Connect with us

Reagiranja

Masakr u Voćinu se marginalizira i prešućuje. Zašto?

Objavljeno

-

Mediji su prepuni tragičnom sudbinom zagrebačke obitelji Zec u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu, koji se nažalost dogodio 7/8. prosinca 1991.

Međutim, nekoliko dana kasnije, također 1991., dogodila se još jedna strašna tragedija.
I to u selu Voćin!

Srpski četnici i lokalni Srbi pri povlačenju s ovog područja izvršili su pokolj nad nevinim hrvatskim stanovništvom, kakav se ne pamti. Mučili su i ubijali Hrvate, čak su im u glave zabijali i – čavle. Masakrirali su i pobili 43 stanovnika Voćina i susjednog Huma.

Uglavnom su ubijeni (masakrirani) starije žene i muškarci, čak i čovjek od 84 godine!
Srbi su ubili i jednog svog zemljaka, Srbina, koji je pokušao zaštiti svoje susjede Hrvate.
Gotovo ni jedan uhićen Hrvat nije preživio srpski masakr u ovim mjestima!

U župnoj crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Voćinu, izgrađene u 15. stoljeću, Srbi su čuvali granate, rakete, bombe, što će reći da im je služila kao ratno skladište municije.
Nakon povlačenja, četnici su srušili crkvu, a eksplozija je bila tako jaka da je sve oko crkve sravnjeno sa zemljom u krugu od nekoliko stotina metara!

Od župne crkve ostala je samo velika rupa, baš kao i kad su četnici to isto uradili s katoličkom crkvom u Glini.
Srbi su Voćin i okolicu okupirali još u kolovozu 1991. Hrvate su uhićivali i slali u logore.

Svi koji su bili Hrvati, bili su za – odstrel.
Nu, o toj strašnoj tragediji u nacionalnim medijima uglavnom nema ni slova, kao da je to manje važno od tragične smrti tročlane obitelji Zec.

Imena ratnih zločinaca iz Voćina i okolice također su dobro poznata. Neke su i sudili, ali u odsutnosti, što znači da još nitko nije odgovarao za krvavi četnički pir u ovome kraju.
Pa, kako to i zašto „sve“ medije ( i srpske „vođe“ ala Pupovac) zanima tragedija srpske obitelji Zec, a samo rijetke užasna i nesvakidašnja tragedija cijelih hrvatskih obitelji iz Voćina?

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari