Pratite nas

Komentar

Marko Jurič: Govor mržnje nema veze s tim što je Prcela rekao

Objavljeno

na

Svećenik Luka Prcela danas je hrabro izgovorio jednu teoretsku misao koja glasi ‘ni jedna država ne može biti zločinačka’. Pojedinci da, ali kolektivitet ne. Stoga ni Nezavisna Država Hrvatska ne može biti zločinačka.

[ad id=”93788″]

Govoriti o NDH-a kao o zločinačkoj državi teška je uvreda za hrvatski narod. Zašto Kolinda i Orešković siluju tu priču o NDH-a, teško je reći. Vjerojatno neke naivne kalkulacije o tzv. međunarodnim faktorima i dodvoravanju, ali u startu im je to bez veze i osuđeno na propast. Naime, ti tzv. međunarodni faktori nikad nisu uvažavali nekoga tko se klanjao, saginjao i sramio se vlastitog identiteta.

U Hrvatskoj definitivno nije završio Drugi svjetski rat koji je bez prestanka s različitim intenzitetima trajao cijelo vrijeme postojanja Jugoslavije, ponovo se razbuktao u Domovinskom ratu, a nakon njega nastavio se drugim oružjima u prostoru javnog života, društvenog mišljenja i emocija. Ovo što danas imamo je šesta ili sedma partizanska ofenziva, bespoštedni rat lažima i manipulacijama, prijetnjama, strahom, ucjenama, diskvalifikacijama protiv istine i narodnog pamćenja. Dominikanac Prcela je hrabro izgovorio istinu, mudro je iskoristio izravni tv prijenos i odaslao poruku Hrvatskoj. Na HRT-u se ograđuju od, kako kažu ‘govora mržnje’ i brže bolje dovode nekakve pogubljene povjesničare da to ‘objasne’ naciji. Govor mržnje nema veze s tim što je Prcela rekao, ali ništa čudno, to je omiljena municija partizanske artiljerije laži.

Ipak u cijeloj je priči najzanimljiviji dio poruke predsjednice Grabar Kitarović koja je Prceli odgovorila: ‘Poštovani gospodine Prcela, Vi meni ne možete oprostiti moju izjavu, a ja Vama opraštam Vašu. Okrenimo se budućnosti’. Naime, u prvom dijelu Predsjednica kaže ‘Vi meni ne možete oprostiti moju izjavu…’ čime je namjerno ili slučajno priznala da je pogriješila kad je rekla sve ono što je rekla o NDH-a. Može se zaključiti da se kaje zbog toga i da bi voljela da joj to bude oprošteno. Je li Kolindi G. Kitarović doista žao za to što je rekla o NDH-a ili se nespretno izrazila, znati će se u danima koji nam nose još niz ovakvih izazovnih situacija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Glasnović: Bez 4 zborna područja HVO-a mi danas ne bi imali niti Hrvatsku državu niti Federaciju

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska i BiH. Jedinstveno ratište. Hrvatske snage-HV, HVO. Šta tu ne razumiju agitpropovci na partijskim portalima.

 

Glasnović: Zašto je Marksizam koji potiče iz Sotonizma jugozomboidima tako drag?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Davor Ivo Stier: Pavelićev antikomunizam i Titov antifašizam jesu dio naše povijesti, ali ne smiju biti dio hrvatske sadašnjosti i budućnosti

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik i mogući kandidat za novog predsjednika HDZ-a, Davor Ivo Stier, oglasio se povodom Dan sjećanja na žrtve svih totalitnih režima, te upozorio kako svaki istinski demokrat mora odbaciti totalitarnu ideologiju i propagandu, kako Pavelićevog antikomunizma tako i Titovog antifašizma

-Danas je Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima. Europski parlament je izabrao ovaj datum, 23. kolovoza, kao podsjetnik na pakt koji su nacisti i komunisti sklopili prije 80 godina. Iako se ta činjenica rijetko ističe u javnosti, na početku Drugog svjetskog rata, od 1939. do 1941., nacisti i komunisti su imali pakt o nenapadanju.

Nacisti su pakt prekršili 22. lipnja 1941. napadom na Sovjetski savez i tek tada je ovdašnja Komunistička partija započela borbu protiv nacizma, fašizma i Pavelićevog režima, stoji u objavi Davora Ive Stiera na njegovoj službenoj Facebook stranici.

Podsjetio je i na aktivnosti kršćanskih antifašista, pogotovo onih u Istri.

-Puno prije komunista, hrvatski kršćanski antifašisti suprotstavljali su se fašistima u Istri. Među njima Antun Milovan, otac biskupa Ivana i bliski suradnik mons. Bože Milanovića, a kojega su komunisti ubili 1945. Danas se prisjećamo Antuna Milovana, blaženog Miroslava Bulešića, kao i svih nevinih žrtava fašizma i komunizma. Njihova žrtva svjedoči o istinskoj ljubavi prema slobodi, o kršćanskom i demokratskom suprotstavljanju svakom totalitarnom režimu i ideologiji. Totalitarizam se ne može opravdati pukim suprostavljanjem drugom totalitarizmu, bez iskrenog zalaganja za slobodu i demokraciju, podsjeća Stier.

Na koncu upozorava kako će svaki istinski demokrat odbaciti totalitarnu ideologiju i propagandu, kako Pavelićevog antikomunizma tako i Titovog antifašizma.

-Zato će svaki istinski demokrat odbaciti totalitarnu ideologiju i propagandu, kako Pavelićevog antikomunizma tako i Titovog antifašizma. Iako međusobno suprotstavljeni, ti su diktatori i njihovi režimi bili negacija slobode. Oni jesu dio naše povijesti, ali ne smiju biti dio hrvatske sadašnjosti i budućnosti. Jer je suverena i demokratska Republika Hrvatska stvorena na temelju volje hrvatskog naroda za slobodom i pobjedom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, zaključuje Stier.

R.H.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari