Connect with us

Pregled

Marko Ljubić: Hrvatski politički sustav zahtjeva potpunu radikalnu rekonstrukciju

Objavljeno

on

“U ovom trenutku je izuzetno bitno ozbiljno pristupiti promjeni izbornog i političkog sustava u Hrvatskoj. Izborno zakonodavstvo je ključni instrument upravljanja svakom državom u njenom razvoju, pogotovo u njenom usmjeravanju”, rekao je kolumnist  Narod.hr-a Marko Ljubić u emisiji Zoom Zagreb televizije Z1.

“Čitav niz pokazatelja daje do znanja da je u Hrvatskoj nužno početi razmišljati, obzirom da su ovakve izborne jedinice neodgovarajuće jer izravno utječu i generiraju potpunu neravnopravnost prava glasa pojedinca, a to je izravno udarac na temeljna ljudska prava”, dodavši kako je važno izjednačiti pravo glasa svih ljudi i isključiti podjelu u hrvatskom narodu.

“Što se tiče izbornog sustava, g. Podolnjak, uvaženi član Mosta, profesor ustavnog prava, sudjelovao je kao konzultant i bliski suradnik udruzi U ime obitelji, kada su daleko ozbiljniji prijedlog izmjena izbornog sustava predložili i dobili legitimitet 380 000 potpisa, bez obzira što je to referendum, no to je ogroman legitimitet. No, Most s ove pozicije nije ni pokušao to iskoristiti. Hoće li imati jedan ili tri preferencijalna glasa, to je zapravo u složenosti problema koje imamo, poprilična banalnost”, naglasio je Ljubić dodavši kako će Petrov Plenkoviću prouzročiti problema ako odluči ispuniti sve iz govora pri preuzimanju svoj pozicije predsjednika Hrvatskog sabora.

“Hrvatski politički sustav zahtjeva potpunu radikalnu rekonstrukciju”, naglasio je Ljubić.

“Mi nemamo razvijenu medijsku i političku kulturu i jedna drugu generiraju u njezinim slabostima”, rekao je Ljubić.

Financiranje stranaka

“Pitanje korupcije u Hrvatskoj je problem koji se treba rješavati na sustavan način. U svijetu postoji niz iskustava oko financiranja političkih stranaka”, rekao je dodavši kako bi za njega bio ispravan princip da se prihodi stranaka vežu uz prihode države.

Trenutna politička situacija

Komentirajući trenutnu situaciju oko Vlade, rekao je kako je Most dobio jako puno pozicijom predsjednika Sabora te kako su time dobili satisfakciju veću od njihovih danih jamstava.

Mjesto ministra kulture

“Hasanbegović nije žrtva niti je zaslužio takav tretman. Za mene je primjereno, civilizirano, ljudski, časno i pošteno reći ‘Želim ostati na toj fukciji’. Nije nikoga hapsio, nametao svoja politička stajališta i na taj način je potpuno ispravan.

Postavlja se posve principijelno pitanje, ako već neće biti ministar onda moramo znati kakvu ćemo mi to kulturu voditi kroz nacionalnu politiku i zašto nije dobar za tu kulturnu politiku. To je elementarno pravo i treba to znati. Vrh HDZ-a je do sada pokazao da nema jasno stajalište”, kaže Ljubić.

“Razumijem Plenkovića koji ima svoju viziju hrvatske državne politike i normalno je da provodi svoju viziju. Onda je u redu da Hasanbegoviću kaže da neće biti ministar u njegovoj vladi jer on ima boljeg čovjeka koji promovira takvu politiku, a vi promovirate ovakvu. Plenković ima pravo odabrati ljude koje želi, ali ključno je pitanje zašto u tišini otići s neke ministarske pozicije, tu se ne radi samo o Hasanbegovićevom odlasku s mjesta ministra kulture, nego o političkoj eutanaziji njega unutar HDZ-a”, smatra Ljubić.

“Plenković će bez većih poteškoća ukloniti Hasanbegovića i staviti svoga čovjeka. Tko god on bio važno je u kojem pravcu ide HDZ. Stranka se već duže vremena traži. Nakon Tuđmana nema jasno profilirane politike.U sadašnjem HDZ-u imate posve suprotna stajališta”, istaknuo je Ljubić.

“Neće doći do stvaranja frakcija u HDZ-u. Hasanbegovića se vidi kao lidera uvjetno rečeno desne pozicije u HDZ-u, ali nema toliko staža ni iskustva u stranci”, dodao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR