Pratite nas

Komentar

Marko Ljubić: Cvitan ne mora znati što se događa u inozemstvu, ali mora voditi računa da se ratni zločinci procesuiraju i kažnjavaju

Objavljeno

na

Marko Ljubić gostovao je danas u HRT-ovoj emisiji Studio 4 gdje je komentirao izjavu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana koji je rekao kako DORH nije odgovoran i kako je za uhićenja saznao iz medija te općenito situaciju koja se događa posljednjih dana oko uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju.

„Prilično sam siguran da državni odvjetnik govori istinu, jer nema ni logike da njega Tužiteljstvo BiH obavještava o tome koga će i kada oni hapsiti,“ rekao je Ljubić i istaknuo kako Dinko Cvitan tu ništa nije ni mogao učiniti, ali ono što je moga učiniti što je trebao učiniti i svaki državni odvjetnik prije njega, a to je sprječavanje i kažnjavanje zločina u Hrvatskoj. Kod nas se to ne radi i to je jedan od razloga zašto su hrvatski građani gnjevni.

Ljubić je govorio kako postoji cijeli niz indicija da su visoki časnici Armije BiH, oficiri JNA i srpske vojske RSK-a odgovorni za nevjerojatne zločine u Hrvatskoj i da bi DORH morao voditi računa da u našoj zemlji zločinci slobodno ne hodaju.

Naveo je i primjer: „Atif Dudaković je bio najbliži suradnik i dozapovjednik Ratka Mladića za vrijeme najteže agresije na Republiku Hrvatske, on je tek u svibnju 1992. napustio Knin i prijavio se u teritorijalnu obranu, odnosno Armiju BiH. Dakle postoje eksplicitni dokazi koje je tada provela hrvatska država, odnosno policija koji govore da je on izravno odgovoran za bombardiranje Zadra, Škabrnje i za čitav niz nevjerojatnih zločina koji nikad nisu procesuirani ni u Haagu, a niti u Hrvatskoj. Pitanje za Cvitana bi bilo zašto Hrvatska država do sada to nije procesuirala?“

Na pitanje tko bi mogao imati motiv da te optužnice drži u ladici i ne čini ništa Ljubić je odgovorio: „Nema sumnje da je politika utjecala na to iz različitih razloga. Hrvatska je tada morala napraviti čitav niz teških kompromisa, jer je i sama bila izložena agresiji, međutim danas Hrvatska više nije u takvoj poziciji. Već nekoliko godina smo članica NATO-a i EU, sjedimo za stolom sa svojim saveznicima , postoje međunarodna pravna načela i nema nijednog jedinog razumnog razloga da hrvatska država da ne postupi prema tim načelima.“

Istaknuo je i kako su predsjednica Grabar Kitarović i premijer Plenković sada na velikom testu da pokažu na otvorenoj sceni pred svojim narodom koliko vrijede kao državnici i da će morati znati na ova pitanja i provokacije odgovoriti na adekvatan način.

Dio medija je govorio o tome kako je Hrvatska već dvije godine znala da će se dogoditi ova uhićenja, pa je voditeljevo pitanje glasilo zašto ti ljudi nisu obaviješteni i zašto država nije zaštitila te ljude, odnosno istražila dio zločina za koje ih se tereti.

Ljubić je na to rekao kako je to izvrsna prilika da svi u Hrvatskoj pogledamo u sebe i zapitamo kakvu to politiku vodimo kao država te da ni Srbija ni BiH ne bi postupali ovako da je Hrvatska snažna država i da zna u kojem pravcu ide i koji su joj interesi. Rekao je kako je Hrvatska znala da će do uhićenja doći, ali možda nije znala da će doći u ovom trenutku te da uhićenja povezuje isključivo s posjetom premijera Andreja Plenkovića.

„Andrej Plenković je nakon dugo vremena, pa čak bi se usudio reći i prvi nakon Tuđmana koji se usudio reći nekoliko izuzetnih stvari u Sarajevu i Mostaru. Na pitanje u Sarajevu oko europeizacije jugoistoka Europe i Srbije, on je bez da je trepnuo okom rekao europeizacija Srbije podrazumjeva to da će se Srbija na putu prema Europskoj Uniji morati suočiti i morati preuzeti odgovornost za sve što je napravila u otvorenim pitanjima u neposrednom razdoblju. U Mostaru je rekao jednu fantastičnu rečenicu koja proističe iz hrvatskog potpisa Daytonskom sporazuma, a to je da je Hrvatska jamac sigurnosti i statusa Hrvata u BiH i to je Plenković vrlo jasno i precizno naglasio u Mostaru. I od tud dolazi ovako koordinira priprema i sa srpske i s bošnjačke strane i otud ovakvo hapšenje.“

Za kraj je zaključio kako će nažalost ovakvih optužnica i uhićenja biti još.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

VUKOVAR, PROVJERA NAŠE LJUDSKOSTI

Objavljeno

na

Objavio

Mjesec je studeni, unatoč svome imenu, mjesec lijepih i nostalgičnih iskustava. Tako je sve dok pred nas ne izroni, dok nas ne zaskoči datum 18. studenog. On nas odmah odnese u taj datum 1991. On se ne može zvati danom.

To je drama, sinonim stradanja, sinonim pomračenja ljudske vrste. Tog dana postaje istinito ime ovog mjeseca. Postaje hladno, postaje studeno u našim dušama. Jer Vukovar je živi grad i živa stvarnost spremljena u povijest i naše sjećanje. Kad kažemo spremljena, ne smije značiti odložena stvarnost! Povijest je Vukovara postala povijest rođenja moderne i samostalne Hrvatske ali i povijest svakoga od nas.

Vukovar neprekidno mora osnaživati političku, simboličku i egzaktnu snagu i vrijednost za Hrvatsku i ukupnu javnost… Vukovaru moramo osigurati memorijsko mjesto i svetište koje traži njegova snaga i tragovi ubrazdani na licu tisućljeća. Postati grad pomirenja, grad prijatelj sviju…

Provjera ljudskosti i sposobnosti našeg življenja i opstajanja. Možemo mi, i moramo to htjeti i znati graditi …

Za Vukovar nam trebaju mirni, autentični, utemeljeni, svjesni i odlučni potezi. Da kandidatura grada Vukovara za neprolaznu povijest bude potvrđena zrelošću naše generacije koja će znati iskustva prošlosti ugraditi u svoju budućnost… napisao je Goran Marić na facebooku povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari