Connect with us

Komentar

MATE GRANIĆ: Moramo zatvoriti zelene granice i pozvati vojsku

Published

on

Gost Novog dana N1 televizije je bio Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske i predsjednik operativnog tima predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za pitanja izbjegličke krize.

[ad id=”68099″]

“Slovenija je zatvorila granicu, to je bilo za očekivati, pogotovo nakon zatvaranja mađarske granice. Slovenija je poručila da će primati 2.500 ljudi, Austrija je rekla da može probaviti 1.500. Pristici su na njemačko-austrijsku granicu veliki, a svi ti migranti, izbjeglice ostaju u Hrvatskoj”, rekao je Granić, te je dodao: “Da, to su upute predsjednice. Imat ćemo sastanke operativne skupine. Mi savjetujemo predsjednicu, a ona od početka poziva na potpunu kontrolu zelene granice. Svi ovi migranti, kojih je 70 posto, i izbjeglice želi u Njemačku, ne žele ostati u Hrvatskoj. Sve ovo je bilo predvidivo i Hrvatska mora poduzimati korake, a to je zatvaranje zelene granice prema Srbiji.”

“Najviše može postići Angela Merkel i to tako da skupo plati Turskoj. Prvog studenog su izbori u Turskoj i Erdogan želi da svi znaju da je njemačka kancelarka Merkel došla u Ankaru i to skupo platila, ne samo s tri milijarde eura, već i otvaranjem pregovaračkih poglavlja, oko funkcioniranja pravne države. Erdogan pritišće i govori da će to zaustaviti ako dobije velike koncesije. Njemačka mora to napraviti i sa Grčkom, koja ne poštuje ni Schengen ni Dublin, propušta sve. A dok se ne uspostavi sustav kontrole, Hrvatska mora kontrolirati granice, inače ćemo postati prvi veliki sabirni centar u Europi”, ističe Granić.

” Ključ je da nakon što je Mađarska zatvorila granice, da se zelena granic između Hrvatske i Srbije mora kontrolirati, moramo razgovarati sa svim susjedima, uključujući Republiku Srpsku i Federaciju, Crnu Goru, Austriju… Mora se inzistirati da se sredstava i energija usmjeri prema granici između Grčke i Turske. Merkel danas odobrava i razgovore sTurskom, situacija se mijenja. Grčka ucjenjuje po pitanju pregovora u pogledu duga. Ne možemo dopustiti da Hrvatska pati kao peta zemlja kontakta, to se treba rješavati tamo”, ističe Granić.

O korištenju oružanih snaga za zaštitu hrvatskih granica kaže: “Predsjednica će sigurno poštivati Ustav, ona ne sudjeluje u izborima i nakon što skupi sve relevantne informacije, postupat će na način da savjetuje Vladi što da čini. A njen savjet je čvrsta kontrola zelene granice i transfer izbjeglica isključivo preko regularnih prijelaza. Ugrožena je hrvatska nacionalna sigurnost i gospodarstvo, a sa ljudima koji su u Hrvatskoj treba se ponašati sa srcem i dostojanstveno.Oružane snage angažirali su svi, Opatovac je praktički napravila vojska uz djelovanje interventne policije i udruga, Crvenog križa i UNHCR-a. Bez vojske ne bismo ovo izdržali.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari