Pratite nas

Reagiranja

Matko Marušić: Poziv građanima hrvatske da šalju dokaze, svjedočenja i dokumente Vijeću za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima

Objavljeno

na

Nekoliko me je stvari potaknulo na zamisao koju nosi pismo akademiku Kusiću (u privitku ovoj izjavi). I akademiku Kusiću i Vama, hrvatskoj javnosti, pišem kao Hrvat i građanin slobodne i demokratske države Hrvatske.

 1. Od osamostaljenja Republike Hrvatske i nastupa slobode govora do danas zaprepašten sam otkrićem brojnih istina i neistina u odnosu na ono što su me učili u 45 godina mojega života dobroga učenika u komunističkoj Jugoslaviji. Otkrića laži i tajni bole me kao Hrvata, a vrijeđaju kao osobu. Meni je osobno potrebna puna istina, da smirim nemir svoje duše zbog strašnih istina koje izbijaju u javnost i da život u zemlji u kojoj živim shvatim i prihvatim kao častan život u istini, odgovornosti, toleranciji, razumijevanju i sudjelovanju u mirnoj svakodnevici i očekivanju sve bolje i ugodnije budućnosti.
 2. Vidim golem i bolan rascjep u društvu u kojemu živim i to me smeta, boli i brine. Rascjep proistječe iz odbijanja našega društva da se suoči s povijesnim istinama, tako da ih stručno i temeljito ispita i utvrdi, a onda se prema njima postavi u duhu društva koje ustraje na istini koliko god ona možda bila i neugodna, u duhu poštovanja ljudskih prava bez obzira na sve moguće razlike među ljudima o kojima se radi i u duhu tolerancije i pomirenja na kojima počivaju moj odgoj, životno iskustvo, vjera i uvjerenja.
 3. Sa zadovoljstvom sam dočekao i oduševljeno pozdravio odluku Vlade Republike Hrvatske o stvaranju i imenovanju Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, jer ono je dobilo zadaću da donese:
 4. a) sveobuhvatne preporuke usmjerene na suočavanje s prošlošću;
 5. b) preporuke pravnog reguliranja uporabe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima. (Članak II Odluke.)
 6. Mojim pismom predsjedniku Vijeća postupam u skladu s Člankom VII Odluke koji kaže:

– Vijeće će razmotriti i pisane doprinose njegovom radu upućene od akademske zajednice, nevladinih organizacija, te ostalih pravnih i fizičkih osoba,

jer to znači da mu se kao član akademske zajednice i fizička osoba imam pravo izravno obratiti. Prema tom članku, isto vrijedi i za sve druge građane Republike Hrvatske, pa ih ovime pozivam da to i učine, jer će tako olakšati rad Vijeća i pridonijeti utvrđivanju istine, i donošenja poštenih i korisnih preporuka.

 1. Posebno važnim smatram dva naputka Vlade Vijeću (Članak VI Odluke):

a) Prijedlozi Vijeća bit će utemeljeni na znanstveno valoriziranim povijesnim činjenicama.

To znači da su Vijeću dobrodošli svi potpisani dokazi i svjedočenja, a ti su dokazi, zbog zabrana i laži rasuti u sjećanjima i u nedostupnim ili zanemarenim zapisima i dokumentima. Zato je nužno pozvati sve ljude kojih se tiče hrvatska istina da svjedoče o svakom događaju, u svakom detalju. Nadajmo se da će Vijeće potom objektivno ocijeniti svaki prilog i uvrstiti ga u ukupnu sliku istine ako on to zaslužuje i kako zaslužuje.

b) Ne relativizirajući kršenja ljudskih prava, Vijeće će uvažiti razlike koje su postojale između pojedinih oblika nedemokratskih režima.

Taj naputak Vlade Republike Hrvatske traži da se svi dokazi ocijene u svjetlu načela NErelativiziranja ljudskih prava, što znači da će se sva kršenja ljudskih prava ocijeniti isključivo pravno objektivno, prema današnjim zakonima i kriterijima zakonodavstva Republike Hrvatske, a da će se isključiti politički, svjetonazorski, kontekstualni, osobni i emocionalni elementi odnosa prema tim događajima i činjenicama.

Iznimno je, također, važan drugi dio toga naputka (Vijeće će uvažiti razlike koje su postojale između pojedinih oblika nedemokratskih režima), jer on traži sve postojeće dokaze koji te razlike mogu procijeniti i definirati (i time dodatno implicira umjesnost mojega poziva svim ljudima kojih se ta tema tiče da svjedoče konkretno, provjerljivo i kvantitativno). Naputak također daje na znanje da će se o razlikama suditi samo na osnovi snage i težine podastrtih dokaza.

 1. Nužno je osigurati da se ni jedan dokaz ne izgubi, zataji ili zanemari. Zato predlažem da se svi dokazi šalju predsjedniku Vijeća akademiku Kusiću s izričitim zahtjevom da ga njegova administrativna služba dostavi svim članovima Vijeća. U svrhu dodatnog osiguranja poštenog i objektivnog tretiranja svih podastrtih dokaza od strane Vijeća predlažem da se dokazi poslani Vijeću i javno objave, u pisanim medijima i s izričitom napomenom da su poslani Vijeću. Time će se postići da svi dokazi poslani Vijeću postanu službeni i javni.
 2. Nastojat ćemo organizirati elektroničku pismohranu svih poslanih dokaza, koja bi bila pretraživa, otvorena i sigurna baza podataka.
 3. Dokaze, pisma i svjedočanstva kao i sve drugo (npr. fotografije, preslike dokumenata) treba slati na četiri e-adrese – predsjednika Vijeća akademika Zvonka Kusića i troje njegova administrativnih pomoćnika, kako slijedi:

Akademik Zvonko Kusić, [email protected];

g.Davor Božinović, [email protected];

g.Karlo Ressler, [email protected]; i

gđa Terezija Gras [email protected].

Ako se šalje poštanska pošiljka, ona treba biti naslovljena na sva četiri navedena imena

Vlada Republike Hrvatske

Trg svetog Marka 2, 10000 Zagreb

s povratnicom

 1. Da bi dokumentacija koju pošaljete Vijeću dospjela u javnost i time bila osigurana od zanemarivanja, zaborava ili iskrivljenja, pošaljite je i na jedan od portala koji su zasad prihvatili prijedlog da tu dokumentaciju objavljuju:

Portal Hrvatske udruge Benedikt i portal Croactive: [email protected];

Portal Hrvatskoga kulturnoga Vijeća: g. Davor Dijanović: [email protected].

Vjerujem da će se brzo na svojim stranicama za taj doprinos javiti i drugi portali; za svoje dokumente izaberite jedan.

Matko Marušić

PRILOG: Pismo akademiku Kusiću:

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

‘Hrvatski branitelji i hrvatski narod znali su birati i odabrati 90-ih godina a znat će i sada’

Objavljeno

na

Objavio

Zbog učestalih napada na branitelje i iznošenje neistina kojima je cilj skupljanje političkih poena za predstojeće izbore za europski parlament, mi hrvatski branitelji okupljeni u Zboru udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udrugu specijalne policije iz Domovinskog rata i Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine zgroženi smo i osuđujemo takvo zlonamjerno i manipulativno obraćanje javnosti.

Hrvatski su branitelji za vrijeme obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata bili uz hrvatski narod, a hrvatski narod uz branitelje i ta je veza neraskidiva. Niti jedna politička stranka/opcija ne bi smjela manipulirati hrvatskim narodom iznoseći neistine i iskrivljene slike o hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu.

Što se vrli lideri, ne pozabave posljedicama velikih ljudskih i materijalnih stradavanje – izravnom i neizravnom ratnom štetom te naplatom iste od onih koji su razorili Hrvatsku, ukidanjem srpskog Zakona o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine u prijevodu pravna agresija na Republiku Hrvatsku, isplatom mirovina aboliranih građana Republike Hrvatske koji su bili sudionici oružane pobune na Republiku Hrvatsku, isplatom mirovina bivših pripadnika takozvane JNA koji su izvršili na agresiju na Republiku Hrvatsku.

Nadalje, milijardama privatizacijskih kuna i razotkrivanjem stvarnih krivaca za tešku gospodarsku situaciju u RH.

Hrvatski branitelji i hrvatski narod znali su birati i odabrati 90-ih godina a znat će i sada, kao i na svim budućim izborima. Ovom prilikom molimo sve građane Republike Hrvatske da iziđu na predstojeće izbore za europski parlament i glasaju po svojoj savjesti.

Demokratske vrijednosti upravo su omogućili hrvatski branitelji zajedno sa hrvatskim narodom u Domovinskom ratu, da svatko može birati i biti biran. Domovini uvijek vjerni, priopćeno je ispred Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Davorin Karačić: Thompsonu nikad nije bilo zabranjeno nastupati u Njemačkoj

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Marko Perković Thompson/fb

Ponukani zadnjim izljevima mržnje i širenja laži od strane pojedinih medija kako je Thompsonu zabranjeno nastupanje u Njemačkoj dužni smo Vam pojasniti kako su to obične laži i podmetanja, objavili su administratori službene facebook stranice Marka Perkovića Thompsona

U Njemačkoj je bilo situacija podlog podmetanja na način lažnog prijavljivanja, ucjena i prijetnji prema vlasnicima dvorana kako bi iste otkazali, a ta otkazivanja su pojedini mediji vješto upakirali u “zabrana koncerta” i to ponavljali bezbroj puta ne bi li svojim lažima što više naštetili kako samom Thompsonu tako i Hrvatskoj državi za koju smo uvjereni da je nikad nisu ni željeli.

U nastavku donosimo priopćenje Thompsonovog odvjetnika Davorin Karačić

Thompsonu nikad nije bilo zabranjeno nastupati u Njemačkoj

U odnosu na navode mnogobrojnih medijskih napisa u Hrvatskoj, kako je na središnjem predizbornom skupu HDZ-a u dvorani Dražena Petrovića puštena pjesma Marka Perkovića Thompsona, a čiji nastupi da su u Njemačkoj bili “zabranjivani” dužni smo reagirati te istaknuti kako ni jedan koncert Marka Perkovića Thompsona u Njemačkoj nikad nije bio zabranjen.

Nije sporno da su se u dosadašnjoj karijeri Marka Perkovića Thompsona pojavljivala podmetanja, neistinite optužbe, otežavanje nastupanja i slična djelovanja nedobronamjernih ljudi, koji su imali za posljedicu odgode koncerata, otkazivanja zakupa dvorana u kojima bi se nastupi trebali održati, međutim u sadržajnom smislu nikada nije došlo do zabrane bilo kojeg koncerta Marka Perkovića Thompsona u Njemačkoj, kako to zlonamjerno, pojedini mediji i izvori žele nametnuti javnosti.

Naime, izraz zabrana sadržajno znači odluku nekog tijela vlasti, koje takvom odlukom želi spriječiti određeno događanje a svako nepoštivanje takvog sprječavanja odnosno zabrane predstavljalo bi kažnjivo djelo.

Kako u tom smislu ne postoji ni jedna odluka bilo kakve vlasti u Njemačkoj koja bi na temelju svoje nadležnosti i ovlasti zabranila održavanje koncerta Marka Perkovića Thompsona, predmetni navodi predstavljaju klevetničke navode kojima se narušava čast i ugled Marka Perkovića Thompsona.

Stoga će Marko Perković Thompson zaštitu svojih prava zahtijevati te ostvariti pred sudovima Republike Hrvatske.

 

Održan predizborni skup HDZ-a i EPP-a: Cibonom se orila Thompsonova ‘Lijepa li si’ (VIDEO)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari