Pratite nas

Gospodarstvo

Mate Rimac: Firma je krenula, dogodili smo se unatoč puno toga, a ne zbog nečega

Objavljeno

na

Svjetska poduzetnička elita okupila se u Monacu na izboru za EY poduzetnika godine. Hrvatsku ove godine predstavlja Mate Rimac. Proizvođač najbržeg svjetskog električnog automobila javio se iz Monaca za Dnevnik Nove TV.

Uz vas se za EY poduzetnika godine bori još 55 svjetskih poduzetnika čiji prihodi ukupno iznose više od 23 milijarde dolara. Kako se osjećate u tom društvu?

Čast je biti tu. Od deset tisuća poduzetnika iz cijelog svijeta koji su bili u izboru na kraju nas je samo ovdje 56. I kao što ste rekli, imaju više prihoda, dvostruko više nego što Hrvatska izvozi, sve hrvatske tvrtke. Velika mi je stvar i razgovarat s tim ljudima. Naravno, meni je fokus na poslu. Neke stvari su lijepe, ali glavna stvar mora biti izgraditi firmu koja je održiva i ispunjava svoje ciljeve.

Sudeći prema vašem primjeru, u Hrvatskoj se može uspjeti, zaposliti velik broj ljudi, izvoziti… no je li to doista tako? Jeste li vi iznimka ili pravilo? I što bi Hrvatska trebala poduzeti da sutra ima još 100-tinjak Rimaca?

Na neki način dogodili smo se. Firma je krenula, dogodili smo se unatoč puno toga, a ne zbog nečega. Ima u Hrvatskoj sjajnih primjera, ali ih, na žalost, ima vrlo malo. Ako pogledamo automobilsku industriju Hrvatska je na začelju.

Imamo naravno nekoliko firmi koje se bave automobilskom industrijom i proizvodnjom komponenti, ali u odnosu u zemlje u okruženju ili uopće Europu – tu smo isto dosta na začelju.

Meni je jedan od ciljeva pokazati stranim investitorima da u Hrvatskoj postoje tvrtke kao što smo mi i dovući njih da se zajedno borimo. Kad nas je vrlo malo teško se boriti. Što više dođe stanih firmi to će moći zajedno stvarati taj eko sustav koji će gurati jedni druge.

Gospodine Rimac, vjerujem da pobjeda nije imperativ, ali lijepo je pobjediti. No, kako Vi osobno, vaša tvrtka i Hrvatska mogu profitirati od ovakvog događaja na kojem se nalazite?

Važno je biti prisutan ovdje, da svake godine imamo sjajne poduzetnike koji dođu ovdje među ovakvu ekipu koja je stvarno vrlo, vrlo jaka. Prosječna tvrtka ovdje prijavljena ima 500 milijuna dolara prihoda i tu se naravno mogu sklopiti sjajni kontakti i promijenit razmišljanje tih ljudi o našoj zemlji. Važno je da se naši poduzetnici prijavljuju i sudjeluju u tome jer i oni će puno naučiti, a i predstavljat svoju zemlju.

 

Mate Rimac: Super je Monaco, ali draža mi je Hrvatska i moje Livno

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Mate Rimac pune dvije godine radio na prezentaciji o privlačenju autoindustrije

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Prezentacija koju Mate Rimac planira pokazati premijeru Andreju Plenkoviću u petak tijekom posjeta Svetoj Nedjelji pripremala se godinu dana, još godinu dana upotpunjavala i usavršavala da bi sada bila spremna za predstavljanje vrhu izvšne vlasti, piše u srijedu Večernji list.

Intencija je pokazati na koji se način u Hrvatskoj može pokrenuti ozbiljna autoindustrija, odnosno takva kakva bi se mogla okarakterizirati pojmovima poput “serijski”.

Motivacija je kod Mate Rimca i njegove momčadi činjenica da je Hrvatska danas među rijetkim zemljama koja nema automobilsku industriju na razini većoj od namjenske proizvodnje određenih komponenti iako se radi o uglednim automobilskim kompanijama.

U Rimac Automobilima kažu će da Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima predočiti model u kojem će se raditi o realnim mogućnostima s obzirom na naše uvjete.

“Vjerujemo da i Hrvatska ima potencijal za stvaranjem okruženja koje će privući velike proizvođače, kao i dobavljače i prateće industrije. U petak ćemo visokim dužnosnicima Vlade i premijeru Andreju Plenkoviću predstaviti studiju koju smo pripremali dvije godine te konkretne smjernice i sljedeće korake za privlačenje autoindustrije u Hrvatsku”, kažu u Svetoj Nedjelji za Večernji list u srijedu.

Dnevnik dodaje da će događaju biti nazočni zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Porschea Lutz Meschke te izvršni dopredsjednik Hyundai Mortor Groupa za proizvode i strategije Thomas Schemera. Oba su gosta ovdje, kažu u Rimac Automobilima, da podrže njihovu inicijativu i podijele svoja iskustva u ulaganja u našoj zemlji.

(Hina)

 

Ispred dvorca Kerestinec 2020. trebala bi početi gradnja Rimac Campusa

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Srednja ekonomska škola Livno dobila vrijednu donaciju Vlade RH

Objavljeno

na

Objavio

Srednja ekonomska škola Livno je u suradnji s Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Vladom Republike Hrvatske realizirala ovih dana  projekt nabave i modernizacije informatičke opreme u školi.

Vrijedna donacija je iskorištena za unaprjeđenje nastave informatike prvenstveno u novim nastavnim planovima i programima u zanimanjima Poslovna informatika i Programer.

Zanimanja poslovna informatika  i programer se realiziraju kroz projekt ORACLE AKADEMIJE koja je globalni obrazovni program prisutan u više od 145 zemalja širom svijeta u kojemu godišnje sudjeluje više od 2 milijuna polaznika.

ORACLE obrazovni program pruža učenicima priliku za ovladavanjem programskim znanjima u programskim jezicima Java, SQL i PL/SQL, dizajnu baza podataka itd., razvijajući vještine važne za IT karijeru. Učenici završetkom obrazovanja imaju priliku postati osposobljeni za polaganje stručnih certifikata ORACLE AKADEMIJE a Srednja ekonomska škola je jedna od rijetkih u Bosni i Hercegovini koja učenicima nudi mogućnost ovakvog stručnog obrazovanja.

Srednja ekonomska škola Livno zahvaljuje Vladi Republike Hrvatske i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na potpori i vrijednoj donaciji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari