Connect with us

Istaknuto

MASKE SU PALE Zapovjednik IS-a je američki specijalac!

Objavljeno

on

Abu Omar al-Shishani, vojni zapovjednik Islamske države, obučavan je od strane specijalnih jedinica SAD-a u Gruziji, u periodu od 2006. do 2010. godine, a o tome piše više uticajnih američkih medija.

[ad id=”68099″]

Naime, businessinsider navodi da “američki mediji priznaju ulogu SAD-a u rastu Islamske države“, baveći se temom ove informacije da je džihadista obučavan u američkoj vojsci koja je odjeknula u američkim medijima. Informacija je postala glavna tema najuticajnijih američkih političkih portala.

Naime, otkriveno je i potvrđeno da je Abu Omar al-Shishani, jedan od glavnih ljudi Islamske države, obučavan od strane specijalnih jedinica vojske SAD-a u trening centrima u Gruziji. Al-Shishani je poznat kao borac u Čečeniji, a zatim i u Gruziji, da bi danas ratovao u Siriji i Iraku kao jedan od zapovjednika Islamske države. On je zapravo iz Gruzije i pravo ime mu je Tarkan Batirašvili. Portal McClatchyDC.com se poziva na izvore u vojnom vrhu Gruzije i navodi svjedočenja da je “Al-Shishani prepoznat kao zvjezda i istaknuti borac u specijalnim jedinicima SAD-a”.

On je bio zvijezda u usponu i kao takav je tretiran, navodi McClatchyDC.com riječi jednog od još uvijek aktivnih pripadnika vojske Gruzije. – Svi smo obučavani od strane američkih specijalnih jedinica i on je bio jedan od najboljih vojnika – rekao je izvor portala McClatchyDC.com.

Ova informacija nikako ne ide u prilog Bijeloj kući, jer glasno otvara pitanje jesu li SAD pokrovitelj islamskih terorista, odnosno, rasvjetljava činjenicu da uloga SAD-a u razvoju Islamske države nimalo nije naivna, nego da je riječ o dugogodišnjim odnosima vojske SAD-a sa različitim terorističkim grupacijama koje lako može staviti pod kontrolu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR