Pratite nas

Hrvatska

Marko Perković Thompson posjetio i podržao branitelje pred Ministarstvom

Objavljeno

na

Pjevač Marko Perković Thompson i general Željko Glasnović danas su posjetili hrvatske branitelje koji već deseti dan prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja.

“Thompson zajedno s generalom Glasnovićem dao je potporu svojim suborcima u Savskoj 66″ objavljeno je na službenom Facebook profilu pjevača Marka Perkovića Thompsona.

Danas su se predstavnici branitelja stopostotnih invalda sastali s ministrom zdravlja Sinišom Vargom i ravnateljicom HZZO-a Tatjanom Prenđom Trupec u uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, kako javlja HRT.

mpt-1

Upoznali su ih sa zdravstvenim problemima branitelja, činjenicom kako je liječenje sve skuplje, kako se liječe neadekvatnim jeftinim lijekovima te da ih se onda iz bolnica otpušta neizliječene. Također su istaknuli neprofesionalan i nekorektan odnos medicinskog osoblja prema njima, što je Vargu iznenadilo, prenosi HRT. Rekao im je da takve slučajeve prijave, makar anonimno, te da će osoblje biti sankcionirano.

Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški, jedan od organizatora prosvjeda branitelja, ministru Vargi predložio je da se odredi jedna bolnica za liječenje ratnih veterana te da se imenuje kontakt-osoba u Ministarstvu zdravlja kako bi se mogli rješavati njihovi problemi.

Ravnateljica HZZO-a ponudila je braniteljima mail adresu na koju bi branitelji mogli pisati o problemima s kojima se susreću.

Ovih su dana upozoravali kako već godinu dana bez uspjeha traže od ministra Predraga Matića da im dogovori taj sastanak. Obratili su se pravobraniteljici za osobe s invaliditetom Anki Slonjšak, koja je zatim dogovorila razgovor s ministrom Vargom u svojem uredu.

Branitelji sutra u Saboru

Hrvatski branitelji, sto postotni Hrvatski ratni vojni invalidi sutra će se od ministarstva uputiti prema Hrvatskom Saboru gdje bi trebali doći do podneva.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko pozvao je članove saborskog Odbora za ratne veterana  i predsjednike klubova zastupnika da se odazovu na Okrugli stol o ostvarivanju prava hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida, stradalnika Domovinskog rata, branitelja radnika i članova njihovih obitelji.

Okrugli stol o pravima hrvatskih branitelja zatvoren je za javnost, a po njegovu završetku predviđeno je da će dati izjave predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški.

Hrt.hr/Narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Grlić Radman: Hrvatska želi oživjeti temu europskog proširenja

Objavljeno

na

Objavio

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u četvrtak u Pragu da Hrvatska želi oživjeti temu europskog proširenja kojom se nije ozbiljnije bavilo od 2013. i pristupanja Hrvatske u EU.

“Želimo oživjeti temu koja je poprilično dugo u europskoj obitelji bila zanemarena i kojom se nakon zadnjeg proširenja i ulaska Hrvatske u EU nitko nije baš ozbiljno bavio”, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova nakon ministarske konferencije Višegradske skupine i zemalja zapadnog Balkana.

Kaže da će Hrvatska kao predsjedateljica Vijećem EU-a raditi na tome da se u Uniji postigne “jedinstvo i konsenzus o proširenju”.

“Budući da Hrvatska više nije promatrač u Europskoj uniji, nego kreator europskih politika, osjećamo odgovornost i potrebu imati temu proširenja visoko na dnevnom redu za vrijeme hrvatskog predsjedanja”, smatra hrvatski ministar.

Svi sastanci i konferencije o širenju EU-a na zapadni Balkan priprema su za glavni događaj hrvatskog predsjedanja.

“Samosvjesno i uspješno igramo utakmicu, a finale će biti na zagrebačkom samitu u svibnju”, ističe Grlić Radman. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

U ovoj godini planira se prijam 915 novih djelatnika u vojsku

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

U ovoj godini u Hrvatsku vojsku bit će primljeno 915 novih djelatnika s tržišta rada temeljem javnog natječaja, a 711 već zaposlenih osoba promijenit će postojeću statusnu kategoriju, predviđeno je planovima koje je Vlada u četvrtak usvojila na sjednici.

Vlada je, naime, usvojila Plan prijma osoblja za ovu godinu u Hrvatsku vojsku te Plan promjena kategorija postojećega vojnog osoblja, a njima se nastavlja proces prijma vojnika, dočasnika i časnika u službu radi pomlađivanja kadrova i održavanja brojčane veličine vojske.

U Financijskom planu Ministarstva obrane za ovu godinu osigurana su sredstva za provedbu Plana i procijenjen je bruto trošak rashoda za novozaposlene u iznosu od 51,36 milijuna kuna.

Vlada je donijela i odluku o pokretanju pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Dodatka I. Kolektivnom ugovoru (KU) za znanost i visoko obrazovanje, te imenovala svoj pregovarački odbor.

Dana 27. ožujka, naime, istječe rok od 15 mjeseci na koji je sklopljen sporazum o Dodatku I. KU-a.

Njime je uređen dodatak na plaću (u iznosu od 10, 12 ili 15 posto osnovice za izračun plaće u javnim službama), za rad na poslovima s posebnim uvjetima rada (izloženost velikom riziku od opasnosti, štetnosti i naporu u smislu ozljede na radu, profesionalne bolesti, bolesti u vezi s radom te poremećaja u procesu rada koji bi mogao izazvati štetne posljedice za sigurnost i zdravlje).

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je kako je do sada sve funkcioniralo prema odredbama Dodatka I. te očekuje da će se pregovori “brzo riješiti” i da će biti dogovorena njegova daljnja primjena. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari