Pratite nas

Vijesti

Martin Raguž preko svoje službene Facebook stranice odgovarao je prekjučer na pitanja birača.

Objavljeno

na

MOSTAR – Predsjednik HDZ-a 1990. i kandidat za člana Predsjedništva BiH Martin Raguž preko svoje službene Facebook stranice odgovarao je prekjučer na pitanja birača.

martin-raguzOvo je prvi put u povijesti predizbornih kampanja u BiH da jedan kandidat, koristeći se modernom tehnologijom, izravno komunicira s biračima te odgovara na sva njihova pitanja bez cenzure, prenosi Dnevni list.

-Mi smo stranka europske profilacije, pa samim tim mi prihvaćamo i prakse i metode komuniciranja s biračima koje su ustaljene u razvijenim europskim zemljama – kazao je Raguž koji je zbog neočekivano velikog broja postavljenih pitanja morao s odgovaranjem nastaviti i jučer. Postavljeno je više od 160 pitanja, a razgovor je online pratilo gotovo 30.000 birača. Ovu su neka od pitanja.

Zanima me obuhvaćate li u svome programu problem mladih u BiH, odnosno na koji način mislite popraviti položaj i status mladih u našoj državi?

• Mladi su vrhunski prioritet u našem programu, prije svega, na način da se stvori perspektiva za ostanak mladih ljudi, a ne njihovi stalni egzodus, a to je moguće samo promjenom politike i odnosa u BiH koji će se temeljiti na vrijednostima i kriterijima, a ne na podobnosti, nepotizmu… Mladi su zauzeli ključne pozicije u vodstvu HDZ-a 1990., kao i na našim listama.

Martine, hoćete li se boriti za treći entitet?

• Borit ću se kao i dosad za istinsku ravnopravnost hrvatskog naroda zajedno s druga dva konstitutivna naroda. BiH je potreban temeljni unutarnji dogovor i u tom kontekstu rješavanje stvarne jednakopravnosti hrvatskog naroda je jedno od ključnih pitanja za BiH.

Kako i kada implementirati Konvenciju o pravima osoba, odnosno izjednačiti prava po osnovi invalidnosti u cijeloj BiH bez obzira na uzrok invalidnosti? Kako unaprijediti katastrofalno stanje oko zapošljavanja osoba s invaliditetom, posebno u javnom sektoru?

• Što se tiče izjednačavanja prava po osnovi invalidnosti u cijeloj BiH, to je moguće kroz harmoniziranje naših zakona s međunarodnim standardima. To su dužna učiniti sva zakonodavna tijela bez obzira o kojoj se razini radi, državnoj, entitetskoj ili nekoj drugoj razini vlasti, a ne na manipulativan način kao što se to vrlo često radi. Javni sektor treba temeljitu reformu. Jedno od najvažnijih pitanja svakako treba biti otvaranje puno većeg prostora za zaposlenje osoba s invaliditetom na transparentan način kroz transparentno djelovanje fondova za zapošljavanje osoba s invaliditetom, te kandidiranje i realizaciju programa koje će omogućiti istinsko vrjednovanje potencijala koje osobe s invaliditetom imaju.

Poštovani, mene zanima što možete uraditi za Mostar? Grad je, nažalost, zadnjih 10 godina bio i ostao grad-slučaj.

• Mostar je jedno od najvažnijih pitanja za ukupne odnose u BiH. Mostar ne može ostati “crna rupa”, moramo ga izvući iz agonije, uključujući sve potencijale grada, a ne održavati status quo kroz netransparentnu dominaciju dviju stranaka u Mostaru. Mostar treba zadržati instrumente zaštite kroz Gradsko vijeće i biti istinski multietnički grad, ali isto tako treba jaku Gradsku upravu i gradonačelnika koji bi trebao biti neposredno biran kako bi se rješavala životna pitanja, a Mostar postao ono što istinski jest po ukupnom potencijalu, grad-biser na jugoistoku Europe. Zato je potrebno mijenjati Izborni zakon i Statut, ali i pokrenuti blokirane potencijale u gradu kako bismo riješili ova pitanja, a ne držati “svijeću” ovakvoj politici.

Kako vidite BiH 2015.? Smatrate li da je potrebno ukinuti županije? Koliko ste spremni uhvatiti se u koštac s kriminalom i korupcijom u BiH?

• BiH 2015. vidim s puno odgovornijim vladama nego ovim sad; vladama koje će biti u stanju pokrenuti ovu zemlju iz agonije i usmjeriti k širim integracijama, bez lažnih obećanja i manipulacija s korištenjem fondova i pokretanjem resursa za bolji život ljudi.

Kako Vi zamišljate smanjenje administracije u BiH?

• To je jedno od ključnih pitanja u BiH. Više od društvenog proizvoda troši se na administraciju i javni sektor. To ne mogu podnijeti ni puno bogatije države od BiH. Racionalizaciju treba početi reformom FBiH i smanjiti broj ministara, zastupnika, agencija, fondova, direkcija, a taj proces treba zahvatiti cijelu BiH i drugi entitet. Očekujem da ćemo taj proces ozbiljno pokrenuti konačno nakon ovih izbora, u protivnom, stanje će postati još teže.

Administraciju treba osloboditi političkih kriterija i političke podobnosti prilikom zapošljavanja i učiniti odgovornom i ozbiljnom za potrebe građana.

R.I.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari