Connect with us

Reagiranja

Mato Franković napisao otvoreno pismo gospođi Gabrielle Union

Objavljeno

on

Otvoreno pismo gospođi Gabrielle Union

Poštovana gospođo Union,

nemalo sam ostao iznenađen Vašom izjavom kako ste za vrijeme boravka u Dubrovniku doživjeli neugodno iskustvo gdje ste, citiram „iskusili veliku količinu mržnje i prijetnje nasiljem“, kako navodite, u klubu koji je prepun rasističkih simbola te neonacistima koji su bili prisutni.

U ime Grada Dubrovnika, Dubrovčana i svoje osobno izražavam najoštriju osudu takvog istupa i zgražanje nad bilo kakvim porukama mržnje i nasilja. Dubrovnik je oduvijek otvoren Grad u kojem nikad nisu postojali rasistički segregacijski klubovi.

Dubrovnik je Grad koji zapravo ima jedan jedini noćni klub koji je jedan od najboljih klubova u Europi.

Dubrovnik je grad visoko tolerantnih ljudi, kulture i povijesti koja je na dubrovačkoj hridi razvijana više od tisućljeća. Zbog toga nas čudi takav primitivan i individualan čin.

Štoviše, ponosni smo što našu bogatu povijest krasi činjenica da je Dubrovačka Republika davne 1416. zabranila trgovinu robljem, davno prije nego što su to učinile Sjedinjene Američke Države i to usprkos činjenici što su glavne gospodarske grane tadašnje republike bile upravo pomorstvo i trgovina.

Kao i u mnogočemu, Dubrovčani su tada već bili ispred svog vremena i u poštivanju ljudskog života i ljudskih prava. Pojam “slobode” (libertas, libertà) jedan je od ključnih motiva u političkoj tradiciji starog Dubrovnika koji se održao do danas.

Vjerujem da ste svjesni kako je Vaš istup o izoliranom slučaju nanio veliku štetu Dubrovniku i svim njegovim građanima za koje će se steći dojam kako pripadaju sustavu vrijednosti koje Dubrovnik i njegovi građani nikad nisu baštinili.

Dubrovnik je, naprotiv, Grad koji je uvijek prihvaćao sve dobrodošle ljude, a naši sugrađani su se prema svima ophodili kao dobri domaćini.

Stoga nas je Vaš istup o događaju kojeg navodite kako se dogodio prije dvije godine krajnje iznenadio, posebice iz razloga što takav klub kakvog opisujete u Dubrovniku ne postoji.

Stoga, poštovana gospođo Union, još jednom iskazujem žaljenje zbog izdvojenog incidenta koji Vam se dogodio u našem Gradu i upućujem Vam iskrene isprike i istovremeno ističem kako je Dubrovnik uvijek bio i biti će u budućnosti Grad slobode, jednakosti i poštovanja prema svima, napisao je Mato Franković.

 

Podsjetimo, Hollywoodska glumica Gabrielle Union-Wade u svojim novim memoarima se prisjetila neugodnog rasno uvjetovanog incidenta koji je doživjela na ljetovanju u Hrvatskoj.

Supruga NBA zvijezde Dwaynea Wadea 2019. je s prijateljima doputovala na ljetovanje u Dubrovnik. “Željeli smo rekreirati Cerseine korake iz Igre prijestolja”, rekla je za People govoreći o popularnoj lokaciji u Dubrovniku gdje je snimana spomenuta serija.

Međutim ono što je trebalo biti opuštajuće ljetovanje dobilo je ružnu konotaciju zahvaljujući rasističkom ispadu u noćnom klubu koji je do danas potresa ispričala je glumica.

Njezino društvo ušlo je u klub za koji su mislili da je gey bar, ali čim su se osvrnuli oko sebe su shvatili da su okruženi ljudima koje ona opisuje kao ‘neonaciste’. Oni su ih odmah zastrašili, a to je iskustvo za glumicu bilo jedno od najstrašnijih u životu.

“Nikada nisam iskusila tu razinu mržnje i prijetnje fizičkim nasiljem”, rekla je Union. Prisjetila se i da ih je skupina nasilnika nastavila slijediti i nakon što su napustili bar. Pratili su ih uskom uličicom, a oni su bili prestravljeni. “Bilo je to tako zastrašujuće. A strah i adrenalin od onoga što se dogodilo ostavili su nas sve paraliziranim od straha.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR