su prijavljeni za ratni zločin zbog sumnje da su na području Vukovara 1995. mučili i tukli hrvatske civile i ratne zarobljenike, no obojica nisu dostupni hrvatskim tijelima progona.

MUP je u četvrtak priopćio da su osječko-baranjski policajci iz Odjela za ratne zločine, u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom i Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili višegodišnje kriminalističko istraživanje nad 75-godišnjim srbijanskim i 55-godišnjim hrvatskim državljaninom.

Osumnjičeni su da su, postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata te onih o postupanju s ratnim zarobljenicima, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Tako se 75-godišnjak tereti da je krajem 1995., kao pripadnik Obavještajnog odsjeka u sastavu 11. korpusa Vojske tzv. Republike Srpske Krajine, u podrumu privatne kuće u Vukovaru oko četiri mjeseca držao zatočenog tada 41-godišnjeg zarobljenika, pripadnika 5. gardijske brigade Hrvatske.

Ratnog zarobljenika u podrumu mučili elektrošokovima, izgladnjivali, uskraćivali mu vodu

Tamo ga je, zajedno sa skupinom nepoznatih pripadnika srbijanskih paravojnih formacija, psihički i fizički zlostavljao tako što su ga šakama i nogama te palicama udarali po cijelom tijelu, mučili elektrošokovima, izgladnjivali i uskraćivali mu vodu. Takvo zlostavljanje se ponavljalo svakodnevno u trajanju od oko četiri mjeseca, kada je upućen na razmjenu zarobljenika 22. ožujka 1996. godine, kažu u MUP-u.

Njega i 55-godišnjaka, koji je zapovijedao spomenutom paravojnom postrojbom u sastavu tzv. Vojske Republike Srpske Krajine, tereti se da su zatočili i grubo fizički zlostavljali trojicu civila.

Riječ je o zaposlenicima komunalnog poduzeća UNIKOM iz Osijeka koje su pripadnici paravojnih formacija podređenih spomenutom 55-godišnjaku 24. lipnja 1995. protupravno lišili slobode te ih prevezli u vojarnu u naselju Sajmište u Vukovaru.

Jedan od otetih civila i danas se vodi kao nestala osoba, sumnja se da je ubijen 

Nakon toga su ih odveli u kuću u Vukovaru gdje su ih dvojica osumnjičenika grubo fizički zlostavljali. Potom su dvojicu od njih prevezli u prostorije 35. slavonske brigade tzv. Vojske Republike Srpske Krajine u Dalju, a nakon toga i u zatvor u Belom Manastiru gdje su bili do razmjene, 24. kolovoza 1995.

Treći civil, tada 54-godišnjak tom prilikom nije prevezen te se i danas vodi kao nestala osoba, a sumnja se da je ubijen uslijed grubog fizičkog zlostavljanja. Njegovo tijelo niti posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni.

Protiv dvojice osumnjičenih, koji nisu dostupni hrvatskim tijelima progona, podnijeta je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

(Hina)

 

Bujica: VJEROVALI ILI NE; Lik iz HRT-ove ankete o ćirilici u Vukovaru je poručnik okupatorske vojske! (VIDEO)

 

 

 

Penava: I dalje stojim iza tvrdnje da je Vukovar ‘epicentar puzajuće velikosrpske agresije’

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Zdravku Mustaču potvrđeno 40 godina zatvora

Objavljeno

na

Objavio

Vrhovni sud potvrdio je odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je bivšem čelniku jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču u travnju izrekao 40 godina zatvora zbog ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kod Muenchena 1983. godine, zbog čega ga je njemački sud ranije osudio na doživotni zatvor.

Nakon odluke velikogoričkog suda, koji je 40-godišnju kaznu izrekao ‘prevodeći’ njemačku presudu u hrvatski pravni sustav, Mustač je podnio žalbu, a Vrhovni sud ju je odbacio kao neosnovanu i potvrdio prvostupanjsku presudu. Obrana stoga Mustača u hrvatskom zatvoru očekuje početkom rujna.

Budući da je Vrhovni sud zaključio kako “ne postoje razlozi zbog kojih osuđenik pobija prvostupanjsku presudu te da pri ispitivanju prvostupanjske presude nisu nađene povrede zakona na koje ovaj sud pazi po službenoj dužnosti, to je žalba osuđenog odbijena kao neosnovana”, izvijestio je Vrhovni sud na svojoj internetskoj stranici.

Zajedno sa 77-godišnjim Mustačem na njemačkom sudu je zbog istog zločina osuđen i Josip Perković (74) koji je 11. srpnja izručen Hrvatskoj.

Iako im je njemački sud izrekao istu kaznu Perkoviću je zagrebački Županijski sud, koji mu je nadležan jer je živio u Zagrebu, odredio 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju treba odslužiti u domaćem zatvoru.

Obrazlažući odbijanje Mustačeve žalbe Vrhovni sud je ustvrdio da činjenica što je Perkoviću “u drugom postupku priznanja strane sudske odluke za isto kazneno djelo i na temelju iste strane presude izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 30 godina”, nema nikakvog utjecaja na ovaj postupak. Mustač je, pak, tvrdio da je različitim kaznama došlo do nejednake primjene zakona i povrede ustavnih načela o jednakosti građana pred zakonom.

Vrhovni sud podsjeća da i kada je potvrđivao kaznu zagrebačkog Županijskog suda u Perkovićevu slučaju “jasno izrazio stav da je tom prvostupanjskom presudom u pogledu visine kazne” povrijeđen kazneni zakon u korist osuđenog Perkovića, “koju pogrešku Vrhovni sud Republike Hrvatske, kao drugostupanjski sud, bez žalbe državnog odvjetnika, nije mogao ispraviti”.

Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Obojica su od početka odbacivali krivnju, a nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava od kojega očekuju da zatraži novo suđenje.

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat kazala je da Vrhovni sud svoju odluku mora dostaviti na prijevod prvostupanjskom sudu koji ju šalje u Njemačku, nakon čega se dogovara predaja Hrvatskoj gdje će, kao i Perković, odslužiti kaznu. Očekuje da bi, s obzirom na rokove, Mustač u hrvatskom zatvoru trebao biti početkom rujna.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari