Connect with us

Komentar

Martin Pauk: Ovakve zabrane javnog djelovanja se ne bi posramio ni Staljinov SSSR

Objavljeno

-

Martin Pauk, splitski gradski vijećnik iz redova NZH, komentirao je odluku supetarske gradonačelnice Ivane Marković o povlačenju donacije Torcida kupu zbog napada na sezonske radnike.

Nakon odbijanja donacije grada za pokroviteljstvo komemoracije na Bleiburgu, SDP-ova gradonačelnica Supetra ponovo briljira. Dakle, u četiri ujutro ispred lokala ili na cesti se potuku adolescenti, a kao odgovor na to ona zabranjuje Torcida kup koji je završio oko 22-23h na potpuno drugoj lokaciji?

Pa ovakve zabrane javnog djelovanja se ne bi posramio ni Staljinov SSSR. Genijalno. Što je sljedeće, provjera svjedodžbi i zdravstvenih kartona sudionika tučnjave, a nakon toga, slijedeći ovu logiku – zatvaraju se osnovne škole koje su pohađali, ambulante njihovih obiteljskih liječnika i ukida se štekat kafiću u kojem piju kavu?

Postavlja se još jedno pitanje – što mislite, bi li vrla gradonačelnica Supetra ovako oštro reagirala da u tučnjavi deblji kraj nisu izvukli Srbi, nego netko domaći? Odnosno – je li ovo prva tučnjava uopće na Braču otkad gospođa vrši dužnost gradonačelnice?

Očito da jest, jer prema svemu viđenom gradonačelnica odmah zatvara danas turnire, možda sutra kafiće, a preksutra restorane koje su prethodno posjetili sudionici tučnjave.

Obzirom da tih zatvaranja dosad nije bilo, postoje samo dvije mogućnosti – ili je ovo prva tučnjava uopće u Supetru u mandatu gradonačelnice, ili se ukidaju javna događanja samo kad se netko dirne u nečiju omiljenu, vladajuću nacionalnu manjinu. Zaključak nije teško izvući.

Dakle, da ponovimo gradivo, ne podržavamo nikakvo fizičko nasilje. Isto tako, ne podržavamo i osuđujemo samovolju iskazanu ovakvim djetinjastim, neargumentiranim i neopravdanim zabranjivanjem turnira od strane SDP-ovaca. Jasno je kao dan kome smeta Torcida zbog svojih domoljubnih i državotvornih stavova.

Isto tako je jasno da su pojedinci još uvijek u mentalnom stadiju u kojem još uvijek priznaju samo vlast i sud partije, i kako je partija jedina koja može nešto dozvoliti ili zabraniti, pa tako i Torcida kup koji nema veze s napadom. Neka umjesto Torcida kupa organiziraju turnir Bratstva i jedinstva – valjda će im tada duša biti na mjestu.

Podsjetimo SDP-ova gradonačelnica Supetra zabranila je odigravanje Torcida kupa zbog napada na sezonske radnike

Splitsko-dalmatinska policija intenzivno nastavlja tragati za sudionicima napada na skupinu sezonaca u nedjelju nakon nogometnog turnira Torcida kupa, pri čemu je ozljeđen i jedan vatrogasac, a taj su napad u ponedjeljak oštro osudili supetarsko Dobrovoljno vatrogasno društvo i gradonačelnica Ivana Marković (SDP) koja je odlučila povući donaciju Torcida Kupu i uskratiti korištenje sportskih terena.

U splitskoj policiji, koja je u nedjelju uhitila dvije osobe (22 i 19 godina) zbog sumnje da su u jutarnjim satima u Supetru sudjelovali u napadu na skupinu od pet mlađih osoba, kažu da nastavljaju intenzivno tragati za ostalim napadačima.

U splitskoj policiji su rekli kako su svih petoro napadnutih hrvatski državljani, a dvoje od njih su srpske nacionalnosti. U incident se, doznaje Hina, umiješao mjesni taksist pomažući napadnutima, nakon čega je napad prestao.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković u ponedjeljak je oštro osudila napad na četiri mladića i jednu djevojku, te je povukla odluku o donaciji Torcida Kupu, budući da su napadači bili sudionici ili posjetitelji tog natjecanja. Također će uskratiti daljnje korištenje svih sportskih terena u vlasništvu Grada za održavanje tog kupa.

“Odlučili smo ukinuti donaciju kupu i uskratiti korištenje sportskih terena u sljedećim godinama. Jednostavno, ne možemo poticati sportska događanja koja završavaju na ovako nasilan način”, kazala je gradonačelnica.

Podsjetimo, gradonačelnica supetra Ivana Marković u ožujku je odbila dati donaciju Počasnom Bleiburškogm vodu za nastavak izgradnje cjelovitog Spomen središta žrtvama Bleiburške tragedije u Austriji, pozivajući se na “zabranu mise u Austriji” povodom obilježavanje Bleiburške tragedije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari