Pratite nas

Komentar

Matko Marušić: Genijalci iz SDP-a traže da se otkaže matura i da svatko upiše fakultet koji god želi

Objavljeno

na

““Neće svijet propasti ako učenike oslobodimo mature.” To je SDP-ova filozofija, konkretno, to je rekla Sabina Glasovac. U odnosu na njih i HDZ djeluje skoro pa normalan.

Njihova je ideja da ove godine mature uopće ne bude! Umjesto da se, jednom i zasvagda, ukine sasvim nepotreban ljetni upisni rok na fakultete i ostavi, kao i svugdje u svijetu, samo jesenski, a matura ove godine malo pomakne.  A što će kasnije ta generacija? Pa ako nemate maturu, niste završili srednju školu! Činjenica je da oni stalno gunđaju protiv državne mature, a zašto? Pa bez vanjskog vrednovanja puno je lakše muljati s prijemnima i ocjenama! Maturu imaju gotovo sve države svijeta.

A kako bi se upisivali na fakultete, po čemu bi se slagale rang-liste? Genijalci iz SDP-a traže da se otkaže matura i da svatko upiše fakultet koji god želi. Najbolji odgovor na to dao je jedan korisnik Facebooka: “Super, ja ću u pilote, a rodijak Mate će na medicinu. Susid Stipan kaže da će on u farmaceute, dosta mu je knaufa i pločica. Samo ga zanima treba li i ispite polagat ili će SDP i to riješit”. Drugi kaže: “Njima to znači više novca u novčaniku. Neće morati djeci kupovati maturu, samo će morati platiti upis na faks”.

Koje god da je objašnjenje, ideja da se “selekcija” radi na prvoj godini zastrašujuće je glupa: ne samo da bismo time potrošili ogroman novac za godinu dana studiranja mase ljudi koji nikad neće završiti – a obrazovanje, ne zaboravite, i ako se ne naplaćuje, nije besplatno, za neke je profesije i strahovito skupo i košta desetke tisuća eura po studentu godišnje, recimo medicina – nego bismo oštetili dobre studente jer bi se tako dramatično srušila kvaliteta studija na prvoj godini, time i rejting fakulteta.

Iako bi to više čovjek očekivao od HDZ-a, činjenica je da su SDP-ovci nabrušeni na državnu maturu otkako je uvedena, 2010. “Jer je djeci stres” i takve gluposti. Ovo su jedva dočekali. Izgleda da je i njima do obrazovanja više deklarativno i kad se kroz njega može prodati ideologija i svjetonazor.” (Marcel Holjevac)

Kada je u pitanju povratak učenika i studenata na nastavu, u kontekstu korona virusa, Marušić kaže:

Povratak učenika i studenata na nastavu vrlo je osjetljivo i teško pitanje, jer je tu teško izbjeći bliske dodire (npr. u vrtićima). No i tu se mogu naći modeli postupnosti, primjerice otvaranjem i zatvaranjem pojedinačnih škola (ovisno o pojavi zaraze), smanjenjem skupina uvođenjem višesmjenskoga rada, pa i zadržavanjem (obnavljanjem) određenih oblika nastave na daljinu za pojedine škole ili skupine školaraca.

Siguran sam da se matura ne smije ni ukinuti niti odgoditi! Razloga je više i sasvim su logični: regularna matura ima dalekosežne koristi jer održava normalnost rasporeda (npr. početak nove školske godine), sprječava varanje i korupciju (što je jako važno!) i vraća mir i osjećaj reda učenicima i roditeljima. Odgodu mature traže oni koji vjeruju da se za maturu treba spremati, najčešće plaćenim instrukcijama. Ne! Filozofija postojanja državne mature je da se testira znanje učenika koje su oni stekli u tijeku četiri godine školovanja, a ne u mjesec dana grozničave, plaćene pripreme koja (možda) donosi bolji upis ali ne i bolje znanje. Uostalom, tko je slabo učio u četiri godine škole slabo uči i na pripremama. Pripreme su bačen novac koji podržava mladenačku nesamostalnost, lijenost i kampanjsko učenje. Da ne spominjem sindikalnu mantru da siromašne obitelji („na rubu egzistencije“) to sebi ne mogu priuštiti, ni komunističku strepnju od klasne nejednakosti.

dr. sc. Matko Marušić, dr. med., prof. emer.

Matko Marušić: Sve je dobro što se dobro svrši

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Milijan Brkić: Ostanimo mudri i odani ideji o boljoj Hrvatskoj, onakvoj kakvu svi želimo

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik HDZ-a Milijan Brkić čestitao je danas svim hrvatskim državljanima Dan hrvatske državnosti putem svog Facebooka. Brkić je poručio Hrvatima neka ostanu “posvećeni, uporni, strpljivi, mudri i  odani ideji o boljoj Hrvatskoj, onakvoj kakvu svi želimo”.

Čestitku Milijana Brkića prenosimo u cijelosti:

“Danas obilježavamo jubilarnu 30. obljetnicu Dana državnosti Republike Hrvatske, povijesnog trenutka konstituiranja prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora.

Nakon života u uvjetima ograničenih sloboda, zbog strahovlade komunističkog režima, naš narod je konačno zakoračio u politički pluralizam. Nedugo zatim, hrvatski branitelji su ovu hrabru odluku branili od svih onih koji nisu voljeli i željeli slobodnu i neovisnu nam Hrvatsku!

Ujedinjeni hrvatski domoljubi, dragovoljci, branitelji i narod odlučili su pod cijenu svojih života braniti čast, dostojanstvo i pravo Hrvata na samoodređenje! Naša trajna obveza je prenositi ISTINU budućim generacijama i osvijestiti značaj svih bitnih događaja utkanih u temelje hrvatske državnosti, a koji su obilježili noviju hrvatsku povijest. To je naša dužnost i prema svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote kako bi mi danas živjeli u slobodnoj

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Kolinda Grabar Kitarović: Prvi državni blagdan napokon se ‘vratio kući’

Objavljeno

na

Objavio

Kolinda Grabar Kitarović je na svom Facebooku poručila kako se prvi državni blagdan “napokon vratio kući”.

Danas, kada se naš prvi državni blagdan napokon „vratio kući“, svim Hrvaticama i Hrvatima i hrvatskim državljankama i državljanima u Domovini, Bosni i Hercegovini i iseljeništvu, s velikom radošću i ponosom čestitam Dan hrvatske državnosti.

Proslavimo ga onako kako je želio naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, izražavajući vrijednosti i težnje što ih je Hrvatski sabor stoljećima čuvao: državnost, želju za samostalnošću i slobodom.

To su vrijednosti koje smo čuvali i branili kroz povijest, a posebno u Domovinskom ratu, hrabrošću i vjerom, uz mnoge i velike žrtve. Ponosni na učinjeno, nastavimo u zajedništvu uređivati našu Hrvatsku onakvom u kakvoj zaslužuju živjeti naša djeca i unuci.

Govor. Dr. Franje Tuđmana – 30. Svibnja 1990.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari