Connect with us

Vijesti

Markotić: Ako se budemo disciplinirano ponašali, ljeto će biti lakše 

Objavljeno

on

Da je situacija dobra može se vidjeti i na primjeru Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević koja je prije mjesec dana bila puna bolesnika oboljelih od koronavirusa što danas nije slučaj, poručila je dr. Alemka Markotić.

U Hrvatskoj je 14 novooboljelih u posljednja 24 sata, pa je ukupan broj zaraženih 2030. Preminuo je jedan muškarac, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati.

Istaknuo je da je prosječna dob bolesnika 51,6 godina. Na respiratoru ih je 23, odnosno dva više nego jučer. Hospitalizirano je 314 osoba što je za dva manje nego dan ranije. Oporavljenih, odnosno otpuštenih iz zdravstvenih ustanova je 508, što je 10 više nego u subotu, a kod kuće je oporavljenih 595, tj. 59 više 24 sata ranije, dodao je.

Ravnateljica Infektološke klinike “Fran Mihaljević” Alemka Markotić smatra da bi preko ljeta moglo biti manje bolesnika, ako se ljudi budu disciplinirano ponašali. Kazala je da se i u toj klinici vidi dobra situacija.

– Klinika je prije mjesec dana bila gotovo kompletno puna bolesnika s Covidom-19, a danas su ondje 74 mjesta slobodna za bolesnike, kazala je.

Ulazimo u prvu fazu popuštanja mjera, no to ne znači da ono što je dozvoljeno moramo koristiti u punim kapacitetima, kazala je Markotić i pozvala na daljnju discipliniranost.

– Za očekivati je da će ljeto biti lakše, s manjim brojem bolesnika, ako se budemo disciplinirano ponašali. Međutim, kako mjere budu i dalje popuštale, moramo biti svjesni da kapljične bolesti mogu biti i sezonske bolesti. Moramo biti cijelo vrijeme oprezni jer jesen može donijeti povećan broj bolesnika, naglasila je.

Istaknula je da ćemo svi, već usvojene mjere, morati bitno dulje prakticirati. Na taj način štitimo svakog oko sebe, svoju obitelj, prijatelje, sve ljude oko nas.

– Moram reći da smo puno puta u povijesti bili mali narod za velika djela. Hajdemo to još jednom pokazati, izjavila je Markotić.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari