Connect with us

Politika

Mate Granić se vratio u HDZ – ‘Plenković mi je u ponedjeljak predao stranačku iskaznicu ‘

Published

on

U HDZ se vratio Mate Granić, nakon čak 20 godina izbivanja. O povratku je s predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem razgovarao nekoliko mjeseci. Granić je posljednju dužnost na državnoj razini  obavljao kao posebni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

“Ovo je proces koji je započeo još prije Božića. Razgovarao sam, na moju inicijativu, s predsjednikom stranke o tome da se vratim u HDZ i on je tu moju želju pozdravio. Ali, u to sam vrijeme još bio savjetnik predsjednice Republike i to nije tada bilo izvedivo. Zatim su došli unutarstranački izbori, u koje se ni na koji način nisam želio miješati. Sada se, međutim, otvorila mogućnost mog povratka i u nedjelju navečer me predsjednik Plenković pozvao u svoj izborni stožer i tom mi je prilikom predao člansku iskaznicu”, potvrdio je Granić informaciju za Novi list.

On je najviše ostao zapamćen kao ministar vanjskih poslova u predsjedničkom mandatu Franje Tuđmana. Granić je u tom razdoblju kotirao kao jedan od najpopularnijih HDZ-ovaca i temeljem toga ga je, nakon Tuđmanove smrti, stranka odredila za kandidata za predsjednika Republike na izborima početkom 2000. Voditelj kampanje bio mu je Andrej Plenković, koji nije bio član HDZ-a, ali je radio u MVP-u kojem je na čelu bio Granić. Plenković je tu činjenicu nerijetko navodio kao svoju poveznicu s HDZ-om, premda se u stranku učlanio tek 2011.

Ali, ni Plenković nije mogao spasiti Granićevu kampanju opterećenu sukobima unutar HDZ-a, koji su izbili po odlasku osnivača stranke. Granić je dobio 22,4 posto glasova i nije se uspio plasirati u drugi izborni krug. Ubrzo potom je, zajedno s nekolicinom istomišljenika, napustio HDZ, čiji je 2000. postao saborski zastupnik, i formirao stranku Demokratski centar.

No, DC je, u koaliciji s HSLS-om, podbacio na parlamentarnim izborima 2003. i Granić se povukao iz politike i prešao u konzultantske vode. Reaktivirao se s pobjedom Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima 2015., ona ga je angažirala za savjetnika. I sada je, eto, ponovno u HDZ-u.

– Nemam nikakvih ambicija vezanih za stranku. Sigurno je da ću se priključiti Savjetodavnom vijeću HDZ-a, ali neću kao kandidat sudjelovati na izborima niti me zanimaju stranačke dužnosti. Hrvatskoj javnosti je poznato da sam bliski prijatelj predsjednika Plenkovića, kao i niz ljudi u aktualnom vodstvu HDZ-a i Vlade, Gordana Jandrokovića, Davora Božinovića, Gordana Grlića Radmana.

Ali, ovdje je riječ o tome da želim dati osobni doprinos stranci, pomoći joj u segmentima u koje se najbolje razumijem. Mislim da mogu pridonijeti HDZ-u u pripremama za parlamentarne izbore, kao i u pozicioniranju Hrvatske u svijetu, ističe Granić.

Nije nam on to jučer želio potvrditi, ali, prema neslužbenim informacijama, premijer Andrej Plenković uskoro će pri Vladi osnovati Vijeće za strategiju vanjske politike, a predsjednik tog tijela bit će upravo Granić. U njemu, dakle, i u 73. godini ima političke strasti i još se ne planira umiroviti, piše Novi list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari