Connect with us

Komentar

Marko Jurič: Govor mržnje nema veze s tim što je Prcela rekao

Objavljeno

-

Svećenik Luka Prcela danas je hrabro izgovorio jednu teoretsku misao koja glasi ‘ni jedna država ne može biti zločinačka’. Pojedinci da, ali kolektivitet ne. Stoga ni Nezavisna Država Hrvatska ne može biti zločinačka.

[ad id=”93788″]

Govoriti o NDH-a kao o zločinačkoj državi teška je uvreda za hrvatski narod. Zašto Kolinda i Orešković siluju tu priču o NDH-a, teško je reći. Vjerojatno neke naivne kalkulacije o tzv. međunarodnim faktorima i dodvoravanju, ali u startu im je to bez veze i osuđeno na propast. Naime, ti tzv. međunarodni faktori nikad nisu uvažavali nekoga tko se klanjao, saginjao i sramio se vlastitog identiteta.

U Hrvatskoj definitivno nije završio Drugi svjetski rat koji je bez prestanka s različitim intenzitetima trajao cijelo vrijeme postojanja Jugoslavije, ponovo se razbuktao u Domovinskom ratu, a nakon njega nastavio se drugim oružjima u prostoru javnog života, društvenog mišljenja i emocija. Ovo što danas imamo je šesta ili sedma partizanska ofenziva, bespoštedni rat lažima i manipulacijama, prijetnjama, strahom, ucjenama, diskvalifikacijama protiv istine i narodnog pamćenja. Dominikanac Prcela je hrabro izgovorio istinu, mudro je iskoristio izravni tv prijenos i odaslao poruku Hrvatskoj. Na HRT-u se ograđuju od, kako kažu ‘govora mržnje’ i brže bolje dovode nekakve pogubljene povjesničare da to ‘objasne’ naciji. Govor mržnje nema veze s tim što je Prcela rekao, ali ništa čudno, to je omiljena municija partizanske artiljerije laži.

Ipak u cijeloj je priči najzanimljiviji dio poruke predsjednice Grabar Kitarović koja je Prceli odgovorila: ‘Poštovani gospodine Prcela, Vi meni ne možete oprostiti moju izjavu, a ja Vama opraštam Vašu. Okrenimo se budućnosti’. Naime, u prvom dijelu Predsjednica kaže ‘Vi meni ne možete oprostiti moju izjavu…’ čime je namjerno ili slučajno priznala da je pogriješila kad je rekla sve ono što je rekla o NDH-a. Može se zaključiti da se kaje zbog toga i da bi voljela da joj to bude oprošteno. Je li Kolindi G. Kitarović doista žao za to što je rekla o NDH-a ili se nespretno izrazila, znati će se u danima koji nam nose još niz ovakvih izazovnih situacija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari