Connect with us

Život

Markotić očekuje manje zaraženih, ali bolnice očekuje borba još nekoliko tjedana

Objavljeno

on

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” gostovala je u programu HTV-a te kazala kako je klinika puna već tjednima i onoliko pacijenata koliko otpuste, toliko ubrzo opet i prime te da je veliki pritisak na ambulantu i trijažu.

– Ono što je bitno za istaknuti i kod mlađih viđamo teške upale pluća i teške kliničke slike, na odjelima imamo pacijente od 25 ili 27 godina s teškim kliničkim slikama i s jednom nogom prema respiratoru. Doista nitko nije pošteđen ako bude izložen virusu, rekla je Markotić.

– Klinički ne možemo povući razlike sada u trećem valu, niti će se one moći, ono što je dobro je nešto manje onih starijih od 80 godina, stariji su većinom cijepljeni i zaštićeni. Sada imamo jednu gospođu koja je cijepljena i nije razvila teži oblik bolesti, ali smo je zbog dobi i komorbiditeta hospitalizirali na nekoliko dana. Ono što se čini je nešto manje tromboembolije, ali to ćemo moći zaključiti tek na kraju trećeg vala.

U ovom valu stanje varira po županijama, u nekima je puno teža epidemiološka slika nego preko zime.

– To ovisi o kretanju ljudi, negdje se malo možda više opuste. Vidimo da se treći val, kao i drugi pa ni prvi ne javlja u isto vrijeme u Hrvatskoj kao i u drugim zemljama Europe. Hrvatska nešto kasnije od drugih zemalja ulazi u te valove.

Jesmo li sada na vrhuncu, kaže kako se nada da će se to sada početi smirivati. Prognoze nisu zahvalne tijekom cijele ove pandemije. U zadnja dva dana su brojevi na razini prošlog tjedna pa to daje jednu dozu optimizma, navodi.

– Očekivanja su da će se brojevi epidemiološki smanjivati, ali bolnice će trpjeti još velike pritiske i očekuje ih borba još nekoliko tjedana. Sigurno je pred bolnicama još mjesec dana jake borbe s bolešću.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR