Connect with us

Kronika

Martina Čuljak dobitnica nagrade ‘Europski građanin’ Europskog parlamenta

Published

on

Martina Čuljak je nominaciju, a potom i nagradu zaslužila projektom ‘HelpBalkans’, crowdfunding projektom koji objavljuje profile obitelji i individualnih osoba pogođenih poplavama na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije kako bi im pomogla ostvariti izravan kontakt s mogućim donatorima.

Martina Čuljak

Martina Čuljak

Projekt je nastao kao želja za ‘personaliziranjem’ prirodne katastrofe i pružanje mogućnosti onima koji žele pomoći da to naprave na jedan osoban način, a u praksi funkcionira tako da potencijalni donator svoju ponudu šalje stradalnicima putem objavljenog profila. Oni potom primaju obavijest o želji za izravnom komunikacijom, koja se uspostavlja nakon što kontaktirana osoba ili obitelj daju svoj pristanak.

HelpBalkans‘ je do sada omogućio prispijeće značajne financijske i druge pomoći velikom broju pogođenih obitelji, stvorio je nova prijateljstva, a u nadolazećem razdoblju planiran je i daljnji rast opsega projekta.

Ukupno će čak 46 različitih projekata zaslužnih za promicanje boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica ili olakšavanje prekogranične ili transnacionalne suradnje unutar Europske unije primiti priznanje koje je Europski parlament uveo 2008. godine. Valja spomenuti kako se pod navedene aktivnosti ubrajaju i djela građana koji dugoročnom prekograničnom ili transnacionalnom kulturnom suradnjom doprinose jačanju europskog duha te svakodnevne aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima.

Sam izbor funkcionira po jasno određenim pravilima. Isključivo zastupnici Europskog parlamenta imaju pravo predložiti kandidate, pri čemu svaki od njih može predložiti samo jednog kandidata godišnje, a prednost se daje projektima koji su povezani s tekućom Europskom godinom. Odbor za nagradu Europski građanin nadležno je tijelo za dodjelu nagrade, a odborom predsjedava predsjednik Europskog parlamenta. S obzirom na simboličnu prirodu nagrade broj dobitnika je ograničen predviđenom kvotom. Odbor može izabrati do 50 laureata iz popisa predloženih kandidata, uzimajući u obzir principe geografske distribucije i jednake zastupljenosti spolova.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari