Pratite nas

Komentar

Martin Mikulić: Mladi odlaze zbog negativne selekcije u društvu

Objavljeno

na

„Jedan od temeljnih razloga zbog kojega mladi odlaze iz BiH je negativna društvena atmosfera potaknuta korupcijom i nepotizmom“, poručio je Martin Mikulić, predsjednik Hrvatskoga studentskog politološkog foruma (HSPF), prilikom gostovanja u emisiji HRT-a „Pogled preko granice – Hrvati u BiH“.

Martin Mikulić je govorio o položaju mladih u Bosni i Hercegovini, studentskome standardu u Mostaru i atmosferi u društvu.

Govoreći o Mostaru kao studentskome gradu, Mikulić je kazao kako upravo studenti unose živost u taj grad dajući mu jednu posebnu dimenziju.

„Što se tiče samoga standarda, znamo da su školarine dosta skupe jer ako usporedimo cijene školarina na Sveučilištu u Mostaru u odnosu na Univerzitet Džemal Bijedić, pa i ostala sveučilišta u BiH, vidjet ćemo da su znatno veće cijene školarina na SUM-u. To je ovdje dosta osjetljivo pitanje“, naveo je Mikulić.
Uzrok tog problema predsjednik HSPF-a vidi u financijskome modelu prema kojemu se SUM većim dijelom financira od školarina studenata, a kako postoji trend opadanja broja studenata, tako je i financiranje sve teže.

Mikulić je pozdravio potez Vlade Županije Hercegovačko-neretvanske zahvaljujući kojemu su svi studenti koji su aplicirali na natječaj dobili financijska sredstva koja su im namijenjena.

„Koliko znam, ta inicijativa traje već nekoliko godina što studentima sa toga područja znatno olakšava studiranje. Sigurno bi bilo dobro da i druge županije slijede taj primjer“, ocijenio je.
Dotaknuo se i izmjena Zakona o obavljanju studentskih poslova o kojemu se ovih dana razgovara u Hrvatskome saboru, ustvrdivši kako Sabor ima priliku na konkretan način pomoći Hrvatima u BiH.

„Prava iz tog Zakona mogu konzumirati državljani Republike Hrvatske, dakle i velik dio nas iz BiH, ali koji imaju prebivalište u RH. To je uvjet koji blokira mnogobrojne studente iz BiH da konzumiraju ta prava u punom kapacitetu. Trebao bi se napraviti iskorak omogućavanjem da svi studenti sa hrvatskim državljanstvom mogu konzumirati sva prava koja im taj Zakon pruža na način da se izbriše kvalifikacijski uvjet prema kojemu je potrebno imati prebivalište u samoj Republici Hrvatskoj“, mišljenja je Mikulić.

Kazao je kako jedan od temeljnih razloga zbog kojeg mladi odlaze iz BiH nije samo ekonomske prirode, već je to i negativna društvena atmosfera potaknuta korupcijom i nepotizmom.

„Ne želim previše generalizirati, ali vidljivo je da se kontinuirano vrši negativna selekcija u mnogim institucijama i mnogim sferama društva. Kada bismo se usmjerili prema načelu meritokracije na način da najkvalitetniji i najbolji studenti mogu dobiti svoje mjesto u društvu, stvorili bismo puno zdraviji ambijent u BiH“, kategoričan je Mikulić.

Istaknuo je kako bi u takvome ambijentu mlad čovjek imao osjećaj da vrijedi studirati i kako će se sav uloženi trud, vrijeme i novac jednoga dana isplatiti.

„Uvjetno rečeno, trebamo ‘samo’ napraviti taj iskorak koji je za mnoge bolan, ali nužan kako bismo mladima poslali poruku i pružili priliku da ostanu u Bosni i Hercegovini“, zaključio je predsjednik HSPF-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Damir Krstičević: Hrvatski narod može biti ponosan na našu sjajnu Hrvatsku vojsku

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / M. Čobanović (Arhiva)

„Od kad je svijeta i vijeka svaka država morala je imati svoju oružanu silu. Oružana sila je jedan od bitnih čimbenika za osiguranje suvereniteta, identiteta, opstojnosti države i naroda!“, Dr. Franjo Tuđman

Dragi vojnici, dočasnici i časnici pobjedničke Hrvatske vojske,

s ponosom vam čestitam 29. obljetnicu povijesnog postrojavanja Zbora narodne garde – Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske!
Otkada su prije 29 godina postrojbe Hrvatske vojske po prvi put predale prijavak prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu vi neprestano čuvate naš hrvatski narod i stvarate sve potrebne uvjete za prosperitet i napredak hrvatskog čovjeka.

Ključ svih naših pobjeda u Domovinskom ratu i najvrjedniji dio obrambenog sustava upravo je čovjek. Svih ovih godina neprestano ste jačali vezu vojske i naroda stvorenu u Domovinskom ratu, niti jednom niste iznevjerili ukazano povjerenje i svaku ste zadaću izvršili odgovorno i časno, bez obzira na napore i žrtve koje je trebalo podnijeti. Zahvaljujući vašem nesebičnom služenju ta veza živi i danas!

Zbog toga hrvatski narod može biti ponosan na našu sjajnu Hrvatsku vojsku – vojsku pobjednika koja je nositelj ugleda i jamac sigurne budućnosti Republike Hrvatske!

Uz želju da s istom požrtvovnošću, srčanošću i profesionalnošću nastavite izvršavati svoju časnu dužnost, još vam jednom čestitam Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Herman Vukušić komentirao ulazak Nine Raspudića u političku arenu

Objavljeno

na

Objavio

O ulasku Nine Raspudića u političku arenu na listi Mosta na Facebooku se očitovao ugledni psihijatar Herman Vukušić.

NINO U ZMAJEVOM ŠEKRETU🙃

Čovjek bi pomislio da ulazak britkog intelektualca u političku arenu mora biti dobra stvar.

Malo morgen.

Referiram se na primjer profesora Nine Raspudića, čije kolumne redovno čitam, a koji je široj javnosti postao poznat postavljanjem spomenika Bruceu Leeju u Mostaru.

Inače, Bruce Lee, glumac i majstor borilačkih vještina, svoju je planetarnu slavu postigao odličnim akcijskim filmom “U zmajevom gnijezdu” (“Enter the dragon”) iz 1973. godine.

Već na samom početku političke karijere brzopletom izjavom o “debljini” svoje trudne supruge profesor Raspudić uspio je potaknuti novi javni pokret ogorčenih i ljutih trudnica koje su njegovu izjavu shvatile kao uvredu svim trudnim ženama.

Pokret se zove “Nino, vidi me” i po odazivu slavnih i poznatih već sada ne zaostaje za #spasime

Druga kontroverza koja se odmah vezala uz Raspudićev politički start jest saziv liste “Mosta” za onu izbornu jedinicu koju cijenjeni profesor nosi, a na kojoj su se našli članovi njegove najuže rodbine i prijatelja, poput supruge prof. Marije Selak i kuma dr. Trpimira Goluže.

Mnogi već sada po društvenim mrežama komentiraju kako na listi fali samo Bruce Lee…..

Premda zagovaram pravo svakoga da se bavi politikom, mislim da je poželjno prethodno iskustvo u smislu šireg društvenog aktivizma i direktnije komunikacije sa javnošću od one debatno-komentatorskog tipa, što postaje razvidno iz Raspudićevog primjera.

Kako je do izbora ostalo svega četrdeset dana, profesor Raspudić ima relativno malo vremena da ostane “na zmajevom putu” (još jedan film Bruce Leeja gdje prebije i Chuck Norrisa😳) umjesto “u zmajevom šekretu”…..

Raspudić u Nu2: ‘Ulazim u politiku’ – Ne želim biti ‘idiot’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari