Pratite nas

Hrvatska

Matić: ‘Polomio sam se i pokidao za branitelje, ostavku ne dam!’

Objavljeno

na

Ministar branitelja Predrag Matić poručio je večeras da je uvijek otvoren za razgovore s braniteljima koji prosvjeduju pred njegovim ministarstvom, ali da neće pristati na njihove ultimatume niti podnijeti ostavku

Naravno da neću dati ostavku. Oni me nisu postavili. Oni su samo dio od pola milijuna branitelja koliko ih je u Hrvatskoj. Postoje tri razloga ili načina da se mene smijeni: može me smijeniti premijer, mogu me smijeniti na izborima, a smijenit ću sam sebe ili dati ostavku ako napravim nešto na štetu hrvatskih branitelja. U ove tri godine sam se polomio i pokidao da radim u interesu branitelja. Imam jako, jako izraženu savjest i ja ću sam procijeniti ako se budem trebao povući, kazao je večeras ministar branitelja Fred Matić u Dnevniku Nove TV.

‘Moja su im vrata uvijek otvorena. Za razgovor sam uvijek dostupan, pristupačan, ali želimo razgovarati. Ja ne prihvaćam ultimatume, jer mi se itekako međusobno dobro znamo. Razgovaranje u šatoru pod onakvim uvjetima i koristiti 100-postotne invalide kao nekakav štit, to jednostavno nije prikladno’, rekao je Matić u Dnevniku Nove TV. Ponovio je da neće dati ostavku što od njega traže branitelji jer ga oni, istaknuo je, nisu ni postavili za ministra. ‘Oni su samo dio od pola milijuna branitelja. Postoje tri razloga ili načina da se mene smijeni – može me smijeniti moj šef, predsjednik Vlade, mogu biti smijenjen na izborima, i smijenit ću sam sebe ili dati ostavku ako napravim nešto nažao i na štetu hrvatskih branitelja. Vjerujte, toliko sam se za ove tri godine polomio i pokidao da radim u interesu branitelja. Imam jako, jako izraženu savjest i vjerujte, ja ću sam procijeniti ako se budem trebao povući’, poručio je.Matić je u razgovoru izrazio žalljenje zbog sinoćnjeg samospaljivanja branitelja na mjestu prosvjeda, podsjetivši da od samog početka govori kako prosvjed nije potreban.

Na nezadovoljstvo branitelja zbog smanjenja iznosa opskrbina Matić odgovara da će one ostati u istom iznosu kroz jednokratne novčane naknade. Te je opskrbnine smanjilo Ministarstvo socijalne politike i mladih s 1100 na 800 kuna, a Matić objašnjava kako je to prihvatio nakon puno vaganja, kao reformsku mjeru koja se nakon 20 godina mora provesti u Hrvatskoj.

‘Što se tiče branitelja, oni su do uvođenja ove mjere, dakle opskrbnine, imali primanja od 1097 kuna bez obzira da li se radi o samcu, branitelju sa suprugom ili s više djece. Tko želi pošteno pogledati, a istina je samo jedna, u ovom sustavu zajamčene minimalne naknade uvjetno rečeno samo je samac gubitnik jer je njemu s 1097 kuna išlo na 800 kuna. No, ministarstvo je napravilo program i putem jednokratnih novčanih naknada nadoknađujemo tu razliku, tako da taj samac branitelj i dalje dobiva 1100 kuna’, objasnio je.

Za rehabilitaciju, ortopedska pomagala i lijekove koje ratni invalidi traže, ali ih ne mogu dobiti preko HZZO-a, ministar kaže da 100-postotni invalidi prve i druge skupine u ostvarivanju tih prava nemaju nikakvih problema.

 ‘Kad hrvatski branitelj 100-postotni invalid poželi ili ima potrebu otići u toplice on ide u najkraćem mogućem roku, da ne kažem u roku od 15 minuta’, rekao je. (hina/foto:pixsell)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Slab potres kod Dubrovnika

Objavljeno

na

Objavio

Slab potres s epicentrom 15 kilometara sjever-sjeverozapadno od Dubrovnika zabilježili su jutros u 9 sati seizmografi Seizmološke službe RH.

Magnituda potresa iznosila je 2.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska vojska izviđanjem iz zraka analizira područja stradala u potresu

Objavljeno

na

Objavio

Snimanje iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavom i georadarom koje provode pripadnici HV još je jedna sposobnost koju je Hrvatska vojska dala na raspolaganje zajednici, u svrhu detektiranja i sanacije područja zahvaćenih potresom

Pripadnici Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade na čelu sa zapovjednikom Vojno-obavještajne satnije bojnikom Mariom Maslovom od nedjelje, 22. ožujka 2020. godine angažirani su na terenu gdje gotovo 12 sati dnevno snimaju stradala područja u potresu: područje grada Zagreba, Medvednice i dijelove Hrvatskog zagorja, priopćio je MORH

Snimanje iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavom i georadarom koje provode pripadnici Hrvatske kopnene vojske još je jedna sposobnost koju je Hrvatska vojska dala na raspolaganje zajednici, u svrhu detektiranja i sanacije područja zahvaćenih potresom

Na terenu je temeljem odluke potpredsjednika Vlade i ministra obrane i zapovijedi načelnika Glavnog stožera angažirano desetak pripadnika GOMBR-e koji besposadnim sustavima i georadarom snimaju šire područje stradalo u potresu te analiziraju nastala oštećenja u suradnji s nadležnim službama.

„Na području grada Zagreba u prvih pet dana bilo je ključno izviditi kompletno sve zgrade, a posebno visoke zgrade koje su doživjela znatna oštećenja. Prilikom takvog načina izviđanja, utvrdili smo kako na objektima postoje dijelovi koji su otpali ili su došli do ruba samih krovova te predstavljaju veliku opasnost za građane i sve one koji prolaze tim lokalitetima, a nisu vidljivi sa zemlje. Ti podaci potom su poslani su svim međuresorima kako bi se takve opasne stvari što prije stavile pod kontrolu, tj. sanirale“, ispričao je Maslov.

Predsjednik Vlade i ministar obrane izrazili zadovoljstvo viđenim i pomoći koju HV pruža u potresu pogođenim dijelovima Hrvatske kroz korištenje napredne tehnologije i vojnih sposobnosti

Zapovjednik Vojno obavještajne satnije bojnik Mario Maslov s angažmanom pripadnika Vojno-obavještajne satnije upoznao je predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i potredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara koji se u subotu, 28. ožujka 2020. godine nalaze u obilasku područja Hrvatskog zagorja, koje je stradalo u potresu.

HV snimio područja opasnih klizišta na području Čučerja i Donje Stubice

“Posljednja dva dana angažirani smo na području Gornje i Donje Stubice gdje provodimo snimanja iz zraka. Osim zračnog snimanja, u ovom slučaju koristili smo i georadar koji imamo na korištenje temeljem suradnje, odnosno Sporazuma s Ministarstvom hrvatskih branitelja u potrazi za nestalim osobama. Koristili smo ga kako bi obradili područje gdje postoje opasna klizišta, kao što je recimo na području Čučerja i u selu Slani Potok. Upravo je u tijeku obrada te lokacije s georadarom i vjerujemo da ćemo do sutra završiti sa svim izviđanjima”, ispričao je bojnik Maslov.

Bojnik je kazao kako je zračnim snimanjem i izviđanjem iz zraka sa besposadnim sustavima i georadarom prikupljeno preko 200 gigabajta materijala te kako je besposadni sustav letjelica multirotor – dron u zrako bio oko 30 sati.

Predsjednik Vlade i ministar obrane izrazili su zadovoljstvo viđenim i pomoći koju HV pruža u potresu pogođenim dijelovima Hrvatske kroz korištenje napredne tehnologije i vojnih sposobnosti u procjeni nastale štete na objektima, priopćio je MORH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari