Connect with us

Pregled

Mate Laušić: Trg svetog Marka jednostavno se štiti jer je to ograničen prostor

Objavljeno

-

Pucnjava i ranjavanje policajca na Trgu svetog Marka otvorili su niz sigurnosnih pitanja.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina u emisiji Otvoreno rekao je da policija radi opsežno kriminalističko istraživanje kako bi se došlo do motiva ovog događaja, te da nemaju indicije da se radi o osveti ili da je počinitelj imao nešto protiv policijskog službenika.

Istaknuo je i da ovaj događaj vode kao pokušaj teškog ubojstva tri policijska službenika.

Sigurnosni stručnjak Mate Laušić rekao je da se u svom poslu vodio sa 3 P -predviđanje, planiranje i postupanje.

– Predviđanje da nemoguće može postati moguće. Kod planiranja sam se postavljao kao napadač. Objekt, prostor ili događaj promatrao sam kao svoju metu i znajući što ga sve štiti promišljao sam kako bi probio sve te sustave, a onda sam promišljao protumjere. Postupanje – proigravanje scenarija mogućih napada da nemoguće može postati moguće, rekao je i dodao da je uvjeren da napadač nije jučer prvi put zakoračio na Trg svetog Marka, već da je dolazio i prije i snimao situaciju.

Glavni ravnatelj policije rekao je da zasad za to nema potvrde.

Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP) smatra kako u jednom dijelu treba postrožiti kretanje na Markovom trgu.

Mario Kapulica, potpredsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost (HDZ), rekao je da ovaj slučaj ne oslikava stanje sigurnosti u cijeloj državi, te da je Hrvatska sigurna zemlja i hrvatsko društvo tolerantno društvo u kojem ne postoje zabrinjavajuće istaknuti ekstremi.

– Potpredsjednik Vlade Tomo Medved neposredno nakon događaja izjavio je da je Hrvatska sigurna zemlja. Apsolutna sigurnost ne postoji, ali Hrvatska je prema svim relevantnim kriterijima još uvijek vrlo sigurna zemlja, rekao je.

Sigurnost na Trgu svetog Marka riješiti elastično

Na pitanje kako riješiti sigurnost na Trgu svetog Marka, Laušić je rekao – elastično.

– Mjere suprotstavljanja postaviti što dalje od nekog objekta ugroze. Što dalje da bi se uočilo nešto suspektno, da videonadzor javlja suspektnu situaciju i onda ići ususret tome i riješiti dilemu opasno-neopasno. Najlakše bi bilo – nitko nigdje. Onda postavimo barijere, blokade i sve je riješeno. To nije poanta, to će i dalje biti turistička ruta i prolazit će građani.

Rekao je i da je Trg svetog Marka jednostavno štiti jer je to ograničen prostor.
Po njemu osiguranje treba mijenjati metodiku i taktiku postupanja, te ne smije zapasti u rutinu i standardizaciju radnji i postupaka jer to umrtvljuje sigurnosni sustav.

Policija prati što se događa na društvenim mrežama

Kad je riječ o govoru mržnje, Bauk je rekao da mu je ta situacija neobjašnjiva i pozvao je sve koji to napišu da zamisle da je ranjeni policajac bio njihov brat, otac ili neki bliži rod.

– Onaj tko nije bio izložen i nije osjetio u javnom prostoru govor mržnje on to ne osjeća i njemu je to nekako normalno, rekao je Kapulica, te dodao:

– Kao javne osobe i političari moramo korigirati svoje ponašanje, prestati radikalizirati, dramatizirati i oko svega raditi performanse i voditi politiku na nož. Ljudi nas gledaju i gledaju što radimo i sad mi ocjenjujemo njihov govor mržnje, a puno toga su oni naučili od nas.

Milina je rekao da policija prati što se događa na društvenim mrežama i da je na njihovu inicijativu profil napadača brzo zatvoren.

Istaknuo je i da imaju prijedloge rješenja za Markov trg te da je sada potrebno uskladiti da taj prostor bude pod odgovarajućim sigurnosnim mjerama, a opet da za građane i turiste sve normalno funkcionira.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari