Connect with us

BiH

Mate Sabljić posthumno ostavio svoja djela Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg

Objavljeno

on

[su_heading size=”18″]U srijedu je u Franjevačkog galeriji Široki Brijeg otvorena izložba kipara Mate Sabljića pod nazivom ”Križni put”, a djela će biti izložena za javnost do 12. travnja 2015. godine.[/su_heading]

Izložbu je otvorio predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, a prigodnim riječima obratio se voditelj Franjevačke galerije fra Vendelin Karačić.

Supruga pokojnog umjetnika Branka Sabljić u svom obraćanju gostima otkrila je da je Mate svom rodnom mjestu želio pokloniti i ostaviti svoja djela. Tako je Franjevačka galerija Široki Brijeg dobila donaciju od četrnaest postaja križnog puta te još tri skulpture autora Mate Sabljića.

Mate Sabljić, rođen je 15. rujna 1952. u širokobriješkom selu Buhovu. Djetinjstvo i mladost proveo je u Bapskoj pokraj Vukovara, u Borovu te Slavonskom Brodu, a radni vijek u Puli. Autor je spomenika poginulim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice u Novigradu i spomen križa u Bapskoj. Bio je član Udruge za likovnu i književnu djelatnost prognanika ”Vukovar”, HKD Napredak – Pula, te ULIKS-a iz Pule. Osim kiparstvom, bavio se slikarstvom i književnošću. Preminuo je 31. kolovoza 2013. godine.

[mom_video type=”youtube” id=”RLE6CdJ0wcw” width=”753″ height=”458″]

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari