Connect with us

Politika

Marko Marušić Piže: Prevelika je odgovornost nas u politici jer je u pitanju opstanak jednog naroda

Objavljeno

-

Marko Marušić Piže, profesor zemljopisa i povijesti, svoje izvan nastavne aktivnosti vezuje za proučavanje veza između znanosti i prirode, studij hagioterapije , politiku i školsku pedagogiju. Aktivan je i u politici te se nalazi na listi HSP Dr.Ante Starčević BiH za Skupštinu ZHŽ pod rednim brojem 25. U nastavku donosimo profesorovo gledište na stanje u prosvjeti i njegov prijedlog za promjenu na bolje, te stavove za koje se zalaže ispred Odbora za školstvo HSP Dr. Ante Starčević BiH.

-Što se tiče prosvjete, prva stvar koju treba uraditi je stvarna revizija proračuna, na osnovu čega se može dobiti plaća koja bi trebala biti realan iskaz proračuna i uvida u njegovu jasnu sliku.

-napraviti jasan pravilnik o zapošljavanju, gdje će temelj biti zavod za zapošljavanje tj. vrijeme provedeno na njemu, prema čemu bi ljudi unaprijed mogli znati kada mogu dobiti posao.

– apsolutno odvajanje prosvjete od politike gdje će u školskom odboru biti većina iz prosvjete.

-Potrebno je i uključiti prosvjetare volonterski u rad ministarstvo prosvjete i uspostaviti trajnu komunikaciju, kao i držati se kolektivnog ugovora.

-Tu su i vrtići gdje je prijeko potreban pravilnik o zapošljavanju. Pa samo je općina dužna izmiriti uplate doprinosa za državni vrtić zbog čega djelatnici nemaju plaće. Također je potrebno omogućiti uvjete privatnim vrtićima sa sufinanciranjem.

-Našem školskom sustavu je potrebna temeljita promjena sustava koji bi stvarao slobodne samorealizirane ljude. Dobar školski sustav građen je na zajedništvu i poticanju mladih na suradnju i praktično stjecanje znanja. Potrebno je se ugledati na obrazovne sustave zapadnih demokracija kao što su njemački i finski, gdje se posebno pokazao dobrim finski sustav obrazovanja i to u praksi, a Pasi Sahlberg izdao knjigu Lekcije iz Finske, u kojoj na dobar način objašnjava način funkcioniranja školstva.

– Zašto mi Hrvati ne bi imali najbolji obrazovni sustav školovanja u svijetu, te da stranci dolaze na obrazovanje na naše prostore?-zabrinut je profesor.

-Ono što smatram bitnim je i hagioterapijski pristup učeniku jer čovjek je prije svega duhovna duša koja posjeduje znanje od početka stvaranja koje treba na neki način odkodirati, au temelju egzistencije je ljubav kao temeljni fundamentalni princip razvoja čovjeka pa i svih ostalih bića.

-Što se tiče općenito izbora, na federalnoj i državnoj razini podržavamo stranke HNS-a i zajedničkog člana za Predsjedništvo te očekujemo preko 70% glasova, jer tada više neće moći biti preglasavanja te će biti zaštićen hrvatski legitimitet i imati ćemo zaštitu EU, gdje se pozivamo i na ogromne zasluge i zaštitu naše zastupnice Ruže Tomašić.

-HNS nema alternativu na federalnom i državnom nivou.

-Također pozivam vlasti da organiziraju mogućnost glasovanja i za studente van BiH, jer je svaki glas bitan.

-velika je odgovornost i jako bitno izaći na izbore.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari