Pratite nas

BiH

Mate Kovačević: Regionom protiv ‘ekstremista’

Objavljeno

na

Kad bi eventualno zaživjela regionalna fikcija, ona bi zbog političke kompatibilnost omogućila uvoz sudaca iz regije, nakon čega bi se otvrio put u iseljeništvo “političkim ekstremistima”, koje progoni ministrica Pusić, a sad i zagrebački Županijski sud

Posjet Beogradu hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić prije samoga početka i u tijeku iznošenja hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu može se s najblažega stajališta objasniti samo kao jasna politička poruka kojom gospođa Pusić relativizira hrvatsku optužbu u Haagu. Ministričine pak kvalifikacije hrvatskih iseljenika u Australiji kao ekstremne emigracije nisu podsjetile javnost samo na vrijeme jugokomunističkoga režima, kad je tajna policija, odnosno Udba, mogla pripadnike te “ekstremne emigracije” ustrijeliti kao progonjene životinje.

 

Pozornije čitanje te izjave otkriva zapanjujeću sličnost s retorikom srbijanskoga pravnog tima pred sudom u Haagu, koji kao i ministrica Pusić relativizira masovnost srpskih zločina, kao jednoga od elementa genocida, jer po tim tvrdnjama za rat u Hrvatskoj, prvenstveno je kriva separatistička politika hrvatskoga vodstva. Njihovu tvrdnju posvjedočila je gospođa Pusić svojom beogradskom izjavom  kako su za rat u Hrvatskoj odgovrne onodbne hrvatske i srpske vlasti. Srpska manjina u Hrvatskoj, kako tvrdi srbijanski tim, pružala je otpor Tuđmanovoj poltici pomirbe između hrvatskih komunista i nacionalističkih ekstremista, što je i danas, kako navode Srbijanci, službena politika Srbije. Nije li ministričina izjava, kojom etiketira hrvatske iseljenike političkim ekstremistima u Australiji, zapravo u dosluhu sa srbijanskim pravnim timom u Haagu jednako kao i njezin pokušaj da javno amnestira sadašnjega srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića od možebitnih zlodjela što ih je tijekom rata  počinio u Hrvatskoj?

 

Na vanjsku politiku Vesne Pusić, kao njezin zakonski sukreator utječe i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, čijeg su glavnoga analitičara Dejana Jovića nedavno neki povjesničari  proglasili krivotvoriteljem povijesti, a žrtve srbijanskoga genocida nad bošnjačkim narodom u Srebrenici, javno prozvale da realtivizira masovne pokolje u tom istočnobosanskom gradu. Predsjednički se savjetnik u odgovoru žrtvama pak pohvalio kako samo potiče alternativna tumačenja srebreničkih događaja, što je opet u skladu sa svojedobnom Jospovićevom izjavom u Beogradu, kako na rat u Hrvatskoj različito gledaju Hrvati i Srbi. Nije li i to jedna vrsta relativiziranja srbijanske vojne agresije na Hrvatsku, koju je Josipović prihvatio na poticaj svoga glavnoga analitičar kao alternativno tumačenje rata u Hrvatskoj? Ako je to točno, onda se hrvatska vanjska politika ne ravna prema nacionalnim probitcima, nego prema interesima inozemnoga činovnika, kojeg je London namjestio u predsjednički ured na Pantovčaku.

 

Možda ideološka zaslijepljenost gospođi Pusić dopušta amnestiranje četničkoga vojvode Tomislava Nikolića od odgovornosti za možebitna zlodjela počinjena u Hrvatskoj. Dok Nikolićeve ratnopolitičke postupke pravda izjavom kako je posao političara da vodi politiku današnjice i sutrašnjice, mnistrica je istodobno, komentirajući najavu hrvatskih iseljenika da će organizirati prosvjede protiv premijera Milanovića zato što, po njihovu mišljenju, vodi antihrvatsku politiku, odgovorila kako ona oduvijek zna da u nekim dijelovima svijeta postoji ekstremistička emigracija. Iza takve izjave ne skriva se samo boljševička svijest, nego ponajprije ministričin “politički ekstremizam”, koji je u očitovanju svakoga hrvatstva vidio ugrožavanje bivše Jugoslavije, a danas po istim predlošcima gleda na ugrožavanje zapadnobalkanske regije, o kojoj je nedavno na t. zv. regionalnom poslovnom susretu Biznis plus govorio Ivo Josipović u frazama o “kompatibilnosti gospodarstva zemalja regije”, pozvavši tvrtke da izbjegavaju “predrasude koje postoje u dijelovima društava” te da na iskustvu što su stejcali u zajedničkoj državi sad opet zajednički nastupaju na trećim tržištima.

 

Šteta što Josipović nije demonstrirao sukladnost hrvatskoga gospodarstva usmjerena na usluge i turizam s gospodarstvimam na primjer BiH ili Kosova, koje žive uglavnom od međunarodne pomoći ili pak sa srbijanskim gospodarstvom usredotočenim na nevolje u poljoprivredi. U sklopu novoproklamiranoga jedinstva ili kako to ističe srbijanski tim u Haagu, hrvatsko-srpskoga bratstva, vjerojatno je i Županijski sud u Zagrebu ovih dana donio odlučnu presudu HDZ-u. Tako je tom sudu uspjelo ono što nije uspjelo nekadašnjoj tužiteljici Carli del Ponte da po svaku cijenu osudi svakoga pripadnika i birača HDZ-a.

 

Nakon zagrebačke presude HDZ-u, neki već sad ozbiljno razmišljaju o ukidanju sudova, jer uz ovakvo učinkovito Dražavno odvjetništvo, čini se kako su upravo sudovi otegotna financijska okolnost državnom proračunu. Uostalo, regionalna fikcija, kad bi eventualno zaživjela, omogućila bi zbog političke kompatibilnosti uvoz i sudaca iz regije, nakon čega bi se otvrio put u iseljeništvo “političkim ekstremistima”, koje progoni ministrica Pusić, ali i zagrebački Županijski sud.

 

 

 

 

 

Mate Kovačević

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari