Connect with us

Istaknuto

Marko Ljubić: Rijetkost je sresti toliko političkog hijenizma i lešinarenja

Objavljeno

on

Nikada u Saboru nitko tako nije politički lešinario nad univerzalnim simbolima i najtežim patnjama čovječanstva kao Glavašević

“Rijetkost je sresti toliko političkog hijenizma i odstupanja od istinskog poštovanja žrtve, kao u istupima, već sada se može reći, tragične političke figure Bojana Glavaševića. Njegovo jutrošnje lamentiranje navodno u ime holokausta i pijeteta prema židovskim žrtvama, u biti je perverzni performans političara bez ikakvoga integriteta i skrupula, bez mjere, bez elementarne empatije i osjećaja za ravnotežu društvenih vrijednosti. Nikada u Saboru nitko tako nije politički lešinario nad univerzalnim simbolima i najtežim patnjama čovječanstva, pa ni notorni Stazić koji je prepoznat odavno kao političar bez ikakvih skrupula, jer on svojim performansima za razliku od Glavaševića namjerno stvara javni kaos i igra se perverzno s pristojnim ukusom i društvenom higijenom, dok Glavašević po svemu što možemo vidjeti od kada je promoviran u politiku jednostavno ne može drugačije istupati. On jednostavno misli da je to pristojno, dobro, to je njegov intelektualni maksimum, maksimum njegovih moralnih standarda”, komentirao je kolumnist Narod.hr-a Marko Ljubić.

“Gledao sam jutros toga mladića, govor tijela, izraz lica, slušao naglašavanje i tonalitet riječi i rečenice i gestikulaciju kojom je pokušavao popratiti svoje riječi i emitirati dojam, i sa žaljenjem moram izraziti sumnju u njegove akademske kompetencije i još otvoreniju sumnju u postojanje akademskih umjesto političkih kriterija na kojima je Milorad Pupovac upravo sina hrvatske legendarne žrtve od srpske agresije iskoristio i modelirao kao političku karikaturu za ciljeve srpskoga agresora, u biti ubojice. Pozivati se na holokaust ili na svjetski simbol stradavanja djece u totalitarnim režimima kao što je Anna Frank, da bi se pokušalo nešto imputirati vladi, Hrvatskoj, da bi se pokušalo reći da je Hrvatska proustaška država i hrvatski narod pronacistički zbog petparačkih političkih zadaća i ambicija, stvarno je strašno. Nejasno mi je kako tim ljudima, prije svega njegovim bolesnim mentorima i njihovim još bolesnijim ciljevima netko tko uistinu baštini sjećanje na holokaust ne kaže – dosta je, prestanite s tim, jer to je jednako kažnjivo kao i veličanje ideologa holokausta, jer to je izrugivanje jednoj od najtežih ljudskih tragedija u povijesti”, dodaje Ljubić.

“Uistinu je vrijeme za to, ako već politički monstrumi ne shvaćaju da ne smiju, ne mogu za svoje bolesne namjere i ciljeve vrijeđati najdublje ljudske osjećaje. Taj nesretni političar je postao javno ruglo i ozbiljna poruka posrnuća svih političkih standarda u Hrvatskoj, a to svjedoči svakim svojim istupom”, zaključio je.

Saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević pozvao je u petak premijera Andreja Plenkovića da “učini svijet boljim” i smijeni ministra obrazovanja Pavu Barišića koji nije smijenio ravnatelja šibenske Tehničke škole Josipa Belamarića jer je zabranio izložbu o Anni Frank.

“Kako je divno to da nitko ne treba čekati niti trenutak da bi svijet počeo činiti boljim – to su riječi Anne Frank. E, pa, gospodine premijeru, ne morate čekati ni Vi i smijenite ministra Barišića i Belamarića i učinite svijet boljim”, rekao je Glavašević nakon stanke koju je u Saboru zatražio njegov zastupnički klub zbog, kako su obrazložili, neprimjerenog odnosa Vlade prema žrtvama holokausta, a u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust.

“Nije potrebno Povjerenstvo da istraži da li se dogodilo nešto strašno, bar ne onima koji znaju tko je u holokaustu bio žrtva, a tko zločinac. Ako ministar Barišić ima dilemu oko toga neka se obrati Koordinaciji židovskih općina u Hrvatskoj jer za njih kao i za nas tu dileme nema”, rekao je Glavašević.

Ovaj dan se obilježava kao spomen na žrtve nacističkog režima. A što je s Hrvatskom i jesmo li u tome vjerodostojni, zapitao se.

“Na našu sramotu nismo. U 2017. u Jasenovcu stoji ploča sa simbolima i riječima kojima su pečačene naredbe za ubijanje tisuće nevinih, a slična se ploča nalazi i u Kutini. Na naši sramotu, u Šibeniku ravnatelj jedne škole zabranio je izložbu o Anni Frank jer ‘partizane prikazuje kao cvijeće, a ustaše kao koljače i zločince i zbog toga je Koordinacija židovskih općina odlučila ne sudjelovati u programu obilježavanja današnjeg dana sjećanja s Vladom RH jer ne žele stajati s onima koji dozvoljavaju relativizaciju ustaštva ili s onima koji to sami čine”, rekao je Glavašević.

Premijer Plenković, kazao je, ovih je dana otišao u Izrael “pokušavajući amortizirati tu sramotu”.

“Poveo je i potpredsjednika Sabora gospodina Brkića koji je napisao molitvu i umetnuo je u Zid plača. Nadam se da je u tim njegovim molitvama bila i Anna Frank”, rekao je SDP-ovac.

Marko Ljubić/Narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari