Pratite nas

Politika

Marko Marušić Piže: Prevelika je odgovornost nas u politici jer je u pitanju opstanak jednog naroda

Objavljeno

na

Marko Marušić Piže, profesor zemljopisa i povijesti, svoje izvan nastavne aktivnosti vezuje za proučavanje veza između znanosti i prirode, studij hagioterapije , politiku i školsku pedagogiju. Aktivan je i u politici te se nalazi na listi HSP Dr.Ante Starčević BiH za Skupštinu ZHŽ pod rednim brojem 25. U nastavku donosimo profesorovo gledište na stanje u prosvjeti i njegov prijedlog za promjenu na bolje, te stavove za koje se zalaže ispred Odbora za školstvo HSP Dr. Ante Starčević BiH.

-Što se tiče prosvjete, prva stvar koju treba uraditi je stvarna revizija proračuna, na osnovu čega se može dobiti plaća koja bi trebala biti realan iskaz proračuna i uvida u njegovu jasnu sliku.

-napraviti jasan pravilnik o zapošljavanju, gdje će temelj biti zavod za zapošljavanje tj. vrijeme provedeno na njemu, prema čemu bi ljudi unaprijed mogli znati kada mogu dobiti posao.

– apsolutno odvajanje prosvjete od politike gdje će u školskom odboru biti većina iz prosvjete.

-Potrebno je i uključiti prosvjetare volonterski u rad ministarstvo prosvjete i uspostaviti trajnu komunikaciju, kao i držati se kolektivnog ugovora.

-Tu su i vrtići gdje je prijeko potreban pravilnik o zapošljavanju. Pa samo je općina dužna izmiriti uplate doprinosa za državni vrtić zbog čega djelatnici nemaju plaće. Također je potrebno omogućiti uvjete privatnim vrtićima sa sufinanciranjem.

-Našem školskom sustavu je potrebna temeljita promjena sustava koji bi stvarao slobodne samorealizirane ljude. Dobar školski sustav građen je na zajedništvu i poticanju mladih na suradnju i praktično stjecanje znanja. Potrebno je se ugledati na obrazovne sustave zapadnih demokracija kao što su njemački i finski, gdje se posebno pokazao dobrim finski sustav obrazovanja i to u praksi, a Pasi Sahlberg izdao knjigu Lekcije iz Finske, u kojoj na dobar način objašnjava način funkcioniranja školstva.

– Zašto mi Hrvati ne bi imali najbolji obrazovni sustav školovanja u svijetu, te da stranci dolaze na obrazovanje na naše prostore?-zabrinut je profesor.

-Ono što smatram bitnim je i hagioterapijski pristup učeniku jer čovjek je prije svega duhovna duša koja posjeduje znanje od početka stvaranja koje treba na neki način odkodirati, au temelju egzistencije je ljubav kao temeljni fundamentalni princip razvoja čovjeka pa i svih ostalih bića.

-Što se tiče općenito izbora, na federalnoj i državnoj razini podržavamo stranke HNS-a i zajedničkog člana za Predsjedništvo te očekujemo preko 70% glasova, jer tada više neće moći biti preglasavanja te će biti zaštićen hrvatski legitimitet i imati ćemo zaštitu EU, gdje se pozivamo i na ogromne zasluge i zaštitu naše zastupnice Ruže Tomašić.

-HNS nema alternativu na federalnom i državnom nivou.

-Također pozivam vlasti da organiziraju mogućnost glasovanja i za studente van BiH, jer je svaki glas bitan.

-velika je odgovornost i jako bitno izaći na izbore.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Bunjac napušta Pernarovu stranku

Objavljeno

na

Objavio

Branimir Bunjac, potpredsjednik Stranke Ivana Pernara (SIP) objavio je u nedjelju na svom faceboooku da napušta tu političku stranku jer se on i predsjednik Pernar “ne razumiju oko metoda, načina i ciljeva kako izgraditi snažnu oporbenu stranku s perspektivom dolaska na vlast”.

“Odlučio sam napustiti Stranku Ivana Pernara. Jednostavnim rječnikom rečeno. to nije smjer kojim želim ići u politici. Ne mislim o Ivanu Pernaru ništa loše, štoviše mislim da je on dobar čovjek, ali nas dvojica se definitivno ne razumijemo oko metoda, načina i ciljeva kako izgraditi snažnu oporbenu stranku s perspektivom dolaska na vlast”, napisao je Bunjac na svom facebook profilu.

Želi, ističe, biti dio političke platforme koja “djeluje ozbiljno, organizirano, konkretno, odgovorno, u kojoj se cijene znanje i sposobnost, poštenje, gdje vladaju red, sustavnost, svjesnost i volja da se stvari mijenjaju nabolje”. “Zanimaju me visoka razina djelovanja i promišljanja politike”, napisao je Bunjac.

Naveo je da ciljevi za koje će se zalagati ostaju isti: borba protiv korupcije, neovisno i efikasno pravosuđe značajno povećanje najnižih plaća i mirovina, slamanje dužničkog ropstva, ostvarenje socijalne države, kvalitetna zdravstvena zaštita, zaštita prirode i iznad svega zaštita interesa hrvatskoga naroda.

Stranka Ivana Pernara nastala je prošlo ljeto nakon što su se Bunjac i Pernar posvađali s vodstvom Živog zida oko toga tko ide u Bruxelless, u Europski parlament. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Ressler se povukao i odlučio podržati Plenkovića

Objavljeno

na

Objavio

HDZ-ov europarlamentarac Karlo Ressler u velikom intervjuu za nedjeljno izdanje Novog lista otkrio je da će na unutastranačkim izborima u HDZ-u podržati aktualnog predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića.

U fazi smo kada nitko od kandidata neće imati a priori bjanko podršku od nikoga, razgovarat ćemo o svemu. Cijenim Andreja Plenkovića, sve što je napravio i za HDZ i za Hrvatsku, izjavio je prije nekoliko tjedana Ressler na televiziji N1, a sada u Novom listu tvrdi da je za njega ipak Plenković najbolji odabir i dodaje da je bio žrtva ‘neutemeljenih interpretacija’.

Na pitanje hoće li se i sam kandidirati te koga će podržati za predsjednika HDZ-a, Ressler kaže da u demokratskom procesu unutar HDZ-a trebaju sudjelovati svi.

Odgovornost svakog člana je izreći svoje mišljenje o tome kako osnažiti HDZ da budemo spremni za parlamentarne izbore. Preduvjet za to je da razgovaramo otvoreno i iskreno jedni s drugima.

Trebamo biti realni i prepoznati sva postignuća koja su ostvarena, ali isto tako prepoznati da je HDZ trenutno pred izazovima na koje treba znati dobro odgovoriti.

Ovo je prilika da se konsolidiramo, da ojačamo stranku, da izvučemo pouke iz prethodnih izbora i biramo kandidate koji su se dokazali svojim radom, sposobnošću i osobnim integritetom te mogu donijeti pobjedu HDZ-a na izborima. Uvjeren sam da iz ovih unutarstranačkih izbora možemo izaći jači, rekao je Ressler.

Na pitanje o njegovoj izjavi za N1 od prije dva tjedna Ressler odgovara:

Meni se to čini kao dosta normalan stav. Bilo je i neutemeljenih interpretacija koje su išle puno dalje od onoga što sam rekao. Ali prošlo je vrijeme polaganja nekakvih političkih zakletvi vjernosti.

Godine 2020. se ne može očekivati razmišljanje u kategorijama političkih prisega, a posebice unaprijed, prije nego su i raspisani izbori. Moramo inzistirati na znanju i poštenju, nastaviti s modernizacijom HDZ-a i prilagodbom izazovima današnjice.

Moramo objektivno sagledati rezultate, sve ono što je napravljeno, ali i kako osnažiti HDZ. I zbog svega toga smatram da je na unutarstranačkim izborima Andrej Plenković najbolji odabir za HDZ, ali isto tako smatram da je iznimno važno da se u vodstvu HDZ-a okupe svi dijelovi stranke, rekao je Ressler u intervjuu za Novi list.

Na pitanje znači li to da smatra da Plenković treba ostati na čelu stranke, Ressler odgovara da je bio jasan, no ni da ne želi proces stranačkih izbora svesti samo na to pitanje.

Kratko se osvrnuo i na kandidaturu Plenkovićevih oponenata, Mire Kovača, Davora Ive Stiera i Ivana Penave. Kaže da je dobro da će biti više kandidata, a na pitanje novinara progovorio je o svom odnosu sa Stierom.

Poštujem ga, slažemo se oko puno toga i vjerujem da ćemo i ubuduće kvalitetno surađivati.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari