Connect with us

Magazin

MARKOV TRG: Velika seoba naroda, kukavičje jaje za novu vlast

Objavljeno

-

Ovog utorka u emisiji Markov trg urednika Marka Juriča gosti su bili Zdravko Tomac i Ivica Hrstić. Tema emisije bila je izbjeglička kriza.

[ad id=”68099″]

“Još uvijek nije vrhunac krize. Biti će kada Njemačka i Austrija bitno otežaju primanje migranata. To je seoba naroda i to je bilo od početka jasno. Gospođa Merkel je pogriješila kad je rekla dođite, pa i Milanović koji je rekao dobrodošli”, rekao je Tomac.

“Nedvojbeno je da u vladajućoj koaliciji znaju abecedu. Planovi se rađaju kako se mijenjaju okolnosti, a samo se čini da oni imaju kontrolu u rukama. Zasuti smo morem neistina, koristi se moć u medijima kako bi se iz minute u minutu mijenjale izjave. Oni su na konju dok god izbjeglice izlaze i ulaze u Hrvatsku. U ovom trenutku prosječni Hrvat nije opterećen krizom jer ju ne osjeti”, rekao je Hrstić.

“Sve je moguće i nema dvojbe da su Zoran Milanović i njegova koalicija spremni na sve kako bi ostali na vlasti. Bio je u funkciji da ga napadnu Srbi kao ustašu, riskirao je ugled Hrvatske i zaustavio promet na Bajakovu. On je svjesno procijenio zatvaranje granice. Za vrijeme izborne kampanje Kolinde Grabar Kitarović Milanović se rugao mahanju zastave, a sada to i on čini i skandira “Hrvatska Hrvatska”. Hrvatska pamti da je njegova Vlada izazvala krizu u Vukovaru”, naglasio je Tomac komentirajući premijera Milanovića.

“Nisam u načelu za ograde, svaka država ima pravo i dužnost kontrolirati svoje granice, ogradom se ne može zaustaviti ovakva seoba naroda. Sve dok Merkel ne kaže da više ne može primati ljude, ovaj val neće prestati. Ograda ne služi za zaustavljanje seobe naroda, nego preusmjeravanje. Ne možete u potpunosti kontrolirati granicu uz ograničeni budžet, ali možete pokušati. Ne smije se onemogućiti onima koji traže azil. Treba razmišljati o interesima zemlje”, istaknuo je Hrstić.

“Mislim da Domoljubnoj koaliciji neće ostati migranti samo kao kukavičje jaje, mislim da će Domoljubna koalicija pobijediti. Hrvatski narod ima povijesno pamćenje i nije moguće da će ova Vlada ostati na vlasti. Najveće teškoće bi bile kada bi ostala ova Vlast. Uvjeren sam da ova Vlast je toliko nacionalna, egoistična, štetna, bila bi šteta kad bi se održali na vlasti manipulacijom. Pobjeda Kolinde je bio početak novog života, puno toga je napravila u svojih prvih devet mjeseci ali bi mogla i mnogo više napraviti da nema blokadu”, naglasio je Tomac rekavši kakvo će stanje ostati nakon predaje vlasti.

“Od prvog dana je predsjednica bila jasna i rekla da treba koristiti vojsku pa su je svi napali da želi pucati na ljude. Nismo mi fašisti, niti su Mađari fašisti jer su podigli ograde. To zemlje rade kako bi zaštitile svoje građane”, osvrnuo se na kritike oko najave vojske na granicama.

“Nisam sklon pretjerano dramatizirati, ne vjerujem da se radi o trenucima kad smo bili izloženi agresiji. Izbjeglička kriza nije tolika prijetnja Hrvatskoj, vidjeli smo što su vladajući spremni napraviti. Dok izbjeglice prolaze kroz Hrvatsku znači da njihov plan funkcionira, kada prestanu podignut će ogradu kao i naši susjedi koje su osuđivali zbog toga”, naglasio je Hrstić.

U emisiju se telefonom javio Andrija Hebrang povjerenik za izbjeglice predsjednice K. G. Kitarović: ‘Bio sam razočaran kada su mediji razgovor Predsjednice s migrantima interpretirali kao policijsko isljeđivanje. Predsjednica je prišla tim ljudima i na engleskom jeziku porazgovarala o tome kako su, čime im možemo pomoći. Postupila je kao jedna topla osoba. Sve te interpretacije su vrlo zločeste. To kako mediji komuniciraju vulgarnim i prljavim izrazima o njoj to nije lako prihvatiti. Ona štiti interese hrvatskoga naroda, a zauzvrat dobiva ovakve izraze koji su posljedica neslaganja s njenom politikom. Predsjednica je napravila najveći politički događaj nakon Oluje, a to znači da je pobijedila vrh udbaške zmije na Pantovčaka. Gdje je bilo utočište i jednog Budimira Lončar i one koji su sa na njemačkom sudu zbog udbaških ubojstava Mustača i Perkovića. To je prvi korak prema napretku koji stoji pred nama’.

Voditelj Marko Jurič podsjetio je kako je primoštenski načelnik Stipe Petrina, član nezavisne liste Most, je 2013. godine na jednom sučeljavanju izjavio: “Tuđman je bio loš čovjek u dobrom vremenu, a Tito dobar čovjek u lošem vremenu i njemu trebamo zahvaliti za stvaranje temelja današnje hrvatske države pa zato izričito kažem, Tito!”. Kakav je to savez stranaka ako im jedan od važnijih članova u masovnom ubojici nalazi uzor?

“Rezervna je opcija. Ako ne mogu oni pobijediti stvoriti će opciju kako ne bi pobjedio HDZ, odnosno Domoljubna koalicija. Treća opcija je zapravo rezervna opcija Kukuriku koalicije. Cijela je strategija da se podržava MOST kao spas za Hrvatsku”, komentirao je Tomac naglu popularnost u medijima Bože Petrova. Bio sam nedavno u Metkoviću, imao sam tribinu i taj demokrat Božo Petrov nije mi dozvolio da promociju svoje knjige ‘Pobjednici i gubitnici ‘ održim u Domu kulture pa sam morao iznajmiti prostor u hotelu. Ljudi su mi tamo rekli da ništa nije napravio u Metkoviću, da od svega što je obećao ništa nije napravio.

Portal Oko je donio tekst u kojem otkriva kako si je načelnik Petrov smanjio plaću na neko kraće vrijeme, podsjetio je Jurič, ali je već nakon pola godine vratio stare koeficijente i sada mu ponovo iznosi više od 12 tisuća kune. A također je u poduzećima i u gradskoj upravi zaposleno, tridesetak, novih djelatnika, većina članovi liste ‘Most’.

U emisiji je pokazan primjer cenzure na HRT-u kada je Radimir Čačić onemogućen da izgovori do kraja misao koja je govorila upravo o ovakvim malverzacijama Bože Petrova i gradskih vlasti u Metkoviću.

U emisiju se telefonom javio novinar Tihomir Dujmović: ‘Priča s Mostom je medijski isforsirana jer mi još uvijek ne znamo u čemu je čarolija Mosta. Ne vidim njihovu jasnu odvojenost od SDP-a i hrvatske političke ljevice. Zato u svim odgovorima gdje se Most vidi, vidi se na lijevo. Kad bih bio zloban mogao bih reći da onaj koji tri puta u nekoliko mjeseci završi kod kolege Aleksandra Stankovića da je to jasan znak da se takvoga protežira. Ono što mi nije jasno je priča o njihovom gospodarskom programu kojeg zapravo nema. I informacije o socijalnoj demagogiji. Oni jesu uveli neki red u Metkoviću, oni su puni parola, nisu preporodili taj kraj, a prodaju se kao preporod Hrvatske. Mediji ih nekritički hvale. Pogledajte kako se s njima govori, to je uvijek u rukavicama i afirmativno.

“Vladajući uvijek biraju neprijatelja svog neprijatelja kako bi ga pogurali negdje, no to ne znači da su oni loši. Uvijek postoji netko tko će se prikrpati zbog koristi. Aktualnoj Vladi je bitno da njihov plan oko švicarskog franka izdrži do kraja njihovog mandata, nakon toga to više nije u njihovim rukama. To je instant rješenje. Kako se kaže ‘drži vodu dok majstori ne odu’. Onaj tko je obećao pomoć blokiranima, taj je dobio izbore”, zaključio je Hrstić.

Mediji su prenijeli kako je Obrad Lalovca, otac ministra Borisa Lalovca postao član Nadzornog odbora ‘HTP Orebić’ 2012. godine, dakle kada mu je sin postao pomoćnik ministra financija. Izgleda da je Obrad Lalovac iznenada dobio neke sposobnosti koje do tada nije imao i postao član NO velikog hotelskog poduzeća. Doduše taj Obrad Lalovac ima impozantnu političku karijeru. Evo zanimljiv podatak, kako prenose mediji, sudjelovao je u osnivanju SDS-a Jovana Raškovića u Gradcu 1990. godine.

‘Profesor Šiber je napravio jedno istraživanje da djeca partizana i komunista na izborima glasaju 4 prema 1 za lijeve opcije, a djeca domobrana i ustaša obrnuto. Očito se duboke podjele u hrvatskom društvu prenose na mlade generacije, pa su tako i Boris Lalovac i Zoran Milanović djeca komunista’, zaključio je Tomac.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari