Connect with us

Komentar

MARKO JURIČ: Haški je sud rehabilitirao četništvo..! Slijedi ono što smo osamdesetih već vidjeli

Objavljeno

on

Haški je sud rehabilitirao četništvo..! Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju pokazala je potpunu impotenciju tog visokog tribunala, potpuni izostanak pravde ili empatije prema stradalima, ali i pokvareno političko taktiziranje prema Srbiji. Naivci s Haškoga sudišta pretpostavljaju da će na ovaj način odobrovoljiti Srbiju za neke ustupke. Ali ti isti naivci pokazali su svoju ljudsku i političku narav, ružnu deformaciju karaktera koju jedino prostački izrazi mogu precizno opisati.

[ad id=”93788″]

Na drugoj strani Srbija je ne uhićivanjem Šešelja očitala Hrvatskoj lekciju iz državnosti i patriotizma. Zbog takvog podaničkog, kooperativnog služenja tim tzv. ‘velikima’ Hrvatska stoljećima nije imala državu. Zbog toga je, uostalom, Srbija i vladala Hrvatskom, a ne obrnuto. Kada bi iz ove presude Hrvati shvatili svu bijedu svoje političke impotencije, nerijetko na rubu veleizdaje, onda bi ova presuda imala svoju upotrebnu vrijednost.

Dakle, summa summarum političke prevare u Haagu je slijedeća: Karađić je osuđen, ali Republika Srpska ostaje kao neprikosnoveni ratni plijen njegovih sljedbenika. Šešelj, njegovo četništvo i prateće političke ambicije ostvarenja Velike Srbije, ovom su presudom dobili politički legitimitet. Nakon ove presude u Srbiji će ratnohuškačka retorika dobiti snažan zamah. Stari planovi srpskih memoranduma o osvajačkim ratovima ‘svetih srpskih zemalja’ vade se s polica i ponovo postaju aktualni i operativni.

Slijedi, dakle ono što smo osamdesetih već vidjeli kada su se događali oni ‘spontani mitinzi’ i ‘jogurt revolucije’. Metode će biti malo drugačije, ali ciljevi isti.

U konačnici to ne mora biti loše jer takva situacija i atmosfera homogenizira Hrvate i stvara plodno tlo za pojavu nekog novog Tuđmana koji će ovu učmalu situaciju letargije i bezidejnosti preokrenuti u nešto kreativno, državotvorno. Loše je to jer bi se time povijest ponovila, Hrvati bi ponovo iz nevolje postali politički odlučni. Možda tada ipak kmetstvo napokon izađe iz svijesti hrvatskog čovjeka.

Marko Jurič

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari