Connect with us

Politika

Mate Granić postao posebni savjetnik predsjednice Grabar-Kitarović

Objavljeno

-

Mate Granić postao posebni savjetnik predsjednice Grabar-Kitarović
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je Maju Čavlović savjetnicom Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost, a nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Matu Granića svojim posebnim savjetnikom, izvijestio je u petak Ured predsjednice.

Granić je do sada bio predsjednik Operativne skupine za upravljanje migrantskom krizom predsjednice Republike, na dužnost je stupio danas i obavljat će ju volonterski, a iz Ureda naglašavaju njegovo bogato političko iskustvo.

Mlada, 35-godišnja Karlovčanka, nekadašnja satnica Oružanih snaga Maja Čavlović na savjetničko mjesto s kojega je na dužnost ministra obrane otišao Josip Buljević dolazi iz Washingtona gdje je radila u Hudson Institutu pri Sveučilištu George Washington u think-tank skupini koja se bavi analizom sigurnosnih situacija u svijetu.

Stručnost, međunarodno iskustvo, mladost, politička neopeterečenost, presudili su pri odabiru između nekoliko kandidata, kažu iz predsjedničina ureda.

Maja Čavlović je naime, uz magisterij na temu ekstremne terorističke skupine Boko Haram, koju je obranila s odličnim uspjehom na Elliott School of International Affairs na Sveučilištu George Washington, obranila i sveučilišnu specijalističku tezu na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, „European Common Defense System: Process in the Making“ (Europski zajednički sustav obrane: proces u stvaranju), pod vodstvom mentora prof. Vlatka Cvrtile.

Sve je počelo nakon što se 1998. godine po završetku Prirodoslovno matematičke gimnazije prijavila na natječaj Ministarstva obrane koji je bio raspisan sa ciljem upućivanja hrvatskih kadeta na strane vojne škole u Njemačkoj, Italiji i SAD-u. Ona je 2000. bila odabrana za upućivanje na vojni institut američke savezne države Virginie, Virginia Military Institute (VMI), gdje je studirala španjolski jezik i opću povijest.

Čavlović je diplomirala u svibnju 2004. kao jedna od 30 najboljih kadeta u generaciji. Po povratku u Hrvatsku pohađa Temeljnu časničku školu na HVU „Petar Zrinski“ i po završetku tog školovanja 2005. postaje zapovjednik voda ročnih vojnika u Središtu Vojne policije za obuku „bojnik Alfred Hill“ unutar 66. bojne Vojne policije.

Odlikovana NATO-ovom medaljom za sudjelovanje u misiji ISAF u

Kao pripadnica Vojne policije u tri je navrata bila u misijama u Afganistanu – u vremenskom razdoblju od 2007. do 2012. godine – u kojem se i upoznala s hrvatskom predsjednicom, u to vrijeme pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a. Bila sam zadužena za njezinu zaštitu, kazala je Čavlović Hini.

Na Sveučilište George Washington odlazi u kolovozu 2013. godine, a magistrira u svibnju 2015. godine. U ljetu 2014. s MORH-om je sklopila sporazumni raskid ugovora o radu te po završetku magisterija počela raditi za Hudson Institut u kojem se bavila se proučavanjem vanjske politike SAD-a i sigurnosne prilike u Europi i Aziji, te je izrađivala preporuke i analize za razrješenje sukoba u Siriji, Ukrajini i Iraku. Poseban interes imala je na sigurnosnu situaciju u Europi, koju sagledava kroz spregu političkih odnosa između Europe, Rusije i SAD-a.

Odlikovana je NATO-ovom medaljom za sudjelovanje u misiji ISAF u veljači 2008. godine te Redom hrvatskog pletera, u svibnju 2009. godine, a tečno govori engleski i španjolski.

Predsjednica Grabar Kitarović ju je kontaktirala prije mjesec dana, a Čavlović kaže da je bila polaskana ponudom te ju je objeručke prihvatila.

Na Pantovčaku će se, navodi, baviti sigurnosnim pitanjima, prije svega migrantskom krizom koja utječe na život u Hrvatskoj, kao i radom na konceptu domovinske sigurnosti koji zagovara predsjednica Republike, a koji se temelji na uvezivanju svih agencija i službi koje brinu o sigurnosti građana. Boljim povezivanjem svih službi dobit će se i brža i bolja reakcija na eventualne ugroze, ističe Čavlović koja na dužnost stupa 1. ožujka.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas