Martin Schulz: Mađarska igra “opasnu igru” organizirajući referendum

6

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz upozorio je u nedjelju da Mađarska igra “opasnu igru” organizirajući referendum protiv plana premještaja izbjeglica unutar EU-a.

“Mađarska po ključu raspodjele treba primiti tek oko 2000 izbjeglica. Organizirati referendum o tome je opasna igra”, rekao je Schulz za njemačku medijsku grupacijuFunke, vidi se iz dijela ranije objavljenog napisa.

Mađarski premijer Viktor Orban se poigrava “temeljnim načelom EU-a: dovodi u pitanje utemeljenost europskih zakona u kojima je Mađarska i sama sudjelovala”, istaknuo je predsjednik europskog parlamenta.

Martin Schulz je pozvao čelnike drugih zemalja članica EU-a koji poštuju propise da Orbanu očitaju lekciju. Trebali bi “reći svom kolegi: tako više ne ide. Solidarnost nije jednosmjerna”, ocijenio je europski dužnosnik.

Oko 8,3 milijuna birača treba u nedjelju izaći na birališta kako bi potvrdili Orbanovo protivljenje preraspodjeli izbjeglica u EU-u.

EK je ovog tjedna podsjetio da referendum neće imati nikakva pravnog učinka na prihvaćene obveze. No europski čelnici strahuju od novog udarca legitimnosti projekata EU-a i jedinstvu njegovih članica koje su već izmučene nizom udaraca, među kojima su najteža migrantska kriza od 1945. i britanska odluka da napuste skupinu 28 zemalja.

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Obrane, ne pitajte narod, pitajte Martina Schulza!
  Ma tko štanca ove zombije koji na političkoj funkciji misle da narod treba raditi za njih, a ne oni za narod. Schulz očito misli da članice EU više nemaju suverenitet.

 • Agromentum

  Za malo bolje upoznavanje ovog socijalističkog političara Martina Schulza: zbog loših ocijena gimnaziju nije nikad završio, nego je bio prinuđen završiti trgovačku školu. I to mu je sve. Ali eto, izgleda, dovoljno sposoban da bude u vrhu EU-a. Njegova mjesečna zarada neto u godini 2014: 24.034 eura.

 • EMINƎM

  Opasni su svi oni koji organiziraju bilo kakav teferendum. Ma kakvi eu zakoni. Sve to treba odjebaTITI

 • Sivooki

  Nemaju, samo nekima još nisu rekli.

  Dakle, nema birokracije do EU- birokracije.

 • Malleus_Haereticorum

  Orban je u pravu što se tiče osnovnih stvari, a osnovna je stvar da se državni suverenitet određenoga naroda, tj. nacionalna država, očituje ponajviše u činjenici da država nadzire svoje granice, kako hoće i kada hoće. Međutim, sve ovo što se sada zbiva oko tzv. migrantske krize nije bez krivnje sviju država što čine EU. Države su pristupile tom projektu svojevoljno, nitko ih na to nije prisiljavao. Države su nešto podpisale, što im se sada ne sviđa. To je činjenica. Ako si s Vragom nešto dogovorio, i na to stavio svoj podpis, taj te podpis obvezuje. Tko ti je kriv što nisi na vrijeme htio vidjeti, a mogao si, sve nepovoljne strane ugovora koji si podpisao? Zašto si podpisao? Ne, ne će se ni Mađari, ni Poljaci, ni Česi, ni Slovaci, ni Englezi, ni Hrvati ni bilo tko drugi tek tako izvući iz nevolja na koje su sami nepromišljeno pristali. Ne, Gospodin Bog ne djeluje tako da izvlači iz nevolje one koji su ga izdali podpisujući ugovor s Vragom. Za izvlačenje iz nevolja i povratak na pravi put potrebno je platiti visoku cijenu. Bog nije igračka koju možete odbaciti kada vam dosadi i uzeti ju natrag kad vam treba utjeha.

 • bakran

  Taj zadnje navedeni detalj nisam znao; no bio sam uvjeren da riječ o nekom neobrazovanom primitivcu. Njegove ‘opservacije’ o nekakvim ‘opasnim igrama’

  neka prodaje dječici po vrtićima.