Pratite nas

Politika

Martina Dalić: Podnosim neopozivu ostavku jer sam postala uteg premijeru, Vladi, HDZ-u i vladajućoj većini

Objavljeno

na

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je u ponedjeljak da je u dogovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem podnijela neopozivu ostavku na svoju dužnost jer je zbog Agrokora postala uteg i teret premijeru, Vladi, HDZ-u i vladajućoj većini.

“U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokora odjednom ispada da sam ja postala uteg i teret predsjedniku Vlade, Vladi, HDZ-u i vladajućoj većini. Ja to nikako ne želim biti”, rekla je Dalić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Dobila sam politički zadatak naći rješenje kojim će se spriječiti da propast Agrokora za sobom povuče cijelu ekonomiju ponovno natrag u recesiju, istaknula je Dalić dodavši kako je taj zadatak i pristup njegovu rješavanju bio zadan političkim dogovorom između tadašnjih koaliciijskih partnera HDZ-a i Mosta.

“Zadatak je proveden u djelo, pronađeno je rješenje koje ostvarilo sve tada postavljene zadatke, uključujući i onaj da nema troška za porezne obveznike. Ja bih stoga rekla da je velika sreća svih današnjih strastvenih kritičara svake sitnice u ovom procesu da ih nije dopao ovaj zadatak. Stoga i dalje mislim da im za to vrijedi zapaliti svijeću na Kamenitim vratima”, kaže Dalić.

Očekuje da će nagodba u Agrokoru biti postignuta u rokovima propisanim zakonom i da će svi ciljevi i zadaci tog procesa biti izvršeni.

“Očekujem isto tako da će biti istraženo tko je točno objavio fragmente komunikacije potpredsjednice Vlade jer to nije nimalo nevažno, ne zbog mene osobno, nego zbog institucija države. Naime, neovlašteno otkrivanje i predaja trećim osobama tuđe elektroničke pošte jest kazneno djelo po našem zakonu”, poručila je.

Osobno nisam učinila ništa krivo, nemoralno ili nezakonito. No, percepcija, a u politici je navodno važna samo i jedino percepcije, je rezultirala time da koalicijski partneri HDZ-u, premijeru i Vladi, zbog mene iskazuju nezadovoljstvo. Zato dajem ostavku, jer ne želim biti uteg niti predsjedniku Vlade, Vladi niti HDZ-u, ustvrdila je Dalić.

Sigurno će biti vremena i prostora u kojem će svatko objasniti svoju ulogu u slomu Agrokora – “slomu specifičnog oblika dogovorne ekonomije koji je Hrvatsku dugo državo u čeličnom zagrljaju nelikvidnosti i neprihvatljive ovisnosti malih o velikom”.

“Ja taj slom nisam izazvala ali sam učinila sve da zaposleni, dobavljači i hrvatsko gospodarstvo prođu sa što manjim posljedicama. Nema stoga pitanja na koje nemam odgovor jer nisam učinila apsolutno ništa ni pogrešno niti neprimjereno”, rekla je Dalić.

(Hina)

Martina Dalić podnijela ostavku

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Željko Glasnović: Prvomajski jajari – militantni ateisti će crtati srp, čekić i petokraku na jaja

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor, nakon stanke za uskrsne blagdanje, zasjedanje je započeo 12. sjednicom i aktualnim prijepodnevom u okviru kojega su predstavnici Vlade odgovarali na zastupnička pitanja.

Nakon završetka aktualnog sata sjednica se nastavila slobodnim govorima zastupnika, a predsjedanje je preuzeo Željko Reiner.

Prvi je govoro Željko Glasnović o izlasku Hrvata izvan RH na izbore.

“Što je sa zakonom o državljanstvu? Koliko dugo ćemo čekati? Svjedoci smo dugogodišnje sabotaže…”, pitao je Glasnović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Sporazumi potpisani s Kinom imaju cilj smanjiti deficit u trgovinskoj razmjeni

Objavljeno

na

Objavio

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu da sporazumi potpisani s Kinom imaju cilj smanjiti deficit u trgovinskoj razmjeni između Hrvatske i Kine istaknuvši i da hrvatski proizvođači mlijeka mogu iskoristiti potpisane sporazume s tom zemljom.

“Trgovinska razmjena između Hrvatske i Kine iznosi milijardu eura. Hrvatska, kao i većina zemalja, ima deficit s Kinom. Stoga, sporazumi koji su potpisani, imaju za cilj smanjiti disbalans u trgovini a jedan od aspekata je i memorandum koji je potpisao ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Naši proizvođači mlijeka mogu iskoristiti tu prigodu ili je ne moraju iskoristiti”, rekao je Plenković odgovarajući na upit HSS-ova Kreše Beljka vjeruje li u mogućnost hrvatskog izvoza miljeka u Kinu jer je “hrvatsko mljekarstvo uništeno do temelja”.

Poručio je Beljaku i da razgovara s hrvatskim izvoznicima i vide koje su koristi našeg članstva u EU.

Istaknuo je i da HSS-ov međunarodni tajnik uredno dolazi i glasa na sastancima političke skupštine Europske pučke stranke (EPP) iako Beljak daje izjave kako više nisu dio EPP-a.

Pozvao ga je i da kaže tko je njihov spitzen-kandidat na predstojećim izborima za Europski parlament i iza kojih političkih opcija stoji HSS. Smatra kako je to bitno da zna i članstvo HSS-a jer mnogi njegovi kolege izvrsno surađuju s HDZ-om na lokalnim razinama te podržavaju rad vlade i zadovoljni su s onim što rade.

Nezadovoljan Plenkovićevim odgovorom Beljak je rekao da koliko vrijedi i koliko je ljudi zadovoljno s onim što radi će će uskoro vidjeti na predstojećim izborima za Europski parlament. “Pustite tapšanje po ramenima. Vas svaki dan tapšaju po ramenima. Tako su tapšali i Ivu Sanadera pa vidite gdje je Sanader. Tako ćete i vi završiti, vidjet ćete”, poručio je Beljak.

Horvat: Jasno je tko je brodogradilišta doveo u ovakvu situaciju

SDP-ov Peđa Grbin upitao je ministra gospodarstva Darka Horvata ima li hrvatska Vlada plan za rješavanje situacije u brodogradilištima Uljanik i 3. Maj.

Navodeći kako je hrvatskoj javnosti jasno tko je bodogradilišta u Puli i Rijeci doveo u ovakvu situaciju, Horvat je upitao i čije su menadžerske i poslovne odluke producirale plaćanje do sada 3,2 milijarde jamstava hrvatskih poreznih obveznika.

Naglasio je i da Vlada sada želi spasiti 124 milijuna eura datog državnog jamstva za avanse i kredite dignute za izgradnju i završetak broda, svjesni činjenice da se novac utrošio, a brod nije završen niti isporučen.

Horvat je kazao i da hrvatska vlada može osigurati sve pretpostavke da se taj brod završi u nekom od susjednih brodogradilišta, a ne u Puli i tako za državni proračun i porezne obveznike spasi 124 milijuna izdanih jamstava uključivo i kamate koje to opterećenje dižu na 130 milijuna eura.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je, odgovarajući na upit HDZ-ove Branke Juričev-Martinčev vezano uz nedavno onečišćenja rijeke Orašnice što je moglo dovesti i do onečišćenja rijeke Krke iz koje vodu piju svi građani Šibensko-kninske županije, rekao je da do nikakvog onečišćenja rijeke Krke nije došlo te adekvatnost vode za piće niti u jednom trenutku nije bila ugrožena.

Naveo je da je do onečišćenja rijeke Orašnice došlo iz stare tvornice vijaka Tvik.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari