Connect with us

Kronika

Masovna grobnica rudnik TOMAŠICA

Objavljeno

on

Grobnica u Tomašici kod Prijedora koja je 21 godinu krila mračnu tajnu o masovnim likvidacijama na stotine bošnjačkih i hrvatskih žrtava u Bosanskoj krajini, otkrivena je zahvaljujući informacijama dvojice lokalnih Srba koji su bili dio sistema Vojske Republike Srpske i ’90-tih su učestvovali u uklanjanju tijela ubijenih žrtava, a čija savjest je dvije decenije nakon ratnog užasa, ipak, proradila.

tomasicaSlike užasa iz Tomašice ovih dana su obišle svijet i iznova ga zapanjile razmjerima zločina koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini tokom agresije i genocida u toj zemlji od 1992. do 1995. godine.”

“Čovjek je naprosto došao na lice mjesta i pokazao nam gdje se grobnica nalazi. Pošto je padala kiša, dali smo mu samo kabanicu”, govori jedan od istražitelja.

Taj čovjek je kazao kako mu je nakon otkrivanja informacije o Tomašici ”nekako postalo lakše”, te da se rasteretio otkrivši mračnu tajnu koju je tako dugo čuvao u sebi.

Proganjale su ga sjene prošlosti. Proradila mu je griža savjest. Pričao je kako su mu posebno ostale upečatljive neke slike sa Tomašice zbog kojih je, očito, i progovorio.

”Kazao nam je: ‘Pa ja ne mogu pojmiti to šta je moj narod uradio bošnjačkom narodu’. Njegov jedini uslov je bio da ga se nigdje ne spominje, da ga nigdje nema”, kazao je naš izvor, istakavši kako je lokalno stanovništvu u blizini masovne grobnice dvije decenije skrivalo zločin:

„Čovjek koji nam je otkrio lokalitet grobnice, kazao nam je kako se preostalo lokalno stanovništvo srpske nacionalnosti u ratu, ali i poratnim godinama bunilo tajno tražeći izmještanje grobnice, zbog nesnosnog smrada leševe, koji je do njihovih kuća dolazio i putem podzemnih voda.

Ali?

Šutjeli su o svemu i nisu htjeli obavijestiti porodice na stotine žrtava i reći im gdje su tijela njihovih svirepo ubijenih najmilijih. U ovoj grobnici bile su i njihove brojne komšije, ali oni nisu ništa htjeli reći i, vjerovatno, nikada ne bi ni progovorili“.

Iz masovne grobnice Tomašica do sada su otkriveni posmrtni ostaci 430 žrtava, od čega je 275 kompletnih tijela. Među tijelima su otkriveni muškarci raznih životnih dobi i žene.

S obzirom na glinovito tlo u Tomašici, mnoga tijela i nakon 20 godina gotovo imaju kosu, nokte, pa čak i tkiva, kazali su istražitelji na mjestu događaja. Ekshumacije će se nastaviti i narednih dana, a osigurane su i mašine za intenziviranje radova.

Najmlađa žrtva je 13-godišnji Šarčević Elvis, a najstarija Kadirić Salih koji je imao 77 godina. Danas treba biti ukopano 12 maloljetnika, svi pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica. Pronađene su i tri ženske osobe, a najstarija među njima je Đula Duratović (1924) koja treba biti ukopana sa suprugom Husnijom, četiri sina, snahom i unucima.

Željko Stanić/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari