Connect with us

BiH

Martinović: Reduciranjem ili ukidanjem Doma naroda, mijenja se ustavna struktura F BiH

Objavljeno

-

„Stav HDZ BiH po pitanju reduciranja ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH jasan je i više puta ponovljen u javnosti, a to je da nema ni govora o ukidanju ili reduciranju ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i izjednačavanja s ovlastima koje ima Vijeće naroda Republike Srpske. Ukoliko bi se to dogodilo onda bi se promjenila ustavna struktura Federacije BiH kao entiteta čiji je uspostava definirana međunarodnim Washingtonskim i Daytonskim sporazumima. Dakle u pitanju je pokušaj nedvojbenog revidiranja spomenutih međunarodnih ugovora što u suštini ima i svoje posljedične implikacije.

U zakonodavnoj strukturi federalna vlast je definirana kroz dva doma, jedan koji predstavlja građane odnosno Zastupnički dom i drugi koji predstavlja narode odnosno Dom naroda. Oba doma su ravnopravna u odlučivanju i imaju jasne nadležnosti, što je suština federalno ustrojenih zajednica.

Ako jedan od konstitutivnih naroda, u ovom konkretnom slučaju Hrvati ne želi revidirane nadležnosti Doma naroda, onda ne preostaje ništa drugo do izvući zaključak da politički predstavnici bošnjačkog naroda koji uporno ponavljaju mantru o” ukidanju ili revidiranju Doma naroda” žele od Federacije načiniti nekakvu drugačiju ustavno pravnu tvorevinu protivno političkoj volji jedne od strana koja je utemeljila Federaciju Bosne i Hercegovine.

To bi u suštini značilo marginaliziranje i izbacivanje iz procesa političkog odlučivanja Hrvata kao konstitutivnog i suverenog naroda u ovom entitetu i Bosni i Hercegovini.

Izjednačavanje ustavno pravne strukture Federacije BiH sa strukturom Republike Srpske po načelu 2 naroda 2 entiteta je politički i pravno nemoguća misija“, izjavio je Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u povodu učestalih zahtjeva bošnjačkih stranaka za revidiranjem ovlasti ili ukidanjem Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari