Pratite nas

Intervju

Mate KNEZOVIĆ: Mislim da smo izvrsna ekipa za jednu novu politiku

Objavljeno

na

Hrvatska stranka prava (HSP), Hrvatska čista stranka prava (HČSP) i Obiteljska stranka (OS) na parlamentrane izbore u rujnu izlaze zajednički, u koaliciji Pomak, a smisao zajedničkog izaska, kako kažu,  je bolji izborni rezultat. Sa predsjednikom Obiteljske stranke Matom Knezovićem za Kamenjar.com je razgovarao Ante Rašić:

KAMENJAR: Obiteljska stranka je dio koalicije Pomak. Što vas je motiviralo da uđete u tu koaliciju?

KNEZOVIĆ: Prvenstveno činjenica što, u bitnim točkama, imamo istovjetan sustav vrijednosti. Valja istaknuti da smo u koaliciji sa Hrvatskom strankom prava (HSP), Hrvatskom čistom strankom prava (HČSP) i Akcijom za bolju Hrvatsku (ABH). Možemo reći da je pravaštvo rodilo modernu hrvatsku naciju i time omogućilo rađanje hrvatske države. Obiteljska stranka je također jedinstven hrvatski politički proizvod. ABH je stranka osnovana od branitelja i poznaju hrvatsku dušu i probleme. Tako možemo reći da su u koaliciji izvorno hrvatski politički proizvodi koje nudimo kao meni hrvatskom narodu. Vjerujem u trajnu suradnju i nastavak okupljanja politika koje štite iste vrijednosti.

KAMENJAR: Možete li nam nešto reći o Obiteljskoj stranci?

KNEZOVIĆ: Obiteljska stranka osnovana je 2009. godine. Ona je odgovor na posvemašnji brutalni napad na obitelj kao temeljnu instituciju društva i svijeta te Hrvatsku i hrvatski narod. Ona je politički odgovor na rodnu ideologiju (genderizam) koji je vladajuća ideologija te razaranje Hrvatske kao države. Mi smo moderna stranka koja odgovara na najteža pitanja današnjice u nacionalnom prostoru ali imamo i tu univerzalnu komponentu. Kažemo da prihvaćamo kršćansku antropologiju i filozofiju jer samo takav pogled na svijet ima unutarnju snagu preobrazbe hrvatskog narda i stabilnih odnosa s drugim narodima i državama. Stoga se snažno zauzimamo i za zaštitu ljudskog života od začeća do prirodne smrti, obitelji, trajnih vrijednosti i hrvatskog naroda kao naroda patnje, snage i nade.

KAMENJAR: Koje su bitne odrednice programa Pomaka?

KNEZOVIĆ: Pomak nudi novu politiku hrvatskom narodu. Ona se prvenstveno sastoji u izgradnji pravne države utemeljene na hrvatskom povijesnom i priridnom pravu na slobodu. Zbog toga je jedna od naših temeljnih odrednica lustracija koja će se provoditi višeslojno, ne kao progon vještica, nego kao osmišljen političko-pravni projekt oslobađanja Hrvatske države i hrvatskog naroda od teškog komunističko-jugoslavenskog te velikosrpskog elementa. Drugi dio bi se odnosio na isključivanje iz javnog života, sudstva, uprave, policije i političkih stranaka svih koji su sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku te njihovih pomagača. Treći dio odnosit će se na pljačku hrvatskog naroda privatizacijom i pretvorbom. Važno je razumjeti specifičnost hrvatske lustracije jer je hrvatski narod izložen nesmiljenoj i višeslojnoj agresiji i pljački.

KAMENJAR: Predstavljate se kao suverenistička politička opcija. Što bi to konkretno značilo? Kakav je vaš odnos prema Europskoj uniji?

KNEZOVIĆ: Pomak i Obiteljska stranka su suverenističke političke opcije. Suverenitet znači da Hrvati ne prenose svoju suverenu volju na neke druge zajednice država ili međunarodne organizacije. Europska unija se pretvara u neku tvorevinu kojoj volja naroda i država koje joj pripadaju ne zanima. Ona, bez volje i odluka tih država i naroda, uzima sebi sve veće ovlasti, kažnjava ih, prijeti i miješa se u sva područja života. Smatram da se EU može temeljiti na dva nosiva stupa. Prvo su kršćanski temelji, a drugo suverenitet država. Upravo ti stupovi su joj glavni neprijatelji za neku buduću federaciju. EU nas uvodi u puzajući totalitarizam.

KAMENJAR: Kakav je vaš pogled na Domovinski rat? Kakva se politika treba voditi prema braniteljima i ratnim stradalnicima?

KNEZOVIĆ: Branitelji su danas izloženi strašnom medijsko-političkom te institucionalnom progonu. Česta je tvrdnja da su branitelji privilegirani. Međutim, branitelji, objektivno gledano, nemaju čak ni Zakon koji bi ih štitio. Ono što se naziva Zakon o pravima hrvatskih branitelja je, zapravo, Zakon o ratnim stradalnicima i to samo u jednom dijelu. Međutim taj i takav zakon je od 2000. nadalje stalno mijenjan na štetu ratnih stradalnika. U njemu je mnoštvo “mina” i jednostavno glupih (no namjerno postavljenih) idiotskih zapreka. Samo branitelji moraju svakih 6 mjeseci donositi potvrdu da su branitelji. Udovicama se donose rješenja prema kojima supruge ili djeca poginulog branitelja nisu članovi obitelji svog supruga ili roditelja. Samo branitelji nemaju parvo upravljanja svojim vlasničkim udjelima u Fondu hrvatskih branitelja. Budući da osobno znam tko, kako i zašto je osmišljavao i donosio takve zakone mogu mirno reći da su nastali u pravnim laboratorijima jugofašista. Branitelje traba vratiti u javni život, u političke strukture, nadzorne odbore i općenito u sva područja javnog života. Tko može više voljeti i bolje izgraditi Hrvatsku od onih koji su voljni dati svoj život za Domovinu? Zar oni koji su u udrugarskim laboratorijima pripremani na veliku subverziju protiv Hrvatske i koji danas lamentiraju o ljudskim pravima dok pljačkaju narod?

KAMENJAR: Kakva je vaša politika prema obitelji i kako revitalizirati obitelj te pokrenuti povratak iseljeništva i onih koji zadnjih godina odlaze iz Hrvatske?

KNEZOVIĆ: Često ističem da je vladajućim politikama obitelj meta, a ne predmet zaštite i pomoći. Obitelj se sustavno razara od 60-tih godina dvadesetog stoljeća. Prvi i presudan udar na obitelj bio je mijenjanje mentaliteta suvremenog čovjeka na način da mu je ponuđena kontracepcijska pilula kao “dar” slobode, užitka, bezbrižnosti i neodgovornosti. Time je spolni odnos odvojen od prokreacije. Kada se država u to umiješala, a narod prihvatio bez značajnijeg otpora, kao i vjerske zajednice (osim Sv. Oca i dijela Katoličke Crkve)brak i obitelj su dugoročno bili slomnljeni. Nakon toga brzo dolazi legalizacija abortusa, a što predstavlja ubojstvo nevinih ljudskih bića uz predumišljaj i na poticaj države, zatim eutanazija, rodna ideologija, tablete za “dan poslije”… Tome pomaže i radno zakonodavstvo, duljina školovanja, način života, općenito kultura smrti, kako ju je definirao sv. Ivan Pavao II. Sve to se događa i u Hrvatskoj a iz dana u dan je sve gore. Stoga valja mijenjati mentalitet. Politika je samo jedan važan kreator društvenih procesa te nije svemoćna. Zato upravo namjeravamo donijeti zakone kojim će se stimulirati rađanje više djece, kojim će se majkama omogućiti status majke odgajateljice, olakšice poslodavcima za zapošljavanje majki na kraće radno vrijeme, stimulirati poduzetništvo i niz drugih poreznih mjera i intervencija u radon zakonodavstvo.

Što se tiče iseljeništva uspostavljat ćemo pokidane veze, stimulirati povrataki i zapošljavanje povratnika, školovanje i studiranje djece iseljenika u Hrvatskoj, intenzivirati gospodarsku, kulturnu i svaku drugu suradnju. Iseljeništvo je naše neotkriveno blago koje čeka stvaranje povoljnog ambijenta u Hrvatskoj da bi ulagalo, vraćalo se i pomagalo na sve načine Hrvatskoj.

KAMENJAR: Kakve rezultate očekujete na izborima?

KNEZOVIĆ: Sve ćemo napraviti da prođemo u svim izbornim jedinicama. Imamo izvrsne ljude na našim listama sastavljene od članova naših stranaka i niza neovisnih intelektualaca, uglednih i provjerenih domoljuba, koji su svoju ljubav za Domovinu dokazali. Mislim da smo izvrsna ekipa za jednu novu politiku.

Ante Rašić/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Intervju

ČEHOK: Ne vidim ništa sporno u tome da Thompson pjeva na dočecima

Objavljeno

na

Objavio

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok gostovao je u Novom Danu.

Postoji li službena inicijativa da se po Daliću nazove ulica u Varaždinu?

Službena inicijativa ne postoji. To je bila sponatana inicijativa susjeda Zlatka Dalića. Varaždinci su sami u ulici i kvartu dočekali Dalića i nisu ga puštali cijelo popodne i tu se rodila takva ideja. Kada američki košarkaški klubovi osvoje prvenstvo, odmah im gradovi dodijele ulice ili sportska borilišta. U svijetu takva tradicija postoji, a u Hrvatskoj ne. Mi smo skloniji davati imena ulicama po preminulim dužnosnicima i koji su ostavili traga u povijesti nekog grada. Nisam bio nikada sklon da se živućim ljudima daju imena ulica jer treba gledati životopis osobe u cjelini. No, Dalić s povijesnim uspjehom hrvatske reprezentacije sigurno jest netko tko zaslužuje da mu se ostavi trag. Ulice su živi spomenici onome što čovjek ostavi kao trag iza sebe.

Jeste li o tome razgovarali s Dalićem?

Nismo o tome razgovarali. On je bio presretan zbog dočeka susjeda, on je skromna osoba koja to nikada ne bi sama tražila, ali bi bio ponosan na to.

Kakav je vaš osobni stav kao gradonačelnika o organiziranim dočecima, jesu li ispunili očekivanja? Kako je došlo do ideje dočeka u Varaždinu?

Mi smo sve to dogovorili sve prije nego što smo znali za službeni doček u Zagrebu. Htjeli smo Daliću prirperediti doček, ali to ne bi radili na takav način. Sigurno bi napravili svečani prijem jer je to zaslužio. On je reprezentaciju preuzeo na rubu ponora, pred utakmicu s Ukrajinom i doveo je do srebra sigurno je zaslužio svečani doček. Iznenadiolo nas je ono što se dogodilo u Zagrebu, a to je već i njih iscrpilo. Međutim, Zlatko je uspio nekako sa par sati sna se oporaviti i doći na Kapucinski trg u Varaždinu i bilo je stvarno veličanstveno.

Koliko dobro poznajete Dalića i kako on nosi taj teret koji je medijski, ali počinje biti i politički zbog načina na koji vodi reprezentaciju i željama da se takav način vođenja reprezentacija pretvori u politički model vođenja države?

Zlatko Dalić je moj prijatelj, poznajem ga 17-18 godina. On je skroman, miran, staložen i sposoban dečko koji nikada ne podcjenjuje protivnika. On zna da ako želiš pobjediti ne smiješ podcjeniti protivnika. On je čovjek koji nije lakom i pohlepan. Nije razmišljao o honoraru i ugovoru, nego je rekao da će skoloiti ugovor i postati izbornik ako uspije. Želi se dokazati radom, a ne ugovorima. Najviše ga smetaju neraščišćeni odnosi oko reprezentacije. Ne toliko u reprezentaciji i zato je uspio pomiriti dečke u svlačionici. Mi smo razgovarali o mojoj inicijativi da se nacionalni kamp reprezentacije napravi u Varaždinu, on to podržava. Mislim da nije potrebno da se taj kamp radi u Zagrebu. To se nigdje ne radi u metropolama. Dalić je sigurno osoba koja neće nikome smetati, ali neće dopustiti niti da njemu smetaju u vođenju reprezentacije. Teško je govoriti je li to model za političko vođenje. Sigurno je da je reprezentacija uspjela ujediniti sve građane Hrvatske i pokazala da je moguće napraviti velike uspjehe unatoč malenosti i veličini, nekakavoj deprimiranosti, nedostatku dobrih uvjeta. To je moguće nadvladati i pobjediti. To je dobar model i za upravljanje državom i drugim sektorima.

Je li Dalić komentirao pitanje hoće li ostati ili otići sa čela reprezentacije?

Nije. Ranije smo o tome razgovarali. On je čovjek koji pita druge i ne hvali se time da zna sve. Što će s njim biti to je njegovo vlastito karijerno i drugo pitanje. Rekao je da bi mogao biti i trener Barcelone i brazilske reprezentacije, ali dodao da će se uvijek vratiti u Varaždin. Sigurno je da su pred njim veliki izazovi, volio bi da se dogovori s HNS-om. Mislim da smo dobili čovjeka koji bi mogao biti dugo izbornik Hrvatske reprezentacije. No, temeljnu prevagu će nositi mogućnost da setanje u hrvatskom nogometnu ukupno sredi. Tu govorim o tome da mu se dopusti da automnomno odlučuje o reprezentaciji, da se napravi nacionalni kamp i infrastruktura i da se počen s pozitivnijom pričom u hrvatskom sportu. Sve drugo, čak i visina honorara neće biti toliko presudna.

Koji je razlog zbog kojeg je Dalić burno reagirao na novinarsko pitanje novinara N1 televizije zašto je u autobusu bio Thompson i zašto je pjevao u Varaždinu? 

Ne bih rekao da burno reagirao. Emotivan je čovjek, a vidio je da ga je dočekalo 15 tisuća ljudi, i kada vam skandiraju i kad vidite zajedništvo… Mi smo unaprijed smo najavili da će pjevati Marko Perković. Oni koji ga nisu htjeli slušati nisu pjevali, a oni koji su htjeli jesu. Meni je bedasto da se moramo očitovati o tome, ako je kapetan zaželio da pjeva Thomspion, ovo je njihov dan i njih se dočekuje pa  ne vidim problem da pjeva. Thompson i Dalić se dugo poznaju. Mogu tvrditi da je Marko Pewrković čovjek koji mrava ne bi zgazio. Miran, introvertina čovjek koji nikome neće naštetiti.

Činjenica je da podjela zbog Thompsona u društvu postoji i da je razlog politički. Da su razlog djelovanje i izjave Thomspona, ikonografija koja se pojavljivala na njegovom koncertima, povezivanja s ustaštvom. Bilo je novinara koji su i vas propitivali zbog toga što je on pjevao?

Ne ujedinjuju pjevači i koncerti nego uspjesi reprezentacije. I oni su nas ujedinili. Ako su igrači tražili da im pjeva Thomson, ne vidim ništa sporno. Inače, stavovi Thompsona, Thompson se i sam ogradio od pjseme koje je pjevao davnih dana. I predsjednici države su pjevali pjesme i nitko nije Mesića pitao zašto ne podnese ostavku. Jedno su grijesi mladosti, a drugo je životopis i cjeloživotno nastojanje i djelovanje. Thompson nije osoba koja danas na bilo koji način podržava bilo koju propalu ili totalitarnu ideologiju. Ne bih dozvolio da se u Varaždinu pojavi bilo tko danas glorificira bilo koji totalitarni režim. Bio sam na Thomsponovom koncertu i moram reći da sam osobno sam čuo da poziva svoju publiku se okane propalih ideologija, i da su to koncerti mira i ljubavi.

Centar Simon Wiesental i New York Times kritički su reagirali na njegov nastup. NY Times piše da je ta činjenica zasjenila uspjeh nogometne reprezentacije?

Hrvatska je danas jedna država u kojoj desnica teško može proći pet posto na izborima, za razliku od drugih država gdje mogu proći 20 posto ili čak biti u drugom krugu predsjedničkih iozbora. Ne treba pretjerivati, mi sami sebi najčešće stvaramo određene komplekse. Mi smo mirna država, u kojoj niukakve obnove totalitarnih režima nema. Oni koji pokušavaju veličati NDH su politički marginalci. Dočeci su pokazali da smo miran narod koji na dostojanstven, svečan i pomalo lud narod koji zna dočekati svoje pobjednike

U Zagrebu nije bilo nikoga od političara koji su se pojavili uz nogometaše, vi ste bili prvi političar koji je stajao uz Dalića?

Dalića sam dočekao kao prijatelja, ne kao gradonačelnik. Govorio sam tri minute, najavio sam ga i nikakve politike tu nije bilo. Mi smo dočekali pet ljudi iz vodstva reprezentacije. Bilo je logično da netko njih dočeka i nisam to koristio za svoju promidžbu, ne vidim ništa sporno u tome.

Koliki su bili troškovi organizacije i tko ih snosi?

Oni će pasti na Grad i Koncertni ured. Gotovo svi pjevači su se odrekli honorara, tražili su samo putne troškove. Troškovi produkcijskog dijela će za Grad će biti minimalni. Činjenica da je Dalić megapopularan i zbog toga promocija našeg grada s njim je nemjerljiv doprinos. Produkcijski troškovi će biti otprilike 30 tisuća kuna. Višestruka je dobit promidžba Varaždina

Danas se očekuje presuda na sudu u slučaju optužbe da ste pogodovali Patafti i šteti počinjenoj za grad, što očekujte?

Od početka govorim da sam nedužan i očekujem da će sud donijeti pravednu odluku. Sudski postupak je bio korektan. Iznijeli smo svej argumente, ispitali svjedoke, dali dokumentaciju, očekujem da će sud potvrditi da moje krivnje nije bilo

Što će biti vaša reakcije ako presuda bude osuđujuća?

Teško mi je o tome govoriti, to je hipotetičko pitanje. Uvjeren sam da smo dokazali na sudu da sam nedužan i vjerujem da ću biti oslobođen.

Izvor: N1

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Intervju

VIDEO – Thompson odgovorio na sva pitanja postavljena u medijima ovih dana

Objavljeno

na

Objavio

Marko Perković Thompson bio je dio apsolutne euforije i ludila koje je pratilo Vatrene od zračne luke pa do trga. Iz prve ruke za RTL otkriva kako je to doživio.

“Teško je teško još uvijek složiti te dojmove, bilo je nevjerojatno, tolika emocija kod igrača, naroda koji je silno htio mahnuti, pozdravit ih. Doživio sam svašta, ali ovo nisam doživio”, kazao je Thompson.

Otkriva i kako je završio u autobusu. “Izbornik Dalić i Modrić su me zvali i rekli da je to njihova želja da ja dođem u autobus i putujem s njima do Trga bana Jelačića, ja sam ih pitao jeste li vi sigurni”, prepričava Thompson.

“Rekli su ‘da molim te dođi’. Znam da ima tih nekih negativnosti, ali ovo nije vrijeme za negativnost”, kazao je Thompson komentiravši i negativne kritike koje su dolazile i od političara koji su ga nazvali “fašističkim smećem“.

“Mislim da to govori sve o njima svako ima pravo na izjavu, komentar ali nema pravo vrijeđati”, kazao je Thompson. S obzirom da je na trgu i zapjevao, kaže kako su mu igrači nabrajali pjesme koje žele čuti, a ne skriva ni da je bilo više prostora da bi otpjevao sve što igrači od njega traže, pa čak i Čavoglave.

Tvrdi kako nije strahova od fašističkih pozdrava i povika. “Ni na kraj pameti mi to nije bilo. Nikada naši navijači nisu to radili, vidjeli ste koliko je tu dostojanstvo, emocija”, kazao je Thompson. s Vatrenima će biti i u Varaždinu gdje će nastupiti, a tvrdi da će održati koncert gdje god ga igrači zovu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori