Connect with us

Komentar

Martin Mikulić: Mladi odlaze zbog negativne selekcije u društvu

Objavljeno

-

„Jedan od temeljnih razloga zbog kojega mladi odlaze iz BiH je negativna društvena atmosfera potaknuta korupcijom i nepotizmom“, poručio je Martin Mikulić, predsjednik Hrvatskoga studentskog politološkog foruma (HSPF), prilikom gostovanja u emisiji HRT-a „Pogled preko granice – Hrvati u BiH“.

Martin Mikulić je govorio o položaju mladih u Bosni i Hercegovini, studentskome standardu u Mostaru i atmosferi u društvu.

Govoreći o Mostaru kao studentskome gradu, Mikulić je kazao kako upravo studenti unose živost u taj grad dajući mu jednu posebnu dimenziju.

„Što se tiče samoga standarda, znamo da su školarine dosta skupe jer ako usporedimo cijene školarina na Sveučilištu u Mostaru u odnosu na Univerzitet Džemal Bijedić, pa i ostala sveučilišta u BiH, vidjet ćemo da su znatno veće cijene školarina na SUM-u. To je ovdje dosta osjetljivo pitanje“, naveo je Mikulić.
Uzrok tog problema predsjednik HSPF-a vidi u financijskome modelu prema kojemu se SUM većim dijelom financira od školarina studenata, a kako postoji trend opadanja broja studenata, tako je i financiranje sve teže.

Mikulić je pozdravio potez Vlade Županije Hercegovačko-neretvanske zahvaljujući kojemu su svi studenti koji su aplicirali na natječaj dobili financijska sredstva koja su im namijenjena.

„Koliko znam, ta inicijativa traje već nekoliko godina što studentima sa toga područja znatno olakšava studiranje. Sigurno bi bilo dobro da i druge županije slijede taj primjer“, ocijenio je.
Dotaknuo se i izmjena Zakona o obavljanju studentskih poslova o kojemu se ovih dana razgovara u Hrvatskome saboru, ustvrdivši kako Sabor ima priliku na konkretan način pomoći Hrvatima u BiH.

„Prava iz tog Zakona mogu konzumirati državljani Republike Hrvatske, dakle i velik dio nas iz BiH, ali koji imaju prebivalište u RH. To je uvjet koji blokira mnogobrojne studente iz BiH da konzumiraju ta prava u punom kapacitetu. Trebao bi se napraviti iskorak omogućavanjem da svi studenti sa hrvatskim državljanstvom mogu konzumirati sva prava koja im taj Zakon pruža na način da se izbriše kvalifikacijski uvjet prema kojemu je potrebno imati prebivalište u samoj Republici Hrvatskoj“, mišljenja je Mikulić.

Kazao je kako jedan od temeljnih razloga zbog kojeg mladi odlaze iz BiH nije samo ekonomske prirode, već je to i negativna društvena atmosfera potaknuta korupcijom i nepotizmom.

„Ne želim previše generalizirati, ali vidljivo je da se kontinuirano vrši negativna selekcija u mnogim institucijama i mnogim sferama društva. Kada bismo se usmjerili prema načelu meritokracije na način da najkvalitetniji i najbolji studenti mogu dobiti svoje mjesto u društvu, stvorili bismo puno zdraviji ambijent u BiH“, kategoričan je Mikulić.

Istaknuo je kako bi u takvome ambijentu mlad čovjek imao osjećaj da vrijedi studirati i kako će se sav uloženi trud, vrijeme i novac jednoga dana isplatiti.

„Uvjetno rečeno, trebamo ‘samo’ napraviti taj iskorak koji je za mnoge bolan, ali nužan kako bismo mladima poslali poruku i pružili priliku da ostanu u Bosni i Hercegovini“, zaključio je predsjednik HSPF-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari