Pratite nas

Pregled

MATIĆ: ‘Najteži invalidi, a baci pregradu nekoliko metara’

Objavljeno

na

‘Oni su već više puta pokazali, kada im se pružila prilika za dijalog, da nisu zadovoljni onim što bi htjeli čuti, oni napuštaju sastanak’, kazao je Predrag Matić danas.

Ministar branitelja Predrag Matić kazao je u subotu kako se nada da će sastanak s braniteljima prosvjednicima u ponedjeljak proteći u demokratskoj i tolerantnoj atmosferi te da će biti otvoren za javnost.

[ad id=”68099″]

“Nadam se da će to biti u demokratskoj i tolerantnoj atmosferi. Bit ćete nazočni i vi iz medija, i hvala Bogu da konačno budete, neka iznesu svoje argumente. Ja se nadam da neki argumenti posebnog animoziteta prema meni, odmah u startu neka znaju da oni ne mogu prevladati. Međutim, neka otvoreno pokažu koji su to propusti koje je radilo Ministarstvo branitelja ili ja osobno. Nakon toga ću prezentirati svoju stranu priče ili priču Ministarstva branitelja, mediji i hrvatska javnost će to vidjeti”, kazao je Matić novinarima u Saboru, nakon svečane sjednice u povodu Dana sabora.

Dodao je, međutim, kako se boji scenarija u kojem bi branitelji prosvjednici iznijeli svoje argumente, a onda napustili sastanak. “Oni su već više puta pokazali, kada im se pružila prilika za dijalog, da nisu zadovoljni onim što bi htjeli čuti, oni napuštaju sastanak. Želio bih da ostanu do kraja sastanka. Ja ću strpljivo, a naravno i premijer, saslušati sve njihove argumente, a onda neka ostanu i neka saslušaju i argumente Ministarstva branitelja koje ću ja prezentirati, a onda neka hrvatska javnost sudi”, poručio je Matić.

Naglasio je da ima sve pripremljeno te da je ovih dana “vrlo opušten, kao i proteklih sedam mjeseci i svih 3,5 godine”.

“Hvala premijeru na potpori koju mi daje, a ja ću pokazati što je Ministarstvo napravilo u 3,5 godine, pokazat će što je još moglo napraviti da nam nisu ovih sedam mjeseci snažno odmagali”, ustvrdio je.

Na pitanje očekuje li da će nakon razgovora u ponedjeljak branitelji prekinuti prosvjed u Savskoj, odgovorio je kako se ništa drastično neće promijeniti.

“Stavovi Ministarstva su ti koji jesu, argumentirani su i potkrijepljeni. Nadam se da će i stavovi dijela branitelja koji sedam mjeseci prosvjeduju također biti argumentirani, a dalje su potezi na njima”, rekao je Matić.

Ponovio je kako svatko ima pravo prosvjedovati i izraziti svoje nezadovoljstvo, “ali više na onaj način kakav je u Savskoj, nego što se pokazalo u zadnja dva dana ovdje, na Markovu trgu, gdje je eskalacija prijetila”.

“Vidjeli ste invalide, to su najteži invalidi kako oni vole reći, vidjeli ste kojom lakoćom oni bacaju one policijske pregrade. To su umirovljeni invalidi, radno nesposobni. Jeste li vidjeli kad digne onu pregradu i baci je nekoliko metara? Više je baci nego naš Kralj koliko može baciti, ali dobro, to je dio folklora, tako mora biti. Ja želim da u demokratskom i prijateljskom ozračju razmijenimo argumente, stavimo ih na stol, a onda neka sudi hrvatska javnost i svi drugi hrvatski branitelji, onih 490 i nešto tisuća koji ne sudjeluju u ovome”, poručio je Matić.

Upitan što će učiniti ako branitelji u ponedjeljak još jednom zatraže njegovu smjenu, Matić je ponovio kako namjerava ostati ministrom do kraja mandata, a da nakon toga “nema teorije” da ponovo obnaša istu funkciju.

Naglasio j kako vjeruje da će SDP ostati na vlasti i nakon parlamentarnih izbora te dodao kako “ne zna što će se braniteljima promijeniti ako na čelu ministarstva ne bude Fred Matić, nego Pero Perić”.

“Za ovih 25 godina hrvatske demokracije šatori ne mijenjaju ministre pa ih neće moći ni sada promijeniti. Oni moraju shvatiti da je veća snaga u olovci i komadiću papira na izborima, kada se zaokruži. Tvrde da im daje potporu svih 500 tisuća branitelja. Svaki branitelj je danas oženjen, to je milijun ljudi. Svaki branitelj ima barem u prosjeku, jedno dijete, to je 1,5 milijuna ljudi. S milijun i pol glasova, vi imate dvotrećinsku većinu u Saboru, imate predsjednika države, imate predsjednika Vlade, Sabora, sve. Kad ste toliko snažni, izađite na izbore, kao što je rekao branitelj Filipi (Mario). Nek’ osnuju stranku, pokušali su to već 500 puta, neće preći prag ni koliki je salinitet mora u Jadranu”, uvjeren je Matić.

Da će se sastanak branitelja s premijerom i njegovim suradnicima odvijati pred očima javnosti, jučer je kazao i vođa prosvjeda Đuro Glogoški.

U Vladi, pak, kažu da se sastanak, što se njih tiče, može otvoriti za javnost te da će to ovisiti o dogovoru s braniteljima prosvjednicima, s kojima trebaju dogovoriti i tko će sve biti u izaslanstvu koje će u ponedjeljak doći na razgovor u Vladu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Zašto je F-16 Barak jedini izbor za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo?

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / T. Brandt

Hrvatska se nije slučajno odlučila za nabavu baš F-16 Baraka, koji predstavljaju znatno nadograđenu varijantu izvornog američkog F-16 C/D blok 30.

Sva ta unapređenja i podizanje aviona na razinu “Baraka 2020.” taj su avion gotovo izjednačili s mogućnostima F-16i, dakle zrakoplova za 21. stoljeće.

Takvu eskadrilu RH dobiva za 500 milijuna dolara, u to je uračunat i SLEP program koji treba provesti američki proizvođač Lockheed Martin i kojim se životni vijek 30-godišnjaka produljuje za 3000 sati leta. RH planira godišnje “raubati” Barake s oko sto sati leta, piše Večernji list

U tu je cijenu uračunat i simulator letenja, obuka 8 pilota, 40 tehničara i 5 inženjera, početni paketi rezervnih dijelova i naoružanja, zemaljska oprema, izgradnja i prilagođavanje infrastrukture (hangar) te tri godine kompletne logističke potpore uz dolazak u RH dva izraelska pilota instruktora i 15-ak drugih stručnjaka.

Barak ima pojačan motor, avioniku i elektroniku. Dva dvosjeda nisu samo školski avioni nego i borbeni, u zadnjoj kabini nalazi se operater oružanog sustava, a avion posjeduje i sustav za protuelektroničko djelovanje.

Barak je teži od američkog originala (9525 umjesto 7900 kg), ali i nosi 4760 kg goriva i naoružanja više. Izraelci su zamijenili Lockheed Martinove sustave za protuelektroničko djelovanje i radare moćnijim izraelskima.

Integrirano je i izraelsko naoružanje, od raketa zrak-zrak Python, aktivno-radarski samonavođeni Derby dometa 50 km, opcijski dometa 320 km.

Baraci su zadržali i sposobnost nošenja američkog naoružanja, raketa AIM-9L i “Sidewinderra”, “Mavericka”, laserski vođenih GBU bombi do 28 km te GBU-39 SDB dometa do 110 km. Nosi i vođene krstareće rakete Delilah dometa do 250 km.

 

MORH: Inzistiramo na poštivanju izraelske ponude u potpunosti, nikakva druga inačica F-16 nije moguća

 

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Krstičević upoznao Odbor za obranu o procesu nabave višenamjenskoga borbenog aviona

Objavljeno

na

Objavio

Na tematskoj sjednici Odbora za obranu Hrvatskog sabora održanoj u četvrtak, 13. prosinca 2018. Ministarstvo obrane RH na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga generalom zbora Mirkom Šundovom, informiralo je Odbor za obranu Hrvatskog sabora o trenutnom statusu projekta nabave višenamjenskoga borbenog aviona, priopćio je MORH

Tom prigodom, članovi saborskog Odbora za obranu istaknuli su kako su im dane jasne i detaljne informacije od strane MORH-a o ovoj temi.

Predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan nakon održane sjednice istaknuo je kako je Saborski odbor za obranu vrlo detaljno i iscrpno informiran od strane ministra i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i njegovog tima o svim radnjama koje su poduzete od donošenja Odluke na razini Vlade Republike Hrvatske do današnjeg dana, u razgovorima s partnerima, a to je Država Izrael, te što je sve napravljeno u tom periodu, koliko je posla obavljeno i koje sve pripreme su napravljene i gdje se cijeli proces nalazi u ovom trenutku.

“Vrlo otvoreno i detaljno se odgovaralo na sva postavljena pitanja i mogu u svoje osobno ime i u ime Odbora reći kako smo zadovoljni s dobivenim informacijama. Činjenica je da je ovo bilo potrebno iz razloga jer se različite informacije pojavljuju u javnosti. Vjerujem da će se ovaj postupak koji je sada između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država za odobrenje za prodaju zrakoplova Republici Hrvatskoj uspješno okončati da bi se potpisao ugovor između Hrvatske i Države Izrael. Garancije s jedne i s druge strane u pisanom obliku su prisutne”, rekao je Dragovan.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je sve članove Odbora detaljno upoznao s trenutnim statusom projekta.

“Proces je vođen vrlo sustavno, temeljito, detaljno i ono što je ključno, u funkciji hrvatskih nacionalnih interesa. Pred nama su se sad našli određeni izazovi, ali vjerujem kako će Sjedinjene Američke Države i Država Izrael međusobno postići dogovor. Naglašavam još jednom kako Republika Hrvatska otpočetka inzistira, čuli ste i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, a čuli ste i stav Ministarstva obrane; da dobije one avione koje smo tražili u zahtjevu za ponudu. Država Izrael obvezala se da ćemo dobiti te zrakoplove i Sjedinjene Američke Države su dale odobrenje u tom trenutku, 15 dana prije otvaranja ponuda Državi Izrael da može nuditi zrakoplov i da ga sutra potencijalno može prodati Hrvatskoj.”

Također, u tom kontekstu Krstičević dodaje : “Upravo zbog odgovornosti, nakon prvog koraka u procesu donošenja odluke i sjednice Saborskog odbora za obranu, proveli smo dodatne konzultacije i onda krajem trećeg mjeseca donijeli konačnu odluku. Republika Hrvatska inzistira da dobije onaj zrakoplov koji je tražila jer je upravo struka definirala kakav tip aviona nam treba”, poručio je ministar naglasivši kako je odluka donesena na državnoj razini jednoglasno.

“Čekali smo na ovu odluku gotovo 20 godina i konačno smo kroz proces donošenja odluke na državnoj razini jednoglasno došli do te odluke. Riječ je o najboljoj odluci jer smo u isto vrijeme, vodili računa o očuvanju mira i sigurnosti u Republici Hrvatskoj, ali i imali razumijevanje za druge resore u Hrvatskoj; pazili smo na druge potrebe hrvatskog društva, kao što je školstvo, zdravstvo…”, zaključuje Krstičević i dodaje kako će i dalje nastaviti raditi na jačanju i modernizaciji Hrvatske vojske.

 

State Department: Želimo da Hrvatska dobije izraelske zrakoplove

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari