Pratite nas

Komentar

Marko Ljubić: Nema spasa od coronavirusa bez Pavla Kalinića

Objavljeno

na

facebook/Ilustracija/

Samo je bilo pitanje dana kad će uz napredovanje corona zaraze u Hrvatskoj i razvoja borbe protiv širenja bolesti, doći do prvoga proboja težnji i borbi za pozornicama i važnošću, koju sobom nosi svako sudjelovanje u takvim događajima.

Nekoliko dana stvari su izgledale pod potpunom kontrolom, državni vrh se ponašao kao državni vrh, što je govorilo o ozbiljnoj državi od vrha do dna društva, gledali smo s isključenim političkim i pripadnosnim emocijama Beroša, Božinovića, Alemku Markotić sa suradnicima i slušali informacije o razvoju događaja. Doduše, kao slučajno je nabasalo nekoliko “svjetski uglednih” znanstvenika, koji su se onda neviđenim redoslijedom i vrhunskim organizacijskim promotivno-prosvjetiteljskim rukopisom pojavili u svim televizijskim programima, pa to izaziva malčice sumnje u slučajnost, ali i stvarnu motivaciju te prosvjetiteljske aktivnosti, ali ne može se reći da stručno nisu pozvani govoriti o virusu pa je to imalo svoju pozitivnu ulogu, jer su bili zapravo dopuna, a ne konkurencija državnom antiepidemijskom stožeru.

Dobra je vijest da nije uočen u javnosti dr. Ivica Puljak, poznati bozondžija iz stranke Pametno. U izvanrednim situacijama hijerarhije i koncentracije odlučivanja, te informiranja mora biti, pri čemu treba zanemariti, ili odgoditi reakciju na ćorićevski sindrom u Plenkovićevoj vladi, koji je prilično paunovski uočljiv kod ministra Beroša, što ukazuje na tip karaktera, ponekad i na čeznutljivu potrebu za nepripadajućom neograničenom satisfakcijom usprkos više nego dovoljnoj postojećoj, ali to ne slabi društvenu sinkronizaciju, bez koje je nemoguće suprotstaviti se uspješno ovakvim izazovima.

I onda je iskočio Pavle Kalinić, tip čija potreba za javnom važnošću nadilazi čak i anegdotalne, rekao bih karikaturalne prispodobe pripitog društvanca. Kaliniću je očito dosadilo isprobavati sirene za uzbunjivanje i raditi planove spašavanja Zagreba, primati plaću za važnost svog posla, a baš nikako dočekati neku izvanrednu okolnost i malo izići iz podrumine pred kamere. Kao za inat ni Srbi, ni Slovenci, čak ni Isilovci ne pokazuju namjere napasti Zagreb, klimatske promjene od kad je ministar Ćorić vodio bilateralne razgovore s Gretom su pod kontrolom, pa je navala Coronavirusa možda i zadnja prigoda da Bandićev ekspert Pavle Kalinić pokaže svoju nadnaravnu spasiteljsku mogućnost. Zamislite, ovi bezobraznici ga ni za što ne pitaju!?

Uključio se i gospićki pravaš Karlo Starčević javnom zahvalom što virusa nema u Lici uz poruku da se mali narodi ništa ne pitaju u obračunima velikih, otvoreno ukazujući da je virus instrument globalnog rata. Možda i jest, no, slijediti hrvatsko državno pravo i političku filozofiju Ante Starčevića danas i kukati da moramo biti k nozi u ovom slučaju je samo dokaz totalne nerelevantnosti tog čovjeka u politici. No, uspio je svoj mudri pogled na probleme ugurati u medijske matrice i nakon toga što ni o čemu bitnom nije godinama imao javni stav, dokazao da to nije slučajno. Jer bezidejnost i neznanje ni opasnost od Corone ne može potaknuti.

Od viđenijih i javno prisutnijih političara, manje više se svi drže suzdržano, kako i priliči, a veliki dobitak za red u zemlji je da predsjednik Milanović očito ima pune ruke nekakvog posla pa šuti, što mu jako ide u prilog. Ne zna se do kada će izdržati gledati Plenkovića svaki dan na televiziji, i sve oči uprte u njega i krenuti na coronu.

Među saborskim zastupnicima iskočio je jedino agilni Zekanović sa zahtjevom da se hitno organizira saborska rasprava o stanju u zemlji zbog coronavirusa, što su izgleda šefovi Sabora prečuli, s pravom ne obraćajući pozornost na to. Tu bi se raspravu, iako je teško zamisliti o čemu bi, i još teže, s kojom pozvanošću, raspravljali toliki lumeni u Saboru, moglo jedino organizirati bez medija i pogotovo televizijskih kamera, s oduzetim mobitelima svima, jer je spasonosno za naciju izbjeći potencijalnu erupciju odavno dokazanog znanja i odgovornosti. Zato je Zekanović reagirao snimkom na youtube povezujući coronavirus i suverenističke politike, dokazujući da je taj virus srušio globalizam. Epohalno otkriće!

Uočljivo je također da se nakon Kalinićevog istupa sada u televizijskim programima pojavljuju regionalni antiepidemijski stožeri, koji većinom ponavljaju da slijede upute nacionalnog stožera. Jasno je da se na taj način htjelo svakome dati mrvicu pozornice i važnosti, što ne mora biti loše, ali nosi sobom rizike potencijalnog egzibicionizma, jer nitko ne može pretpostaviti kada će regionalcima i lokalcima dosaditi ponavljati da slijede upute. Inače, u izraženim nacionalnim i društvenim krizama, informacije se uvijek koncentriraju na jednom mjestu i s jednoga mjesta. To je model i odgovornosti i točnosti, te povjerenja koje je temeljna pretpostavka rješavanja svake krize.

Ako se to ne može efikasno spriječiti, mogli bi Božinović i kompanjoni, primjerice Šeks, smisliti neki državni problem negdje na Medvednici i poslati Kalinića tamo, s pripadajućim šatorom, pratnjom i kamerama s odgođenim emitiranjem poruka dok se situacija ne normalizira. Naravno, ne dopustiti mu povratak u Zagreb. Makar se ministar Beroš još više paunizirao, ali to može biti korisno.

Marko Ljubić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

HRVATSKA – TO SMO MI

Objavljeno

na

Objavio

Ilustracija G.I. Tepeš/Facebook

U svakom ratu, objavljenom ili neobjavljenom, borba se vodi na sve moguće i nemoguće načine kao i u situacijama „odsudne obrane“ u kojoj su sva sredstva dozvoljena.

U ovom slučaju, u borbi protiv corona virusa ( COVID-19 ), Svjetska zdravstvena organizacija ( WHO ), objavila je rat protiv (prostim okom) „nevidljivog neprijatelja“, 11.03.20120., a već 13.03.2020., ( petak ) Republika Hrvatska donosi dodatne mjere, tj. obustave nastave u školama i fakultetima s početkom od ponedjeljka, tj. od 16.03.2020. jer ionako škole i fakulteti ne rade subotom i nedjeljom.

To je najvažiji potez Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u cijelom ovom „corona ratu“ i dokaz da smo na najboljem putu da ponovno postanemo „zemlja predvodnica“ u ratu protiv corona virusa.

Sve „rigorozne mjere“ Stožera civilne zaštite daju jako vidljive rezultate na svim razinama da uistinu imamo i matematički i statistički najbolji Stožer civilne zaštite u borbi protiv corona virusa u svijetu kao i da bi nas mnoge države trebale slijediti u provedbi istih, ali istovremeno je dokazano da imamo i najdiscipliniraniju Naciju u svijetu. Uostalom, to je već i dokazano i na internetskim stranicama:  https://www.koronavirus.hr/ kao i na stranicama ( CSSE ), tj. https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6 .

Za one koji ne znaju, u obradi podataka uzeo sam u obzir i one pokazatelje kojih nema na svim stranicama ( koje pratim ), a to je i broj ukupnog stanovništva i odnos broja testiranih u odnosu na broj zaraženih u pojedinim državama.

Kako god okrenuli, kojim god brojevima se „igrali“, tj. obrađivali, već prostim okom svakom analitičaru je jasno da Republika Hrvatska ima najbolji sustav u svijetu za borbu protiv virusa COVID-19!
U ovom slučaju bitno je naglasiti da sustav obrane od corona virusa čine i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske i hrvatska Nacija jer bez hrvatske nacije i disciplinarnosti i samodisciplinarnosti iste sam Stožer ne bi imao nikakvog smisla kao ni sve „rigorozne mjere“ unatoč pojedinim i izoliranim slučajevima tzv. „petokolonaša“ koji krše propisane mjere Stožera.

Unatoč svim „petokolonašima“, sustav djeluje besprijekorno i požrtvovno na svim razinama, pa i na onima koje mi kao „obični mali ljudi“ ne vidimo putem TV medija jer ima nebrojeno puno djelatnika koji se ne vide u svakodnevnom TV obraćanju Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i baš ti „nevidljivi“ su HEROJI NACIJE!

Koga izdvojiti, a ne umanjiti značaj svih HEROJA NACIJE?!?!

Na postavljenu tvrdnju ili upit, razmišljanja sam, teško je odgovoriti jer je sve toliko povezano „lančano“ da je praktički nemoguće odgovoriti točno, a da nekog ne „povrijedimo“ jer je općepoznato da je lanac jak ili čvrst onoliko koliko je jaka ili čvrsta njegova najslabija karika.

Pokušajmo razmišljati na drugačiji način i sagledati što je u stvari COVID-19 i zbog čega je toliko „ubojit“. Sam COVID-19 ili corona virus i nije toliko „opasan“ ni „smrtonosan“ prema drugim bolestima,…..,  ALI, …… (eh, da nije ovog „ALI“, sve bi bilo drugačije, COVID-19 je poseban virus koji „ubija sustav“ (primjer npr. Španjolska, Italija, …..). Svaka država je „skup sustava“ povezanih „lančano“ i kad se „ubije“ jedan sustav tada na red dolaze i drugi sustavi svake države.

Da ne duljim, glavna i „prva meta“ corona virusa je „ubiti“ zdravstveni sustav svake države, a kad to uspije, „ubija“ redom i ostale sustave u „skupu“ države.

Za primjer, na žalost imamo urušene zdravstvene sustave Španjolske i Italije kao i odnos broja zaraženih i preminulih, a po svemu sudeći i osobnim metodologijama izračuna sličan scenarij nas očekuje i u Švicarskoj, Švedskoj, BiH, Srbiji, …..

Danas smo, ( RH ), na cca polovici „maratona“ u borbi protiv corona pošasti i baš „danas“ moramo biti“ najjači i najdiscipliniraniji kao cijela Nacija jer ono što smo do sad postigli, bila bi nemjerljiva šteta „baciti sve u bunar“! Danas moramo dodatno razmišljati o našim najbližima i sebi samima jer samo samodisciplinom izlazimo iz ove pošasti!

Kao „vječiti optimist“, a što sam opisao i u prošloj analizi, ( https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6 ), Republika Hrvatska služi kao primjer cijelom svijetu kako se ponašati u izvanrednim okolnostima i neka tako i ostane jer samo jedna nepromišljena radnja svakog od nas može biti ta „kap koja je prelila čašu“, te da svi napori kao Nacije odu u „vjetar“. Moram napomenuti da ta „kap koja je prelila čašu“ ne prelijeva samo jednu kapljicu već koju stotinu kapljica!

Po svim osobnim projekcijama (nezahvalno je izlaziti s bilo kakvim brojkama ili nadnevcima), na temelju i do sad prikupljenim podatcima i izračunima od/ili koji dan prije Uskrsa, tj. 12.04.2020. počinje vrijeme silazne putanje broja zaraženih od corona virusa!

Preciznije, od Cvijetnice, ( 05.04.2020.)  do Uskrsa ulazimo u period „stagnacije“ broja zaraženih u odnosu na proteklo vrijeme, a od Uskrsa očekujem smanjenje broja zaraženih u odnosu na prethodno razdoblje.
Možda vam se čini preoptimistično, ali tako kažu osobne projekcije i brojevi, a ne moja malenkost.

Po svim pokazateljima, moram dodati da će broj zaraženih biti u porastu, ali više ne po takvoj stopi koja će biti zabilježena do sad kao i da će, na žalost, porasti i broj preminulih, ali i na radost, broj „ozdravljenih“, te da će Republika Hrvatska postepeno smanjivati „rigorozne mjere“ jer će ozbiljnost i odgovornost svakog pojedinca to omogućiti.

Realno je očekivati da će na razini EU, ali i cijelog svijeta Republika Hrvatska u skoro vrijeme biti proglašena kao „Država – sigurna od corona virusa“,  što daje dodatnu nadu da će od nikakve turističke sezone biti ipak „krnja“ turistička sezona. Ma koliko bila „krnja“ ipak će je biti, ali da bi došli do tog stupnja, baš „danas“ i idućih dana i tjedana moramo biti najjači i slušati Krizni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske ma koliko nam to teško padalo jer HRVATSKA – TO SMO MI!

U najkraćim crtama, Korizma traje 40 dana, a potom slijedi najveći blagdan kršćana – USKRS, a kako smo ove godine „posebni“ neka bude i dodatnih 40 dana Korizme u Hrvata jer, ruku na srce, odricanje, pobožnost, molitva, je ono što nam i nedostaje u ovim brementim vremenima i pošastima koje vladaju cijelim svijetom.

HVALA svima koji se pridržavaju uputa Kriznog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske jer samo zajedno možemo SVE!

I da,

OSTANIMO DOMA!

BOŽE ČUVAJ HRVATSKU I CIJELI SVIJET!

Milivoj Lokas

‘Hrvatska ima najbolji stožer za obranu od corona virusa u cijelom svijetu’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

‘Bosna i Hercegovina pozitivna na virus – stanje kritično!’

Objavljeno

na

Objavio

Kao što je povijest nebrojeno puta dokazala, veliki lideri se rađaju u teškim vremenima. Naš narod ima i poslovicu tim povodom: „Na muci se poznaju junaci!“.

Corona virus nam je donio ta teška vremena pa je savršeno vrijeme da vidimo tko su naši veliki lideri, naši junaci, piše Tvrtko Milović.

S obzirom da je virus takav kakav jeste, ne možemo očekivati da se itko bori protiv njega direktno. Ali, s obzirom na stanje u kojem se država nalazi, možemo pozitivno vrjednovati sve one koji rade bilo što korisno. U tom smislu, jedini političar koji se dobro snašao je Milorad Dodik.

Istina, Dodik je imao startnu prednost što posjeduje realnu političku moć da nešto i učini. Koliko je zaista Dodik agilan u ovoj kriznoj situaciji najbolje demonstrira njegov politički oponent Bakir Izetbegović.

Izetbegović, čak i sa svoja dva potrčka Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, ne uspjeva stvoriti ni privid kontrole situacije. Njih trojica zajedno, kada im se sva djela i izjave u posljednjih mjesec dana skupe na jedno mjesto, nisu uradili više od poziva da se „slušaju savjeti stručnjaka“.

Pa dobro, tko su onda stručnjaci na koje nas Izetbegović s pomoćnicima upućuje? To su vjerojatno dva Fahrudina (Solak i Radončić) i Fadil Novalić. Njih trojica upravljaju kakvim-takvim tijelima za suočavanje s Corona virusom. Njihove rezultate ocjenjivat ćemo kada Corona prođe. Kao i Dodikove uostalom.

No, što će zaista ostati poslije Corone?

Teško išta.

Tri će stvari pretrpjeti promjene: Ekonomski sistem, politički sistem i – društveni poredak.

Velike i bogate zemlje će negativne ekonomske promjene amortizirati jer imaju institucionalni okvir koji im omogućuje djelovanje u svim kriznim situacijama, pa i ovoj. Bosna i Hercegovina, kao sasvim bijedna država, nema nikakav institucionalni okvir i ne može se sučini ni sa čim, pa tako ni ovim.

U prvih 15 dana Corone, potpuno je izbrisan turizam i ugostiteljstvo kao gospodarske grane. U narednih 15 dana nestat će i drvna industrija, a zatim građevinarstvo, tekstil, marketing itd… Čak i one grane koje ne budu direktno pogođene krizom, radnici će svakako osjetiti posljedicu preplavljenog tržišta rada koje će smanjiti cijenu rada na tržištu.

Padom opće potrošnje i ekonomske aktivnosti, proračunski priljev će se nepovratno smanjiti, i nema tog kredita koji ga može nadomjestiti.

Sve to će uzrokovati i smanjenje plaća u javnom sektoru, a moguće i gašenje bespotrebnih institucija.

Tu dolazimo do druge velike promjene – politički sistem.

Može li parazitski politički sistem, koji je nakaradno rođen, a zatim takav nakaradan bez izmjena egzistirao 25 godina, preživjeti!? Gomile duplih i bespotrebnih institucija suočit će se s ekonomskom neminovnošću – manjkom sredstava!

Onaj dan kada bude izvjesno ne samo smanjenje plaća, nego i sam posao u javnoj službi, politički sistem počet će se urušavati. Tisuće nekompetentnih stranački imenovanih službenika naći će se tamo gdje nikad nisu željeli biti – na tržištu rada. Svoj gnjev okrenut će prema strankama koje su ih uhljebile, a kojima su bili lojalni tako uporno. Izloženi bijesu stanovništva bijedne države, ogorčenim nezaposlenim i bivšim stranačkim kolegama, i praznim proračunskim računima, pozicije ministara, predsjednika, pomoćnika i savjetnika, odjednom više neće biti tako privlačne!

Horde šesdesetogodišnjaka, koji su izbjegli Corona virusu, neće izbjeći neminovnim političkim promjenama! Na njihova mjesta sjest će samo hrabri. Ta promjena, ako bude šireg geopolitičkog karaktera, neće uvjetovati samo krah političkog sistema – ona će uzrokovati šire promjene ukupnog društvenog poretka.

S obzirom na bezbroj parametara koje se svakim novim danom Corona virusa nepredvidivo mijenjaju, kao i činjenici da sam virus nije dosegao svoj vrhunac u najrazvijenijim zemljama zapadne civilizacije, svaka prognoza samo je puko pogađanje.

Ali promjene u Bosni i Hercegovini ne treba pogađati. One su već vidljive. Pročitajte samo izjave Bakira Izetbegovića i njegovih potrčaka. Radi se o izjavama potpuno lišenim sadržaja.

Promjenom ekonomsko – društvenih prioriteta u kojima više nema Dodika koji dijeli Bosnu, nego imamo Dodika koji spašava ekonomiju svog entiteta, Izetbegović i izetbegovići se ne snalaze. Oni nemaju što reći ni ponuditi. Za njih je Fahrudin Solak institucija. Za njih je Fahrudin Radončić institucija. Oni sad čekaju što će reći Fadil Novalić. Oni nemaju ideje ni hrabrosti ponuditi bilo što. Za njih su ekonomski potresi koji slijede apolutna enigma. Radi se obudućnosti koje su se oduvijek bojali. Radi se o budućnosti kojoj trebaju lideri spremni upravljati procesima.

Veliki lideri.

Junaci.

Tvrtko Milovi

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari