Pratite nas

Pregled

MARKOV TRG: ‘Antifašizam nije floskula, antifašizam je zločin’

Objavljeno

na

U emisiji Markov trg na Z1 televiziji govorilo se o antifašizmu. Gosti emisije bili su tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić i novinar Vjekoslav Krsnik.

[ad id=”93788″]

Kako navodi voditelj i urednik emisije Marko Jurič, antifašizam se nalazi tek kao pridjev u nazivu ZAVNOH-a i to naglašeno kao antipod, kao negaciju NDH, doslovno riječima ‘nasuprot proglašenju NDH’.

Dakle, funkcija spominjanja ZAVNOH-a je isključivo negacija bilo kakvog državnog kontinuiteta s NDH-a, a ne postavljanje antifašizma kao političke vrijednosti u preambulu Ustava.

Ministar Hasanbegović kazao je kako je antifašizam floskula. Zbog te izjave su ga počeli medijski rastezati ali u Ustavu možemo vidjeti da je ministar u pravu. U Ustavu ga nema.

Zašto se antifašizam tako tvrdo i slijepo brani?

“Dodao bih da jedne ozbiljne analize što je antifašizam nema, lijepi se etiketa da netko nije antifašist, a trebala bi biti ozbiljna rasprava o tome. Točno je da u Ustavu nema antifašizma kao pojma, ideologije ili vrijednosti na kojem bi se temeljila naša država.  Od 39′ do 41′ antifašizma nije bilo, a nakon toga se pojavljuje nakon što je Hitler napao Rusiju. To je kada govorimo o Sovjetskoj komunističkoj partiji, a tada je Hrvatska je bila njena podružnica”, rekao je Lukić.

Ddoao je da se ZAVNOH navodi u Ustavu gdje se nabraja 15-ak povijesnih činjenica na temelju kojih je stvorena Hrvatska država.

“ZAVNOH je tamo jer je u njegovim odlukama da Hrvatska može i treba biti samostalna država. To nije komunistička zasluga niti događaj, jer su tamo bili predstavnici HSS-a i ostalih političkih pokreta koji nisu dio komunističkih partija i on je neupitna prethodnica hrvatske ustavnosti”.

Huda-Jama-REUTERS-as-Smart-Object-1230Kasnije se od antifašističke vojske događa stravična tortura sljedećih 45 godina. 3000 civila sprovodi se u Huda Jamu. Možete li zamisliti situaciju kada se u Hudu Jamu dovodi tri tisuće ljudi i onda ih se žive zazida? …To ni zvijeri ne rade. Nikada se nije dogodila osuda tog čina. Huda Jama je zapravo legitimacija jugoslavenskog antifašizma. Kako je moguće braniti takav sustav gdje su se zazidavali živi ljudi?

“To nije civilizacijska vrijednost. To je najbrutalniji izraz totalitarizma. Tragedija je da je to zanemareno, ne samo u politici. Jugoslavija je bila proširena Srbija jer se ‘bratstvo i jedinstvo’ raspalo smrću Tita koji je bio totalitarist. Danas tek saznajemo što se događalo iza 45′”, dodao je Krsnik

Evo nekih naglasaka iz emisije:

Antifašizam nije floskula. Za nas u Hrvatskoj antifašizam je zločin neviđenih razmjera. To što su antifašisti napravili hrvatskom narodu je takvo zvjerstvo od čijeg se užasa nebo zatreslo. Za istočnu Europu pa tako i za nas antifašizam znači fašizam. Stoga pozivanje na antifašizam u slučaju Hrvatske ili cijele bivše Jugoslavije nikako ne može biti pozivanje na civilizacijske vrijednosti kao što su demokracija, sloboda, ljudska prava, vladavina prava itd. Ono što se danas naziva antifašizam u Hrvatskoj je počinjenje zločinima koji traju godinama iza Drugog sv. rata.

Zamislite samo to primanje u pionire koje na prvi pogled izgleda benigno i simpatično, a zapravo se radi o jednoj nacionalnoj lobotomiji koja je počinjala od malih nogu ritualom primanja u kult pionira?

pioniriMa strašno. Zamislite samo to primanje u pionire koje na prvi pogled izgleda benigno i simpatično, a zapravo se radi o nečemu što se u psihologiji zove neurolingvističkom programiranju. Zamislite da danas postoji zakonska odredba prema kojoj djeca od 7 godina moraju polagati zakletvu državnom poglavaru i partiji? Što mislite kakva bi bila reakcija javnosti, struke, raznih pravobranitelja zbog takve manipulacije malodobnom djecom, izlaganju djece takvom perfidnom okultnom ritualu?

Hrvatska je posljednja država u kojoj postoji institucionalizirano jugoslavenstvo. Jugoslavenstvo je priča o prevratu i služenju, kažnjavanja i odmazde, pljačkanja Hrvatske, prljavi posao hranjenja jugoslavenske zvijeri slobodnim hrvatskim ljudima, njihovim životima i sudbinama. Jednako 1945., 1971., ili 2000-te. godine. Priča o ustaškim ili kakvim već kapama su priče za malu djecu, kost koju provalnik baci u dvorište i dok se psi oko nje tuku on plijeni kuću.

HRT – To je kao da u kavani svi naručuju glazbu, orkestar uzima novac, ali svaki puta svira po želji društva za jednim stolom. Vjerojatno bi brzo došlo do tučnjave i nereda. Ljude nervira stalno sviranje tih dosadnih primitivnih pjesmica iz starih jugoslavenskih kajdanki.

Kmetski podanički mentalitet je u Hrvatskoj dominantna intelektualna i politička forma promišljanja vlastite sudbine. Strateška nacionalna pitanja se uvijek rješavaju s osluškivanjem Beograda, Breuxellesa, Londona, Berlina itd. Stalno se od drugih traži potvrda ili dozvola za neku ideju, stav, politiku. Hrvatski je narod diskriminiran u vlastitoj državi, ali se ta tema ušutkava toljagom zvanom ‘politička korektnost’. Psihoza straha u hrvatskom javnom životu koja okreće glave političara i intelektualaca od određenih tema. Hrvatski narod je desetljećima sustavno kontaminiran strahom koji paralizira slobodno intelektualno i političko promišljanje naše stvarnosti. U Hrvatskoj postoji cijeli niz tabu tema o kojima nije moguće otvoriti javnu, kvalitetnu raspravu. Drugi sv. rat, NDH, Jasenovac i dr. NDH je dio hrvatske povijesti koji su prepričali pobjednici. Hrvatskoj treba propitivanje, Hrvatskoj treba revizija povijesti jer povijesničari koji se ne bave revizijom povijesti nisu povijesničari.

Slobodu najprije pronalazimo u sebi. Tek kad se oslobodimo okova oktroiranih intelektualnih softvera koji su nam desetljećima ukucavani u svijest, tek tada možemo slobodu živjeti, sebi, a možda i drugima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Marku Perkoviću Thompsonu su otvorena sva vrata da održi koncert u Sloveniji

Objavljeno

na

Objavio

Dragi prijatelji, nakon jučerašnje presude u korist Marka Perkovića Thompsona pred hrvatskim pravosuđem, danas nam je stigla i slična odluka iz Slovenije.

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije ukinulo je odluku mariborske upravne jedinice koja je prije nekoliko tjedana po drugi put zabranila koncert Marka Perkovića-Thompsona u Mariboru.

Činjenica je da je zabrana koncerta bila potpuno politički motivirana te da sigurnosne opasnosti nije bilo.

Dok službeno odluku ministarstva unutarnjih poslova Slovenije ne prevedemo na Hrvatski jezik donosimo Vam dio te odluke

Prije nekoliko tjedana Gradska uprava grada Maribora ponovno je odlučila o zabrani koncerta i ponovno zabranila koncert. Zapisali su, da Thompsonove pjesme simboliziraju neprijateljstvo prema čovjeku koji imaju drugačije vjerske i etičke stavove, da pjesme veličaju ustaštvo i slično. Da su pjesme u suprotnosti sa 63. člankom Ustava Republike Slovenije koji govori o zabrani pozivanja na neravnopravnost. Naveli su mnogo primjera o tobožnjoj zabrani koncerata Thompsona u Austriji, Njemačkoj i drugim europskim zemljama.

U najnovijoj odluci od 3.6.2020. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije donijelo je pravomoćnu odluku da je zabrana koncerta nezakonita.

Ministarstvo je jasno navelo, da mariborska policija i gradska uprava za unutrašnje poslove nisu ni u jednom djelu dokazali, da bi se na koncertu moglo napraviti kazneno djelo, da policija nije ni s jednim dokumentom dokazala, da su koncerti u Europi službeno zabranjeni. To, da su koncerti odgođeni zbog prekida najma dvorana i slično nije i ne može se prihvatiti kao razlog zabrane.

Sve policije država za koje se navodi, da je koncert zabranjen, uključujući i interpol nisu ni u jednom slučaju potvrdili takvu tvrdnju.

Dokazano nije niti u jednom djelu, da pjesme same po sebi imaju ustašku notu, koja bi se mogla razumjeti kao propagiranje netrpeljivosti.

Slovenska policija nema nijednog podatka o prekršajnom postupku protiv Thompsona. I da se je dogodio koji uzvik “Ubi Srbina” na njegovom koncertu, to apsolutno ne znači, da je to dovoljno, da se koncert zabrani. Ako bi to bio razlog u Sloveniji i drugdje se ni jedna nogometna utakmica ne bi smjela odigrati.

Ministarstvo zaključuje, da ni jedna zabrana u Europi nije dokazana.

Odluka je pravomoćna.

Gospodinu Thompsonu su otvorena sva vrata, da održi koncert u Sloveniji.

Čestitamo našem prijatelju Milanu Trolu, organizatoru neodržanog koncerta u Mariboru na ustrajnosti.

Administratori službene Facebook stranice Marka Perkovića

Thompson reagirao na zabranu koncerta u Mariboru

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti

Objavljeno

na

Objavio

Duhan sorte ‘hercegovački ravnjak’ upisan je u međunarodni registar imena podrijetla, čime je dobio zaštitu izvornosti, koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi.

Kako su u srijedu priopćili iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH sa sjedištem u Mostaru, hercegovački duhan je registriran sukladno Lisabonskom aranžmanu za zaštitu imena podrijetla i njihovom međunarodnom registriranju.

“Zaštitom hercegovačkog duhana oznakom zemljopisnog podrijetla štiti se njegova autohtonost i vrijednost, što može biti temelj buduće uloge hercegovačkog duhana u razvoju i promociji Hercegovine i jednim dijelom prilika za revitalizaciju prostora na kojima uspijeva ova kultura”, navodi se u priopćenju Instituta.

Nositelj prava na ime podrijetla je udruga „Duvan Hercegovački Ravnjak“ iz Gruda. Hercegovački duhan tako je postao jedan od 13 proizvoda sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom u Bosni i Hercegovini, a uz hercegovački med jedini koji ima ime Hercegovine u predmetu zaštite.

Duhan, od kojega je sitnim rezanjem pravi ‘škija’ za pušenje, proizvodi se na području Hercegovine od 17. stoljeća. O tome svjedoči i povjesničar Hrvoje Mandić u širokobriješkom časopisu „Vitko“.

Po njegovim navodima prometno opadanje levantske trgovine natjeralo je Mletačku Republiku da 1670. potraži bliže veze s turskim zemljama u unutrašnjosti Balkana. Smatra se da je dolinom Neretve duhan unesen u Hercegovinu. Na brzi razvoj uzgajanja duhana utjecale su pogodne klimatske prilike, obradivo tlo i niska nadmorska visina.

Brojni su zapisi o snalažljivosti hercegovačkih proizvođača duhana koji su ga švercali u unutrašnjost zemlje kako bi uspjeli prehraniti svoje obitelji.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari