Connect with us

Pregled

Redatelj D. Matanić priznao optužbe za seksualno uznemiravanje

Objavljeno

-

Foto: Hina/arhiva

Nakon objave Večernjeg lista da je redatelj Dalibor Matanić zbog uznemiravanja žena izgubio sve poslove, on se u petak navečer oglasio na facebooku priznavši kako je pijan i drogiran uznemiravao kolegice, zbog čega je izrazio žaljenje te je dodao da se liječi.

“Više od 20 godina brinem na setu da žene imaju mir toliko potreban za glumačku koncentraciju i zato većina glumaca i voli raditi sa mnom jer ne dopuštam nikakva uznemiravanja, čak sam znao dati i otkaze onima koji ne bi poštovali mir glumica i ostalih suradnica. Kako to obično biva, znao sam svaki detalj u kadru kojeg bi snimao, no pritom osobno nisam bio svjestan detalja svog ponašanja…”, navodi među ostalim u objavi.

Ističe kako iskreno i neizmjerno žali zbog svojih neprimjerenih postupaka koji su izazvali kod pojedinih žena osjećaj uznemirenosti i nelagode.

“Nisam bio svjestan svog pogrešnog pristupa prema kolegicama izvan seta. Ne postoji opravdanje ni isprika za moje postupke. Poznat sam po specifičnom, rubnom humoru i radikalnim metodama rada ne bi li glumci bili što bolji u kadru, no ništa ne opravdava ako nekome izazovete osjećaj nelagode”, navodi redatelj.

Tek sada, kaže, kad se samostalno prijavio u ustanovu za liječenje ovisnosti i u radu sa stručnim osobama, osvijesti je da je na neprimjeren način uznemiravao kolegice.

“Sve se zbivalo u trenucima kad sam bio pod utjecajem alkohola ili droga. Naš posao je užasno stresan, ali to me naravno nikako ne opravdava. Volio bih prije svega da u ovome budem primjer drugim kolegama, riječ je o vrlo osjetljivom terenu u kojem se neki od nas očito ne snalaze najbolje”, navodi u objavi.

Kaže i kako se dijelu žena već osobno ispričao i molio za oprost, a nastavit će to ‘najponiznije i s punim respektom raditi tijekom liječenja’.

“Ne zamjeramo onima koji su nas drugi dan zbog mojih grešaka, odmah ostavili bez posla, stekli smo neke nove lijepe prijatelje koji su spremni pomoći. Najbitnije u svemu ovome je da sam ja u potpunosti osvijestio da je to što sam radio neprihvatljivo, tog nisam bio svjestan i nisam razumio svoju poziciju na ispravan način. Nema opravdanja za pogreške koje sam počinio… Spreman sam snositi posljedice… ali molim sve, posebno medije, da budu obzirni prema mojoj obitelji, koja s ovim nema ništa”, poručio je Dalibor Matanić.

Večernji list je u petak objavio kako je najuspješniji hrvatski redatelja svoje generacije u ožujku ostao bez posla na velikoj europskoj seriji, kampanje za jedan ženski časopis te predizbornog angažmana za vodeću hrvatsku političku stranku, a sve nakon što su do njegovih producenata došle priče žena koje je seksualno uznemiravao.

Producent Nebojša Taraba potvrdio je Indexu da je Mataniću otkazana suradnja na velikoj europskoj koprodukciji Greater Adria nakon optužbi za seksualno uznemiravanje kolegica dodavši i kako je Matanić kroz svoju ispriku potvrdio da su njihove sumnje bile opravdane te da su povukli pravi potez.

Bivša predsjednica udruge B.a.B.e. i Upravnog odbora Kuće ljudskih prava Zagreb Sanja Sarnavka pak rekla je kako je to ‘užasan šok jer se u javnosti predstavljao kao muški feminist koji brine o ženama’. “Radio je seriju Šutnja upravo o užasnom zlostavljanju mladih djevojaka tako da je šokantno, ali sad treba vidjeti što će se dalje događati, koliko će izaći žena da točno saznamo što se sve događalo i što je sve radio”, kazala je.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas