Pratite nas

Kolumne

Marko Ljubić: Revolucionari s Filozofskog ponovo jašu

Objavljeno

na

Hrvatska upravo svjedoči putem televizijskih ekrana klasičnom linču same sebe na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Plenum, a u biti obična rulja po svim parametrima rulje, uz sav obzir prema zalutalim i znatiželjnicima u toj masi mladih ljudi, doslovno ismijava državne institucije, proceduru, poredak, dijalog i u konačnici – civilizacijske standarde.

Nemam pojma kakav je i je li dobar dekan Previšić, ali on je državna institucija i ne može o njemu odlučivati gomila, čiji model odlučivanja daleko zaostaje iza modela navijanja neke organizirane navijačke skupine na tribini nogometnog stadiona. Navijači su na tom mjestu i legitimni i legalni, i pozitivno doprinose razvoju subkulture što je sastavnica ukupne kulture suvremenoga društva, a plenumaši su sve suprotno od bilo čega civiliziranoga.

Šutnja ostalih dekana, Borasa i Vlade

Bijedno je gledati Dekana kako poziva u pomoć dok ga gomila vuče ulicama s užetom oko vrata na ostarjelom konju pod drvo za vješanje na kraju grada, a rektor Sveučilišta Boras šuti i muli, čekajući razvoj stvari. Isto tako dekani ostalih zagrebačkih fakulteta šute, sretni što se gomila nije usmjerila prema njima i čekaju rasplet događaja. Sramota. Borasa bi zbog straha od odgovornosti i izostanka javnoga stava te zahtjeva državi na reakciju trenutno trebalo smjeniti. Šute i svi relevantni politički faktori, pa i sama vlada. Ako je tehnička – Vlada je.

Ima legalnu moć i obaveze.

“Teška situacija” na Filozofskom od kad je SDP izgubio vlast

Zanimljivo pitanje postavlja notorna Maja Sever s mjesta „događaja“, sudioniku u razgovoru, vjerojatno studentu Filozofskog fakulteta i prosvjedniku. Pita ga kakva je situacija na Fakultetu, a on odgovara da je izuzetno teška, dramatična, da se sve urušava. Kada ga pita od kada, on mrtav hladan odgovara od nazad nekoliko mjeseci.
Da javnost ne bi bila uskraćena za točan odgovor, činjenica je da je situacija „kritična“, „pogoršana“, „zabrinjavajuća“ i „ teška“ točno od trenutka kada je SDP i njegova koalicija izgubili vlast, te došla na vlast koalicija Mosta i HDZ-a, a eskalirala je u trenutku realizacije namjere suradnje Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, oba sastavnice istoga Sveučilišta. Ovoga u Zagrebu.
Sve slučajnost za slučajnošću.

Novi poraz SDP-a, nova revolucija

Vrlo je vjerojatno slučajno i to da se ponovo revolucionari dižu na zadnje noge upravo sada, nakon novog poraza SDP-a i njegove koalicije, i uoči formiranja nove, neljevičarske – vlasti u Hrvatskoj.
Pretpostaviti je slijedom toga da je slučajnost bila i to što su se plenumi, prosvjedi i revolucija ugasili i valjda proizvodili barut i streljivo tijekom mandata Željka Jovanovića i njegovog epohalnog upravljanja hrvatskim obrazovnim i znanstvenim sustavom.

Slučajnost je i to što u oranizaciji navodne neposredne demokracije, koja je najveća svinjarija koju razuman čovjek može uopće čuti u ovakvim uvjetima, sudjeluju sve moguće antifa udruge u Hrvatskoj, koje su cijelo proljeće prosvjedovale protiv Hasanbegovića, zatim protiv Šustara, pa za kurikul i reformu obrazovanja a la Jokić i Budak, ne poštujući pri tome ni minimum univerzalnih akademskih, civlizacijskih i političkih, te demokratskih standarda.

Jer, što će ljudima standardi, što će im dijalog, što će im rasparava o bilo čemu, kad plenumaši imaju – pravo.
Jer su sami tako rekli.

A revolucionari nikada ne griješe. Glava više, manje, što je to u revoluciji?

Korisnici bogatih povlastica

Jedini problem ovih subverzivaca na hrvatski način i ovih najnovijih revolucionara jest to što primaju i koriste goleme beneficije od države, pa recimo mogu bogovski ručati za deset kuna, što im idejne vođe među nastavnicima masno plaća država, što im mentore izvana, koji ih građanski kao potpomažu, masno financira država i paradržavne inozemne strukture, što imaju novaca više od srednjih kompanija koje prodaju svoje vrijednosti na tržištu i što im to sve pripada po – zakonu.

To je također svinjarija epskih razmjera i jedino moguće u ovakvoj Hrvatskoj.

Nesnalaženje države, a zatim Sveučilišta, pa tek onda Fakulteta u tim događajima je – legendarno. Sve se svodi na famoznu autonomiju sveučilišta, pri čemu razinu, okvir i sadržaj autonomije određuju tipovi i ljudi koji apsolutno nikakve veze nemaju ni sa sveučilištem, ili, kao insajderi na golemim državnim plaćama, jednostavno godinama i rade i promiču posve neakademske i izrazito rigidne političke stavove i zahtjeve, ne samo u okviru navodnog znanstvenog opusa, nego i prije svega u javnosti i na izrazito političkoj ravni.

Što znači autonomija sveučilišta?

Autonomija sveučilišta se izrazito i jedino odnosi na specifičnosti obrazovnog i znanstvenog procesa i to vrednovano prema najvišim svjetskim standardima, a ne prema standardima i odlukama mediokriteta koji su se proslavili pišući doktorate o Titu i pčelarima. Pri tome ciljeve obrazovnoga procesa određuje, kao i svugdje u svijetu, onaj tko plaća.

Vlasnik, u ovome slučaju država.

Tu nema autonomije niti je ikada može biti.

Izvan svake sumnje, ovo što se događa na Filozofskom, nema nikakve veze ni s kvalitetom obrazovanja, ni sa znanošću, ni s organizacijom Fakulteta niti s pravima studenata, jer je sve to samo teška floskula i krinka za prosvjednike, koji neće prestati raditi štetu Fakultetu, Sveučilištu, državi i u konačnici pristojnim studentima, da im ova uprava ili nova vlada ispune sve što im padne na pamet.

Ovo što se događa je potpaljivanje vatre i stvarnje pristiska na političke aktere i izravno utjecanje na kadroviranje prije svega u tzv. identitetskim resorima, kulturi i obrazovanju, kao što se događalo tijekom formiranja prethodne, još uvijek važeće tehničke vlade.

Profesionalni destruktivci

Organizatori prosvjeda na Filozofskom, a ne nužno i svaki sudionik, su jednostavno profesionalni destruktivici i nadrirevolucionari koji s akademskim institucijama imaju veze utoliko, ukoliko se posve slučajno tamo nalaze.
Zbog toga je vrijeme i to kritično, uraditi nekoliko stvari.

Prvo, država mora osigurati nesmetan rad nastavnicima, zanstvenicima i studentima koji žele raditi svoj posao i svoja prava ostvarivati, prvo radom, drugo kompetencijama, treće, procedurom. Ako ne valja procedura, modifikacijom procedure u proceduralnim, a ne u huškačkim okolnostima i uvjetima. Jer, navika da izrazita manjina diktira uvjete i okvire ponašanja i života velikoj većini, zaostatak je komunističkoga mentaliteta, koji sa zaštitom prava manjine – nemaju baš nikakve veze. Samo ju izruguju.

Država mora spriječiti devastaciju svoje imovine, mora zaštiti Filozofski fakultet i njegovu organizaciju i način djelovanja od nasilnika izvan fakulteta, te najstrože zabraniti pristup pripadnicima navodnih nevladinih udruga, sve redom profesionalnih antifa revolucionara i plaćenika. Država pri tome ne smije imati nimalo kompleksa ni pri primjeni najrigoroznijih mjera koristeći sve raspoložive respresivne institucije i instrumente. Ako su mogli istući invalida u Crkvi, gdje nisu smjeli, moraju zaštiti studenta od huligana koji izigrava studenta, na njegovom zakonskom posjedu i pravu. Jer država nigdje na svijetu ne raspravlja s nasilnicima i onima koji se nasilno nameću kao arbitri za stvari i u stvarima koje ih se nimalo ni prirodno ne tiču. Sudjelovanje antifa revolucionara i plaćenika iz mladeži SDP-a, Ženske mreže, platforme 112 i Lige antifašista u ovome prosvjedu je usporedivo s ulaskom u Riječko kazalište skupina navijača, Torcide, BBB-a ili Armade, koji bi malo odlučivali o – umjetničkom programu.

Što mislite kako bi platforma 112 reagirala na to?

Ako mogu jedni mogu i drugi.

Kamo to vodi?

U kaos velikih razmjera.

Akademija i političko djelovanje nisu spojivi u okviru Fakulteta i javnih obrazovnih i znanstvenih institucija

Druga stvar koja se odmah mora uraditi jest zabraniti pristup Fakultetu, dok traju neredi, svakome tko nema studentsku važeću iskaznicu i to isključivo Filozofskog fakulteta, jer je odavno poznato da nabrijane skupine mladih antifa pogotovo s Političkih znanosti, redovito sudjeluju u famoznim Plenumima i neredima kao – pojačanje.
Treća stvar koju je nužno odmah uraditi jest pokrenuti disciplinski postupak protiv nastavnika koji sudjeluju u plenumskom odlučivanju i poticanju takve metode djelovanja, jer je to namjerno opstruiranje institucija Fakulteta i izazivanja kaosa i nereda, za koji ne mogu biti amnestirani pod izlikom navodne slobode djelovanja ili pod nekakvim akademskim pravima i slobodama. Akademija i političko djelovanje nisu spojivi u okviru Fakulteta i javnih obrazovnih i znanstvenih institucija i to je premisa na kojoj počiva legendarna autonomija sveučilišta.

A ne na spriječavanju države da ureduje svojom imovinom i interesom.

Valja istaći da država odmah mora, ako drži do sebe, svakog zabilježenog nasilnika, koji bi spriječavao studente i nastavnike u normalnom radu navodnom blokadom po hitnoj proceduri teretiti za materijalnu štetu, a njegovim roditeljima ispostaviti račune, koji bi, ako se stvari budu razvijale kao prethodnih godina, mogli dostići vrijednost njihove ukupne imovine.

Pa tko voli antifovati, nek to radi na svoj račun ili račun roditelja, ako će ga podržati u tome.

Četvro, Dekan Fakulteta bi čak i u ovakvim okolnostima morao zatražiti jasno definiranje svih zahtjeva prosvjednika, a zatim neovisno stručno arbitriranje o legalnosti tih zahtjeva, pa onda, o zahtjevima koji se mogu realno ostvariti i koji su legalni u okvirima aktualnog zakonskog poretka, zahtjevati i organizirati – neposredno tajno izjašnjavanje svih studenata Filozofskog fakulteta.

Zašto ovo ističem?

Da se na eksplicitan način pokaže što točno studenti misle o svemu i u biti koliko studenata stvarno stoji iza prosvjeda? Ako većina studenata podržava te zahtjeve, onda su uspkros potpunoj nelegalnosti, – legitimni. I, nužno je o njima institucionalno razgovarati.

Zabrinjavajuće huškanje hrvatskih medija

Zabrinjavajuće je huškanje novinara i to opet notornih mainstream medija. Gledam Maju Sever i, naravno ne čudim se tome što vidim i čujem, jer od nje uistinu nikada nisam ništa profesionalno zapazio tijekom višegodišnjeg informativnog maltretiranja. Maja Sever nasilno nameće dramatičan i patetičan ton kao da se javlja s bojišta, iako pored nje umjesto tenkova prolaze studenti, nema kaosa, nereda, ništa se dramatično ne događa, ali nedostatak slikovnih argumenata žena pokušava nadoknaditi pumpanjem govorne dramatičnosti. Čista nula iz televizijskog novinarstva koje počiva na poruci – slikom. Zbog toga je uostalom i išla na – mjesto navodnoga događaja, koji se usput dogodio sinoć.

Kada bi Maja Sever i ostali propagandisti „spontanih“ studentskih nemira, barem donekle držali do sebe i barem donekle pokušali biti uvjerljivi, onda bi se bar potrudili upozoriti da na tim „plenumima“ nemaju što tražiti Ranko Ostojić, Aleksandra Kolarić i skupine notornih parapolitičara. Mogla bi također primjetiti da ne postoji bezlična demokracija, pogotovo što organizatori prosvjeda i njegove sive eminencije podmuklo guraju nekolicinu studenata u prvi plan, nasilno nastojeći izbjeći svaku personalizaciju i osobnu odgovornost. To je također poptuna kontradikcija u ponašanju revolucionara.

Ne možeš veličati slobodu, individualnost i istodobno skrivati se iza mase bezličnih revolucionara.
Naravno, Maja o tome ništa ne pita, jer njen posao nije izvjestiti javnost, nego utjecati na javnost propagirajući – revoluciju ili, bolje rečeno, kontrarevoluciju jer se radi o miniranju neželjene državne vlasti.
Međutim, iako je i to posao i obaveza države koju sam ovdje u više navrata prozvao kad je Fakultet u pitanju, to je prije svega u slučaju „Sever novinarstva“ posao uprave HRT-a i nepristrane evaluacije njenih priloga zbog kojih bi na svakoj pristojnoj televiziji dobila trenutni otkaz uz napomenu- kronično nesposobna.

Marko Ljubić/Narod.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Fra Mario Knezović: Skončavamo u Njemačkoj i kanalizaciji

Objavljeno

na

Objavio

Izumiremo. Na čudan način nestajemo. Dok jedni iseljavaju, drugi u pobačajima ubijaju. Zato fra Mario Knezović zaključuje da narod skončava u Njemačkoj i kanalizaciji. Javna televizija u emisiji Aleksandra Stankovića propagira iseljavanje. U novoj kolumni čitajte i o tome kako se mogu povezati pravosuđe i pečena janjetina. Mediji se hrane jalovim izjavama odvjetnika, a drugi „janjetinom“ plaćaju jamčevinu, piše fra Mario.

Skončavamo u Njemačkoj i kanalizaciji

Čija su djeca njihovi će biti i orasi. Tako kaže narodna mudrost. Na prostoru Bosne i Hercegovine i Hrvatske vođeni su česti ratovi za orahe. Borba za teritorij je sudba koja prati ove prostore. No, podatci govore, da će u budućnosti orahe brati nečija tuđa djeca koja će bez ispaljena metka osvojiti našu djedovinu. Podatci iseljavanja i izumiranja su apokaliptičkih razmjera. Prema podatcima statističkoga zavoda ove godine je u škole u Bosni i Hercegovini 7.153 učenika upisano manje nego prošle godine. Ali iz toga brojčanoga podatka čupamo i drugi važan podatak da je u srednje škole, od te brojke, upisano manje 6.263 učenika, a u osnovne škole 890 učenika manje.

Logičan je zaključak da mnogi odlaze i tijekom osnovne škole ili nakon nje napuštaju BiH. Na Sveučilište u Mostaru, jedino na hrvatskome jeziku u BiH, upisalo se oko 450 studenata manje nego prošle godine. To su podatci koji vape da se svi alarmi uključe. U Hrvatskoj je stanje slično. Prošle godine je rođeno 36.372 djece, a umrle su 52.043 osobe. Uz to, što je prijavljeno, odselilo je 16.789 osoba. Te brojke su i poraznije jer neki ne prijavljuju odlazak.

I, onda, kad to sve vidimo, čudi što i javna televizija neposredno propagira odlazak, iseljavanje i širenje beznađa. Tako na Hrvatskoj televiziji (dalekostidnici) Aleksandar Stanković ugosti osobe koje pričaju o odlasku i šire tu propagandu. Možemo li zamisliti da Aleksandar Stanković u jednoj emisiji ugosti nekoga od TV urednika koji su u svojoj zemlji i na javnoj televiziji propagirali beznađe, bijeg iz zemlje, govor da u vlastitoj državi nema budućnosti, da mladi moraju otići itd.

Takvoga novinara na javnom medijskome servisu u normalnim državama nema. I umjesto da konačno Stanković ode barem s HTV-a on nam u emisiju dovodi osobe koje propagiraju napuštanje Hrvatske. Propagirati bilo koji oblik seljenja je nehumano i može se svesti pod neku vrstu etničkoga čišćenja. Pitam se za koga to Stanković, i slični njemu, i po čije nalogu, rade i pripremaju Hrvatsku? Za koga to pripremaju Slavoniju? Potpuno sam uvjeren da oni koji će se u budućnosti tamo doseliti već postoje. Za nekoga se u geostrateškim planovima priprema hrvatska žitnica.

Ključno je pitanje kako ćemo stvoriti uvjete za dobar život u vlastitoj zemlji dok ima toliko onih koji je istinski ne vole i javno preziru. On novcu pretplatnika i o javnome novcu propagira se kako je unosan i ponosan posao u tuđoj zemlji prati stražnjice, dok se želi ogaditi mogućnost da se u vlastitoj zemlji pokuša dostojanstvenim radom uspjeti. Čast emisije, samo u manjoj mjeri, spasio je mladić koji ostaje u Domovini i pokazuje da se može uspjeti tko hoće raditi. Osobno ne želim da Aleksandar Stanković napusti Hrvatsku.

Želim da napusti propagandni rad protiv Hrvatske. Vrijeme je da to učini dok nas ne protjeraju on i slični njemu! I da ne bih svalio svu krivicu na medije valja reći da je za demografsku katastrofu još mnogo drugih faktora krivo. Sustav na vlasti, osobito u nekim županijama u BiH, ne isplaćuje redovite dječje doplatke, skupa je školarina na fakultetima jer ih država i županije ne sufinanciraju, ignoriraju se majke kao odgojiteljice, težak je dolazak do zaposlenja itd.

Demografskoj slici negativni biljeg daju i oni koji olako odlaze i bez pravoga razloga napuštaju svoje pradjedovske prostore. Ispada da mnogi postupaju po izreci: „Vidjela žaba da konja potkivaju pa i ona digla nogu.“ Uz sve to, demografskoj katastrofi doprinose brojni pobačaji – čedomorstva. Tako možemo, s knedlom u grlu, zaključiti da, što je gnjusno, najviše završavamo u Njemačkoj i kanalizaciji.

 

Sudska jamčevina i pečena janjetina

Osoba je uplatila jamčevinu i puštena da se brani sa slobode. To je čest slučaj kad su u pitanju imućni okrivljenici. Što je jamčevina? Naravno da neću tumačiti općepoznate činjenice da je to novčani ili imovinski polog kao jamstvo da će se osoba odazvati sudu i da neće pobjeći pravnome postupku. Međutim, u moru pojmova izgubila se bistrina koja nam plastično objašnjava što je jamčevina. Moje objašnjenje je slijedeće. Nekom zgodom u parku se skupilo divno društvo i prigodno su stavili janje na ražanj.

Dok su u veselom društvu samo za tren zanemarili janje na ražnju kradljivac je došao i ukrao ga. Ubrzo su okrivili čovjeka koji je ukrao janje, podigli optužnicu i stavili ga u pritvor. Onda dolazi osoba u ime suda i pušta čovjeka na slobodu pod uvjetom da dva kilograma pečene janjetine ostavi na sudu kao jamstvo. Eto to je jamčevina u kontekstu modernih sudskih postupaka. Polog su mrvice od ukradenoga ili zloporabom položaja stečenoga.

Ova priča uopće nije banalna, premda se takvom čini. Da. Upravo se po ovom modelu događaju stvari. Čovjek se nepošteno i krađom obogati, a onda od toga ukradenoga plaća sitnu jamčevinu da se brani sa slobode. Pitanja je mnogo u toj izopačenoj logici i moralnoj nakazi od postupanja. Osnovno je pitanje je li moralno i pravno dopustivo primiti jamčevinu od osobe koju se privodi upravo zbog toga što je istu jamčevinu nepošteno ili krađom stekla? Drugo važno pitanje je kakvu jamčevinu može ostaviti osoba koja nema ništa, koja je uhvaćena u maloj krađi i nema niotkud namiriti niti ponuditi jamčevinu? Pisati o tome da su jamčevine model po kojem „bogatuni“ mogu uživati slobodu nije ni potrebno. Gledano s moga kuta stvari trebaju biti potpuno drugačije i upravo ne bi, s moralnoga gledišta, bilo dopustivo da jamčevinu uplaćuju oni koji su u mutnom poslovanju došli do kapitala. To je plaćanje od svojevrsne krvarine.

Uz ove pravne procedure i zavrzlame oko jamčevine, čudi još jedna stvar. Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su medijske izjave odvjetnika okrivljenih. Ako želimo zemlju prava i pravičnosti odvjetnici i sudionici u sudskim procesima ne smiju biti dionici javnih rasprava i televizijskih emisija na temu koja se tiče određenoga sudskoga predmeta. Što branitelji imaju reći osim toga da iznose teze u korist okrivljenika i da pritom za svoga klijenta kažu da je nevin. Mediji se hrane jalovim izjavama odvjetnika. Također u medijima ne bi trebali sudjelovati ni članovi tužiteljstva jer se tako izriče javna presuda, a postupak je u tijeku. Ako je osoba nevina dok joj se ne dokaže krivnja, onda svaki javni istup koji sliči na parnicu je krivično djelo i utjecaj na pravičnost postupka. Sudcima i odvjetnicima je mjesto u sudnici, a kriminalcima u pritvoru. Do takvoga smo apsurda došli da bi trebali u Hrvata pjevati srpsku himnu “Bože pravde”!

Fra Mario Knezović/Naša ognjišta/fratar.net

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

HITREC: Hrvatska stenje od tereta veleizdajnika i sitnije medijske izdajničke klateži

Objavljeno

na

Objavio

Oče naš i očenaš

Vrijeme prosinačko, svršetkom prošloga tjedna palo nešto snijega i u ravnicama, a dosta napadalo u neravnim dijelovima ostataka Hrvatskoga kraljevstva koje danas nazivamo Republikom Hrvatskom, čiji me oblik uvijek podsjeća na vodenog konjića. Valjda se zato u nas sve brzo razvodnjava, no o tome ću poslije.

U ovim i inače turobnim danima, jedva prikrivenim adventskom rasvjetom, kuhanim vinom i kobasicama, stigla je iz Vatikana i druga ofenziva na – ni više ni manje – prastaru našu molitvu poznatu pod imenom Očenaš. Prva je primjedba bila usmjerena protiv zla, to jest da se ne bi trebalo moliti „očuvaj nas od zla“, nego „od Zloga“, personificiranoga zla u obliku palog anđela. To jest individualiziranoga zla. U drugoj ofenzivi protiv Očenaša našao je papa Argentinac, onaj koji je rasrdio hrvatski narod, s porukom da nije dobro ni ispravno moliti se Bogu „ne uvedi nas u napast“, jer kakav je to dobri Bog, razmišlja Franjo iz zemlje srebrenice, koji nas uvodi u napast.

Želeći svjesno biti papskiji od pape, kažem ovo: nema ništa pogrješno u riječima „ne uvedi nas u napast“. Bog je dao ljudima ono najviše i najstrašnije, slobodnu volju. S tim darom čovjek može raditi što želi, okrenuti se dobru ili zlu. Istodobno, Bog je u svim vremenima – pa će tako i do kraja povijesti – iskušavao ljude, a ta su iskušenja, osobna ili opća, mnogokad bila toliko nepodnošljiva i neizdrživa da su ljudi u očaju dolazili u napast da i samoga Boga svojega negiraju ili su, i nadalje vjerujući u njegovo postojanje, držali da je pretjerao u iskušenjima toliko da, dovodeći ih u naoko bezizlazno stanje, vodi prema koracima i postupcima koje vjera i Njegove zapovijedi zabranjuju. I zato „ne uvedi nas u napast“ ima svoju dramatičnu logiku , jer sažima molbu koja bi opširnije glasila: „Ne iskušavaj nas toliko bezmjerno teško i stalno, jer smo samo ljudi pa u nevoljama i nesrećama koje nam smute um možemo pasti u mrežu svakovrsnih napasti. Zato Te molimo da nas ne uvodiš (uvedeš )u napast.“

Elem, ja ću moliti Očenaš kao i do sada, bez obzira kako se stvari budu razvijale, a vidim da neki već padaju pod Franjin utjecaj premda ne razmišlja točno. U trećoj rundi revizije Očenaša može se lako dogoditi da ono malo vjernika koji pristaju uz rodnu ideologiju, dovedu u pitanje i prve riječi, znači Oče naš, jer zašto bi Svemogući morao biti otac, znači po ljudskom poimanju muškarac, a ne žena. Zaključak može biti kompromisan, da je riječ o transrodnoj transcendentalnoj osobi, čime bi svi napokon bili zadovoljni, a prve riječi Očenaša bile bi preskočene poradi političke korektnosti. Nepotrebno je također spominjati „koji (koja) jesi na nebesima“, jer gdje bi Bog bio nego na nebesima, nije valjda u čistilištu ili nedajbože niže. Posebno u balkaniziranoj sadašnjoj jezičnoj praksi u Hrvatskoj, upitno je i „sveti se ime Tvoje“, jer neuki novinari umjesto glagola „osvetiti se“ pišu „svetiti se“, pa može doći do neugodnih interpretacija da se tu netko nekomu osvećuje. Idemo dalje: „dođi kraljevstvo Tvoje“? Zašto kraljevstvo, zašto ne „dođi republika Tvoja“? A „budi volja Tvoja kako na nebu tako i na Zemlji (zemlji?)“, nije posve precizna jer je Bog, kao što rekoh, dao ljudima slobodnu volju pa se na ovom svijetu i ona pita. Također nešto ne štima ni s onim riječima „kao što mi opraštamo dužnicima svojim“, jer će skočiti na noge bankari, lihvari, poreznici I tako dalje. Još nekoliko papa Franja i od nama dragog, starog Očenaša ne će ostati ništa. Osim riječi Amen.

Poslije smrti

Poslije smrti ponosnoga čovjeka Slobodana Praljka za kojega slobodna Hrvatska za čiju se slobodu borio nije maknula ni prstom, stvari su se počele razvodnjavati, kao što sam u prošloj rubrici i nagovijestio, znajući u dušu geste i grimase hrvatskih političara novoga kova. U prvi mah neprihvatljiva presuda postala je u drugom mahu prihvaćenom, s manjim ogradama glede umiješanosti RH. Tako smo mi iz devedesetih mogli pustiti da vojni sud JNA sudi i presudi tzv. „virovitičkoj skupini“, presudu gunđajući prihvatiti i – ode sve dođavola. Nema Hrvatske. A nismo to dopustili, razbili smo ne samo ploču u Gajevoj nego i uverenje armije i njezinih pravih pokrovitelja da njihova agresivnost i nabusitost ne će proći, da njihov sud ne priznajemo. Pa su se povukli, poslije se povukli i iz kasarna. Tako isto je trebalo, jasno i bespogovorno, reći da mi presudu Praljku i ostalima ne priznajemo i nikada ju ne ćemo priznati ne samo zato što je politička, ne samo što je nepravedna i besmislena, ne samo zato što je haaški sud unazadio međunarodno kazneno pravo i uveo pojmove i postupke koji sa suvremenom pravnom teorijom i praksom nemaju nikakve veze, nego što su izmišljotine izvan svake sumnje nastale da se osude Hrvati, hrvatska država i svaki pokušaj stvaranja hrvatske republike unutar granica fiktivne BiH. Nije ta moja tvrdnja ni pretjerana ni neistinita: na svršetku „rada“ haaškoga sudišta upravo je to što rekoh generalno presuđeno: jedino je Hrvatska bila agresor, Srbija nije imala pojma što se događa u Bosni, a unutar BiH samo su Hrvati (i nešto malo bosanski Srbi) bili loši momci. Muslimani su skupa s mudžahedinima jeli burek i čekali rasplet, Hrvate nisu ni pipnuli. Ako su kojemu odrubili glavu, omaklo im se.

Proradila je u međuvremenu i nečista krv, što bi rekao Stanković (ne Aca nego Bora) u samoj Hrvatskoj. Ona stenje od tereta veleizdajnika i sitnije medijske izdajničke klateži koja je napokon došla na svoje, pa se razvaganila – ne još posve otvoreno likujući jer su emocije hrvatskoga naroda za sada presnažne, ali nudeći svaki dan publici fotografske i pisane prikaze o hrvatskim nedjelima u BiH, plašeći narod odštetama što će ih od RH tražiti muslimani koji su u vrijeme rata kao izbjeglice potrošili četvrtinu tadašnjeg ionako tankog hrvatskog budžeta, u svakom slučaju podmuklo podržavajući i slaveći presudu Hrvatima, Hrvatskoj i Herceg Bosni kao apoteozu i međunarodno priznanje njihovih vlastitih laži i podmetanja.

Hrvatska je predsjednica jedina u vrlo dobrom govoru pred Vijećem sigurnosti, sjedeći uz glavnoga haaškog tužitelja koji ne zna razlikovati Hrvatsku od Srbije, suzdržanim doduše i diplomatskim riječima odlučno izrazila nezadovoljstvo presudama hrvatskim zapovjednicima u Herceg Bosni. Vijeće sigurnosti – to jest velike sile koje su haaško sudište i instalirale pa i njime gospodarile – isto je tako suzdržano primilo na znanje što Hrvatska ima reći, i na tomu je ostalo. Hrvatska je platila danak sveopćoj nezainteresiranosti njezinih političara za haaški proces u zadnjih trinaest godina i njima je, između ostaloga, bio upućen Praljkov prijezir. Sada se govori o „evaluaciji“, o reviziji, pa i tu ima svakojakih razmišljanja, od uvjeravanja pravnika da reviziju mora pokrenuti netko od odvjetnika osuđenih, do ideje da „UN treba inicirati reviziju Haaga“. Ovo zadnje je, čast svima, ali… Ujedinjeni narodi bit će vjerojatno ujedinjeni u odbijanju zamisli da budu poticatelji revizije, mnogi ondje i ne znaju o čemu se radi niti ih zanima, osim toga ondje sjede i europske zemlje koje su vrlo iznenađene hrvatskim reakcijama i podižu prst prema toj južnoj koloniji što se uzjogunila, barem njezin narod, a tako je iz njihove perspektive neznatna i na dnu zamućenoga mora da se ne smije ni usuditi ići protiv „međunarodne pravde“. Nije samo Europa koja je sto posto kriva za nesprječavanje srpske agresije na Hrvatsku i BIH – agresije koja je odgovorna za sve što se u Bosni potom događalo- nije samo Europa, velim, konsternirana uzbuđenjem Hrvata i njihovom potporom „zločincima“ nego se umiješala i zuckerbergerovska klatež gušeći sve na „fejsu“ koji su u pozitivnom smislu pisali o generalu Praljku. Velik brat trijumfira, pjeva svoju verziju pjesme „Ima samo jedna istina“. Svijet se skonča, rekli bi naši prastari.

HTV i Slobodan Praljak

Ono što u općoj nervozi i gnjevu nije pravično komentirano, sada nadoknađujem: ona ista HTV koja je više od desetljeća pod pritiskom indiferentnih političara bagatelizirala suđenje šestorici iz Herceg Bosne, te je hrvatska javnost na žličice saznavala što se u Haagu događa – uoči i nakon tragedije pokazala se u boljem svjetlu. Branimir Farkaš uživo je vrlo pribrano izvještavao o onome što se događa, koliko je mogao smješten ispred zgrade, u sljedećim informativnim emisijama govorilo se u generalu Praljku i sudrugovima s poštovanjem, u sjedećim emisijama puštani da govore oni koji su Praljka poznavali i oni koji iz prve ruke znaju kontekst ratnih zbivanja, povijesnu istinu. Prikazan je i igrani film redatelja Praljka „Povratak Katarine Kožul“, premda debitantski ipak vrlo dojmljiv, snimljen 1989., aktualan upravo sada opet kada Hrvati odlaze u Njemačku, kao i u filmu koji završava tragično. Praljak je bio nadaren kazališni i filmski redatelj, pa je i svoju smrt veličanstveno režirao.

Kažem, na trenutak je Hrvatska radiotelevizija bila doista hrvatska i u dosluhu sa svojom publikom, kao što bi uvijek trebala biti, a nije. No stvari se popravljaju, pa je ravnateljstvo reagiralo na Acin građanski rat. Programsko je vijeće reagiralo na istup ravnateljstva, to jest partijska ćelija unutar vijeća pokazala je da ima većinu, a u manjini se našao i predsjednik Vijeća. I tu je potrebna „evaluacija“. I revizija… I jedno pitanje: kako se Farkaš opet našao na ulici (na katalonskim i haaškim ulicama)? Dodajem informacije za one koji nisu pratili: udruga Hrvatski novinari i publicisti dala je vrlo dobro i snažno priopćenje o neprihvatljivoj presudi, za razliku od tzv. Hrvatskog novinarskog društva čije članove vuče za nos jugofilna bratija. Čvrsto priopćenje došlo je i iz udruge hrvatskih umjetnika dragovoljaca Domovinskoga rata, u kojemu se tekstu zahtijevaju kazneni postupci protiv lažnih svjedoka, zna se kojih. Lažovi šute ili ispod glasa govore o besmislicama, čekaju da se duhovi smire. Znaju oni Hrvatsku. Dilanje transkripata se osim toga i sada nastavlja, izvučen je Tuđmanov sastanak svršetkom 1991. s političarima iz Herceg Bosne, valjda kao novi krunski dokaz o zamisli velike Hrvatske, uključujući Posavinu s bosanske strane.

A što je Tuđman odmah zatim, u veljači 1992. sugerirao Hrvatima u BiH da na referendumu glasuju za nezavisnost BiH u tadanjim njezinim granicama (i sadanjim), jednostavno se zaboravlja. Tako mala braća Velikoga brata u Hrvatskoj kopaju rupe zemlji u kojoj se nalaze, to jest u podzemlju, slijepi kao krtice, poznavajući samo avnojske granice, bez povijesnog pamćenja o doista velikoj Hrvatskoj koja se u srednjem vijeku u nekoliko navrata prostirala od rijeke Morave do mora, kako slikovito piše Vjekoslav Klaić. Pa ako je Tuđman i imao pričuvnu ideju o povratku hrvatskih teritorija unutar tzv. BiH u granice hrvatske države i da je ta zamisao nekom srećom ostvarena, ne bi to ni tada bila velika pa ni srednja Hrvatska.

Slobodan Praljak se nije bavio politikom, nije ga bilo ni na kojoj razini politike. On se bavio Hrvatskom i obranom hrvatskoga naroda, na najbolji mogući način, racionalno i časno, načinom nadarenoga vojskovođe. Lijepe su riječi o njemu izgovorene na komemoraciji u Lisinskom, bio sam ondje (naravno). Sve vrlo dostojanstveno i decentno čak, Ave Marija i hrvatska himna, general Miljavac i Miro Tuđman govorili što je i narod osjećao, posebno Praljkov prijatelj Tuđman, čvrst i potresen. Sjajni naši glumci Dragan Despot i Zlatko Vitez snažnim su glasovima dozvali Gundulića i Matoša. „Mora“ A. G. Matoša sadrži baš sve što se može reći o današnjem stanju, s riječima kao što su klatež, izdajnici i glupost. Takozvana visoka politika se otklatarila u drugim pravcima da njezina nazočnost na komemoraciji ne bi bila krivo protumačena na dvorovima sadanjih gospodara Hrvatske (čast iznimkama).

Hrvoje Hitrec/HKV

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari