Pratite nas

Kolumne

Marko Ljubić: Ne može se vratiti Tuđmanu potičući krivotvorine o hrvatskome narodu

Objavljeno

na

Predvorje svake relevantne političke odluke je testiranje odjeka u javnosti. Zbog toga je toliko bitno imati relevantne medije, poštene novinare, slobodu medija i slobodne novinare, koji svojim pitanjima, analizama i činjenicama neće podilaziti ni jednome aktualnom političkom interesu, nego – načelima i istini. A hrvatske je novinare važno poticati uz sve navedeno, jer će upravo oni, ne njemački, ne slovenski, ne srpski, ne rumunjski, otvarati sva, baš sva pitanja koja opterećuju – hrvatski narod. Jer ovi navedeni, otvaraju pitanja svojih naroda.

Vjerojatno je malo zemalja, naroda i država kojima bi istina i načela morali biti toliko dragocjeni, kao što je Hrvatska i hrvatski narod.

Zašto?

Zbog toga što je tijekom razdoblja zajedničkih država sa Srbima, koje je fizički završeno ali duhovno, politički, kulturološki i preko ostataka imperijalnih lanaca još uvijek traje, vrišteći očito da je srpska politika i imperijalne ambicije počivala u svim fazama, u svim modelima i realizacijama na lažima.

I to danas punim intenzitetom traje neprekinuto.

Uz zastrašujuću integriranu institucionalnu pomoć u Hrvatskoj.

Ako to netko ne vidi u Hrvatskoj, ili je potpuno neinformiran, ili slijep, da ne kažem neinteligentan, a ako to netko u politici ne vidi, pogotovo u državnoj politici, ili je zlonamjeran, kukavičje jaje i tuđi plaćenik, ili u rijetkim slučajevima – idiot.

A ima i toga više nego je podnošljivo, upravo zbog namjernoga kreiranja takvih političkih standarda.
Rijetko se toliko kao u zadnjih godinu dana, ranije u vrijeme Karamarka, danas u vrijeme Andreja Plenkovića na hrvatskom javnom i političkom obzorju spominjalo – povratak Tuđmanu.

Vratimo se dakle na predvorje svake politike – u medijski prostor, gdje se sve testira, da malo razmotrimo to legendarno „vraćanje Tuđmanu“.

Više je nego očito površnom analizom i površnim pregledom dostupnih informacija da u Hrvatskoj vlada golema neravnoteža između profesionalnih etičkih standarda i poremećenoga svrstavanja novinarstva na ideološki blok tzv. antife, vrlo nakazne tvorevine za preoblikovanje identiteta novostvorene države i njenoga netom politički emancipiranoga naroda. Dvadeset i šest godina nakon krvavo ostvarene slobode protiv terora koji je okivao novinarsku slobodu, danas je postala hrabrost ne biti Zoran Šprajc.

Kako je to moguće?

Javne kampanje, testiranje javnosti, pa linč po potrebi, koji su se smjenjivali integrirane s realnim nedostatcima i realnim frustracijama naroda u novonastaloj državi, s teškim posljedicama pedesetogodišnjega totalitarnoga režima, pa krvave i rušilačke srpske agresije i bez ikakve tranzicije, zapravo su presudno utjecale povratno na to da se danas nakon dvadeset i šest godina osnutka države, moramo politički i javno deklarirati – povratkom Tuđmanu.
Nitko ni ne pomišlja postaviti pitanje – kako je to moguće, i, nije li to samo po sebi javno, jasno i potpuno priznanje teškoga zastranjivanja hrvatske države i političkoga poretka, ne u odnosu na Franju Tuđmana, nego ono što on simbolizira, a to baštini velika većina – hrvatskoga naroda.

Dakle, kako se vratiti tome istome narodu esencijalno je pitanje.

I, odakle?

Da bi se valjda neotkud vratili, moramo znati – gdje smo, gdje se nalazimo, jer ako to ne znamo, nema povratka.
Ne, ta se pitanja ne postavljaju, ponajviše zbog toga jer nemamo ni blizu kritičnu masu profesionalnih hrvatskih novinara, a za to, koliko god izgledalo paradoksalno i pokušaj pranja savjesti novinara i struke, najviše odgovornosti snosi, i to uvjerljivo najviše – državni poredak, državne politike i politika u cjelini.

Ljudi se u svim prilikama ponašaju onako kako im se najviše isplati, pogotovo ako se to ponašanje ne kosi s javnim standardima, te ako se isplativost ponašanja i mogućnost osobnih probitaka može uklopiti u službeni moralni standard društvenoga i državnoga poretka.

A u svim uređenim državama, u najvažnijoj mjeri standarde osmišljava i kreira – država.

Dakle, vratimo se Tuđmanu, kad smo već priznali da se moramo nakon toliko godina njemu vraćati, tražeći poučke i inspiraciju za rješavanje današnjih, očito je golemih problema, koje iskaču praktično svakodnevno kao s Fordove industrijske vrpce.
Vratimo se njegovom doprinosu uz sve ostalo – načelima, istini, a to je u konačnici uvijek, hrvatskom nacionalnom identitetu. Jer, on je bio spreman izložiti se pogibelji zbog tih uvjerenja i ideja.

Dakle, načela i istina.

Jer u poplavi laži, krivotvorina, s poviješću kakvu smo imali i kakvu baštinimo, to nam je jedini izlaz, a u svakom pogledu kako je rekao pokojni kardinal Kuharić- jedino univerzalno oružje malih naroda pred velikima.
Glavna jama pod Hrvatskom, ona srpska imperijalna, te ona anacionalna i podložnička, kroz više od sedamdeset godina nesmetanoga i neosporenoga divljanja, pretvorena i u globalnu „istinu“- je Jasenovac.

Čitam neki dan na stranicama Naroda podsjetnik na davnašnji Tuđmanov intervju iz 1996. godine najvažnijim medijima u Hrvatskoj.

Valja odmah naglasiti da je Tuđman i kao vrlo relevantan povjesničar, tada o povijesnim temama govorio kao – državnik. Njegove riječi su uz sve ostalo imale prvorazredan politički i emancipacijski značaj, a njegova karizma u hrvatskom narodu u to vrijeme, kao i danas, bila je siguran jamac da će se riječi koje on izgovori, koliko god bile teške,surove, neugodne o našoj prošlosti, prihvatiti, makar i uz grčeve u želudcu.

I, što kaže?

Tuđman je tada rekao da je poznat potpuno točan podatak da je u logor Jasenovac za vrijeme režima NDH ušlo pojedinačno 28 tisuća ljudi. Očito je kao bivši partizanski general i osoba pred kojom je bila vrhunska jugoslavenska karijera imao uvid u radne dokumente ustaškog logora Jasenovac.

Činjenica je da je u tom razgovoru Tuđman naglasio, a prema tome podatku, očito je vrlo provjereno, da je njegov stav kako u Jasenovcu nije moglo biti ubijeno više od 40 tisuća ljudi, uz vrlo jasan naglasak da pod tim brojem misli na ukupno trajanje djelovanja logora Jasenovac, navodeći da je logor djelovao do 1949. godine, te da su u njega bili smještani, zatvarani, a treba li reći i ubijani i zarobljenici s Bleiburga, iz kolona smrti tijekom Križnoga puta.

Tuđman kaže u tom zaboravljenom i prašinom prekrivenom intervjuu: „Prema tome, ovakav Jasenovac, kakav je danas, on za većinu hrvatskoga naroda ne predstavlja mjesto koje bi hrvatski narod kao takav mogli prihvatiti, jer su oni drugi stradali isto tako, ne u manjoj mjeri“.

Zašto sam upravo ovu njegovu rečenicu naglasio?

Zato što se godinama, nakon Tuđmana u „Tuđmanovoj državi“ nije smjelo ni progovoriti o ovome što je on rekao. Jer je to postala – hrabrost, jednaka onoj hrabrosti s kojom je on išao na robiju zbog tih stavova.Nije li to činjenica totalnoga zastranjivanja hrvatske državnosti, i to u pravcu iz kojega se na strahovito težak način – iščupala i nastala?

Jest.

Hrvatska se vratila simbolici Tita. Civilizacijske, kulturološke, političke, nacionalne antiteze – Franji Tuđmanu.

Prvo pitanje, za današnji HDZ koga personalizira Andrej Plenković.

Kako to da se HDZ-ov kandidat Prgomet zalaže za referendumsko odlučivanje o Trgu maršala Tita u Zagrebu?

Zašto to naglašavam?

Evo zašto.

Jer je povratak Tuđmanu, povratak njegovoj političkoj misli, državničkoj viziji, njegovome – djelu, a bez ikakve sumnje – hrvatskome narodu. Jer, besmisleno je pomisliti da jedan narod ne želi upravljati svojom sudbinom, još besmislenije da bi ju nakon neposrednih i cjelostoljetnih tragičnih iskustava opet izručio istim zlotvorima, a nemoguće je da je to zaboravila većina ljudi.

To je temelj svakoga relevantnoga mainstreama u hrvatskoj politici, a ako nije, nije problem u temelju, nego u –mainstreamu.
Mi danas imamo zbog onoga što sam naglasio u početku teksta, upravo strahoviti problem u ovakvome mainstreamu.

Vratimo se na Tuđmanovo djelo i priču o Trgu maršala Tita.

Tuđmanovo djelo, koje danas baštinimo je samostalna, suverena i međunarodno priznata Republika Hrvatska, koja je po svome utemeljenju i načinu nastajanja u svime elementima i sadržajno i formalno – potpuna suprotnost Titu i svemu što to ime simbolizira.

Referendum o Titu na hrvatskim trgovima, ulicama, na nacionalno-identitetskim vrijednostima i u hrvatskom društvenom okruženju, održan je u svibnju mjesecu 1991. godine, kada je preko 86 posto hrvatskoga naroda jasno kazalo- samostalna, suverena, nacionalna država. Taj referendum trajao je na izravan i surov način tijekom cijeloga rata do oslobođenja zemlje.
Kako je moguće da danas netko tko baštini Tuđmana, tko zagovara povratak njegovim državotvornim politikama i vizijama, njegovoj suverenističkoj politici bez da trepne službeno zagovara poništenje onoga što je u samim temeljima – tuđmanizma i narodnoga suvereniteta?

I, nitko ga ništa o toj kontradikciji ne pita javno?

Kako je moguće da je danas potpuno legalno postalo ponovo pregovarati, nadmudrivati se, raspravljati i polemizirati s dojučerašnjim neprijateljima o nečemu na čemu stoji državni poredak hrvatske nacionalne države? I plaćati neprijatelje za to što rade.

To je eksplicitno priznanje totalne stranputice i eklatantno kršenje svake autentičnosti odnosa prema hrvatskom narodu.
Kako je to nadalje, moguće?

Zbog toga što se kroz cijelo to razdoblje prvo tu i tamo, a nakon pojedinačne legalizacije nastranosti u javnome diskursu, s istim nakaznostima osvajao politički prostor, pa povratno stimulirao i osnaživao prije svega medije i različite pokrete za novu kampanju legalizacije sličnih destruktivnih i nakaznih ideja i ciljeva, pa opet u krug s politikom dok se nije uspostavila potpuna politička legalizacija – uništenja temeljnih stupova na kojima počiva samostalna -Hrvatska.
Točno to znači današnja rasprava o referendumu o Titu.

Ni manje ni više.

S obzirom da informacijski rat protiv Republike Hrvatske nikada nije prestao, a razvijao su upravo unutar Hrvatske eksplozijom navodnih civilnih inicijativa koje su se pojavile poslije 93. godine, kada je i slijepcu u međunarodnoj zajednici i svim obavještajnim službama svijeta bilo jasno da Tuđman vodi Hrvatsku u pravcu ratne i vojne pobjede, te prema potpunom slomu još itekako živih scenarija o nekoj novoj “slaviji“, kako se god zvala, elementarna je politička premisa i nulta stopa državničkoga ponašanja – usprotiviti se osmišljenim politikama protiv takvoga rata.

Očekivati ga, osmisliti borbu protiv njega i pobijediti u njemu.

Jer od toga je ovisila i ovisi sudbina nacionalne slobode.

Što danas hrvatska državna politika može, a što mora pod cijenu opstanka učiniti?

Odmah prestati legalizirati, podupirati, tolerirati i emancipirati na bilo koji način zatiranje nacionalnoga identiteta, odmah onemogućiti razvoj epskih krivotvorina, koje su s područja drugosvijetske ratne prošlosti izrazito opasno zahvatile i prošlost koju nismo još ni prebrisali iz neposrednih sjećanja, jer su te krivotvorine ulaznica za – legalizaciju krivotvorenih i antihrvatskih politika.

To je nulti imperativ Plenkoviću a sve ispod toga je i neetično, i nedržavnički, i sve ispod toga je prijevara same esencije Tuđmana i deset puta opasnija detuđmanizacija od one koju je predvodio Mesić ili Josipović, uz pomoć društveno-aktivističkih kreatura, raznih Bosanaca, Borićki, Teršelički, Frljića, Hribara do novokmetovskih neoradmaniziranih propagandista na HRT-u i HINA-i.

Tome mora biti kraj.

Jer, nema ni jedne jedine države svijeta koja financira svoje uništenje, a uništenje države se radi i mjenicama bez pokrića kao u slučaju Agrokor, ali prije svega i daleko opasnije putem uništenja identiteta temeljnoga državotvornoga naroda. Zbog toga je neodrživa situacija da na hrvatskim sveučilištima praktično golemu dominaciju, a pogotovo u državnim medijima, imaju nadriznanstvenici parapovjesničari koji su cijelu karijeru izgradili na razvoju krivotvorina o nacionalnom identitetu hrvatskoga naroda, pri čemu je Jasenovac bio – crna rupa oko koje su se vrtjele sve neprijateljske ambicije i namjere prema hrvatskoj slobodi i suverenosti, i koja usisava hrvatsku esenciju jednako snažno i danas.

Zbog toga je državna politika upravo prag s kojega se moraju uvesti zakonskom snagom standardi, nikakvi posebni niti specifični, nego profesionalni i etički u novinarstvo, prije svega u medije kojima je vlasnik država, kao što su HRT i HINA, ali i uvesti stroge, jasne i precizno mjerljive vrhunske standarde i pravila ponašanja u javnome medijskome diskursu za sve sudionike medijskoga prostora i njegove kreatore.

To je dužnost države.

A država koja uz sve te propuste financira pod različitim nazivljem medije kao što su parasrpske Novosti, država koja ne reagira na standarde i načela na kojima se formira i djeluje javnost kao kategorija i u kojoj je vrhunski trend i vrijednost pobijene Hrvate nazvati izdajnicima i otvoreno afirmirati njihovo ubijanje, radi izravno na uništenju svoje nacionalne komponente, čime se god opravdavala.

To je bitno naglasiti i svakoga jutra sjetiti se što je Tuđman, povjesničar i državnik – govorio.

To je povratak Tuđmanovom narodu.

Marko Ljubić / Narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Rasprava o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH – i više od uobičajenog saborskog striptiza

Objavljeno

na

Objavio

Kad je onomad, dok još topovi nisu zagrmjeli, jednom stranom diplomatu potanko predočen problem u bivšoj Jugoslaviji, odmah mu je sinulo rješenje. Sve što treba je Hrvate iz BiH razmijeniti sa Srbima u Hrvatskoj i stvar je riješena. Hrvatska može otići, Srbi postaju većinom u BiH, a ona ostaje dijelom krnje Jugoslavije. To idealno rješenje poremetit će prvo gramzljivost Srba (uzdajući se u vojnu premoć, htjeli su više), a potom i epilog zbivanja na terenu – obrana BiH Hrvata od oba napadača – bosanskih Srba i Muslimana, a potom potpuni vojni i politički slom hrvatskih Srba.

Imaju li Hrvati napokon prave ljude?

Međutim, ti, čiji su planovi poremećeni u ratu, ne mire se s neželjenim ishodom u miru. Odatle suđenja za udružene zločinačke pothvate i cinično nametanje krivnje za dijeljenje Bosne onima koji su i sebi i drugima donijeli mir. Sude im oni koji su BiH (ali i Hrvatsku), podgrijavajući rat, sve vrijeme dijelili, i na kraju, barem ovu prvu, doista podijelili. Za razliku od ratnih vremena kad su Hrvati s obje strane granice u zajedništvu pobijedili, počev od one pijane trećejanuarske noći ponašanje Hrvatske prema BiH Hrvatima sve više podsjeća na Petrovo višekratno zatajivanje Gospodina u najstrašnijoj noći svjetske povijesti. Ona taj narod više ne poznaje – ne samo kao svoj, nego i uopće. Nikad vidjeli, nikad čuli, … ma, tko su ti ljudi?

Osobom u kojoj se simbolički zrcali sva dubina procjepa nastalog između Hrvata Hrvatske i Hrvata Herceg-Bosne postao je, dodijeljenom mu ulogom, haaški sudac Meron. U prvih je Meron slavljen isključivo kao dobar, pravedni sudac, koji je Hrvatskoj ne samo podao rubac da joj otare krv, znoj i suze s lica, nego ju je i oslobodio kalvarije napola puta. S druge strane, Hrvati Herceg-Bosne su, ne prvi put u povijesti, križni put odradili do kraja – do raspeća – uz suglasnost “Pilata” Merona, popraćenu nedavno izrečenom ciničnom usporedbom Slobodana Praljka i Hermanna Göringa.

Je li napokon došlo vrijeme da Hrvati izvuku pouke iz Domovinskog rata i vazda im, izgubili u ratu ili pobijedili, tragičnog poraća pa da na Tuđmanovoj Hridi dovrše svoj Dom i učvrste ga kako bi kao svoji na svome preživjeli još jedan izazovan povijesni trenutak?

Za takvo što Hrvati trebaju iznaći najbolje ljude, svjesne kako nisu sami na svijetu i da ne ovisi sve samo o njima – one koji će moći, htjeti i znati, ali i odvažiti se postaviti pravo pitanje na pravom mjestu – tamo gdje se odlučuje, a da ih istodobno oni koji imaju moć odlučivanja shvate ozbiljno. Hrvatska treba ljude koji će se bez kompleksa i pardona umiješati u stvari države u kojoj žive Hrvati, a čijem je stvaranju doslovce potpisom kumovala. Treba ljude koji se ne će dodvoravati tuđincu hineći kako je riječ o zemlji koja ima jedno svoje unutarnje “ja”, ali istodobno i ne će ustručavati primijetiti kako tamo ima tri “ja”. I kad ih neko od ta tri “ja” počne prozivati zbog miješanja u unutarnje stvari BiH, ne će pokunjeno ustuknuti, nego samopouzdano odvratiti kako se radi o konceptu iz 19. stoljeća. Hrvatska treba ljude koji će se i riječju i djelom znati obračunati s ostavštinom ishlapjelih, bjelosvjetskih hohštaplera, koji su prava BiH Hrvata narušili do neprepoznatljivosti pa sad vlastito nedjelo brane. Svejedno, bila riječ o tri doživotna bivša visoka predstavnika Svijeta u BiH, ili o jednom doživotnom niskom predstavniku najzelenije trećine BiH u Hrvatskoj, barabi kojeg je Hrvatima dvaput uspjelo izabrati na mjesto onoga koji je stvorio Hrvatsku.

Deklaracija i saborski smetenjaci i smutljivci

U dekompoziciji melodije koju gudi kvartet doživotnih predstavnika važan kamenčić čini Deklaracija o položaju Hrvata u BiH koju je Hrvatski sabor donio prošlog petka. Upravo zbog njezine vanjskopolitičke namjene i jer je riječ o borbi na duge staze koja nadilazi mandat jedne vlade, bilo je poželjno oko nje postići što je moguće šire suglasje. No, prihvaćanje Deklaracije s 81 glasom “Za” (od 153 moguća) pokazuje kako je ono izostalo. Znalo se kako je postizanje dvotrećinske većine, što se moglo postići samo uključivanjem SDP-a, nužno imalo za cijenu razvodnjavanje i poopćavanje dokumenta, no neke granice nisu se mogle prijeći. Koplja su se prelomila oko zahtjeva SDP-a za ugrađivanjem umetka posve na tragu Josipovićeve izjave o konglomeratu loših politika s aluzijom na kajanje zbog podjele BiH, te kapitulantskog inzistiranja na legalnosti izbora Željka Komšića. Prihvaćanje navedenog bi u Deklaraciju utkalo kompleks hrvatske krivnje, čime bi Hrvatska samu sebe već u startu uškopila pri pokušaju razrješavanja ovog doista zapetljanog čvora.

Tijekom saborske rasprave još jednom se potvrdilo koliko su kroz medije desetljećima taložene ublehe uzele maha u promišljanjima saborskih zastupnika, kako onih još zelenih, tako i veterana u kopanju groba Hrvatima Herceg-Bosne. Zajednički nazivnik tih šabloniziranih istupa ogledao se u osudi političke suradnje BiH Hrvata s Miloradom Dodikom koji ne priznaje genocid u Srebrenici. No, kad bosanskim Muslimanima, nad kojima je genocid tamo počinjen, to nije prepreka da posve pragmatično surađuju s nasljednicima onih koji su ga počinili (SDS-om Radovana Karadžića), a ti nemaju ni izbliza tako blagonaklon stav prema Hrvatima kao Milorad Dodik, zašto Hrvati ne bi surađivali sa svojim jedinim preostalim prirodnim saveznikom u BiH? Zar samo zato da ih se neki u Hrvatskoj ne bi sramili, i to upravo oni koji su sve ovo vrijeme – opterećeni navodnom hrvatskom krivnjom prema Muslimanima u BiH, izgrađenom po jasenovačkom obrascu, samo tada sa Srbima u ulozi žrtve – od njih okretali glavu? Konačno, zašto bi u trenutcima pritiska Muslimana na Hrvate u Federaciji BiH genocid u Srebrenici, dakle muslimansko-srpska stvar, uopće bio nekakav orijentir za političko djelovanje BiH Hrvata? Zašto, primjerice, Muslimanima za njihovo djelovanje prema Hrvatima referenca ne bi bio spriječeni genocid u Bihaću dva mjeseca poslije Srebrenice?

Za razliku od ostatka oporbe, kako lijeve, tako i desne, Most Hrvatima BiH nije predbacivao hrvatsko-srpsku koaliciju. Ipak, iz njihovih amandmana koji se odnose na pojedinačna operativna rješenja, od kojih su neka hvale vrijedna, a druga, pak, predstavljaju batinu s dva kraja, vidljivo je duboko nerazumijevanje karaktera Deklaracije i njezine prvenstveno vanjskopolitičke namjene. Osim ako im predstava nije poslužila tek kao izlika da Deklaraciju ne prihvate, a da istodobno ostanu neokaljani? Ipak, na to čistunstvo sjenu baca ponašanje Mosta dok je obnašao vlast. Tada je na valu medijske histerije o zlim Hercegovcima – koji poput migranata navaljuju na hrvatsku granicu samo kako bi žiteljima pograničnih gradova izabrali lokalnu vlast – od Mosta nadzirana policija provela akciju brisanja nepoćudnih birača iz biračkog popisa. Rezultat svega je bio da je Most izgubio vlast u Metkoviću, koju je prethodno zadobio dok su popisi još bili “nečisti”. Doima se, zapravo, da Most jedno govori kad je u oporbi (puste riječi tada ništa ne koštaju), a posve drugo radi dok je na vlasti.

Kad je riječ o politikantskom tehniciranju, Božo Petrov se pokazuje svojevrsnim blizancem Zorana Milanovića. Neopterećen bilo kakvom ideologijom i svjetonazorom, usredotočen je tek na optimizaciju svog prvog sljedećeg poteza. I to isključivo u smislu njegova doživljaja u očima birača, bez potrebe za sagledavanjem onoga što dalje iza toga slijedi. Pri tome se oslanja na slabo pamćenje birača uz podršku medija prešućivanjem marifetluka ili u najmanju ruku izostankom podsjećanja na njih. Zorna ilustracija navedenog su međunarodne arbitraže koje je Zoran Milanović pokrenuo, a njihovo rješavanje dogovorom, što se činilo razumnim jer je bilo očito da su hrvatski izgledi slabi, spriječio Božo Petrov. Obojica su pritom skupili naramak političkih bodova jer su te postupke mediji, nadaleko poznati po tome što Hrvatskoj uvijek žele sve najbolje, predstavili suverenističkima. Jednako “suverenistički” su se ponašali i ponašaju i kad su Hrvati u BiH u pitanju. Doduše s manjom štetom, budući je “suverenističko” blebetanje po Hrvatsku ipak nešto bezbolnije od “suverenističkih” djela. Jedno je slikati se po Mostaru za unutarnju političku uporabu, a nešto sasvim drugo nametnuti temu na međunarodnoj pozornici. Potonje niti znaju, niti hoće, niti mogu.

Suha zlata vrijedni Zlatko i rosno mu cvijeće

Druga opcija kojoj suverenizam ne silazi s usana glasovala je za Deklaraciju, no istup njezinog istaknutog predstavnika Zlatka Hasanbegovića ipak zaslužuje podrobniji osvrt. Čita li ga se iz konteksta aktualnog političkog trenutka u BiH, iz govora treba izdvojiti dvije ključne stvari – inzistiranje na punim pravima svih posvuda (pod firmom borbe do zadnjeg Hrvata, ma koliko ih gdje bilo), te ignoriranje realnosti vraćanjem u nepovratnu perspektivu predratnog stanja, prije masovnih progona i provedene razmjene stanovništva. Slično kao što su neki u Zagrebu proteklih dana ostali zamrznuti u vremenu otprije 100 godina, kad je u njemu živjelo više Slovenaca nego Hrvata ne-kajkavskih i ne-njemačkih prezimena, tako i Hasanbegović zanemaruje trenutno stvarno stanje u BiH, ostajući zarobljenikom vremena od prije 30 godina. Uz to još izvor svega zla vidi u Daytonskom sporazumu, previđajući kako su prava Hrvata grubo narušena njegovim naknadnim izmjenama. Pitanje je tek čini li to iz pukog idealizma ili vođen nekim drugim pobudama.

Kako bilo da bilo, ovakva promišljanja predstavljaju vjetar u jedra aktualnim muslimanskim pritiscima da se izbor predstavnika u ključno tijelo za zaštitu prava Hrvata – Dom naroda BiH – provede na način kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim. Posve u skladu s  načelima iznesenim u Hasanbegovićevom govoru Muslimani traže da se ti izbori provedu temeljem predratnog popisa iz 1991. godine (a ne novijeg iz 2013. godine koji odražava trenutno stanje), ali i da sve županije imaju pravo birati predstavnike svih naroda, pa i one u kojima Hrvati (a ni drugi) zbog malobrojnosti ni teoretski ne mogu izabrati vlastite predstavnike. Zato ih im izabiru višestruko brojniji Muslimani.

Dovoljno im je izabrati trećinu zastupnika u Domu naroda Hrvata Federacije BiH da bi stekli kontrolni paket za izbacivanje svih Hrvata izabranih od Hrvata iz izvršne vlasti (Vlade Federacije BiH), a što bi imalo daleko pogubnije političke posljedice po položaj Hrvata od izbora Komšića. Uostalom, u tu su svrhu već instalirali 6 “komšića” u skupštinu Zeničko-dobojske županije .Tako bi Muslimani u miru političkim putem dokrajčili Hrvate u Federaciji BiH, baš onako kako su ih Srbi dokrajčili u Republici Srpskoj u ratu ’92, a oni sami, kopirajući Srbe, započeli ’93. Ironično, pozivajući se na prava Hrvata koji više ne žive tamo odakle su ih Muslimani protjerali (u tome je svrha primjene popisa 1991.) obespravili bi one Hrvate koji su se obranili od njihove agresije.

Jedino konkretno rješenje primjenjivo na svim razinama vlasti koje Hasanbegović nudi za zaštitu prava Hrvata u smislu da im drugi ne izabiru predstavnike, sastoji se u 3 zasebna biračka popisa (za Hrvate, Muslimane i Srbe) na nivou cijele BiH, no i ovdje je nažalost riječ o mačku u vreći. Naime, što bi to spriječilo Muslimane – koji i danas masovno popunjavaju birački listić za izbor hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu, podmeću Hrvate ala Komšić u županijske skupštine kako bi zagospodarili Domom naroda Hrvata i izjašnjavaju se Hrvatima kako bi mogli obnašati dužnosti namijenjene Hrvatima – da se upišu na popis hrvatskih birača i nastave činiti to isto? Dosadašnja praksa i zdrav razum govore kako je prava manjinskih zajednica moguće zaštititi tek formiranjem izbornih jedinica temeljenih na etno-teritorijalnom načelu. Jednostavno, uključivanje područja u kojima su Hrvati neznatna manjina u izbor hrvatskih predstavnika omogućilo bi drugima da se samo za potrebe izbora izjasne Hrvatima i izaberu im predstavnike. Zbog ove dokazano realne prijetnje nije moguće ostvariti da svaki do zadnjeg Hrvata  BiH uživa jednaka prava, ma koliko to lijepo zvučalo.

Ipak, jednim poduljim etiketiranjem Željka Komšića, koje će se u funkciji skretanja pozornosti s onog bitnog naći mjesto u naslovima njegova saborskog govora, Hasanbegoviću će uspjeti u cijelosti zasjeniti ostatak sadržaja, čija bi temeljna načela zacijelo potpisala muslimanska politička vrhuška uključujući i samog Komšića. Time je uspio povući za nos one koji se već dulje vrijeme daju vući za nos, ne samo kad je izborni zakon u BiH u pitanju nego i prijedlog izbornog zakona u Hrvatskoj. Tu, zanimljivo, Hasanbegovićeva stranka podupire podjelu Hrvatske, koja za razliku od Federacije BiH nije federalna država, na izborne jedinice sukladne povijesnim pokrajinama što vodi raspirivanju autonomaških tendencija u budućnosti. Pa gdje ih ne će Hasanbegović povlačiti za nos, kad to isto dopuštaju i Josipovićevom pravnom stručnjaku Podolnjaku, koji će im podmetnuti krajnje ljevičarski prijedlog izbornog zakona, anarhičniji i od GONG-ovog. Na istu temu povlačit će ih za nos i netko tko je u mladim danima usred rata učio lagati surađujući s Human Right Watchom – organizacijom čiji je cilj tada bio izjednačiti zločine Srba i Hrvata (a i danas proziva Hrvatsku i ministra Božinovića za nehumano postupanje s migrantima) – potom se usavršavao uređujući informativni program krajnje liberalne Nove TV, da bi današnje mlade korumpirao ne samo prenijevši im tako stečeno znanje, nego ga i proširivši na područje krivotvorenja potpisa.

E, pa kad se toliko daš povlačiti za nos, ostaje izvjesno tek jedno – nos ti raste! A tad se ni ono neposredno pred njim ne vidi baš najbolje, kamoli što drugo. I, ma koliko god tražio Pinokija u drugima, a u sebi vidio samo Kalimera, ne trebaš poći daleko da bi Pinokija doista i ugledao… Dovoljno je tek da se zaputiš do najbližeg zrcala. Zadubiš li se našavši se pred njim, možda načas ugledaš i rosno cvijeće (e, kako se samo grubo povijest zna našaliti) suha ti zlata vrijednog Zlatka.

Mrak + Mrak = 2 Mraka

Inače, Neovisni za Hrvatsku su jedna od rijetkih organizacija čija je filijala osnovana prije središnjice, iskazavši se pod franšizom HSP-a BiH kao neka vrsta “Neovisnih za BiH”. Naime, nakon izbora 2010. godine, kad HDZ BiH nije pristao da se još jedan ministar, iz u odnosu na izvorni Dayton ionako drastično smanjene hrvatske kvote, prepusti muslimanskom SDP-u, “Neovisni za BiH” su spremno uskočili u vlast, prihvativši biti izborom SDP-a kad ih već nije izabrao hrvatski narod. Unitarizaciji Federacije BiH doprinijeli su prihvativši prebacivanje nekih ovlasti sa županija (gdje utjecaj Hrvata još nije ugrožen) na federalnu vlast (gdje su već u dva navrata, prvi put voljom međunarodne zajednice 2000. godine, a potom i muslimanske vrhuške potpomognute međunarodnom zajednicom 2010, hrvatski predstavnici postavljeni mimo izborne volje hrvatskog naroda).

Pa kad su već “Neovisni za BiH” pristali surađivati s muslimanskim SDP-om, što onda sprječava Neovisne za Hrvatsku da to isto učine s SDP-om Hrvatske i njegovim liberalnim saveznicima? Pogleda li se glasovanje u zagrebačkoj skupštini proteklog tjedna, čini se da postižu sve veći stupanj suglasja. Kako li je samo Krešimir Kartelo, zastupnik Neovisnih u gradskoj skupštini, gugutao Anki Mrak Taritaš na uho u radijskoj emisiji na dan glasovanja o proračunu (“slažem se s mišljenjem gđe Mrak …”, “upravo kako je gđa Mrak rekla,…”). Do jučer su jedni u drugima vidjeli mrak, barem što se prošlosti tiče, no po pitanju sadašnjosti i budućnosti kao da u tim mrakovima sad vide svijetlo. Iako elementarna aritmetika kaže kako mrak i mrak u zbroju ne mogu dati drugo doli 2 mraka, koji zajedno mogu samo rušiti, ništa izgraditi.

Dakle, s jedne strane stoje ideološki rigidna krila HNS-a i SDP-a uz “suverenističke” im prirepke. A s druge stožerna hrvatska stranka u suradnji s partnerima iz izbornim rezultatima diktirane nužde –  dijelom HNS-a, u znatnoj mjeri očišćenim od liberalne ideologije i dijelom SDP-a okupljenog oko Milana Bandića, operiranog od jugoslavenstva. Uza sve nedostatke oni su ipak spremni bez fige u džepu stati iza BiH Hrvata. To su, napokon, ona dva krila, lijevo i desno, usuglašena oko ključnih nacionalnih pitanja, koja je spominjao general Gotovina neposredno po povratku iz Haaga, bez kojih Hrvatska (dodajmo – ni njezin glavni grad) ne može letjeti. Nasuprot tome stoje oni koji se ne mogu usuglasiti ni oko čega za što su, nego samo protiv čega su. A Hrvatsku ili ne mogu smisliti ni nacrtanu ili ju toliko vole da ne primjećuju kako ju, grleći je, zapravo dave. Zar je onda čudno što i prema BiH Hrvatima gaje iste osjećaje?

Grgur S./Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Najveća prijetnja za Europu je Erdogan: Cilj im je uspostava političkog islama

Objavljeno

na

Objavio

Stvarni čelnik tog pokreta turski je sultan, a opasniji su i od džihadista ISIL-a i Al-Qa’ide, tvrde njemački obavještajci

Dok je svijet usredotočen na borbu protiv vehabijsko-selefijskog pokreta čiju ideologiju njeguju islamističke terorističke organizacije poput Islamske države i Al-Qa’ide, pokret Muslimansko bratstvo munjevito se širi diljem svijeta.

Sve to zahvaljujući dvojici moćnika, katarskom emiru Tamimu bin Hamadu Al-Thaniju i turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu, te duhovnom vođi Yusefu Al-Qaradawiju koji danas živi u Kataru i koji je “pozdravljao napade bombaša samoubojica na Izraelce, a Hitlera je nazivao Božjim djelom da kazni Židove”, kako govori profesorica Susanne Schröter, direktorica frankfurtskog istraživačkog centra Globalni islam.

Katarski emir Bin Hamad Al-Thani i turski predsjednik Erdogan danas su postali glavni ideolozi tog pokreta koji je poput hobotnice pustio svoje pipke diljem svijeta, piše Hassan Haidar Diab / Večernji list

Geneza razvoja pokreta

Za eksperte i analitičare pokret Muslimansko bratstvo nije ništa manje opasan od vehabijskih i selefijskih pokreta s obzirom na to da su se iz tog pokreta rodile mnoge terorističke organizacije.

Naime, njemački Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka (BfV) nakon dublje analize došao je zaključka te izdao upozorenje kako najveća opasnost u Njemačkoj i Europi ne prijeti od džihadista iz terorističke organizacije Islamske države i Al-Qa’ide nego upravo od Muslimanskog bratstva.

– Njihov je cilj uspostava islamske Božje države diljem svijeta, pa tako i u Njemačkoj – upozorava Burkhard Freier, čelnik BfV-a za Sjevernu Rajnu Vestfaliju, napominjući da je Muslimansko bratstvo opasnije od ISIL-a i Al-Qa’ide jer ga vode puno obrazovaniji ljudi koji imaju znatno veću financijsku potporu iz zemalja Arapskog poluotoka.

Prema izvještaju BfV-a, u Europi je središnje tijelo Muslimanskog bratstva Islamsko društvo u Njemačkoj (IGD) sa sjedištem u Kölnu gdje djeluje središnji ured mreže Muslimanskog bratstva.

– Svojim stremljenjima da uspostave društveni i politički sustav utemeljen na šerijatu suprotstavljaju se slobodarskom demokratskom poretku – komentirali su iz BfV-a za njemački Focus.

Muslimansko bratstvo osnovano je 1929. godine kada je mladi egipatski učitelj Hassan al-Bana sa skupinom radnika osnovao taj pokret.

Iako u početku malobrojan, do trenutka ubojstva Hassana al-Bane 1949. godine pokret se jako proširio. Program Muslimanskog bratstva tada nije bio nasilan, već su najveće napore ulagali u obrazovanje, ali ipak je postojalo i paravojno krilo koje je bilo uključeno u političko nasilje u Egiptu 1949., pa je organizacija zabranjena, a Al-Bana ubijen. U vrijeme kada je osnovano Muslimansko bratstvo islamski svijet bio je u previranju.

Kemal Atatürk ukinuo je otomanski kalifat u Istanbulu, a nakon Prvog svjetskog rata i propasti Osmanskog Carstva muslimanske zemlje bile su podijeljene između zapadnih sila. Glavni cilj Muslimanskog bratstva bila je reafirmacija političkog islama i uspostava novog kalifata temeljenog na šerijatu i Kuranu.

Daljnja radikalizacija nakon Drugog svjetskog rata pripisuje se učenjima Sayida Qutba. Bratstvo se uskoro proširilo diljem arapskog svijeta i, slično kao u Egiptu, ulazi u sukob sa sekularnim režimima koji svoju ideologiju temelje na panarapskom nacionalizmu.

Taj će sukob u Egiptu kulminirati ubojstvom predsjednika Anwara el-Sadata 1979. godine. Povod tom atentatu bilo je potpisivanje mirovnog sporazuma u Camp Davidu između Izraela i Egipta. Uskoro se sličan scenarij ponovio i u Siriji gdje je 1982. godine pokušan atentat na sirijskog predsjednika Hafeza al-Asada koji nije uspio.

U naknadnim sukobima i akcijama sirijskih sigurnosnih snaga ubijene su tisuće ljudi. Najkrvavija epizoda bio je masakr u Hami u kojemu je ubijeno oko 20.000 stanovnika tog sirijskog grada.

Iz Muslimanskog bratstva potekle su brojne terorističke organizacije, među ostalima i palestinski Hamas, a velik je broj pristaša te organizacije nakon čistki u Egiptu i Siriji otišao u Afganistan u rat protiv SSSR-a 1980-ih.

Jedan od najistaknutijih članova Muslimanskog bratstva koji je otišao u Afganistan bio je Ayman al-Zawahiri. Tamo je upoznao Osamu bin Ladena s kojim je osnovao organizaciju koja je postala zametak današnje Al-Qa’ide.

Muslimansko bratstvo smatra da je Kuran odredio savršen način života i društvenog uređenja, stoga su za svoj slogan uzeli: “Kuran je naš ustav.”

Muslimansko bratstvo izražava svoju interpretaciju islama kroz striktno religijski pristup socijalnim pitanjima kao što je uloga žene u društvu i vjeruje da islam potiče ljude da teže socijalnoj pravdi, iskorjenjivanju siromaštva i korupcije te političkim slobodama koje garantira islamska država.

Bratstvo se uvijek protivilo i nastavlja se žestoko protiviti svim oblicima kolonijalizma i bilo je važan faktor u borbi protiv zapadne vojne i ekonomske dominacije u Egiptu i ostalim muslimanskim državama tijekom dvadesetog stoljeća.

Cilj Muslimanskog bratstva, koji je zacrtao njegov osnivač Hassan al-Bana, jest doktrina povratka islamske očigledne sudbine: carstvo, osnovano u sedmom stoljeću, koje se prostiralo od Španjolske pa sve do Indonezije.

Formalni lider egipatskog Muslimanskog bratstva, 75-godišnji Mohammed Badie, i još nekoliko dužnosnika te zabranjene grupe osuđeni su na doživotni zatvor u Egiptu zbog nasilja i poticanje na mržnju i terorizam.

Iako i vehabijski pokret i Muslimansko bratstvo smatraju da je Kuran njihov ustav, između njih postoji veliki antagonizam i neprijateljstvo. Vehabizam je pokret koji je dobio ime po svom začetniku Muhammedu ibn Abdulu Vehabu, a u biti se temelji na redukcionističkim i izvornim idejama o islamu.

Taj pokret nastoji zadržati muslimane na izvornoj interpretaciji islama bez daljnjih znanstvenih, teorijskih i ostalih posredovanja u interpretaciji.

S druge strane, Muslimansko bratstvo ostvarilo je prodor i veliki utjecaj na političko mišljenje i islamske pokrete u arapskim zemljama i Turskoj, ali i u Europi i na području Balkana.

Nisu samo Tayyip Erdogan i njegova politička stranka simpatizeri Muslimanskog bratstva već su ostali ogranci te organizacije u zemljama Bliskog istoka, Africi, pa čak i u Europi u ekspanziji tako da znatan broj muslimana Balkana, Srednje Azije i Kavkaza vjerojatno misli da je Muslimansko bratstvo nositelj pravoga islama te da se trebaju vratiti njegovoj ideologiji.

Muslimansko bratstvo djeluje u arapskim zemljama i Turskoj. Pritom se unutar sebe žestoko razilazi u temeljnim pitanjima i u tom smislu razlikuju se dva ogranka: umjereni i ekstremni.

Mali dio ovog pokreta krenuo je putem ekstremizma – u Egiptu, Siriji, Libiji postoje ekstremne skupine. S druge strane djeluje i umjereno krilo, posebno u Kataru, Turskoj, Kuvajtu i Jordanu. Ideju Hassana al-Bane, utemeljitelja Muslimanskog bratstva, danas nastavljaju provoditi katarski emir Tamim bin Hamad Al-Thani i turski predsjednik Tayyip Erdogan.

Erdogan, koji sebe danas smatra vođom i zaštitnikom muslimanskih sunita u svijetu, s većim žarom od prijašnjih turskih vladara širio je utjecaj na području bivšeg Osmanskog Carstva: u Makedoniji, BiH, Crnoj Gori, Kosovu i šire.

Širi se utjecaj Turske

Financijskom i svakom drugom vrstom pomoći Turska pokušava utjecati na politike europskih država te promicati radikalnu islamizaciju Europske unije. Ankara planski iskorištava svoje državljane i one koji pozdravljaju turske inicijative za domaće političke svrhe. U zemljama EU djeluju 24 organizacije koje su povezane s vlastima Turske.

Uz njih, tu su i one u zemljama bivše Jugoslavije tako da tom broju treba dodati džamiju u Ljubljani te po jednu organizaciju u Sarajevu, Novom Pazaru i Skoplju. Da se pokret Muslimanskog bratstva već znatno proširio na zemlje Balkana, dokazuje i činjenica da Erdogan, za vrijeme posjeta islamskim zajednicama u zemljama bivše Jugoslavije, pozdravlja tako da mu je palac sastavljen s dlanom, a četiri su prsta u zraku, što je simbol Muslimanskog bratstva. Pozdrav se zove “rabia”.

Zadnji put kada je bio u Sarajevu te se susreo s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Erdogan je mahao pozdravom ove organizacije.

Zanimljivo je da Erdogan istim znakom nije pozdravio za posjeta Srbiji, gdje je okupljenoj masi u Novom Pazaru, u društvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, mahao sa svih pet prstiju. I dok čitav svijet ISIL i Al-Qa’idu smatra terorističkim organizacijama, pokret Muslimansko bratstvo još je uvijek, za sada, legalan, no terorističkom organizacijom proglašen je u Egiptu, UAE i Saudijskoj Arabiji, a i američki predsjednik Donald Trump u proceduru je uputio zahtjev o proglašenju pokreta terorističkom organizacijom.

Hassan Haidar Diab / Večernji list

 

Ivica Šola: Treća, pacifistička, invazija

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari