Connect with us

Kultura

Mate Svjetski – najveći putnik svoga vremena

Objavljeno

on

U Vrgorcu danas počinje Festival pustolova ‘Mate Svjetski’. Domaćin festivala je, također jedan veliki svjetski pustolov, putopisac, alpinist i redatelj – Stipe Božić, koji je Matu i Festival predstavio u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Rođen 50-ak godina prije Božića, Stiljanin Mate Šimunović bio je svjetski putnik i putopisac kojega teško nadmašuju i današnji puno poznatiji avanturisti kojima su na raspolaganju brojne prednosti modernoga svijeta, koji je zbog svojih bajkovitih putovanja i avantura među lokalnim stanovništvom odavna prozvan i Mate Svjetski. Mate Šimunović, (rođen u Stiljima kod Vrgorca, 1900. − Vrgorac, 1969.), na put je krenuo 1928. godine i tijekom 19 godina s psom Globusom Mate je prevalio biciklom, pješice i jedrilicom 360 tisuća kilometara na pet kontinenata.

Na svom putovanju obišao je 70 država i na tisuće otoka i otočića u Indijskom i Tihom oceanu, gdje se susreo i s domorocima koji dotad nisu bili u dodiru s civilizacijom. Sve je to dokumentirano u njegovoj putničkoj knjizi, u koju su mu se potpisali brojni državnici i slavne osobe, te u 26 dnevničkih bilježnica, a na svom epskom putovanju snimio je i više tisuća fotografija. Njegova putnička knjiga objavljenja je 2013. godine u izdanju V.B.Z.-a pod nazivom „Ja, Mate Svjetski“, dok je o Mati Svjetskom za HRT dokumentarac snimio upravo Stipe Božić.

Stipe Božić je kazao je kako je Mate Šimunović 2. svjetski rat ‘preživio’ u Šangaju, a po povratku u Jugoslaviju bio je šikaniran i optužen za špijunažu.

Više pogledajte u videoprilogu:

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR