Pratite nas

Pregled

MARKOV TRG – Gvozdansko nasuprot četnika s Cvjetnoga trga

Objavljeno

na

Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskom ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama ‘pazi oštar četnik u blizini’, zaključna je misao kojom je voditelj Marko Jurič odjavio emisiju Markov trg. U emisiji su gostovali povjesničar Josip Jurčević i publicist Damir Borovčak.

[ad id=”93788″]

Obojica ističu kako se mnoge povijesne činjenice u Hrvatskoj zataškavaju. Mnogima nepoznata, herojska bitka i obrana Gvozdanskog gdje su branitelji te utvrde daleke 1578. godine do smrti branili svoje domove. U Hrvatskim povijesnim udžbenicima nema te priče, potpuno je nezapažena jer se povijesne činjenice ‘stavljaju pod stol’ i mijenjaju. Što, kako kaže Borovčak, ne čudi jer je samo kod nas praksa da se zataškavaju činjenice koje bi drugi narodi veličali.

‘Nije neobično zataškavanje kad se radi o hrvatskoj povijesti i hrvatskom identitetu – rekao je Borovčak ističući kako je postalo uobičajeno da sve što vrijedi treba prešutjeti’.

Jurčević dodaje kako je afirmacija bilo kakvih vrijednosti kod nas uništena jer se “udžbenici nose na lekturu u Beograd gdje je nažalost počelo krivotvorenje. Drugi odlučuju o našoj budućnosti, o tome što ćemo pisati. Hrvatska povijest nažalost je prepuna ratnih vojnih događanja, a ne postoji vojna povijest’, objasnio je Jurčević i dodao: ‘Krivotvorenja novije povijesti su se osobito nastavila nakon 2000-te godine. Na taj način odlučuju o našoj prošlosti te izgradnjom našeg identiteta zapravo odlučuju o našoj sadašnjosti i budućnosti i određuju sve naše potencijale’.

‘Međutim u Gvozdanskom su se i u novijoj povijesti dogodila dva pokolja. Nasljednici tih starih Vlaha koji su s Turcima napadali Gvozdansko su pod utjecajem Srpske pravoslavne crkve prešli na pravoslavlje i postali četnici. Jedan pokolj se dogodio na Božić 1941. godine kada četnici upadaju u selo i ubijaju 55 ljudi, a drugi se put sve to ponovilo 1991. godine kada su četnici ponovili svoj zločinački pohod u Gvozdanskom’, rekao je Borovčak.

Budući se prije nekoliko dan u organizaciji Srpskog narodnog vijeća na božićnom primanju u Novinarskom domu dogodila sramotna provokacija s ćiriličnim pločama koju je hrvatski državni vrh otrpio spuštenih gaća umjesto da se istog trena na peti okrenuo i više nikada se ne pojavio dok se SNV ne bi duboko ispričao. Povodom tog incidenta u emisiji je pušten prilog koji otvara pitanje Je li Srpska pravoslavna crkva kršćanska ili četnička. U prilogu se vidi desetak svećenika Srpske pravoslavne crkve kako pjevaju četničke pjesme i veličaju zločince i ubojice. Među njima je i zagrebački mitropolit SPC-a Porfirije. Budući SPC djeluje i u Hrvatskoj zar ne bi hrvatska vlada trebala zatražiti od SPC-a da se ogradi od četnikovanja ukoliko i dalje želi djelovati u Hrvatskoj?

‘Kada vidite djelovanje SPC-a s početka devedesetih vidljivo je da oni podržavaju zločinačku četničku ideologiju koja nema nikakve veze s kršćanstvom. Kad bi nekome neupućenom pokazali ovu snimku i rekli da to pjevaju svećenici kršćanske crkve i da to pjevaju svećenici iz države u kojoj su ti četnici počinili stravične zločine taj bi mislio da je to nemoguće. Osobito jer na to nema reakcije hrvatskih vlasti. Umjesto toga hrvatske vlasti hodočaste u institucije tih koji veličaju četnike te ponižavaju sebe i sve hrvatske državljane tolerirajući ovakav govor mržnje i radikalno nasilje. Zapravo ne treba govoriti o ovima koji pjevaju takve pjesme, nego o našim političkim predstavnicima koji žive o našem trošku i koji nas zapravo izručuju ovakvima’, smatra Jurčević.

Kako se ne bi zaključilo da je to bio usamljeni slučaj , eksces možda pripitih svećenika koji su slučajno pod utjecajem alkohola skrenuli s puta kršćanstva, u emisiji je pušten još jedan prilog sa srpskim pravoslavnim svećenicima koji podučavaju djecu pjevanju četničkih pjesama. U tim se pjesmama veliča Draža Mihailović koji je odnedavno proglašen herojem u Srbiji. Treba spomenuti da je Srpska pravoslavna crkva 2005. godine proglasila dvojicu srpskih četničkih zločinca Milorada Vukojičića zvani pop Maca (deminutiv od macola) ili pop Koljač i četnika Slobodana Šiljka svecima. Kako razumjeti da se u centru Hrvatske koja je ratovala s četnicima nalazi crkva koja veliča i proglašuje svetima te četnike, a čiji zagrebački mitropolit pjevanjem veliča te četnike?

‘U srcu hrvatske metropole, to je potpuno evidentno, uz pomoć najvažnijih hrvatskih institucija priprema se ponavljanje masakra, klanja od strane mitraljezaca u odorama svećenika i sl. Trebalo bi vidjeti taj multimedijalni projekt terora iz osamdesetih u kojemu je sudjelovala upravo ta Srpska pravoslavna crkva’, izjavio je Jurčević.

Budući su taj Vukojčić i Šiljak proglašeni svecima, možda će kroz nekoliko godina SPC proglasiti i Dražu Miahailovića svecem, možda će onda srpska pravoslavna crkva ‘Preobraženja gospodnjeg’ na Cvjetnome trgu u centru Zagreba promijeniti ime u crkvu Svetoga Draže Mihailovića?

‘Mislim da uopće niste ironični jer je Draža Mihailović već rehabilitiran u Srbiji, a njegovi sljedbenici danas vode državu Srbiju. S tom državom tako snishodljivo, ponižavajuće u ime nekih viših geopolitičkih interesa ili ekumenizma surađuju naše državne institucije’, zaključio je Jurčević.

‘Povijest je učiteljica života i povijest se ponavlja. Kad vidimo takve provokacije u Zagrebu danas, u Hrvatskome novinarskom domu, trebali su se naši politički predstavnici okrenuti na peti i otići. U Banskoj strugi su se dva hrvatska velejunaka 1991. godine žrtvovala. Vezali su na sebe eksploziv kako bi zaustavili prodor četnika, zatrčali su se u četničke položaje i raznijeli se. Žrtvovali su svjesno svoj život. Učinili su to Mile Blažević i Željko Filipović, koji su svjesno otišli u smrt kako bi zaustavili četništvo. Danas hrvatski političari nemaju te hrabrosti da zaustave četništvo u Zagrebu. Trebalo bi današnje hrvatske političare odvesti u Bansku strugu d saznaju za taj događaj i da se tim primjerom nadahnjuju’, zaključio je Borovčak.

Markov Trg/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: U slučaju Uljanik mora se voditi računa o svim aspektima

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da će se odluka o Uljaniku donijeti nakon što se obave još neki razgovori, među inim, i konzultacije s europskim partnerima te da se pritom mora voditi računa o svim aspektima.

“U ovom trenutku moramo voditi računa o svemu, o brodogradnji, o pravima radnika, o političkoj, ekonomskoj, financijskoj, socijalnoj, regionalnoj i europskoj dimenziji i u konačnici donositi odluke koje moraju biti sagledane i kroz širu sliku. Ako gledate da je jedan od glavnih prioriteta fiskalna konsolidacija, izlazak iz postupka prekomjernog proračunskog manjka i prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, svi pozitivni gospodarski pokazatelji, što je bitno zadržati”, rekao je Plenković novinarima.

Predstavnici vladajuće koalicije u srijedu na sastanku u Banskim dvorima nisu donijeli konačnu odluku hoće li Uljanik u proces restrukturiranja ili u stečaj, već bi tu odluku trebali donijeti za nekoliko dana.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kazao je i da su na sastanku izneseni podatci po kojima bi troškovi restrukturiranja Uljanika iznosili nešto više od milijardu eura, a troškovi stečaja oko 557 milijuna eura.

“Nije svejedno izložiti se ponovno iznosima koji će praktički ići i do iznosa koji su u ovom trenutku skoro dvostruko veći od projiciranog koliko nas košta varijanta isplate obveza sukladno stečaju. Čuli ste jučer to je 557,5 milijuna eura, a od toga smo već dobar dio, skoro 420 milijuna eura platili. No, donosit ćemo odluke kada se još malo konzultiramo i kad obavimo još neke razgovore i ovdje s našim europskim partnerima”, rekao je Plenković novinarima u Bruxellesu.

Plenković je rekao da želi podsjetiti radnike Uljanika i 3. maja da je sve što su prošle godine primili došlo iz državnog proračuna slijedom odluke vlade.

“To nisu bila jamstva za brodove, za što smo u prosincu, siječnju, veljači i početkom ožujka isplatili 3,1 milijardu kuna, nego sanacijsko jamstvo u iznosu od 716 milijuna kuna, pokušaj da se ide u restrukturiranje. Taj pothvat nažalost nije uspio, nije bio verificiran ni od naših resora, ni od strane EK-a”, rekao je premijer.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u srijedu uoči sastanka vladajuće koalicije da će se “u prvom koraku sigurno brojka pokazati da je jeftinije ići u stečaj”.

“U prvom koraku sigurno će brojka pokazati da je jeftinije ići u stečaj ali dugoročno, u sljedećih deset godina, to je predmet polemike”, rekao je Horvat.

(Hina)

 

Ministar Marić o Uljaniku: Radnici kažu da su izigrani, to mogu reći i porezni obveznici

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Markić: Vjerujem da ćemo s OSA-om razjasniti optužbe iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Nakon trosatne sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na kojoj su razmatrana i prihvaćena izvješća sigurnosnih službi za 2018., ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić izjavio je novinarima kako vjeruje da će s vodstvom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH razjasniti optužbe da hrvatski obavještajci vrbuju i naoružavaju selefije (islamske ekstremiste) u BiH.

Markić je više puta rezolutno demantirao tu priču, koja je krenula nakon tvrdnji ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da SOA vrbuje selefije kako bi potvrdila optužbe predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama radikalnih islamista u BiH.

Markić: Bio sam uvjeren da dobro surađujemo s OSA-om

“Vrlo je zanimljivo, čak i šokantno ono što se događa u BiH, i vjerujem da ćemo tu situaciju što prije razjasniti, jer je to potrebno i njima i nama i svim našim partnerima. Nije mi posve jasno što se desilo. Do sada smo imali suradnju na području borbe protiv terorizma s OSA-om i želim reći da SOA u BiH ima samo jednog sugovornika, a to je OSA, meni kao ravnatelju SOA-e sugovornik je ravnatelj OSA-e. Nadam se da ćemo to razjasniti”, izjavio je Markić novinarima.

Kaže kako je na dan kada je izašla u javnost afera s navodnim vrbovanjem selefija cijeli dan proveo s ravnateljem OSA-e na skupu kojem je tema bila borba protiv terorizma.

“Do tog dana, kao ravnatelj SOA-e, bio sam uvjeren da mi dobro surađujemo, čak smo na tom skupu donijeli odluke kako poboljšati suradnju na osnovu ideja moje službe. Nadam se da će se to realizirati čim pojasnimo ovu situaciju“, kazao je Markić.

Odbacio optužbe da je hrvatska služba vrbovala islamiste

Odbacio je optužbe da je hrvatska služba vrbovala i naoružavala radikalne islamiste. “Naravno da toga nije bilo i to jasno negiram. Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama, i dalje hoće razgovarati jer moramo radi vlastite i sigurnosti naših susjeda, te sigurnosti EU-a i NATO-a”, rekao je.

“Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna i ukazali što ta osoba radi. Mi smo s H. Č. razgovarali, znamo tko je i o tome smo obavijestili našu partnersku službu u BiH. Dobili smo jasan odgovor OSA-e, ali prepuštam njima da se izjasne o tome”, rekao je.

Na pitanje kakav je odgovor OSA-e dobio, odgovorio je: “Mogu samo reći što smo mi napravili i rekli, i spreman sam to i deklasificirati, ako bude bilo koja istraga vezana za neki nadzor u BiH”.

Negirao je i optužbe da je SOA od više osoba tražila suradnju ili, ako odbiju, prijetila izgonom iz Hrvatske.

Markić se neće sastati s Mektićem

Markić se neće sastati s Mektićem, koji je u Zagrebu zbog zdravstvenih problema. “Nemamo suradnju s gospodinom Mektićem, čini mi se da on nema ni ovlasti nad tamošnjom službom, ali neću ja tumačiti kako funkcionira sigurnosno-obavještajni sustav u BiH. Drago mi je za gospodina Mektića da je našao dobre doktore u Hrvatskoj i nadam se da će se izliječiti”, poručio je.

Kaže da ga zabrinjava povratak onih koji su ratovali s ISIL-om, jer čim je netko bio na ratištu i vojno djelovao, naravno da a priori postoji opasnost. Što se brojki tiče, u SOA-i procjenjuju da je bilo oko tisuću odlazaka.

“Možda se vratilo oko 35 posto, 30 posto je možda i poginulo, a to ćemo sve nastojati provjeriti s partnerima”, dodao je.

Nema straha od radikalnog desnog ekstremizma

S obzirom na nedavni teroristički napad na Novom Zelandu, Markić ocjenjuje kako nema straha od radikalnog desnog ekstremizma kod nas. “Ne, vjerujem da ta scena kod nas nije razvijena, ali kada gledamo smjernice rada službe, to je jedna od stavki”, poručio je.

U vezi informacija da je ubojica s Novog Zelanda boravio u Hrvatskoj, kazao je da surađuju s njihovim službama, “imamo puno informacija, već ih dijelimo”.

“Odmah smo počeli suradnju s tamošnjom službom, ali nemamo ništa znakovito što bi moglo ukazati da je imao ikakvo negativno djelovanje u Hrvatskoj ili da je imao kontakte koji bi mogli ukazivati da će nešto počiniti”, pojasnio je Markić.

Najavio je da će SOA do kraja mjeseca publicirati izvješće u kojem će se vidjeti presjek njezina rada i procjene za budućnost.

Najbitnija je vanjska stabilnost jer sve prijetnje proizlaze iz moguće nestabilnosti, pa i terorizam. Naša služba, sama, bilateralno s drugim službama i u sklopu NATO-a i EU-a investira iznimno puno u borbu protiv terorizma, ali smatram da je, što se tiče Hrvatske, prijetnja relativno niska, kaže Markić.

Ostojić: Optužbe iz BiH radi dnevno-političkih potreba 

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić ustvrdio je da su članovi Odbora čelnicima službi postavljali vrlo konkretna pitanja na koja su dobili konkretne odgovore te da su zadovoljni dobivenim informacijama.

Što se tiče obavještajnog problema s BiH, Ostojić je rekao da će pitati OSA-u što oni misle.

“Markić je bio vrlo precizan i rekao je da još nije dobio odgovor od partnerske službe, prema tome, ne mogu komentirati nešto što trenutno ne postoji. Što se tiče odgovora koje smo dobili sve je točno rečeno. Onaj tko ne da argumente ima ozbiljan problem”, istaknuo je.

Hrvatska je daleko ispred BiH po tome, kazao je, kod nas se ne može dogoditi da netko bez argumenata optuži zemlju članicu EU-a da naoružava teroriste, i to zemlju koja je zainteresirana da bude sudionik antiterorističke koalicije.

Tu se očito radi o potrebama dnevno-političke situacije u BIH, a prelomilo se preko Hrvatske, ocijenio je Ostojić.

(Hina)

 

Davor Dijanović: OSA i specijalni rat protiv Hrvatske

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari