Pratite nas

Pregled

MARKOV TRG – Gvozdansko nasuprot četnika s Cvjetnoga trga

Objavljeno

na

Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskom ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama ‘pazi oštar četnik u blizini’, zaključna je misao kojom je voditelj Marko Jurič odjavio emisiju Markov trg. U emisiji su gostovali povjesničar Josip Jurčević i publicist Damir Borovčak.

[ad id=”93788″]

Obojica ističu kako se mnoge povijesne činjenice u Hrvatskoj zataškavaju. Mnogima nepoznata, herojska bitka i obrana Gvozdanskog gdje su branitelji te utvrde daleke 1578. godine do smrti branili svoje domove. U Hrvatskim povijesnim udžbenicima nema te priče, potpuno je nezapažena jer se povijesne činjenice ‘stavljaju pod stol’ i mijenjaju. Što, kako kaže Borovčak, ne čudi jer je samo kod nas praksa da se zataškavaju činjenice koje bi drugi narodi veličali.

‘Nije neobično zataškavanje kad se radi o hrvatskoj povijesti i hrvatskom identitetu – rekao je Borovčak ističući kako je postalo uobičajeno da sve što vrijedi treba prešutjeti’.

Jurčević dodaje kako je afirmacija bilo kakvih vrijednosti kod nas uništena jer se “udžbenici nose na lekturu u Beograd gdje je nažalost počelo krivotvorenje. Drugi odlučuju o našoj budućnosti, o tome što ćemo pisati. Hrvatska povijest nažalost je prepuna ratnih vojnih događanja, a ne postoji vojna povijest’, objasnio je Jurčević i dodao: ‘Krivotvorenja novije povijesti su se osobito nastavila nakon 2000-te godine. Na taj način odlučuju o našoj prošlosti te izgradnjom našeg identiteta zapravo odlučuju o našoj sadašnjosti i budućnosti i određuju sve naše potencijale’.

‘Međutim u Gvozdanskom su se i u novijoj povijesti dogodila dva pokolja. Nasljednici tih starih Vlaha koji su s Turcima napadali Gvozdansko su pod utjecajem Srpske pravoslavne crkve prešli na pravoslavlje i postali četnici. Jedan pokolj se dogodio na Božić 1941. godine kada četnici upadaju u selo i ubijaju 55 ljudi, a drugi se put sve to ponovilo 1991. godine kada su četnici ponovili svoj zločinački pohod u Gvozdanskom’, rekao je Borovčak.

Budući se prije nekoliko dan u organizaciji Srpskog narodnog vijeća na božićnom primanju u Novinarskom domu dogodila sramotna provokacija s ćiriličnim pločama koju je hrvatski državni vrh otrpio spuštenih gaća umjesto da se istog trena na peti okrenuo i više nikada se ne pojavio dok se SNV ne bi duboko ispričao. Povodom tog incidenta u emisiji je pušten prilog koji otvara pitanje Je li Srpska pravoslavna crkva kršćanska ili četnička. U prilogu se vidi desetak svećenika Srpske pravoslavne crkve kako pjevaju četničke pjesme i veličaju zločince i ubojice. Među njima je i zagrebački mitropolit SPC-a Porfirije. Budući SPC djeluje i u Hrvatskoj zar ne bi hrvatska vlada trebala zatražiti od SPC-a da se ogradi od četnikovanja ukoliko i dalje želi djelovati u Hrvatskoj?

‘Kada vidite djelovanje SPC-a s početka devedesetih vidljivo je da oni podržavaju zločinačku četničku ideologiju koja nema nikakve veze s kršćanstvom. Kad bi nekome neupućenom pokazali ovu snimku i rekli da to pjevaju svećenici kršćanske crkve i da to pjevaju svećenici iz države u kojoj su ti četnici počinili stravične zločine taj bi mislio da je to nemoguće. Osobito jer na to nema reakcije hrvatskih vlasti. Umjesto toga hrvatske vlasti hodočaste u institucije tih koji veličaju četnike te ponižavaju sebe i sve hrvatske državljane tolerirajući ovakav govor mržnje i radikalno nasilje. Zapravo ne treba govoriti o ovima koji pjevaju takve pjesme, nego o našim političkim predstavnicima koji žive o našem trošku i koji nas zapravo izručuju ovakvima’, smatra Jurčević.

Kako se ne bi zaključilo da je to bio usamljeni slučaj , eksces možda pripitih svećenika koji su slučajno pod utjecajem alkohola skrenuli s puta kršćanstva, u emisiji je pušten još jedan prilog sa srpskim pravoslavnim svećenicima koji podučavaju djecu pjevanju četničkih pjesama. U tim se pjesmama veliča Draža Mihailović koji je odnedavno proglašen herojem u Srbiji. Treba spomenuti da je Srpska pravoslavna crkva 2005. godine proglasila dvojicu srpskih četničkih zločinca Milorada Vukojičića zvani pop Maca (deminutiv od macola) ili pop Koljač i četnika Slobodana Šiljka svecima. Kako razumjeti da se u centru Hrvatske koja je ratovala s četnicima nalazi crkva koja veliča i proglašuje svetima te četnike, a čiji zagrebački mitropolit pjevanjem veliča te četnike?

‘U srcu hrvatske metropole, to je potpuno evidentno, uz pomoć najvažnijih hrvatskih institucija priprema se ponavljanje masakra, klanja od strane mitraljezaca u odorama svećenika i sl. Trebalo bi vidjeti taj multimedijalni projekt terora iz osamdesetih u kojemu je sudjelovala upravo ta Srpska pravoslavna crkva’, izjavio je Jurčević.

Budući su taj Vukojčić i Šiljak proglašeni svecima, možda će kroz nekoliko godina SPC proglasiti i Dražu Miahailovića svecem, možda će onda srpska pravoslavna crkva ‘Preobraženja gospodnjeg’ na Cvjetnome trgu u centru Zagreba promijeniti ime u crkvu Svetoga Draže Mihailovića?

‘Mislim da uopće niste ironični jer je Draža Mihailović već rehabilitiran u Srbiji, a njegovi sljedbenici danas vode državu Srbiju. S tom državom tako snishodljivo, ponižavajuće u ime nekih viših geopolitičkih interesa ili ekumenizma surađuju naše državne institucije’, zaključio je Jurčević.

‘Povijest je učiteljica života i povijest se ponavlja. Kad vidimo takve provokacije u Zagrebu danas, u Hrvatskome novinarskom domu, trebali su se naši politički predstavnici okrenuti na peti i otići. U Banskoj strugi su se dva hrvatska velejunaka 1991. godine žrtvovala. Vezali su na sebe eksploziv kako bi zaustavili prodor četnika, zatrčali su se u četničke položaje i raznijeli se. Žrtvovali su svjesno svoj život. Učinili su to Mile Blažević i Željko Filipović, koji su svjesno otišli u smrt kako bi zaustavili četništvo. Danas hrvatski političari nemaju te hrabrosti da zaustave četništvo u Zagrebu. Trebalo bi današnje hrvatske političare odvesti u Bansku strugu d saznaju za taj događaj i da se tim primjerom nadahnjuju’, zaključio je Borovčak.

Markov Trg/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Hoće li predsjednička kampanja biti prljava?

Objavljeno

na

Objavio

Još je pet i pol mjeseci ostalo do predsjedničkih izbora. Tko će se sve kandidirati? Kako će izgledati kampanja? Kome će glas dati desni, kome lijevi, a kome razočarani birači – u Otvorenom su govorili komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić, politički analitičar Slaven Letica, novinar Denis Kuljiš, novinarka Petra Maretić Žonja i politički analitičar Ivica Relković.

– Dobro je da se Zoran Milanović kandidirao. Napravio je to vrlo lukavo, na 30. obljetnicu HDZ-a pa im ukrao ‘show’. Predsjednica je trebala objaviti svoju kandidaturu. Gospodin Vladimir Šeks je stari lisac i s pričom o kompromitirajućim dokumentima nije izašao slučajno. Hoće li kampanja biti prljava, to ćemo vidjeti, kazala je Ankica Mamić. Za Miroslava Škoru je rekla da je sigurno već odlučio o svojoj kandidaturi samo je treba objaviti.

Petra Maretić Žonja je napomenula da kandidaturu Zorana Milanovića mora proći Glavni odbor stranke. Vidjet ćemo hoće li svi doći na tu sjednicu. “Postoji dio ljudi u SDP-u koji nisu za Milanovića, ali mislim da će sve proći glatko. Milanović je Predsjedništvo na neki način prisilio da postane kandidat, kazala je. Dodala je kako se na Predsjedništvu nije pojavio Erik Fabijanić koji drži stranu Zlatku Komadini.

Slaven Letica smatra kako Milanović ne razumije razliku između temperamenta (ćudi) i karaktera. U emisiju je došao s rezultatima istraživanja prema kojima je po karakternim osobinama Milanović najlošije prošao. Citirao je kinesku uzrečicu prema kojoj su “svi europski bivši državnici relativno jeftini”. Kinezi rade na “networkingu”, bivšim europskim čelnicima plate avionsku kartu, iznajme “buick”, rezerviraju dobar hotel i financiranju njihova predavanja u Kini. Letica smatra da će Kolinda Grabar-Kitarović objaviti svoju kandidaturu nekoliko dana nakon Dana državnosti.

– Prvi put će pitanje ovlasti predsjednika biti jedno od glavnih pitanja u kampanji. Ključno je pitanje da li najlegitimnija pozicija u državi – ima težinu. Kolinda Grabar Kitarović ne smije više svoja obećanja ponoviti, jer ih nije mogla ni ostvariti. Što će Milanović govoriti u kampanji, kreirati stav, protiv koga, premijera?, upitao je Ivica Relković. Slaven Letica kazao mu je da nije dovoljno informiran.

– Ovi se izbori neće voditi kroz stranke. Mi se nalazimo u vremenu populizma. Predsjednički kandidati će se obraćati izravno javnosti. Poznavajući Milanovića, on će nastupati kao “lijevi suverenist na dobroj vezi s Moskvom”. On je autentični suverenist. Njegov zadnji bilateralni susret kao premijera bio je s Cameronom čiji su potezi rezultirali napuštanjem EU-a. Milanović je jučer ispalio da ne želi biti u državi ograđenoj žicom – on relativizira Schengen. A to je najvažniji hrvatski ulov u EU-u, kazao je Denis Kuljiš.

Ankica Mamić je kazala kako u drugom krugu desni kandidat ima više šansi od lijevog. Za nju je Miroslav Škoro ozbiljni kandidat. Podsjetila je da je Škoro ostavio svoj saborski mandat kad je u vrijeme Sanadera kazao da nije zadovoljan načinom na koji se vodi HDZ. Kazala je da su njegove izjave “pristojno konzervativne”, bez ekstremizma. Teret bi mu moglo biti upravo to što ga mediji “kao ekstremnog desničara” povezuju s Bujancem i Radeljićem.

– Milanoviću kao ‘lijevom suverenistu’ suprotnost je Plenković kao ‘desni globalist’, kazao je Slaven Letica. Milanović bi, dodao je, pogriješio kad bi se u prvom krugu obraćao desnom biračkom tijelu. Smatra da će biti lakše dobiti predsjedničke izbore nego ući u drugi krug. I za njega je Miroslav Škoro dobar kandidat, kao uspješan poslovni čovjek i doktor ekonomskih znanosti te uspješan pjevač. Pitanje je kakav će mu biti tim i vizija predsjedništva. O Mislavu Kolakušiću je rekao da je ‘izvansistemski kandidat’.

– Mi već imamo veliku koaliciju u prvom krugu. Cijela ljevica se okuplja oko Milanovića. HDZ više nema Domoljubne koalicije. Vrlo je malo ostalo prostora malim strankama da imaju svoje kandidate. Stranački predznak u ovoj kampanji neće značiti ništa. Možda se pojavi i još neki kandidat, kazao je Ivica Relković. Ankica Mamić je povukla paralelu s europskim izborima: “Stranačka infrastruktura više neće biti važna. Ruža Tomašić je sa četiri stranke dobila neznatno više glasova od Mislava Kolakušić, a na izborima je dobro prošla i Marijana Petir”.

Za Slavena Leticu u drugi krug predsjedničkih izbora ući će Zoran Milanović i Miroslav Škoro, za Petru Maretić Žonju to su Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović, a za Denisa Kuljiša je siguran jedino Milanović. Ankica Mamić smatra kako će predsjednik Hrvatske postati kandidat desnice koji uzme prevagu u prvom krugu, a za Ivicu Relkovića sve su opcije još otvorene. (HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Izaslanstvo HDZ-a položilo vijenac na grobu utemeljitelja dr. Franje Tuđmana

Objavljeno

na

Objavio

U povodu 30. godišnjice osnutka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), izaslanstvo stranke predvođeno predsjednikom Andrejom Plenkovićem položilo je vijenac te zapalilo svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana na Mirogoju.

Plenković je izjavio je kako je HDZ osnovao predsjednik Tuđman s utemeljiteljima i braniteljima te da je ta stranka u prvih 10 godina samostalne i slobodne Hrvatske ostvarila ključne ciljeve. To su stvaranje demokratskih institucija, obrana zemlje od agresije, oslobađanje teritorija, reintegracija hrvatskog Podunavlja te jasno zacrtani put prema EU i NATO-u.

“Možemo biti ponosni na postignuća HDZ-a u tom razdoblju, na predvođenju procesa transformacije pravnoga i gospodarskoga sustava, na članstvu u NATO-u i EU”, kazao je Plenković. HDZ danas, dodao je, radi na rješavanju ključnih pitanja za građane – gospodarstvu i socijalnoj uključenosti te nastojanju da se Hrvatska kvalitetno pozicionira.

Istaknuo je i kako je ovo godina kad se obilježava 20. godišnjica smrti Franje Tuđmana pa su obilježavanje 30. obljetnice stranke i započeli na Mirogoju, kako bi još jednom odali poštovanje svojemu utemeljitelju.

HDZ će 30. obljetnicu osnivanja obilježiti svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a nakon toga uslijedit će druženje u prostorijama NK Jaruna i tradicionalna nogometna utakmica između momčadi HDZ-a i zvijezda.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari