Connect with us

Iz Svijeta

Masovni prosvjedi na Kosovu zbog ministra Srbina! (VIDEO)

Objavljeno

on

Sukobi su eskalirali kad su prosvjednici pokušali prodrijeti u zgradu vlade, a prema policijskim izvješćima, privedeno je više od stotinu ljudi.

U nasilju koje je izbilo tijekom prosvjeda Kosovara protiv ministra Srbina optuženog da je uvrijedio kosovske Albance u utorak je ozlijeđeno više od 80 osoba, među kojima 56 pripadnika kosovskih snaga reda.

Sudionici prosvjeda pred sjedištem vlade u Prištini na policiju su bacali kamenje, na što je ona uzvratila suzavcem. Sukobi su eskalirali kad su prosvjednici pokušali prodrijeti u zgradu vlade a, po policijskim izvješćima, privedeno je više od stotinu ljudi.

Posrijedi je već drugi prosvjed u posljednja četiri dana kojim se zahtijeva ostavka ministra rada, kosovskog Srbina Aleksandra Jablanovića, jednog od trojice Srba u vladi kosovskog premijera Ise Mustafe.

“Jablanoviću, odlazi!” i “Dolje vlada!” neki su od slogana koje je uzvikivalo mnoštvo, koje Jablanovića optužuje za vrijeđanje Albanaca zbog njegove izjave od prije dva tjedna kad je “divljacima” nazvao albanske prosvjednike koji su, tvrdeći da među njima ima “ratnih zločinaca”, spriječili skupinu Srbijanaca da posjeti manastir na zapadu Kosova u povodu pravoslavnog Božića.

Ministar je u međuvremenu uputio javnu ispriku, ali je njegova izjava bila povodom nekoliko prosvjeda kosovskih Albanaca koji čine 90 posto stanovništva Kosova.

“Nastavit ćemo prosvjede sve dok Jablanović ne podnese ostavku”, rekao je Albin Kurti, vođa nacionalističkog kosovarskog pokreta Vetevendosje (Samoodređenje), koji je organizirao prosvjed.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari