Pratite nas

Pregled

MATIĆ: ‘Najteži invalidi, a baci pregradu nekoliko metara’

Objavljeno

na

‘Oni su već više puta pokazali, kada im se pružila prilika za dijalog, da nisu zadovoljni onim što bi htjeli čuti, oni napuštaju sastanak’, kazao je Predrag Matić danas.

Ministar branitelja Predrag Matić kazao je u subotu kako se nada da će sastanak s braniteljima prosvjednicima u ponedjeljak proteći u demokratskoj i tolerantnoj atmosferi te da će biti otvoren za javnost.

[ad id=”68099″]

“Nadam se da će to biti u demokratskoj i tolerantnoj atmosferi. Bit ćete nazočni i vi iz medija, i hvala Bogu da konačno budete, neka iznesu svoje argumente. Ja se nadam da neki argumenti posebnog animoziteta prema meni, odmah u startu neka znaju da oni ne mogu prevladati. Međutim, neka otvoreno pokažu koji su to propusti koje je radilo Ministarstvo branitelja ili ja osobno. Nakon toga ću prezentirati svoju stranu priče ili priču Ministarstva branitelja, mediji i hrvatska javnost će to vidjeti”, kazao je Matić novinarima u Saboru, nakon svečane sjednice u povodu Dana sabora.

Dodao je, međutim, kako se boji scenarija u kojem bi branitelji prosvjednici iznijeli svoje argumente, a onda napustili sastanak. “Oni su već više puta pokazali, kada im se pružila prilika za dijalog, da nisu zadovoljni onim što bi htjeli čuti, oni napuštaju sastanak. Želio bih da ostanu do kraja sastanka. Ja ću strpljivo, a naravno i premijer, saslušati sve njihove argumente, a onda neka ostanu i neka saslušaju i argumente Ministarstva branitelja koje ću ja prezentirati, a onda neka hrvatska javnost sudi”, poručio je Matić.

Naglasio je da ima sve pripremljeno te da je ovih dana “vrlo opušten, kao i proteklih sedam mjeseci i svih 3,5 godine”.

“Hvala premijeru na potpori koju mi daje, a ja ću pokazati što je Ministarstvo napravilo u 3,5 godine, pokazat će što je još moglo napraviti da nam nisu ovih sedam mjeseci snažno odmagali”, ustvrdio je.

Na pitanje očekuje li da će nakon razgovora u ponedjeljak branitelji prekinuti prosvjed u Savskoj, odgovorio je kako se ništa drastično neće promijeniti.

“Stavovi Ministarstva su ti koji jesu, argumentirani su i potkrijepljeni. Nadam se da će i stavovi dijela branitelja koji sedam mjeseci prosvjeduju također biti argumentirani, a dalje su potezi na njima”, rekao je Matić.

Ponovio je kako svatko ima pravo prosvjedovati i izraziti svoje nezadovoljstvo, “ali više na onaj način kakav je u Savskoj, nego što se pokazalo u zadnja dva dana ovdje, na Markovu trgu, gdje je eskalacija prijetila”.

“Vidjeli ste invalide, to su najteži invalidi kako oni vole reći, vidjeli ste kojom lakoćom oni bacaju one policijske pregrade. To su umirovljeni invalidi, radno nesposobni. Jeste li vidjeli kad digne onu pregradu i baci je nekoliko metara? Više je baci nego naš Kralj koliko može baciti, ali dobro, to je dio folklora, tako mora biti. Ja želim da u demokratskom i prijateljskom ozračju razmijenimo argumente, stavimo ih na stol, a onda neka sudi hrvatska javnost i svi drugi hrvatski branitelji, onih 490 i nešto tisuća koji ne sudjeluju u ovome”, poručio je Matić.

Upitan što će učiniti ako branitelji u ponedjeljak još jednom zatraže njegovu smjenu, Matić je ponovio kako namjerava ostati ministrom do kraja mandata, a da nakon toga “nema teorije” da ponovo obnaša istu funkciju.

Naglasio j kako vjeruje da će SDP ostati na vlasti i nakon parlamentarnih izbora te dodao kako “ne zna što će se braniteljima promijeniti ako na čelu ministarstva ne bude Fred Matić, nego Pero Perić”.

“Za ovih 25 godina hrvatske demokracije šatori ne mijenjaju ministre pa ih neće moći ni sada promijeniti. Oni moraju shvatiti da je veća snaga u olovci i komadiću papira na izborima, kada se zaokruži. Tvrde da im daje potporu svih 500 tisuća branitelja. Svaki branitelj je danas oženjen, to je milijun ljudi. Svaki branitelj ima barem u prosjeku, jedno dijete, to je 1,5 milijuna ljudi. S milijun i pol glasova, vi imate dvotrećinsku većinu u Saboru, imate predsjednika države, imate predsjednika Vlade, Sabora, sve. Kad ste toliko snažni, izađite na izbore, kao što je rekao branitelj Filipi (Mario). Nek’ osnuju stranku, pokušali su to već 500 puta, neće preći prag ni koliki je salinitet mora u Jadranu”, uvjeren je Matić.

Da će se sastanak branitelja s premijerom i njegovim suradnicima odvijati pred očima javnosti, jučer je kazao i vođa prosvjeda Đuro Glogoški.

U Vladi, pak, kažu da se sastanak, što se njih tiče, može otvoriti za javnost te da će to ovisiti o dogovoru s braniteljima prosvjednicima, s kojima trebaju dogovoriti i tko će sve biti u izaslanstvu koje će u ponedjeljak doći na razgovor u Vladu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Hrvatski vojnici na mimohodu Oružanih snaga Republike Poljske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: 2. HRVCON

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta Borbene grupe u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj sudjelovali su 15. kolovoza 2018. u svečanom mimohodu u povodu Dana poljskih Oružanih snaga, kojim se ujedno obilježava 98. obljetnica pobjede poljske vojske nad Rusima kojom je Poljska stekla svoju neovisnost, priopćio je MORH

Hrvatski vojnici, zajedno s pripadnicima vojski SAD-a, Velike Britanije i Rumunjske, predstavljali su NATO na svečanosti na kojoj su Poljske Oružane snage imale prigodu predstaviti svoje postrojbe i naoružanje kojim trenutno raspolažu. Profesionalnim vojnicima u mimohodu su se priključile i brojne povijesne postrojbe kao dokaz bogate poljske vojne povijesti.

U svom govoru, poljski predsjednik Andrej Duda, osvrnuo se na izazove s kojima su se pripadnici Poljske vojske susretali tijekom svoje povijesti, na sve misije u kojima danas diljem svijeta sudjeluju, od Latvije, preko Kosova do Afganistana i zahvalio im na njihovom profesionalizmu i žrtvi, kao i njihovim obiteljima koje ih na tom putu podupiru.

Posebno je spomenuo važnost nazočnosti NATO-a u Poljskoj, kao znak potpore i snage Saveza ovdje na njegovim sjeverioistočnim granicama i zahvalio pripadnicima Borbene grupe na zajedništvu i suradnji koje demonstriraju kroz zajedničku obuku i vježbe zajedno s poljskim domaćinima.

Republika Poljska važan je partner i saveznik Republike Hrvatske, pa je tako i vojni izaslanik Republike Poljske puknovnik Tomasz Gora nazočio svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnici vojno redarstvene operacije Oluja, 5. kolovoza 2018. u Kninu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

SAD osudio entitet RS zbog negiranja izvješća o genocidu u Srebrenici

Objavljeno

na

Objavio

Sjedinjene Države u srijedu su optužile Republiku Srpsku za pokušaj negiranja povijesti odlukom o stavljanju izvan snage izvješća prema kojemu se odgovornost za pokolj više od sedam tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka u i oko Srebrenice u srpnju 1995. pripisuje vojsci i policiji bosanskih Srba.

Američki State Department priopćio je kako izvješće vlade RS iz 2004. o genocidu u Srebrenici predstavlja važan korak ka pomirenju. “Sjednica parlamenta Republike Srpske održana 14. kolovoza predstavlja korak u pogrešnom smjeru”, stoji nadalje u priopćenju State Departmenta.

“Pokušaji da se odbaci ili izmijeni dokument o Srebrenici dio su širih nastojanja usmjerenih na reviziju činjenica rata, negiranje povijesti i politiziranje tragedije. U interesu je građana Republike Srpske preokrenuti trend štovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja, te osigurati da njihovi zločini nastave biti javno osuđivani’, dodaje se.

Parlament Republike Srpske u utorak je na zahtjev predsjednika tog entiteta Milorada Dodika odlučio zatražiti od vlade RS da stavi izvan snage svoje izvješće iz 2004. koje je potvrdilo činjenice o genocidu nad Bošnjacima što su ga u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. U potezu koji dio analitičara smatra još jednim pokušajem mobilizacije glasača oko srpske nacionalističke agende uoči općih izbora u listopadu, Dodik je na početku posebne skupštinske sjednice ustvrdio kako genocida u Srebrenici uopće nije bilo, a više od sedam tisuća ubijenih Bošnjaka nazvao je pretjerivanjem.

Parlament RS je zaključio kako entitetska vlada mora uspostaviti novo povjerenstvo koje će “na objektivan i nepristran” način utvrditi činjenice o zbivanjima na području Srebrenice u cijelom razdoblju od 1992. do 1995., te prebrojiti i Srbe koji su ondje poginuli ili ubijeni.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari