Pratite nas

Istaknuto

Marshallov plan i Maršalov plan

Objavljeno

na

Na domalo 30. godišnjicu njemačkog ujedinjenja, uoči predstojećih parlamentarnih izbora, stidljivo se počelo šaputati o ukidanju tzv. poreza solidarnosti s istokom Njemačke na ime posljedica 40 godina provedenih iza željezne zavjese.

Taj porez iznosi dojmljivih 13 milijardi eura godišnje, no to predstavlja tek manji dio uloženog u istočni dio zemlje. Računa se, naime, da ukupni iznos ulaganja prelazi tisuću milijarda eura, moguće dostiže i dvije. No, sve to nije bilo dostatno da istok zemlje učini ravnim zapadu – istom onom zapadu kojem je Marshallov plan pomogao dići se iz pepela. Jednoj ratom posve razorenoj zemlji čiji je najvitalniji dio stanovništva desetkovan, a dobno-spolna piramida grubo narušena, uspjelo je postati gospodarski konkurentnom svom prekooceanskom osvajaču i skrbniku za svega petnaestak godina.

S druge strane, njemački istok pred ujedinjenje niti je materijalno, niti biološki devastiran. Uz to, istočnonjemački zakošeci nisu nastavili prenositi akademska “znanja” novim pokoljenjima, niti su im cvitan-bajići i dalje neometano ordinirali pravosuđem, pa čak ni DDR-ovi radmani i pavići nisu nastavili kreirati javno mnijenje. K tome se niti Honneckerovi nasljednici na čelu komunističke partije nisu preobrazili u čelnike socijaldemokrata. Dodajmo tome i kako je istočni dio Njemačke preuzeo pravni okvir i stečevinu jedne uređene, civilizirane države. Unatoč svemu ovome, iz nekog razloga područje bivšeg DDR-a i dalje vidno zaostaje za njemačkim zapadom. Kakve li su to samo razvaline koje ni tako organizirana nastojanja nisu uspjela sanirati? Gdje li je izvor rana koje ni takvim naporima nisu zacijeljene? Kako bismo odgovorili na to, promotrit ćemo prilike u jednoj drugoj zemlji koja se također našla s pogrešne strane željezne zavjese. Ni tamo se nakon kataklizme rata nad ratovima nije primjenjivao Marshallov plan … ali je Maršalov!

I dok je Marshallov plan u čovjeku, pa i u dojučerašnjem neprijatelju, vidio rješenje, Maršalov plan u njemu vidi tek problem. I ne može se reći kako Maršalov plan nije bio djelotvoran u rješavanju, preciznije uklanjanju tog ključnog problema. Još za Drugog svjetskog rata Maršal se nije libio žrtvovati svoje fanatizirane sljedbenike koristeći se proračunato suludom ratnom taktikom bez zamjetnijeg vojno-političkog efekta sve do prijelomnog dolaska ruskih mu gospodara ujesen 1944. Stradavali bi od metka, ali i od raznih boleština čijem je širenju pogodovao, kako šumski (bježanije preuzetno nazvane bitkama), tako i pustinjski ambijent (zbjeg u El Shattu). Ne čudi, stoga, što Maršal još veću nemilosrdnost pokazuje prema onima koji njegovu pobjedu i nauk nisu dočekali širom raširenih ruku. Njegovom voljom stotine tisuća okončaše život u jamama, rudarskim oknima, tenkovskim rovovima, otocima, na bezbrojnim postajama križnih puteva… Ipak, time problem, dakle čovjek, ne nestaje.

Potkraj četrdesetih Maršal ga nastavlja gorljivo rješavati puneći zatvore političkim neistomišljenicima, da bi početkom šezdesetih suviše namnoženu radnu snagu – ispočetka mahom s neprijateljskih, “ustaških” područja, a kasnije silom socijalističkih gospodarskih prilika i ostalih – bešćutno prepustio raljama imperijalističkog kapitalizma. Unatoč pokazanoj zavidnoj dosjetljivosti problem i dalje ne jenjava. Ali Maršal ne bi bio maršal kad se ne bi vizionarski dovinuo dugoročnom rješenju. Pretvorit će zatucane seljake – koji se pretjerano razmnožavaju i tako nepotrebno stvaraju nove i nove probleme – u radnike koje će strpati u zgradurine sa stančićima od pedesetak kvadrata. Posljedica ove strategije vidljiva je usporedi li se stopa fertiliteta napredne komunističke Hrvatske (prosječno dvoje djece po ženi) i nazadne katoličke Irske (prosječno četvoro djece po ženi) tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća i tu leži korijen današnje enormne razlike u demografskoj slici dviju zemalja.

Sustav koji vidi u čovjeku problem ne predviđa da bi on mogao nešto i sam poduzeti i riješiti. Tu je svemoćna Partija predvođena Maršalom da misli umjesto njega i sigurnom ga rukom cijeli život vodi. To neminovno dovodi do izostanka osobne odgovornosti što socijalističkom trudbeniku nimalo ne smeta. Ni striktno ograničenje pojedinačnih sloboda taj ne doživljava dramatično, budući mu ionako predstavljaju samo suvišan teret. Ipak, velikodušni Maršal bdije nad svojim podanicima i dopušta im da pronjuškaju i susjednim dvorištem. Kad tamo milina, kao u bajci, pune police svega i svačega – od banana i ananasa preko odjeće i obuće do tehnike. Lukav potez, jer, suočen s obiljem koje tako mami, “problem” se možda odluči tamo i ostati. U suprotnom, otvara se još bolja mogućnost!

Uvriježeno je mišljenje kako se inicijacija u komunističke strukture provodila primanjem u savez pionira i socijalističku omladinu. Ipak, običan drug istinskim komunistom postaje tek po povratku iz šopinga u Grazu i Trstu pri susretu s carinskim službenikom, kad u onih 3-4 minute crvenjenja gubi ljudsko dostojanstvo uspješno polažući ispit iz dvije temeljne komunističke krjeposti – laži i lopovluka! Poticati potkradanje vlastite države i komunističkog društva u zamjenu za potvrdu komunističkog karaktera podanika i učvršćenje komunističkog poretka iznutra – jednostavno genijalno!

U takvoj “snađi se, druže” kulturi razvit će se specifičan vid komunističke solidarnosti po načelu – “svi daju, a samo odabrani se koriste” (npr. društveni stanovi samo za neke iz fonda u kojeg uplaćuju svi, bankovni krediti koje ubrzo pojede inflacija da bi ih potom kroz sanaciju banaka vraćali svi…). Još jednakijim pripadnicima besklasnog društva postaju pojedinci koji pristanu cinkati susjede i kolege na poslu, a dobro posluže i kao profesionalni svjedoci na sudu. Takvi će ubrzano napredovati na društvenoj ljestvici, a i njihovoj djeci put u bolji život bit će širom otvoren. Najjednakiji, oni na vrhu hijerarhijske ljestvice svih jednakih, “crveno plemstvo” mahom regrutirano iz obitelji istaknutih ratnih i poratnih ubojica i pljačkaša, još će osamdesetih poharati domaća poduzeća i ovladati inozemnim podružnicama domaćih tvrtki koje su raspolagale devizama. Najviše se ipak, kako jednom maršalu i priliči, ulupalo u armiju – kako na nepregledna materijalno-tehnička sredstva, oklopnjake, topove, haubice, nadzvučne lovce, ratne brodove razarače, tako i na impresivna fortifikacijska zdanja poput hangara i uzletišta skrivenog u planini, skloništa na deset katova pod zemljom, a tek vojarne na svakom kutu… valjda da čuvaju narod od njega samog. I tu Maršalovu armiju, njegovu udarnu pest, zaustaviše slabo naoružani, ali vjerom u Boga i velikim hrvatskim srcem vođeni dečki u trapericama, što predstavlja zacijelo najupečatljiviju ocjenu Maršalove ostavštine u cjelini.

Zbog fizičke, biološke, duševne i razumske pustoši koju je za sobom Maršalov plan ostavio, doista je prikladno najljepšem zagrebačkom trgu nadjenuti ime njegove najveće žrtve – Republike Hrvatske! Netko bi mogao pomisliti da bi ipak primjerenije bilo nazvati ga Trgom žrtava Maršalova plana, no time bi bilo narušeno jedno bitno načelo koje označava civilizacijsku razdjelnicu – da se imena trgova ne daju po živima, onako kao što je po živome Maršalu Trg i imenovan. Jer žrtve Maršalova plana su itekako žive, baš kao što je prilično živahan i sam plan.

I danas najbolji hrvatski sinovi u miru, baš kao i oni koji su se pokazali najboljima u ratu, moraju na sudovima dokazivati svoju nevinost (upravo ova jeziva konstrukcija odiše duhom Maršalova plana) pod bizarnim, apsurdnim optužbama od kojih se gotovo nemoguće braniti. I to u ime države Hrvatske! Jednog će optužiti i osuditi jer je oštetio vlastitu tvrtku, drugi će biti optužen da je podmićen da ne radi, u njegovu slučaju da ne pjeva, trećeg, u svijetu ponajboljeg u svom poslu koji čini veliku radost Hrvatima, optužit će da laže na sudu i tako štiti “Gazdu”. A “Gazda”, kojem se serijski sudi, je toliko oštetio nogometni klub čija je glavna pokretačka snaga da prvi put u povijesti posluje samoodrživo s dobitkom, posve lišen dotad neizbježnih politički sponzoriranih injekcija.

U standardnom komunističkom vokabularu pojam gazde – onoga koji je sposoban gospodariti i stvarati višak u razmjeni sa svijetom i tako osiguravati ljudima posao u Hrvatskoj, te puniti a ne prazniti proračun – gotovo je istoznačnica lopovu. Kao alternativa gazdi poput dejavua se nudi oprobani recept – vladavina ulice. Ali kad se “Gazdu” progoni, ne će na tron zasjesti narodni, samoupravljanjem prosvijetljeni rival, nego kapitalom drugog gazde, ovaj put stranog, okrjepljeni donedavni autsajder – Fium…,pardon, Rijeka! Gazdu Hrvat može progutati samo ako je stranac – kako tipično za ropski mentalitet građen višestoljetnim služenjem tuđincu, s jugo-komunističkom glazurom kao finim završnim glancom.

Bubnjanjem medijskih dobošara nahuškani Hrvat domaćeg gazdu rado vidi samo na sudu! Pritom se ne će puno zamarati time tko to uopće određuje kome će se suditi, a kamoli da se zapita je li u tome kolo vode dobro raspoređene okamine zaostale iz Maršalova plana. Vakuum u prsima i propuh između ušiju uvijek je predstavljao plodno tlo za ubitačni koktel zavisti i misaone lijenosti! Time su ujedno stečeni svi preduvjeti da se Maršalov plan i dalje uredno izvršava, mada ne više pod parolom “I poslije Maršala Maršal”. I u tome je sva tragedija današnjeg hrvatskog trenutka.

Ovakvo stanje svijesti u hrvatskom društvu je svakako razlog više zbog čega na preimenovanju Trga maršala Tita ne treba stati, niti kad su u pitanju promjene naziva ulica i trgova, a još manje kad se radi o odnosu prema samome Maršalu. Primjerice, u udžbeniku povijesti za osmi razred osnovne škole “Povijest 8” autorice Snježane Koren, bliske suradnice Tvrtka Jakovine i štićenice Nevena Budaka, Maršal je prikazan kao u udžbenicima iz osamdesetih – u tako idiličnoj slici i riječi da bi autorici pozavidjeli i združeni medijski odredi, ti fosilizirani ostatci negdašnjih proleterskih brigada. Stoga afirmativan odnos prema Titu u demokratskoj Hrvatskoj može poslužiti tek kao pouzdan lustracijski kriterij za one koji su poprimili komunistički mentalni sklop i nakon njegova formalnog silaska s povijesne pozornice. Mehanizam za njegovo prenošenje očito je ostao očuvan, ponajviše kroz djelovanje medija, sveučilišta i pravosuđa. Vidljivo je to i po nazivima ulica, a ne samo trgova.

Mogli bismo imati razumijevanja za nimalo blagonaklone poglede Tomaša Garrigue Masaryka prema Hrvatima s obzirom da je riječ o prvom čehoslovačkom predsjedniku koji je u Karađorđevićevoj monarhiji Srbe vidio pandanom Česima (vladajući narod, faktor stabilnosti) a Hrvate Slovacima (remetilački narod). Nije, doduše, poznato je li taj, po ocu Slovak – upravo onako kao što je Tito navodno bio Hrvat – ikad rekao da će prije Dunav poteći uzvodno, nego što će Slovaci imati vlastitu državu, ali svejedno ostaje nejasno zbog čega bi njegovo prosrpsko političko djelovanje Hrvati trebali nagraditi ulicom u strogom središtu svog glavnog grada. Kako bismo ušli u kožu hrvatski mislećih ljudi Masarykova vremena, zamislimo na tren da se vremeplovom zaputimo u budućnost i zateknemo na istom mjestu Ulicu Carla Bildta. Usporedba je utemeljena, jer dok je Masaryku bila neprihvatljiva pomisao na samo postojanje hrvatske države u vrijeme dok nje nije ni bilo, Bildt se mrštio na mogućnost da tek stvorena hrvatska država postane cjelovita. Osim toga, dvojac je bio suglasan i u viđenju Hrvatske kao dijela neke zapadno-balkanske integracije. No, nisu li se Hrvati uvijek znali zahvaliti onima koji su im zlo mislili, pogotovo ako bi im to što su mislili i činili?

Konačno, možda bismo za posjeta hrvatskom glavnom gradu vremenskim strojem zatekli i Ulicu Gorana Radmana, zamjenskog primatelja štafete nakon Maršalova odlaska u vječna lovišta? Nerealno? …. Možda! No, ne nosi li i danas jedna zagrebačka ulica ime omiljenog Maršalovog štafetonosca – Ante Mike Tripala? Uz to, Tripalovim imenom diči se i Centar za demokraciju i pravo čiji su članovi listom pasionirani poklonici lika i djela bijele ljubičice stokilašice – tog najvećeg postignuća jugo-komunističke hortikulture. Tamo neka i ostane, osim ako ga ne odluče zamijeniti s Trga izgnanim Maršalovim imenom. Kako doživljavaju demokraciju i pravo, to bi im ime bilo još pogodnije od postojećeg.

Grgur S./Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Istaknuto

Srami se haški sude, svake suze s našeg lica

Objavljeno

na

Objavio

Pogni glavu haški sude
i sram nek te bude,
zločincima slobodu daješ
a ubijaš časne ljude!

Srami se haški sude,
svake suze s našeg lica,
umjesto da sudiš pravo
postao si ubojica!

Ubio si samo tijelo
al duša se ubit ne da,
što se nekad pravdom zvalo
to je sada jad i bijeda!

Pravda je na koljenima,
ako to se pravda zove
al istinu ti ne možeš
nikad bacit u okove.

Istina ne umire
nit će poražena biti,
ne može se ona sakrit
nit se može zatvoriti!

Istina je sad u nama,
nikad neće umrijet slika,
ubili ste generala
a oživjeli besmrtnika!!!

Velimir Raspudić / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Istaknuto

Tko je Božo Kožul – zapovjednik “Tigrova”?

Objavljeno

na

Objavio

Prva gardijska brigada Hrvatske vojske “Tigrovi” obilježila je 27. obljetnicu svog ustroja prigodnom svečanosti u vojarni “Croatia” na kojoj je istaknuto da su pripadnici “Tigrova” dali veliki doprinos u Domovinskom ratu te da je obaveza društva čuvati uspomenu na tu borbenu postrojbu u kojoj je tijekom rata poginulo 367 pripadnika, a njih šest još se vode kao nestali.

Na obilježavanju obljetnice prisustvovao je i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik „Tigrova“.

Stožerni brigadir Božo Kožul u “Tigrove” je stupio 5. kolovoza 1990., a general Janko Bobetko imenovao ga je pukovnikom u 21. godini. S 27 godina postao je zapovjednik 1. gardijske brigade, a 2001. godine je umirovljen.

Kožul je svojevremeno govorio kako branitelji u vrijeme naoružanja nisu imali gotovo ništa, tek ono što su naslijedili u Rakitju. “Nije bilo vremena zapovijedati, nešto planirati, sve je bilo stvar dogovora”, rekao je te istaknuo kako su ratovali neiskusni i neškolovani momci protiv oficira JNA.

“1991. godine je važna jer smo bili neslomljivi, dečki su imali veliki duh i domoljublje, vladalo je zajedništvo. Bez 1991. godine, ne bi bilo ni Oluje. Tada je odnos snaga bio 5:1 u korist neprijateljske vojske, dok je za vrijeme Oluje bilo obrnuto”, ocijenio je Kožul.

Božo Kožul umirovljeni je stožerni brigadir, rodom iz Širokog Brijega. Tijekom ratnih godina zapovijedao je 2. i 3. bojnom do samoga kraja, da bi 1995. preuzeo dužnost načelnika Odsjeka za operativno-nastavne poslove sve do 1997. godine, piše Narod.hr

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari