Pratite nas

Pregled

MARKOV TRG: HINA – SDP-ov medijski servis

Objavljeno

na

U emisiji Markov trg na Z1 televiziji gostovali su bivša ravnateljica Hine Smiljana Škugor Hrnčević i novinar portala Hrvatskog kulturnog vijeća Davor Dijanović.

Škugor Hrnčević je prošli tjedan dobila otkaz u Hini zbog izbijanja afere firme supruge bivšeg ministra Miranda Mrsića od 10,6 milijuna kuna HZZO-u.

Uprava i ravnateljica Hine smatraju Škugor Hrnčević odgovornom za objavljivanje tog tekst u nekim medijima prije nedavnih izbora. HINA je, naime, sporni tekst o supruzi Miranda Mrsića objavila tek 20. rujna, dakle nakon izbora.

‘Službeno, dobila sam izvanredni otkaz, a to znači da nemam nikakva prava na burzi, dakle okrivljena sam da sam taj tekst o supruzi Miranda Mrsića, njenoj firmi i dugu prema HZZO-u, dostavila drugim medijima.

Taj je tekst osvanuo u Hini 7. rujna, četiri dana prije izbora i bio je potpuno profesionalno napisan. U tekstu je čak bila izjava Mrsićeve supruge koja je izjavila da se o tome ne želi očitovat. Međutim, u Hini su odlučili da ‘još nešto’ trebaju doraditi pa zato nije objavljen prije izbora, na tekstu je stajala oznaka ‘ček’ što znači da treba čekati.

Razlika između teksta napisanog 7. rujna i s tom ‘doradom’ objavljenog 20. rujna je sadržajno nebitna’, izjavila je Smiljana Škugor Hrnčević.

Uredništvo emisije Markov trg je pitalo glavnog urednika Hine Serđa Obratova što je novo u objavljenoj verziji u odnosu na prvu verziju koja nije objavljena i evo njegovog odgovora: ‘ U odnosu na radnu verziju u konačnoj je objavljena svojevrsna potvrda sumnji da tvrtka o kojoj se pisalo najvjerojatnije ima povlašteniji položaj od drugih koje posluju s HZZO-om.

Naime, to se nije vidjelo iz radne verzije teksta i to je bilo potvrđeno tek naknadno od Hininih anonimnih sugovornika iz drugih tvrtki koje posluju na tržištu lijekova. U konačnoj verziji također smo objavili izjavu bivšeg ravnatelja HZZO-a u čijem mandatu je nastao dug privatne tvrtke prema HZZO-u, što je također izostalo u radnoj verziji.

I tu smo se držali profesionalnih standarada da “drugoj strani” pružimo mogućnost da iznese svoje stavove. Do izjave tog sugovornika došli smo tek 17. rujna, a idućeg dana tekst je objavljen na Hininoj naslovnici, a potom i na Hininom portalu s besplatnim vijestima iz zdravstva, gdje je bio udarna vijest.’

‘Anonimni izvori koje u odgovoru spominje glavni urednik Hine, radi se o firmama koje posluju s HZZO i koji su rekli da nikada nisu imali takav dug, a što se tiče bivšeg ravnatelja HZZO-a on je rekao da on sada više ne zna puno o tome.

Dakle ništa nije demantirano niti promijenjeno u tekstu. Zašto je trebalo 12 dana za provjeru je zanimljivo pitanje. Uvjerena sam da se taj tekst ne bi nikada pojavio u javnosti da je 11. rujna na izborima pobijedila Narodna koalicija’, pojasnila je Škugor Hrnčević.

‘Ovo je jedan od klasičnih primjera sektaškog, ideološkog ponašanja. Na hrvatskoj političkoj sceni uvijek postoje dvostruki kriteriji. Da je situacija obrnuta, da se radilo o dužnosniku HDZ-a onda bi se digla graja zašto taj tekst nije objavljen.

U Hrvatskoj sve što smeta lijevoj-jugoslavenskoj strani se diskvalificira. U Hrvatskoj imamo stanje totalnog medijskog mraka. Sve što uznemiruje to stanje se eliminira iz profesije. U hrvatskim medijima postoje ‘Veliki cenzori’ koji uvijek štopaju takve informacije’, objasnio je Dijanović.
‘Nisam mogla gledati tu vijest na desku da stoji tamo daleko od očiju javnosti. Trebala sam je poslati izbornom povjerenstvu i DORH-u. Prije nekoliko mjeseci smo imali u Hini jedan vrlo sličan slučaj koji se odnosio na firmu političara s druge strane političkog spektra.

I tada je ta vijest išla bez provjere, a na kraju se ispostavilo da je vijest bila netočna i nakon toga je Hina objavila demanti. Znači kada se radi o političarima desnog opredjeljenja onda se u Hini ništa ne provjerava, nego se odmah objavljuje. Čak i kada vijest nije istinita kao što je bio ovdje slučaj kada je Hina morala demantirati i ispraviti netočnu vijest’, ispričala je Škugor Hrnčević.
‘Ovdje nema demokracije i to nije situacija samo u medijima, nego i na kulturnoj sceni. Takva je situacija u Hrvatskoj još od 1945. godine. Slično je i u tom tzv. nevladinom sektoru gdje se dijele nevjerojatno visoke plaće. Čak i kada neki medij s desne strane dobije neka sredstva odmah ga se napada za ustaštvo i slično’, ispričao je Dijanović.
U emisiji je bilo govora o HND-u koji nije ni riječ rekao o slučaju otkaza Smiljani Škugor Hrnčević, ali je digao veliku buka zbog 280 novinara neprofitnih medija u izdanju nevladinih organizacija koji su ostali bez posla i prihoda jer ih je u cijelosti financirala Vlada, a dotacije su presušile kad je na došla nova vlast.

Kako to da mediji ne progone bivšeg ministra Mrsića ili njegovu suprugu, a kada je u pitanju bio, primjerice Karamarko, onda su mediji u zasjedi vrebali pred središnjicom HDZ-a. Za HND novinarka Škugor Hrnčević ne postoji, ona je za njih mrska desničarka i zato je treba izbaciti nogom u stražnjicu. Kako je uopće nastao dug Mrsićeve supruge u vrijeme dok je on bio ministar i je li to sukob interesa? Hoće li DORH pokrenuti istragu, hoće li Povjerenstvo za sukob interesa utvrditi je li Mrsić kao ministar štogod pogodovao ženi, tko će odgovarati za taj milijunski dug? I na kraju na sve to ondašnji ravnatelj HZZO-a kaže da se ne sjeća kako je nastao dug. Tko je tu lud?

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

VIDEO! Bujica objavila snimku cijele komemoracije iz Lisinskog!

Objavljeno

na

Objavio

U specijalnom izdanju Bujice, u srijedu navečer na Z1 i partnerskim televizijama u Hrvatskoj i BiH, emitirana je snimka komemoracije za generala Slobodana Praljka.
Komemoracija je održana u ponedjeljak 11. prosinca, a Bujica donosi u cijelosti govore generala Stanka Sopte i Pave Miljavca, prof. dr. Miroslava Tuđmana, kao i upečatljive scenske nastupe Zlatka Viteza i Dragana Despota te ženskih klapa iz Mostara i Čapljine Narente i Drače.
U emisiji je puštena i propovijed vojnog ordinarija, biskupa Jure Bogdana sa mise zadušnice za generala Praljka, iz jarunske Crkve Sv. Mati Slobode.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Ruža Tomašić: Moramo se odreći komunističkog nasljeđa koje se propagira i u ovom domu

Objavljeno

na

Objavio

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu jučer se raspravljalo se o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u cijeloj Europskoj uniji.

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić istaknula je da nacistički i fašistički simboli ne smiju biti dobrodošli u javnom prostoru.

Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bi građani postali u potpunosti svjesni grozota koje ta ideologija predstavlja i odrekli se njezina nasljeđa. Isto moramo učiniti i s komunističkim nasljeđem koje se, nažalost, nerijetko slavi i propagira, pa i u ovom domu. No, da bismo građane mogli uspješno uputiti na sve prednosti demokracije, moramo i sami vjerovati u nju. Europska unija u posljednjih je 20 godina više puta pokazala da priznaje demokratske procese samo onda kad joj se sviđa ishod – rekla je Ruža Tomašić.

Pokušaj da se s europske razine mijenja nešto što nije prošlo kroz nacionalne parlamente također je izigravanje demokracije. Unatoč plemenitim namjerama, opasno je građanima slati poruku kako je u redu zaobilaziti procedure i nametati svoju volju bez demokratskog legitimiteta. To je, vjerovali ili ne, prvi korak prema novom totalitarizmu – dodala je.

Na kraju je istaknula činjenicu da je u ime komunističke ideologije živote izgubilo neusporedivo veći broj osoba nego u ime fašističke i nacističke ideologije te da smatra skandaloznim to da u navedenu raspravu nije uključen i komunizam, piše Večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari